Is het goed om ijsblokjes in de waterbak van een kat te doen? Vet-Reviewed Voors en tegens

De meeste katteneigenaren weten dat het soms een uitdaging kan zijn om een kat gehydrateerd te houden. Hydratatie is belangrijk voor katten en het is nog belangrijker in de hete zomermaanden. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een kat water te laten drinken, en sommige mensen nemen hun toevlucht tot het plaatsen van ijs in de waterbakken van hun kat om hen te verleiden om te drinken, wat ons bij de vraag brengt: is het goed om ijsblokjes in de waterbak van je kat te doen?

Gelukkig is het relatief veilig om ijs in de waterbak van je kat te doen met een paar voorzorgsmaatregelen.

In dit bericht zullen we bekijken hoe u veilig ijs aan de waterbak van uw kat kunt toevoegen en de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om de veiligheid van uw kat te waarborgen.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Kan ik ijs in de waterbak van mijn kat doen?

Kortom, ja, je kunt ijs in de waterbak van je kat doen, maar zorg ervoor dat de ijsblokjes niet groot genoeg zijn om verstikkingsgevaar te veroorzaken. De meeste katten zijn gefascineerd door ijs en ijs in hun waterbak doen kan je kat verleiden om water te drinken, omdat het ijs hem genoeg zal intrigeren om ermee te willen spelen 1.

Grijze Perzische kat likt ijs
Afbeelding credit: Chaiwat Hemakom, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat zijn de voordelen van het toevoegen van ijs aan de waterbak van mijn kat?

Het toevoegen van ijs aan de waterbak van uw kat heeft een paar voordelen. Laten we eens kijken.

1. Verleidt uw kat om te drinken

Het toevoegen van ijs aan de waterbak van uw kat kan uw kat overhalen om te drinken. De meeste katten drinken niet genoeg water en sommige mensen nemen hun toevlucht tot het kopen van automatische watervoeders omdat de werveling van het water de nieuwsgierigheid van een kat raakt. Sommige kattenouders moeten natvoer voeren om ook hydratatie te bieden. Als je echter nog steeds hulp nodig hebt om je kat te laten drinken, kan het helpen om een paar ijsblokjes in de waterbak te doen.

thematische pauze

2. Verbeterde hydratatie

Sommige katten geven de voorkeur aan koud water boven water op kamertemperatuur en vice versa, wat zou kunnen verklaren waarom sommige katten niet genoeg water drinken. Door een paar ijsblokjes aan de mix toe te voegen, kan je kat op zijn minst de ijsblokjes likken, wat velen doen en genieten, en het zorgt tegelijkertijd voor hydratatie.

grijze kat drinkwater uit kom
Afbeelding credit: Prilutskiy, Shutterstock
thematische pauze

3. Biedt stimulatie

Katten zijn van nature nieuwsgierig en wanneer uw kat ijsblokjes in zijn waterbak ziet, kan hij de wens hebben om te spelen en het ijs te slaan, wat ertoe kan leiden dat uw kat het ijs likt voor hydratatie of het water drinkt waar het ijs vandaan kwam. Als het ijs een spel wordt, is de kans groter dat uw kat water drinkt.

garen kogelverdeler

Wat zijn de nadelen van het toevoegen van ijs aan de waterbak van mijn kat?

Hoewel het veilig is om ijsblokjes in de waterbak van je kat te doen, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen waarmee je rekening moet houden. Laten we ze eens bekijken.

1. Een mogelijk verstikkingsgevaar

Grote brokken ijs moeten worden vermeden omdat uw kat zich in het ijs kan verslikken. Als je ijs toevoegt aan het water van je kat, zorg er dan voor dat het ijs in kleinere stukjes zit, zodat je kat niet stikt.

thematische pauze

2. Het maakt een puinhoop

Zoals we al zeiden, houden katten ervan om met ijs te spelen en ze kunnen het in de waterbak rondslaan. Houd er echter rekening mee dat dit waarschijnlijk een puinhoop op de vloer zal veroorzaken, waardoor iemand kan uitglijden. Als u water op de vloer opmerkt, reinig het dan zo snel mogelijk.

Voor extra veiligheid kunt u een mat onder de waterbak van uw kat leggen om te voorkomen dat water op de vloer spat.

kat die zijn poot in een waterbak dompelt
Image Credit: yykkaa, Shutterstock
thematische pauze

3. Het kan tanden beschadigen

Katten hebben melktanden die uitvallen en zich ontwikkelen tot volwassen tanden, net als mensen. Deze melktanden vallen op jonge leeftijd uit om plaats te maken voor het permanente gebit. Dat gezegd hebbende, kan een kat zijn permanente tanden beschadigen als hij vaak op ijs kauwt – hij kan een tand breken door het glazuur te breken dat onomkeerbaar is. Wanneer het glazuur beschadigd is, kan dit uw kat vatbaarder maken voor gaatjes en gevoeligheden voor warm of koud.

thematische pauze

4. Het kan “brain freeze” veroorzaken

Net als mensen kunnen katten hersenbevriezing krijgen, waarvan we allemaal weten dat het een onaangenaam gevoel is. Als uw kat hersenbevriezing krijgt van het ijs, kan dit uw inspanningen belemmeren om uw kat in het algemeen water te laten drinken, omdat hij water zal associëren met de slechte ervaring.

Brain freeze, dat is technically genaamd sphenopalatine ganglioneuralgia, gebeurt wanneer de bloedvaten in de keel of mond te snel afkoelen, wat verwijding van de bloedvaten veroorzaakt. Wanneer dit gebeurt, interpreteren de hersenen het gevoel als pijn.

Kat drinkt uit een blauwe kom
Afbeelding credit: birgl, Pixabay

Moet ik mijn kat ijsblokjes geven?

Je kunt ijsblokjes in de waterbak van je kat doen, maar we raden niet aan om alleen ijs in de kom te doen; Je wilt niet dat dat de enige manier is waarop je kat water drinkt, maar het is af en toe prima zolang je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om je kat veilig te houden met ijsblokjes.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als je een kieskeurige kat hebt die nooit water lijkt te drinken, ga je gang en probeer een paar kleine stukjes ijs in de kom te doen. Houd er rekening mee dat sommige katten de voorkeur geven aan water op kamertemperatuur in plaats van koud water, en het kan vallen en opstaan zijn om te zien welke uw kat verkiest. Ruim eventuele morsen op de vloer op en houd toezicht op uw kat terwijl het ijs in de waterbak zit.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nieuw Afrika, Shutterstock