Drinkt mijn kat genoeg water? Door dierenarts goedgekeurde feiten en tips

Ervoor zorgen dat uw kat gehydrateerd is, is ongelooflijk belangrijk voor zijn algehele welzijn. Katten moeten elk uur ongeveer 1-2 milliliter water per kilogram gewicht innemen, wat voor een kat van 10 pond gemiddeld één kopje water per dag betekent.

Lees meer in het onderstaande artikel om te leren hoe u de waterdrinkgewoonten van uw kat kunt controleren, hen kunt aanmoedigen en tekenen van onvoldoende waterinname bij katten kunt opmerken.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Hoeveel water moet een kat drinken?

Bij het nadenken over de ideale hoeveelheid water die uw kat zou moeten drinken, is een eenvoudige algemene vuistregel dat katten elke dag ongeveer een halve kop water per 5 pond lichaamsgewicht moeten drinken 1. Dit zal variëren afhankelijk van de activiteitsniveaus van uw kat en of ze droog of nat voedsel eten.

kitten drinkwater
Afbeelding credit: AleksandarMilutinovic, Shutterstock

Hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat water drinkt

De meeste kattenouders weten hoe het is om zich zorgen te maken over de drinkgewoonten van hun kat, en er zijn manieren waarop je de hoeveelheid water die ze gedurende de dag drinken kunt verhogen. Het plaatsen van meerdere waterbakken rond het huis is een geweldige manier om een betere hydratatie bij uw kat te bevorderen. Je moet er altijd voor zorgen dat het water vers, koel en vrij van stof of haardeeltjes is. De beste plekken om de waterbakken te plaatsen zijn rustige hoekjes rondom het huis, waar je kat zich het veiligst zal voelen. Vergeet niet dat katten dol zijn op het leven volgens een routine, dus als ze eenmaal de plaatsen van de waterbakken hebben geleerd, probeer ze dan niet te veranderen en ze te verplaatsen.

Je kunt ook een kattenwaterfontein in je huis toevoegen, omdat bewegend water eerder de aandacht van je kat trekt 2.

kat face divider 2

Het belang van een goede hydratatie

Water is net zo belangrijk voor onze huisdieren als voor ons. Water beïnvloedt het hele lichaam van uw kat en zorgt voor een gezonde orgaanfunctie, spijsvertering, circulatie en een goed transport van voedingsstoffen. Dagelijks voldoende water drinken zorgt er ook voor dat de nieren van uw kat goed werken en gifstoffen uit het lichaam spoelen. Slechte hydratatie brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee, waaronder urinewegproblemen, lage bloeddruk en zelfs een verhoogd risico op constipatie.

Twee katten die melk uit kom drinken
Afbeelding credit: Dmitri Ma, Shutterstock

Tekenen dat uw kat niet genoeg water drinkt

Het kan een uitdaging zijn om op te merken of uw kat dagelijks voldoende water drinkt. Katten hebben de neiging om andere waterbronnen te vinden, niet alleen in uw huis, maar ook in de tuin en de buurt. Dit kan ouders van huisdieren misleiden om te geloven dat hun kat niet gehydrateerd genoeg blijft en een ernstige oorzaak van zorgen wordt. De beste manier om te weten dat uw kat niet gehydrateerd blijft, is door te zoeken naar kleine tekenen van uitdroging bij katten.

Het uiterlijk van uw kat kan u veel vertellen over zijn hydratatieniveaus. Ingevallen ogen en droog bleek tandvlees kunnen betekenen dat uw kat niet genoeg water drinkt, en een ander teken om op te letten is ‘huidtenten’. De beste manier om dit te controleren is om de huid op de achterkant van de nek van uw kat te nemen, net tussen de schouderbladen, deze zachtjes naar boven te trekken en los te laten. De huid zou in normale omstandigheden snel moeten terugkeren, maar als uw kat uitgedroogd is, zal de huid waarschijnlijk blijven zitten.

Andere tekenen van uitdroging zijn:

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hydratatie is een belangrijke factor in het leven van elk levend wezen. Net als mensen moeten onze huisdieren ook gehydrateerd blijven om normaal te functioneren en gezond te blijven. Omdat een goede hydratatie het hele leven van uw kat beïnvloedt, inclusief hun fysieke en mentale welzijn, kunt u zich er veel zorgen over maken. Hoewel we niet kunnen weten of onze katten overdag voldoende gehydrateerd blijven, zijn er manieren waarop we hun waterdrinkgewoonten kunnen bevorderen. We kunnen ook letten op kleine tekenen van uitdroging, zoals verlies van huidelasticiteit en droog tandvlees en mond.

Zorg ervoor dat u uw kat voldoende water geeft en zorg voor een goede hydratatie voordat een van de meer ernstige uitdrogingsverschijnselen verschijnt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Prilutskiy, Shutterstock