Kattenwaterfonteinen: door dierenarts beoordeelde voor- en nadelen

Kattenwaterfonteinen zijn unieke hulpmiddelen die katten kunnen helpen gehydrateerd te blijven. Kattenwaterfonteinen staan erom bekend dat ze de aandacht van uw kat trekken, omdat ze speciaal zijn gemaakt om onze katachtige metgezellen aan te spreken. Omdat katten instinctief op zoek zijn naar bewegend water, zijn deze fonteinen een ideale aanvulling op elk huis. Zoals bij elk product hebben kattenwaterfonteinen echter hun voor- en nadelen.

Als je alle voor- en nadelen van het hebben van een kattenwaterfontein wilt leren, lees dan het onderstaande artikel.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Voordelen van Cat Water Fountains

1. aantrekkelijker voor katten

Kattenverzorgers maken zich vaak zorgen dat hun katten uitgedroogd raken, omdat ze er geen gewoonte van maken om regelmatig water te drinken. U kunt uw kat ook water laten drinken uit een andere bron dan de aangewezen waterbak. Waterbakken zijn over het algemeen oninteressant en onaantrekkelijk voor katten, dus als je ze vermaakt, kan dit hun algehele hydratatiegewoonten verbeteren. Waterfonteinen spreken katten om verschillende redenen aan, vooral de dynamische en leuke waterstroom, die hen betrokken houdt. Dit effect van stromend water is veel leuker voor je kat, waardoor hij vaker water drinkt. In het wild wordt stromend water vaak gelijkgesteld met schoner water.

thematische pauze

2. Meer waterbergingscapaciteit

Kattenwaterfonteinen zijn een uitstekende manier om meer water voor uw kat op te slaan en tegelijkertijd het gebruik van onnodig grote waterbakken te vermijden. Het gebruik van grote waterbakken kan de toegang voor uw kat moeilijk maken, plus het wordt vervelend en repetitief om deze grote waterbakken elke dag aan te vullen.

grijs en wit kitten drinkt water bij de drinkfontein voor huisdieren
Afbeelding credit: Patcharida, Shutterstock
thematische pauze

3. Katten geven de voorkeur aan stromend water

Hoewel sommige katten graag water uit kommen drinken, hebben sommigen de neiging om behoorlijk kieskeurig te zijn met betrekking tot hun waterbron. Gedomesticeerde katten komen van wilde katten en in het wild hebben ze de neiging om alleen te drinken uit bewegende bronnen van zoet water. Stromend water is instinctief frisser en gezonder in hun hoofd. Het installeren van een waterfontein in uw huis is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat uw kat meer water drinkt, omdat ze denken dat waterfonteinen een veiligere en betrouwbaardere waterbron zijn 1.

thematische pauze

4. Filters Toxines

Kraanwater bevat meestal bepaalde chemicaliën 2 of fijnstof dat langs de filtratiesystemen van de stad en in onze huizen terechtkomt. Sommige modellen kattenwaterfonteinen worden geleverd met een ingebouwd filter, dat de meeste van deze elementen opvangt, waardoor het water van uw kat schoon blijft.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock
thematische pauze

5. Houdt water fris en koel

De meeste waterfonteinen functioneren door constant water te verplaatsen en te tuimelen en het koeler te maken. Net als mensen geven dieren er de voorkeur aan dat hun waterbron altijd vers is, wat een uitdaging is om te onderhouden tijdens hete verzengende dagen. Warm en muf water in waterbakken is een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te ontwikkelen, maar water koel en fris houden vertraagt dit proces.

3 kattenverdelers

Nadelen van Cat Water Fountains

1. Duurder dan gewone waterbakken

Hoewel kattenwaterfonteinen een aantal ongelooflijke voordelen hebben, kun je verwachten dat ze duurder zijn dan gewone waterbakken. Terwijl standaard waterbakken slechts een paar dollar kosten, kunnen waterfonteinen zelfs honderden kosten. U moet ook rekening houden met de kosten van waterfilters, die regelmatig moeten worden vervangen.

thematische pauze

2. Ze kunnen luidruchtig zijn

Kattenwaterfonteinen kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. De waterfontein maakt constant geluiden door de waterpomp en stromend water, wat voor sommige mensen prettig is maar voor anderen vervelend kan zijn. Standaard waterbakken hebben geen pomp nodig en zijn daarom volledig stil.

Hepper Rvs Waterfontein 10

thematische pauze

3. Meer onderhoud vereisen

Kattenwaterfonteinen moeten regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat vuil en bacteriën zich na verloop van tijd niet ophopen. Deze regelmatige reiniging en onderhoud kan vermoeiend zijn omdat sommige waterfonteinmodellen moeilijker uit elkaar te halen zijn. Ook moet u de filters regelmatig vervangen om de juiste functie te garanderen.

verdeler-catclaw1

Hoe de ideale kattenwaterfontein te kiezen

Bij het kiezen van een ideale kattenwaterfontein zijn er verschillende functies die u moet bekijken voor. Het eerste waar u rekening mee moet houden, is het materiaal van de fontein. Hoewel er verschillende materialen beschikbaar zijn, zijn enkele van de meest duurzame materialen keramiek en roestvrij staal. Het vermijden van plastic is een goed idee omdat plastic gemakkelijk kan krassen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het herbergen van bacteriën.

Een ander ding om naar te zoeken is een kattenwaterfontein met een stille motor. U zult deze functie waarderen, vooral ’s nachts wanneer de motorgeluiden uw slaap kunnen verstoren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zodra u hebt gelezen over alle voor- en nadelen van kattenwaterfonteinen, kunt u gemakkelijk beslissen. Hoewel er meer voordelen zijn aan deze unieke installaties dan nadelen, kunnen sommige van de nadelen essentieel zijn om te leren. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren zijn misschien op zoek naar een goedkope en onderhoudsarme oplossing, wat is wanneer een waterfontein geen ideale keuze is. Een waterfontein kan echter je redder zijn als je kat niet uit zijn kom drinkt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Creative Cat Studio, Shutterstock