Knoflooktoxiciteit bij katten: door de dierenarts goedgekeurde oorzaken, tekenen en behandelingen

Wist je dat de meeste bolgewassen giftig zijn voor katten?1 Veel van de bloemen in uw tuin, waaronder lelies, zijn giftig voor huisdieren. Je kruidenrek is ook een gevarenzone voor je nieuwsgierige kat vanwege knoflook- en uienkruiden. Dat blijkt geen toeval te zijn. Zowel knoflook als ui behoren tot de leliefamilie, Allium, een enorme classificatie van bolgewassen die meestal giftig zijn voor huisdieren. Of je kat nu graag zijn kop in de keuken steekt of in de tuin graaft, je moet hem goed in de gaten houden en knoflook buiten zijn bereik houden. Als ze knoflook binnenkrijgen, lopen ze het risico op knoflooktoxiciteit, een potentieel fatale aandoening die onmiddellijke medische zorg vereist.

Klik om verder te gaan:

Wat is knoflooktoxiciteit?

Knoflooktoxiciteit treedt op wanneer een kat te veel knoflook heeft gegeten. Er is geen vastgestelde hoeveelheid knoflook waarvan bekend is dat deze veilig is voor katten, dus je moet voorkomen dat je het helemaal aan hen geeft.

Knoflook veroorzaakt spijsverteringsstoornissen bij katten, maar helaas stopt het daar niet. De verbinding natrium n-propylthiosulfaat veroorzaakt de toxiciteit van knoflook bij katten.  Natrium n-propylthiosulfaat vernietigt eigenlijk hun rode bloedcellen door ze zwak te maken en af te breken, wat uiteindelijk een kat bloedarmoede kan bezorgen. Als een grote hoeveelheid rode bloedcellen in korte tijd beschadigd is, kan dit moeilijk zijn voor het lichaam om mee om te gaan.

Meestal als onze huisdieren iets eten dat ze niet zouden moeten eten, kijken we vaak en wachten we af hoe ze zich voelen om te bepalen of medische interventie noodzakelijk is. Hoewel er momenten zijn dat dit een verstandig advies kan zijn, is mogelijke knoflookvergiftiging er niet een van. Knoflook is vijf keer zo giftig als ui en kan snel tot de dood leiden. Je moet je kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen als je vermoedt dat ze zelfs maar een vleugje knoflookplant, snufje kruiden of een hap gehakte knoflook hebben gegeten. Alle vormen van knoflook zijn giftig, maar gehakte knoflook is het ergste omdat het supergeconcentreerd is. Let op hoeveel ze hebben gegeten en breng je kat naar de dierenarts.

teentjes knoflook
Afbeelding: Public Domain Pictures

garen kogelverdeler

Wat zijn de tekenen van knoflooktoxiciteit?

Nogmaals, u wilt niet wachten tot tekenen van knoflooktoxiciteit beginnen te verschijnen voordat u uw kat naar het dierenziekenhuis brengt. Tekenen kunnen tot een paar dagen duren om te verschijnen, en tegen de tijd dat ze dat doen, heeft de giftige stof van knoflook de tijd gehad om de rode bloedcellen van uw kat te vernietigen. Als uw kat ernstig bloedarmoede heeft tegen de tijd dat hij medische zorg krijgt, is zijn prognose waarschijnlijk slechter dan wanneer uw kat hem behandelt zodra hij het toxine binnenkrijgt.

Probeer uw kat binnen een paar uur na inname van knoflook naar de dierenarts te brengen, zodat ze veilig braken kunnen veroorzaken voordat de gifstoffen de kans krijgen om volledig door hun systeem te reizen. Probeer echter niet om thuis braken op te wekken. Verbindingen die eerder zijn gebruikt om braken thuis op te wekken, kunnen hun buik zelfs pijn doen, dus u moet uw dierenarts alleen braken laten veroorzaken.

Maar wat als je je kat niet betrapt op het eten van knoflook? Als uw kat ziek is en u vermoedt knoflookvergiftiging, wees dan op uw hoede voor deze tekenen:

Knoflook toxiciteit tekenen

  • Braken
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Lethargie
  • Bleek tandvlees
  • Ademnood
  • Dehydratie
  • Instorting
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde ademhalingsfrequentie

Als u deze tekenen opmerkt, bel dan uw dierenarts om te zien wat u vervolgens moet doen. U kunt ook de Pet Poison Helpline bellen op 855-764-7661 of het ASPCA Animal Poison Control Center op 888-426-4435 als uw dierenartspraktijk gesloten is om te zien of na sluitingstijd spoedeisende hulp nodig kan zijn.

Hoe zorg ik voor een kat met knoflooktoxiciteit

Je moet je kat altijd naar de dierenarts brengen als je weet dat ze knoflook hebben gegeten, ongeacht of ze tekenen van toxiciteit vertonen of niet. Als het snel genoeg wordt betrapt, kan uw dierenarts braken veroorzaken en kan de crisis worden afgewend. Als uw kat al ziek is, moet hij waarschijnlijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Vloeistoffen voor uitdroging en een bloedtransfusie om de beschadigde rode bloedcellen te vervangen, kunnen nodig zijn.

De giftige stof beschadigt op unieke wijze de rode bloedcellen van uw kat, zodat uw dierenarts kan bepalen of uw kat lijdt aan knoflooktoxiciteit of een andere aandoening. Daarom is het belangrijk om je kat naar de dierenarts te brengen wanneer hij zich raar begint te gedragen. Knoflooktoxiciteit is zeker niets om mee te spelen, maar helaas kan het gemakkelijk worden aangezien voor een maagklachten, samen met een verscheidenheid aan andere ziekten.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Ikmage Credit: chie hidaka, Shutterstock

kat face divider 2

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat zijn tekenen van knoflooktoxiciteit?

Knoflook richt zich op de rode bloedcellen van uw kat, wat kan leiden tot bloedarmoede en orgaanfalen als het niet op tijd wordt aangepakt. Helaas manifesteren sommige gevallen van knoflooktoxiciteit zich alleen in neurologische symptomen, terwijl anderen meer tekenen van spijsverteringsproblemen kunnen vertonen. Je moet je kat altijd onmiddellijk naar de dierenarts brengen als je vermoedt dat hij knoflook heeft gegeten. Als uw kat ernstig braken, diarree of tekenen van ademnood of instorting vertoont zonder duidelijke reden, kan hij per ongeluk knoflook hebben gegeten of aan een andere aandoening lijden. In dit geval moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen om te zien wat u vervolgens moet doen.

Help! Mijn kat at knoflook. Wat moet ik nu doen?

Als uw kat knoflook in welke vorm dan ook heeft gegeten – vegetatie, gehakt of gehakt – breng ze dan onmiddellijk naar de dierenarts. In het beste geval is de knoflook niet volledig verwerkt door de maag van uw kat wanneer u daar aankomt. Uw dierenarts kan braken veroorzaken of actieve kool geven om het toxine te absorberen, waardoor de schade niet vordert.

Wat zijn de kansen op een goed herstel?

Hoe eerder je knoflookvergiftiging oploopt, hoe sneller het kan worden omgedraaid en hoe groter de kans dat je een goede prognose krijgt. Milde of matige gevallen die vroeg worden opgemerkt, zijn het gemakkelijkst aan te pakken. Uw dierenarts zal uw beste gids zijn, dus neem uw kat zo snel mogelijk mee.

kattenpootverdeler

Conclusie

Omdat knoflook zeer giftig is en tekenen van vergiftiging een paar dagen kunnen duren om te verschijnen, moet u uw kat altijd naar de dierenarts brengen als ze knoflook in welke vorm of hoeveelheid dan ook hebben gegeten. Door het gedrag van je kat in de gaten te houden, kun je tekenen herkennen dat hij iets giftigs heeft gegeten, zelfs als je hem niet op heterdaad betrapt. Bel altijd uw dierenarts als u ongewoon braken, diarree opmerkt of als uw kat in enige vorm van nood lijkt te zijn om te zien wat hij vervolgens moet doen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Anrita1705, Pixabay