Skip to Content

Hoeveel water heeft een kitten per dag nodig? Door dierenarts goedgekeurde feiten en tips

Als u een nieuwe kitteneigenaar bent, kent u dit interessante stukje informatie over katten misschien niet: veel katten lijken te weinig water te drinken om zichzelf goed gehydrateerd te houden. Maar is dat wel zo? Hoeveel water hebben kittens nodig? Het hangt allemaal af van hun leeftijd en grootte, maar als algemene regel hebben de meeste katten ongeveer 1/2 kopje water per dag nodig voor elke 5 pond 1 van het lichaamsgewicht. Dit is wat u moet weten.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Hoeveel water heeft een kitten per dag nodig?

De hoeveelheid water die uw kitten per dag nodig heeft, is afhankelijk van zijn leeftijd en grootte. Bij kittens die in hun eerste paar weken van hun leven zijn, hoeven ze geen water te krijgen. Water moet altijd beschikbaar zijn voor hun moeder, maar kittens krijgen alle hydratatie die ze nodig hebben via de moedermelk.

Als kittens zelfstandig beginnen te bewegen, moeten ze toegang krijgen tot een ondiepe schaal met water. Naarmate ze worden gespeend, zullen kittens langzaam wennen aan het drinken van steeds meer water. Als algemene regel geldt dat de meeste katten ongeveer 1/2 kopje water per dag nodig hebben voor elke 5 pond 1 van het lichaamsgewicht. Dit betekent dat een kitten van 2,5 pond elke dag ongeveer 1/4 kopje water nodig heeft.

kat staart naar water
Afbeelding credit: rihaij, Pixabay

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kitten meer water drinkt?

Het goede nieuws is dat kittens niet per se al hun water hoeven te drinken om aan hun hydratatiebehoeften te voldoen. Kittens krijgen hydratatie via vele bronnen, waaronder moedermelk, natvoer, traktaties en in mindere mate droogvoer.

U moet uw kitten aanmoedigen om elke dag vers water te drinken, maar u kunt ook zijn hydratatiebehoeften ondersteunen door hem nat kittenvoer te geven. Natvoer bestaat meestal uit ongeveer 75-80% water, wat betekent dat uw kitten een behoorlijke hoeveelheid water krijgt via zijn voer.

Als u denkt dat uw kitten nog steeds niet elke dag genoeg water krijgt, moet u misschien een paar extra dingen proberen om meer water drinken aan te moedigen. Bewegend water is aantrekkelijk voor veel katten, dus de toevoeging van een fontein voor huisdieren of een druipende kraan kan het waterverbruik stimuleren. Het kan ook helpen om uw kitten bekers en kommen te geven om uit het hele huis te drinken. Veel katten geven de voorkeur aan koel of koud water om te drinken, en het moet altijd fris en schoon zijn. Door het water van uw kat meerdere keren per dag te verversen en zijn kom dagelijks schoon te maken, kan uw kitten worden aangemoedigd om meer water te drinken.

kattenpootverdeler

Tot slot

Het kan wat extra moeite kosten om uw kitten elke dag voldoende water te laten opnemen, maar het is mogelijk. Als u het gevoel heeft dat uw kitten gewoon niet genoeg water krijgt of gehydrateerd blijft, wat u ook probeert, dan is een bezoek aan de dierenarts gerechtvaardigd. Er zijn medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de dorstniveaus van uw kat, evenals het vermogen van hun lichaam om water op de juiste manier te gebruiken, dus het is belangrijk dat uw dierenarts een onderliggende medische aandoening uitsluit.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Sharaf Maksumov, Shutterstock

Lees ook