Mondkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Mondkanker bij katten

Als uw kat plotseling voedsel begint te weigeren en zich ongemakkelijk gedraagt rond de mond, kunnen er verschillende mogelijke oorzaken zijn voor deze verandering. In de meeste gevallen worden deze symptomen veroorzaakt door behandelbare tandheelkundige aandoeningen.

In sommige gevallen kunnen orale pijn en terughoudendheid om te eten echter worden veroorzaakt door een orale tumor. Het vinden, diagnosticeren en behandelen van orale tumoren vereist samenwerking met de dierenarts van uw kat.

Snel overzicht: Mondkanker bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Speekselklier adenocarcinoom
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Pijnlijke zwelling van de opgaande nek, basis van het oor of de bovenlip, overmatig kwijlen, slechte adem, slechte eetlust, moeite met slikken, uitpuilen van het oog, niezen, hees miauwen / verandering van stem.
medische dossiers
Diagnose: Hoofd/schedel en/of tandheelkundige röntgenfoto’s, CT- of MRI-beeldvorming, biopsie van aangetast weefsel. Andere röntgenonderzoeken en echografie kunnen worden gebruikt om de verspreiding naar andere delen van het lichaam te beoordelen.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Chirurgische verwijdering van tumorweefsel. Follow-up bestralingstherapie wordt ook gebruikt.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is mondkanker bij katten (feline oraal plaveiselcelcarcinoom)?

Mondkanker is goed voor ongeveer 10% van de gevallen van kattenkanker en is de derde meest voorkomende plaats van kanker bij katten. Mondkanker leidt tot de vorming van schadelijke zwellingen of andere laesies in de mondholte, langs het tandvlees, het gehemelte (dak de mond) of in de keel. Plaveiselcelcarcinoom is de meest voorkomende mondkanker bij katten.

Oorzaken van mondkanker bij katten

Oorzaken van mondkanker bij katten

De meest voorkomende vorm van mondkanker is plaveiselcelcarcinoom. Deze vertegenwoordigen ongeveer 70% van de orale tumoren bij katten.

Er zijn verschillende soorten tumoren die zich kunnen ontwikkelen in de mond van een kat. Niet al deze tumoren zijn kankerachtig. Orale massa’s bij katten kunnen worden veroorzaakt door ontsteking, infectie of zelfs trauma.

Veruit de meest voorkomende mondkanker bij de kat is plaveiselcelcarcinoom. Ongeveer 70% van de orale tumoren bij katten zijn plaveiselcelcarcinomen.

Deze tumoren groeien uit het slijmvlies van de mondholte, inclusief het tandvlees, de tong, het gehemelte en de amandelen. Plaveiselcelcarcinomen zijn een belangrijk medisch probleem, omdat ze de neiging hebben lokaal invasief te zijn. Hoewel ze zelden metastaseren (op afstand verspreid), dringen ze vaak de onderliggende wetsbotten (onderkaak en maxilla) binnen, waardoor volledige verwijdering moeilijk wordt.

Andere veel voorkomende oorzaken van orale tumoren bij katten zijn fibrosarcomen, osteosarcomen en odontogene tumoren. Fibrosarcomen ontstaan uit de bindweefsels in de mond, vaak uit de kaakbotten. Osteosarcomen ontstaan uitsluitend uit benige weefsels, zoals de kaakbotten. Odontogene tumoren ontstaan uit de weefsels waaruit de tanden bestaan.

Niemand weet waarom sommige katten orale tumoren ontwikkelen. Vermoed wordt dat milieuverontreinigende stoffen, zoals sigarettenrook en chemicaliën in vlooienbanden, een rol kunnen spelen; dit is echter niet bewezen.

Symptomen van mondkanker

Mondkanker symptomen

Hoewel sommige mondkankers zichtbaar zijn, kunnen andere symptomen wijzen op mondkanker, waaronder een slechte adem en moeite met eten.

Orale tumoren zijn pijnlijk, vooral tijdens het eten. Het eerste teken van een orale tumor is vaak een terughoudendheid om te eten, vergezeld van gewichtsverlies. Sommige katten kunnen zich pijnlijk gedragen bij het kauwen, maar in veel gevallen schrijven eigenaren de afname van de eetlust toe aan misselijkheid, de noodzaak om het voedsel te veranderen of andere factoren. Katten vertonen niet altijd de voor de hand liggende tekenen van pijn die je zou verwachten, zoals poten in hun mond of zich ongemakkelijk gedragen.

In veel gevallen beginnen groeiende orale tumoren te bloeden. U merkt misschien dat uw kat kwijlt dik, touwachtig, bloedgetint speeksel. U kunt ook kleine druppels bloedspeeksel opmerken rond de voer- en waterbak van uw kat, op het bed van uw kat of op andere plaatsen waar uw kat graag rust. Uw kat kan bloed op zijn of haar voorpoten hebben, van een poging om het bloederige speeksel uit de mond weg te halen.

Naarmate orale tumoren blijven groeien, kunt u merken dat uw kat een slechte adem of halitose heeft. Het lichaam van uw kat kan ook onaangenaam gaan ruiken, omdat het speeksel met verzorging over het lichaam wordt verspreid.

Het is belangrijk op te merken dat al deze symptomen ook kunnen worden geassocieerd met tandheelkundige ziekte. Tandvleesontsteking en tandinfecties kunnen ook leiden tot problemen met eten, orale bloedingen en een vieze adem. De enige manier om tandheelkundige aandoeningen te onderscheiden van een orale tumor is een grondige veterinaire work-up.

Diagnose van mondkanker bij katten

Orale tumoren kunnen op twee manieren worden gevonden. Tumoren worden vaak vroeg gevonden, tijdens routinematige veterinaire zorg. Dit is het ideale scenario omdat het effectiever is wanneer tumoren klein zijn. In andere gevallen worden orale tumoren echter niet gedetecteerd totdat de massa significante klinische symptomen veroorzaakt en de kwaliteit van leven van de kat negatief beïnvloedt.

De eerste stap bij het diagnosticeren van een orale tumor is een grondig lichamelijk onderzoek, inclusief een mondeling onderzoek.

Uw dierenarts kan mogelijk een korte blik in de mond krijgen terwijl uw kat wakker is, maar een grondig onderzoek vereist sedatie of algemene anesthesie.

In de meeste gevallen zal uw dierenarts algemene anesthesie aanbevelen, omdat dit niet alleen een onderzoek van de mond mogelijk maakt, maar ook uw dierenarts in staat stelt om problemen aan te pakken die tijdens dat onderzoek kunnen worden gevonden (of het nu massa’s of zieke tanden zijn die extractie vereisen).

Vóór de anesthesie zal uw dierenarts pre-anesthetisch bloedonderzoek uitvoeren. Dit bloedonderzoek stelt uw dierenarts in staat om te zoeken naar onderliggende ziekten die de anesthesie van uw kat kunnen beïnvloeden.

Op basis van de resultaten van het bloedonderzoek zal uw dierenarts een gedetailleerd behandelplan voor uw kat opstellen. Uw kat krijgt een combinatie van injecteerbare anesthetica en inhaleermiddelen, toegediend via een beademingsbuis.

Zodra uw kat is verdoofd, kan uw dierenarts een grondig oraal onderzoek uitvoeren, op zoek naar orale tumoren of andere afwijkingen.

Elke keer dat een massa in de mond wordt gevonden, zelfs als deze wordt gevonden tijdens een routinematige gebitsreiniging, moet de massa worden gebiopteerd. Als de massa klein is, kan excisie worden uitgevoerd op het moment van biopsie. Als de tumorgrootte echter groter is, kunnen orale massa’s vaak niet volledig worden verwijderd in een enkele operatie.

In plaats daarvan zal uw dierenarts slechts een klein deel van de massa verwijderen voor de patholoog om te onderzoeken en vervolgens verdere behandeling te plannen op basis van de resultaten van deze biopsie.

Biopsieresultaten zijn meestal ongeveer een week na de operatie beschikbaar.

Uw dierenarts zal u bellen met deze resultaten en verdere aanbevolen behandelingen bespreken.

Als uw kat wordt gediagnosticeerd met een oraal plaveiselcelcarcinoom, kunnen de volgende stappen tests omvatten om te zoeken naar metastase, zoals het uitvoeren van fijne naaldaspiraten van de lymfeklieren van uw kat, röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) en computertomografie (een CT-scan) om de benige betrokkenheid van de massa van uw kat te beoordelen.

Afhankelijk van de resultaten van deze stadiëringstests, zal uw dierenarts u waarschijnlijk doorverwijzen naar de oncologieafdeling van uw lokale veterinaire verwijzingsziekenhuis.

Behandeling en prognose van mondkanker

Prognose van mondkanker

De prognose voor een kat met mondkanker hangt af van het type tumor dat erbij betrokken is en hoe vergevorderd het is op het moment van diagnose.

De behandeling en prognose van mondkanker bij katten is afhankelijk van twee factoren: het type tumor dat erbij betrokken is en hoe vergevorderd de tumor is op het moment van diagnose.

Oraal plaveiselcelcarcinoom wordt over het algemeen geassocieerd met een slechte prognose, ongeacht de behandeling. Volgens de North Carolina State University overleven katten met oraal plaveiselcelcarcinoom gemiddeld twee tot vier maanden met behandelingen zoals chirurgische verwijdering, bestralingstherapie en chemotherapie.

Minder dan 10% van de katten met oraal plaveiselcelcarcinoom overleeft tot een jaar. Over het algemeen wordt verwacht dat katten bij wie de tumor eerder wordt gediagnosticeerd en behandeld, betere resultaten zullen hebben dan katten van wie de kanker in een later stadium wordt gediagnosticeerd.

Andere orale tumoren, zoals fibrosarcoom, osteosarcoom en odontogene tumoren, worden geassocieerd met langere verwachte overlevingstijden dan plaveiselcelcarcinoom. De eerste stap bij de behandeling van deze tumoren is meestal een operatie, die kan worden gevolgd door bestraling en / of chemotherapie.

In sommige gevallen kan palliatieve straling worden gebruikt om een kat comfortabel te houden en zijn of haar levensduur te verlengen, zelfs als de kanker niet kan worden genezen.

Conclusie

Als uw kat tekenen van een orale tumor vertoont, is een snelle diagnose en behandeling essentieel. Hoewel de prognose voor plaveiselcelcarcinoom niet goed is, kunnen er andere orale tumoren bestaan en een eerdere diagnose betekent dat u een grotere kans heeft op een succesvolle behandeling.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leeft een kat met mondkanker?

Er zijn verschillende soorten mondkanker, die elk een anderent prognose. De meest voorkomende vorm van mondkanker bij katten, plaveiselcelcarcinoom, heeft een mediane overlevingstijd van twee tot vier mons met behandeling.

Hoe ziet kanker in de mond van een kat eruit?

Het uiterlijk van mondkanker bij katten kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type kanker en hoe ver gevorderd de kanker is. In de meeste gevallen zal mondkanker zichtbaar zijn als een zwelling op het tandvlees, de wet, het gehemelte (dak van de mond) of in de amandelen.

Hoe vaak komt mondkanker voor bij katten?

Orale tumoren komen relatief vaak voor bij katten. Hoewel niet alle orale tumoren kankerachtig zijn, komt ongeveer 10% van de gevallen van kattenkanker voor als mondkanker.

Wat veroorzaakt mondkanker bij katten?

Niemand heeft de oorzaak van mondkanker bij katten definitief vastgesteld. Vermoed wordt dat milieuverontreinigende stoffen een rol kunnen spelen, vooral gezien de frequentie waarmee katten hun vacht likken, maar dit is niet bewezen.