Waarom kwijlt mijn kat als ik hem aai?

Katten staan niet bekend om het kwijlen, zeker niet in vergelijking met hun biologische evenbeeld, de bescheiden hond. Toch, hoe vreemd het ook mag klinken, kwijlen katten wel degelijk van tijd tot tijd. En zelfs in gevallen waar de kat in kwestie bijzonder vriendelijk is, kan dit kwijlen volledig onopgemerkt blijven.

Er zijn ook omstandigheden waarin u een beetje speeksel voelt wanneer u onder de kin van uw kat krabt. In die gevallen vraagt u zich misschien af, waarom kwijlt mijn kat als ik hem aai?

Kwijlen katten?

Veel dieren kwijlen – zelfs wij. Kwijlen is gewoon speeksel, een vloeibaar deel van de spijsvertering dat uit onze speekselklieren komt en zich verzamelt in de mond. Kwijl ontstaat wanneer het speeksel zich zodanig verzamelt dat het uit een open mond begint te stromen of te sijpelen. Bij mensen gebeurt dit meestal als we te veel novocaïne hebben gehad of tijdens de slaap. Bij honden en katten ligt het echter iets anders.

Sommige hondenrassen zijn zelfs genetisch voorbestemd om te kwijlen. Dit komt omdat honden vier paar speekselklieren hebben. Al dit speeksel helpt bij de spijsvertering en het slikken, maar vier paar speekselklieren produceren ongetwijfeld een enorme hoeveelheid hondenkwijl. Katten daarentegen hebben vijf grote speekselklieren, die vreemd genoeg lang niet zo veel kwijl produceren als hun hondse tegenhangers.

Waarom kwijlen katten eigenlijk?

Een klein beetje kattenkwijl is normaal. Net als bij ons, kan het eruit sijpelen als ze honger hebben of met open mond slapen. Een overmatige hoeveelheid kwijl kan er echter op wijzen dat er iets mis is. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door emotionele prikkels, irritaties in het lichaam die de kat probeert weg te spoelen, of door een pathologische aandoening, ontsteking, pijn, of het onvermogen om te slikken. In elk van deze gevallen is het waarschijnlijk het beste om met uw dierenarts te overleggen.

Waarom kwijlt mijn kat als ik hem aai?

Als uw kat kwijlt als u hem aait, kan dat gewoon zijn omdat hij blij is. Sommige katten kwijlen als ze bang of overstuur zijn, maar het is waarschijnlijker dat ze kwijlen omdat ze ontspannen zijn. Sommige katten kwijlen wanneer ze op hun gemak zijn, slapen, en wanneer ze genieten van menselijke knuffels. Het is slechts een fysiologische reactie op geluk of extreme ontspanning. In termen van angst kwijlen, katten die gevoelig zijn voor reisziekte kunnen dit gedrag ook vertonen.

Betekent kwijlen dat mijn kat ziek is?

Er zijn gevallen waar overmatig kwijlen een sterke indicatie kan zijn van ziekte bij uw katachtige vriend. Tandziekten, mondkanker en andere soorten bacteriële mondinfecties kunnen leiden tot dit soort kwijlen. Tandaandoeningen komen het meest voor, omdat maar liefst 85% van de katten ouder dan 3 jaar een tand- of tandvleesaandoening heeft. Als het speeksel van de kat naar bloed smaakt of vies ruikt, kan een gebitsaandoening de boosdoener zijn.

Helaas zijn veel katten ook vatbaar voor het ontwikkelen van mondkanker, dat in verschillende delen van de mond kan voorkomen. Het kan zich manifesteren op het puntje van de tong of achter in de keel. Het kwijl dat van deze aandoeningen afkomstig is, is meestal aanhoudend en eveneens getint met bloed. In deze gevallen moet u onmiddellijk met uw dierenarts overleggen over mogelijke tests en behandelingen.

Gerelateerd: Redenen waarom mijn kat kan kwijlen

Kan mijn kat nog ergens anders van kwijlen?

Andere oorzaken van kwijl bij de kat zijn virale aandoeningen van de luchtwegen die leiden tot de ontwikkeling van zweren in de mond van de kat. Overmatig kwijlen is een neveneffect van dergelijke aandoeningen van de luchtwegen. Tenslotte kan een vreemd voorwerp verantwoordelijk zijn voor het kwijlen. Als de kat een verdwaald grassprietje, een visgraatje of een stukje van een metalen paperclip heeft ingeslikt, en het is vast komen te zitten in de bek, dan kan het kwijlen een manier van de kat zijn om te proberen het “eruit te wassen”. Het kwijlen kan ook het gevolg zijn van iets dat vastzit in de buik of slokdarm van de kat en de pogingen van het dier om het weer uit te braken.

Als uw kat overmatig kwijlt en u weet niet wat u moet doen of wat de oorzaak kan zijn, neem dan contact op met uw dierenarts. Zoals we hebben besproken, kan kattenkwijl soms een teken zijn van een zeer ernstige gezondheidstoestand en u zou er goed aan doen het te voorkomen voordat het nog erger wordt.