Mijn kat heeft een vleermuis gedood, wat moet ik nu doen?

Katten zijn nachtdieren, en vleermuizen ook. Het is geen verrassing dat je kat je een middernachtsnack heeft gebracht. Het doden van een vleermuis kan echter snel van een klein naar een groot probleem gaan.

Vleermuizen zijn berucht om het dragen van hondsdolheid, leptospirose, ABLV en andere schadelijke ziekten die u en uw kat kunnen schaden. Dit betekent niet dat je in paniek moet raken, maar het betekent wel dat je snel moet handelen.  Als dit relevant voor je is, lees dan verder.

divider-catclaw1Wat te doen als uw kat een vleermuis doodt

Als je kat een vleermuis mee naar huis neemt als cadeau, laat hem dan niet op de grond liggen. Een ander dier of mens kan het oppikken en ziekten verspreiden. Volg in plaats daarvan deze drie eenvoudige stappen:

1. Zoek enkele handschoenen en een plastic zak

Plastic zak
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Raak de knuppel niet met blote handen aan. Vleermuizen kunnen op deze manier snel ziektes verspreiden, dus zorg ervoor dat je handen goed beschermd zijn. Zoek wat handschoenen en een plastic zak of een andere wegwerpcontainer.

thematische pauze

2. Plaats de vleermuis met handschoenen in een plastic zak

Draag je handschoenen en plaats de vleermuis in de plastic zak. Gooi de handschoenen weg en was je handen (trek de volgende keer dat je de tas vastpakt een nieuw paar handschoenen aan), maar gooi de knuppel niet weg. Uw dierenarts wil het misschien naar een laboratorium verzenden om te testen.

Als je je niet op je gemak voelt bij het hanteren van de vleermuis, is dat oké. Bel uw lokale dierenpolitie voor hulp.

thematische pauze

3. Bel uw dierenarts en huisarts

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Bel je dierenarts en leg alles uit. Bel uw huisarts nadat u van de telefoon bent gestapt met uw dierenarts. Laat het weten als iemand anders contact heeft gehad met de vleermuis.

garen ball dividerHoe groot is de kans dat mijn kat hondsdolheid oploopt?

Vleermuizen die op hondsdolheid zijn getest, testen vaak positief omdat katten graag op hen jagen als ze ziek of gewond zijn. Vleermuizen en katten zijn ook nachtdieren, dus katten kunnen op ze jagen als vleermuizen op pad zijn.

Helaas worden katten minder snel gevaccineerd tegen hondsdolheid dan honden. Het wordt een recept voor een ramp als de vleermuis besmet is.

Het is moeilijk om de kans te zien dat uw kat besmet raakt, omdat vleermuizen uiterlijk geen tekenen vertonen. Je zult de vleermuis naar een laboratorium moeten sturen om te testen om het zeker te weten.

Gevaccineerde katten

Terwijl u wacht op resultaten, kunt u voor uw kat zorgen. Dit is wat u kunt verwachten als uw kat is gevaccineerd tegen hondsdolheid of te laat is voor vaccinatie.


  • Uw kat wordt opnieuw gevaccineerd tegen hondsdolheid (ongeacht de vaccinatiestatus)

  • Uw kat wordt 45 dagen onder uw toezicht in quarantaine geplaatst

Eventuele tekenen van ziekte moeten worden beoordeeld door een dierenarts. Als de symptomen wijzen op een rabiësinfectie, zal uw dierenarts helaas euthanasie aanbevelen.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Niet-gevaccineerde katten

Dierenartsen zullen hoogstwaarschijnlijk onmiddellijke euthanasie aanbevelen voor katten die nooit tegen hondsdolheid zijn gevaccineerd. Als u uw kat echter niet wilt euthanaseren, moet u het volgende doen:


  • Uw kat wordt gevaccineerd tegen hondsdolheid

  • U plaatst uw kat 4-6 maanden in strikte quarantaine

Uw dierenarts moet op de hoogte worden gebracht van eventuele tekenen van ziekte. Dit kan leiden tot aanbevolen euthanasie.

Waarom hebben vleermuizen zoveel ziekten?

Afgezien van het zien van vleermuizen in de dierentuin, weten de meeste mensen niet veel over deze wezens. Er is veel dat ze uniek maakt van andere zoogdieren naast het vermogen om te vliegen. Om te beginnen lijken ze meer schadelijke ziekten te dragen en te tolereren dan andere zoogdieren.

Het simpele antwoord hierop is hun immuunsysteem. Vleermuizen hebben een immuunsysteem dat kan voorkomen dat virussen hun lichaam veel beter vernietigen dan andere dieren.

Het komt allemaal neer op interferonen – eiwitten geproduceerd door dierlijke cellen die voorkomen dat virussen zich vermenigvuldigen en verspreiden. Alle zoogdieren hebben interferonen, inclusief u en uw kat. Maar vleermuizen kunnen meer interferonen creëren dan andere zoogdieren dankzij hun interessante genetica.

Toch zijn vleermuizen geen partij voor hondsdolheid. Uiteindelijk wordt een hondsdolle vleermuis ziek en sterft. Een zieke of gewonde vleermuis wordt waarschijnlijk gevangen door een roofdier zoals een kat. Dit is een belangrijke reden waarom het vaccineren van uw kat van vitaal belang is.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Vleermuisbestendig uw huis humaan maken

Vleermuizen leven graag in de buurt van civilization omdat ze daar een constante toevoer van voedsel en onderdak met gereguleerde temperaturen zullen vinden. Een geweldige manier om iedereen veilig te houden, is door uw huis vleermuisbestendig te maken voordat het een probleem wordt.

Vleermuizen zijn van vitaal belang voor ons ecosysteem, dus u wilt vleermuizen zo goed mogelijk uit uw huis verwijderen. Verschillende vleermuissoorten zijn sowieso federaal beschermd.

Gelukkig is het verwijderen van vleermuizen niet zo moeilijk. Een manier is om een lokaal vleermuisreddings- of rehabilitatiecentrum voor dieren in het wild te vinden. Ze kunnen ruimte en middelen bieden aan de vleermuizen zonder ze te doden.

U kunt ook een vleermuisklepapparaat proberen. Dit zal zich hechten aan openingen waar vleermuizen uw huis kunnen binnendringen. Het apparaat stelt vleermuizen in staat om de ruimte veilig te verlaten, maar voorkomt dat ze ooit opnieuw binnenkomen. Er zijn ook vleermuisafstotende geluidsapparaten en geurpakketten die u kunt proberen.

Al deze opties houden vleermuizen weg zonder u, uw huisdieren of de vleermuizen te schaden. Het is een win-win voor iedereen!

divider-catclaw1Inpakken

Het is één ding als je kat een dode vogel aflevert. Het is iets anders wanneer je kat een dode vleermuis cadeau doet. Probeer niet in paniek te raken wanneer dit gebeurt. Handel in plaats daarvan snel en bel meteen uw dierenarts en huisarts. Hoe eerder je handelt, hoe beter de resultaten voor alle betrokkenen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: davemhuntfotografie, Shutterstock