Waarom miauwt mijn oude kat zo veel? 11 Veel voorkomende redenen

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze vaker lawaai gaan maken, vooral ’s nachts. Sommige katten miauwen meer dan anderen, maar als je oudere kat veel vaker en in sommige gevallen te veel begint te miauwen, kan het voor jullie allebei verontrustend en verontrustend zijn.

Het bepalen van de oorzaak van het toegenomen miauwen en het vinden van de oorzaak van het probleem zal u helpen om het miauwen van uw kat te verhelpen. Lees verder om 11 veelvoorkomende redenen te ontdekken waarom je oude kat zo miauwt.

cat + lijnverdeler

De 11 meest voorkomende redenen waarom oude katten miauwen

1. Dementie / Cognitieve achteruitgang

Kattendementie, of feline cognitieve achteruitgang (FCD), is een groep symptomen en veranderingen in de hersenen van een oudere kat veroorzaakt door ouderdom (of, beter gezegd, oxidatieve stress). FCD wordt over het algemeen begrepen als de degeneratie van weefsels in de hersenen, deels als gevolg van oxidatieve schade, maar genetische aanleg speelt ook een rol.

Deze degeneratie veroorzaakt een vermindering van de functie van de hersenen van een oudere kat en een hele reeks symptomen, waaronder overmatig huilen.

Tekenen en symptomen van FCD zijn onder meer:


 • Verwarring

 • rusteloosheid

 • Angst en angst

 • Huilen (vooral ’s nachts)

 • Veranderingen in de slaapcyclus

 • Veranderingen in geheugen en herkenning

Verwarring, veranderingen in het geheugen en angst zijn grote redenen waarom je kat zo kan miauwen omdat ze soms kunnen vergeten waar ze zijn of wie je bent, waardoor ze het uitschreeuwen.

Hoewel het geen zekerheid is dat alle katten FCD zullen krijgen, is het bekend dat een derde van alle katten op 11-jarige leeftijd enkele symptomen van cognitieve achteruitgang zal vertonen, en dit loopt op tot 50% van de katten ouder dan 15 jaar.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Diagnose door een dierenarts is de eerste actie die u moet ondernemen als u denkt dat uw oudere kat tekenen van FCD vertoont

 • Noteer eventuele gevallen van overmatige vocalisatie (naast andere verdachte symptomen) in een dagboek of notitieboekje om mee te nemen naar het dierenartsbezoek

 • Zodra de behandeling is gestart (meestal een combinatie van medicijnen en verhoogde omega-3- en omega-6-vetzuren), kunnen de tekenen van cognitieve achteruitgang worden verbeterd, maar de ziekte kan niet worden genezen

 • Door uw kat een voorspelbare routine en mentale stimulatie te bieden, kunnen zowel u als uw kat omgaan met deze hersenveranderingen en de algehele kwaliteit van leven van uw kat verbeteren

 • Feromoontherapie zoals kattenappeasementferomonen (“gelukkige” geuren die door katten worden vrijgegeven wanneer ze comfortabel en ontspannen zijn) kan helpen om angst te verminderen

 • Door de radio ’s nachts op laag te spelen, afgestemd op een talkshow, kan je oudere kat geruststellen dat ze niet alleen zijn en het nachtelijk jodelen verbeteren

thematische pauze

2. Hun zintuigen verliezen (sensorische achteruitgang)

Sensorische achteruitgang is een andere reden waarom uw oudere kat meer huilt, omdat het verliezen van het vermogen om zoveel te zien, horen of ruiken stressvol is voor een kat. Sensorische achteruitgang kan deel uitmaken van het verouderings- en degeneratieproces, maar alle vermoedelijke veranderingen in de zintuigen (of het gedrag) van uw kat moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden aangepakt.

Dit verlies van sommige of alle zintuigen is ongelooflijk stressvol en angstaanjagend voor katten, omdat hun zintuigen hen in staat stellen om de luidruchtige, heldere wereld om hen heen te begrijpen. Katten die worstelen met sensorische achteruitgang kunnen huilen om hulp te vragen omdat ze niet zeker zijn van het navigeren door een gebied of niet zeker weten wie er in een kamer aanwezig is, waardoor ze zich onveilig voelen.

Symptomen van sensorische achteruitgang bij katten zijn onder meer:


 • Overmatig vocaliseren

 • Toiletongelukken in huis

 • Niet reageren op het roepen van hun naam

 • Slaapkavels

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Zodra een dierenarts FCD diagnosticeert, kan medicatie worden gegeven om de hersenfunctie te verbeteren

 • Voorspelbaarheid en routine zijn essentieel, wat zorgt voor rustigere, gelukkigere (en minder luidruchtige) katten

 • Bied uw kat een comfortabel bed aan dat gewatteerd en warm is en gebruik mogelijk nachtlampjes in uw huis om uw kat te helpen beter te navigeren in het donker als ze zichtproblemen hebben.

Kat die naar je miauwt
Afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay
thematische pauze

3. Hypertensie (hoge bloeddruk)

Hoge bloeddruk (of hypertensie) wordt vaak gezien bij oudere en geriatrische katten. Huidige studies tonen aan dat de meest voorkomende leeftijden voor een kat om te worden gediagnosticeerd met hypertensie tussen 13-15 jaar oud zijn.

Hypertensie kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder nierziekte en hyperthyreoïdie en obesitas in mindere mate.

De symptomen van hoge bloedpersure bij katten zijn:


 • Gezichtsverlies door loslating van het netvlies

 • Neurologische symptomen zoals desoriëntatie, epileptische aanvallen, gebrek aan evenwicht

 • Gedragsveranderingen zoals overmatig miauwen

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Diagnose bij een dierenarts is belangrijk, omdat hoge bloeddruk schade aan organen kan veroorzaken als ze niet worden behandeld, zoals de nieren

 • Medicijnen voorgeschreven door de dierenarts kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en symptomen zoals amlodipine te verbeteren

 • Zodra de bloeddruk begint te dalen en te stabiliseren, zullen over het algemeen gedragsproblemen zoals miauwen oplossen

 • veel tedere liefdevolle zorg gedurende deze tijd zal helpen om uw kat gerust te stellen en te troosten

thematische pauze

4. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een andere veel voorkomende ziekte bij oudere katten, met schattingen dat meer dan 10% van de katten ouder dan 10 jaar de ziekte zal ontwikkelen. Hyperthyreoïdie is een probleem met de schildklier, een kleine vlindervormige klier aan de voorkant van de nek.

Deze klier produceert te veel hormonen (schildklierhormonen) die langzaam het metabolisme in het lichaam van de kat veranderen, wat leidt tot schade aan organen, verhoogde bloeddruk en hartproblemen als ze niet worden behandeld. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige (niet-kankerachtige) groei op de schildklier van de kat, en hoewel de symptomen subtiel kunnen zijn en een tijdje duren om te laten zien, bootsen ze vaak tekenen van “ouderdom” bij katten na.

Symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder meer:


 • Gewichtsverlies

 • Overmatig huilen

 • Braken en diarree

 • Krakkemikkige, vette vacht

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Zodra uw kat is gediagnosticeerd met hyperthyreoïdie op het kantoor van een dierenarts, zijn er een paar manieren om de ziekte te behandelen. Chirurgie om de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen en behandeling met radioactief jodium of medicatie zijn allemaal behandelingskeuzes, waarbij medicatie de meest voorgeschreven is

 • Op de hoogte blijven van de behandeling van uw kat is het beste wat u kunt doen om hun huilen te verminderen als het wordt veroorzaakt door hyperthyreoïdie, omdat de symptomen vaak snel verdwijnen en uw oude kat zich veel beter zal voelen

thematische pauze

5. Artritis / gewrichtspijn

Ontsteking en degeneratie van de gewrichten bij oudere katten kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken. Deze pijn en artritis hebben meestal invloed op de wervelkolom en benen, wat een langzame of ongemakkelijke gang en pijnlijke vocalisaties veroorzaakt terwijl uw kat probeert te bewegen.

Er zijn meestal andere gedragsveranderingen gezien bij katten met gewrichtspijn, zoals terughoudendheid om trappen op en af te lopen, niet op of neer willen springen van meubels, of niet in de kattenbak willen klimmen, waardoor ongelukken in huis ontstaan.

Onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de katten ouder dan 10 jaar lijdt aan artritis of gewrichtsdegeneratie, dus het probleem komt veel voor en zorgt ervoor dat katten in veel gevallen miauwen van pijn.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Pijnverlichting van de dierenarts is de nummer één manier om pijnlijk miauwen op te lossen, samen met veel tedere liefdevolle zorg en comfort.

 • Het aanpassen van uw huis om de mobiliteit van uw oudere kat gemakkelijker te maken, is een geweldige manier om hun pijn te verminderen (waardoor hun miauwen worden verminderd). Het toevoegen van hellingen aan meubels, het krijgen van een lagerzijdige kattenbak, het verhogen van hun voedsel- en waterbakken zodat ze niet hoeven te bukken en het bieden van warme, zachte gebieden voor uw kat om te slapen, zijn allemaal manieren om ze comfortabel te houden.

kat met artritis
Afbeelding Credit: Todorean Gabriel, Shutterstock
thematische pauze

6. Neurologische of centrale zenuwstelsel ziekte

Ziekte van het centrale zenuwstelsel (CZS) komt vaak voor bij oudere katten en bepaalde neurologische aandoeningen kunnen gedragsveranderingen veroorzaken, waaronder miauwen. Hersentumoren zoals meningeoom (tumoren in het membraan rond de hersenen) komen vaker voor bij oudere katten. Andere oorzaken van CZS-ziekte zijn feline infectieuze peritonitis (FIP) of toxoplasma-infectie, die minder vaak voorkomen bij oude katten, maar nog steeds kunnen voorkomen.

Hersentumoren zoals meningeomen groeien meestal langzaam, waardoor de getroffen kat geleidelijk symptomen ontwikkelt in de loop van de tijd. Een van de meest voorkomende symptomen is gedragsveranderingen zoals overmatig huilen, coördinatieproblemen, pijn, epileptische aanvallen en verschillende pupilgroottes.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Neurologische problemen moeten onmiddellijk door een dierenarts worden gezien, omdat problemen zoals hersentumoren zeer snel dodelijk kunnen worden

 • De dierenarts zal een diagnose stellen en medicijnen of een operatie voorschrijven om zoveel mogelijk te helpen, maar uw oudere kat heeft veel kalme geruststelling van u nodig, omdat ze waarschijnlijk verward en gestrest zullen zijn

 • Bewaar dings uw kat gebruikt veel binnen handbereik van hen, zoals hun voer- en waterbak en hun kattenbak, zodat ze geen moeite hebben om het te bereiken en een veilige ruimte voor hen creëren (zoals een zacht bed of een kartonnen doos) waar ze ’s nachts in kunnen ontspannen

thematische pauze

7. Aandacht

Soms hebben oudere katten gewoon wat aandacht en liefde van hun eigenaren nodig en zullen ze croakily miauwen om het te krijgen. Constant of overmatig miauwen kan frustrerend zijn voor eigenaren, maar probeer te onthouden dat jij de persoon bent waar je oude kat naar zal kijken voor troost en geruststelling of voor hulp als ze een probleem hebben.

Katten kunnen eenzaam, verveeld of zelfs bang worden, vooral katten die lijden aan cognitieve achteruitgang, dus ze kunnen proberen je aandacht te trekken op een van de weinige manieren die ze kennen: door hun stem te gebruiken.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Het is het beste om de oorzaak van het aandacht zoekende miauwen te onderzoeken, omdat er misschien een probleem is dat je nog niet hebt gezien, omdat katten erg goed zijn in het verbergen van problemen of pijn voor mensen

 • Houd er rekening mee dat je kat misschien gewoon tijd met je wil doorbrengen, dus wat tijd besteden om met hem te spelen en hem je onverdeelde aandacht te geven, zal wonderen doen en hem laten weten dat je van hem houdt

 • Aaien, oogcontact maken en zachtjes met je oude kat praten kan hem geruststellen dat je oplet

 • Als je het op dat moment druk hebt, stel ze dan gerust dat je ze kunt horen door zachtjes te praten en te stoppen om ze te aaien

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

8. Stress

Oude katten kunnen, net als jonge katten, last hebben van stress waardoor ze kunnen miauwen. Een deel van hun stress kan worden veroorzaakt door dementie / cognitieve achteruitgang, maar sommige kunnen worden veroorzaakt door veranderingen in routine of veranderingen in huis, zoals de introductie van een nieuw huisdier of baby in het huishouden.

Oudere katten gaan minder effectief om met stress dan jongere katten, omdat ze er over het algemeen minder tolerant voor zijn en gemakkelijk overweldigd kunnen raken, wat leidt tot andere gezondheidsproblemen die overmatige vocalisatie veroorzaken, zoals een verhoogde bloeddruk.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Het gebruik van feromoonverspreiders in huis kan uw kat helpen om te ontspannen en zich comfortabel te voelen in zijn omgeving

 • Veel liefde en genegenheid kan helpen om je kat gerust te stellen dat het goed is

 • Het verspreiden van middelen kan helpen om de spanning te verlichten, zoals het toevoegen van meer kattenbakken rond of het geven van een bepaalde kamer in huis aan uw oude kat

 • Door uw oude kat zijn eigen schuilplaatsen te geven, zoals dozen, kan hij zich ook veiliger voelen

 • Zo snel mogelijk terugkeren naar een normale, rustige routine is een goede manier om uw oudere kat te helpen ontstressen

thematische pauze

9. Geheugenverlies

Geheugenverlies is een ongelukkig symptoom van cognitieve achteruitgang bij katten en is vaak het meest verontrustend voor uw kat. Dit kan een belangrijke bron van stress bij katten zijn, omdat het hen minder zeker maakt van hun omgeving, en ze huilen vaak in verwarring of angst wanneer ze het gevoel hebben dat ze ergens onbekend zijn.

Katten met geheugenproblemen kunnen veel vocaliseren omdat ze plotseling niet weten waar ze zijn, wie je bent of wat / waar bepaalde items zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld huilen van de honger, maar kunnen zich niet herinneren waar hun voerbak is.

Uw oudere kat heeft misschien geruststelling en begeleiding nodig bij het vinden van bepaalde voorwerpen of comfort als ze miauwen van angst, en ze kunnen ook huilen omdat ze ergens vastzitten, zoals de top van de trap, als ze zich niet kunnen herinneren hoe ze er weer af moeten komen.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Uw kat naar de dierenarts brengen (om dezelfde redenen als voor cognitieve achteruitgang) is de eerste stap om uw kat te helpen beter te worden

 • Blijf altijd kalm en schreeuw niet tegen je kat dat hij miauwt of vergeet, want het is niet hun schuld en ze nemen contact met je op voor hulp

 • Het houden van een routine en het niet verplaatsen van dingen in huis kan uw kat helpen herinneren waar dingen zijn, waardoor ze een betere kans hebben om ze zelf te vinden zonder voor u te miauwen

thematische pauze

10. Gebitsproblemen

Tandziekte komt veel voor bij oudere katten, waarbij 50% tot 60% van de katten ouder dan 4 jaar een soort tandheelkundige ziekte heeft, die ernstiger wordt naarmate de katten ouder worden.

Gebitsproblemen kunnen veel pijn veroorzaken en kunnen het onmogelijk maken om te eten, vooral droogvoer en koekjes, waardoor uw kat miauwen van pijn.

Symptomen van tandpijn en ziekte bij katten zijn onder meer:


 • Tanden/kaakgeknars

 • Kwijlen

 • Terughoudendheid om te eten

 • Poten aan hun mond

 • Huilen van de pijn

Sommige tandheelkundige aandoeningen worden veroorzaakt door andere ziekten, zoals feline immunodeficiëntievirus (FIV), feline leucopenia virus (FeLV) of diabetes.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Pijnverlichting bij een dierenarts is de eerste stap in het verminderen van de pijn van uw kat en hen te helpen eten, wat betekent dat ze minder miauwen van pijn en uit honger

 • Tandheelkundige behandeling onder narcose is meestal nodig in ernstige gevallen

dierenarts controleert tanden van de maine coon kat
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock
thematische pauze

11. Je kat is gewoon vocaal

Meestal, als uw kat altijd spraakzaam is, zal hij dat zijn hele leven zijn. Hun miauw zal waarschijnlijk veranderen naarmate ze ouder worden), maar als je kat gewoon graag zingt, zullen ze in hun schemerjaren blijven zingen.

Sommige rassen, zoals Siamese, Bobtail en Bengaalse katten, staan bekend als zeer vocaal en zullen vaak de hele dag met hun eigenaren praten, maar als uw kat meestal stil is en plotseling veel of luid begint te miauwen, moeten ze worden gecontroleerd bij de dierenartsen om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is.

Hoe het gedrag te verhelpen

 • Een bepaalde hoeveelheid miauwen moet worden “toegestaan” of “verdragen”, omdat miauwen en vocaliseren een van de manieren zijn waarop uw kat communiceert, en het is een natuurlijk gedrag voor hen

 • Uw oudere kat helpen wat overtollige energie te verbranden en hun verveling te verlichten, kan helpen om de hoeveelheid miauwen te verminderen, zoals de hele dag met hem spelen en hem nieuw speelgoed of interessant puzzelspeelgoed aanbieden met een traktatie erin

 • Door ze veel aandacht te geven als je thuis bent, kunnen ze ook kalm blijven en minder miauwen, en een radio die in een talkshow wordt achtergelaten als je weg bent, kan hen helpen het gevoel te hebben dat ze niet alleen zijn.

Op welke leeftijd wordt een kat als oud beschouwd?

Vanwege de gemiddelde kat die langer leeft, wordt een kat nu als “volwassen” beschouwd op 7-jarige leeftijd (wanneer cognitieve achteruitgang kan beginnen), als “ouder” beschouwd op 11 jaar en geclassificeerd als “geriatrisch” op 15 jaar en ouder.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Oude katten zijn echt geweldig om in de buurt te zijn en zijn vaak knuffelig en kalm. Ze nemen meestal het leven in de langzame rijstrook op hun oude dag, maar wanneer uw kat overmatig miauwt, kan het verontrustend worden voor zowel u als uw katachtige vriend.

Als u erachter komt wat precies de oorzaak is van het huilen van uw kat, kunt u beiden de situatie verhelpen, en het is belangrijk om te onthouden dat uw kat het niet expres doet en eerder uw hulp zoekt of huilt van pijn of angst. Als geen van deze van toepassing is, kan je kat gewoon spraakzaam zijn, en een beetje extra speeltijd kan helpen om overtollige energie die ze hebben te verbranden die ze kunnen gebruiken om te praten!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock