Is Celosia giftig voor katten? Wat u moet weten!

Celosia Plumosa | is een plant die vaak wordt gebruikt als sierbloem. Het maakt deel uit van de Amarantfamilie en hoewel het inheems is in Azië, is het nu in veel delen van de wereld te vinden. Celosia is niet giftig voor zowel katten als honden volgens de ASPCA. Dit betekent dat het veilig is voor uw huisdier om in de buurt van deze plant te zijn en dat ze geen nadelige effecten zullen ervaren als ze het consumeren. Zoals bij alle planten, is het echter belangrijk om uw huisdier in de gaten te houden als u deze plant in huis heeft, omdat sommige dieren nog steeds een allergische reactie of maagklachten kunnen ervaren na het eten ervan.

kattenpootverdeler

Over Celosia

Celosia-soorten worden in sommige culturen gebruikt voor medicinale doeleinden. In India wordt het gebruikt om koorts en spijsverteringsproblemen te behandelen. De bladeren van de plant worden ook gekookt en gebruikt als kompres voor wonden. In Afrika wordt de as van verbrande celosiazaden gebruikt om huidaandoeningen zoals huiduitslag en steenpuisten te behandelen.

Celosia is ook een plant die vaak voorkomt in tuinen. Het staat bekend om zijn felgekleurde bloemen, die in tint kunnen variëren van roze tot paars. Celosia kan ook aantrekkelijk zijn voor katten, vanwege de zoete geur en interessante textuur. Hoewel de plant niet giftig is, kan het innemen van te veel braken en diarree veroorzaken.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Wat gebeurt er als een kat Celosia eet?

De meeste katten zullen geen reactie hebben van het tegenkomen en zelfs eten van celosia. Als je je kat betrapt op het kauwen op wat, is er geen reden tot bezorgdheid. Houd ze in de gaten voor symptomen voor het geval van een zeldzame slechte reactie, maar maak je geen zorgen! Zelfs als je kat een reactie heeft, zal hij waarschijnlijk snel herstellen.

Wat gebeurt er als een kat een reactie heeft op Celosia?

Hoewel de plant niet giftig is, kan inname enkele bijwerkingen veroorzaken. In de meeste gevallen zou je kat een flinke hoeveelheid van de plant moeten eten, een hoeveelheid die ze waarschijnlijk nooit zullen consumeren. Sommige symptomen van een allergische reactie of indiscretie in de voeding zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Buikpijn
  • Kwijlen

Als uw kat een van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. Ze zullen waarschijnlijk uw kat willen zien om hem een gezondheidscontrole en behandeling te geven.

divider-catclaw1

Conclusie

Hoewel celosia niet giftig is voor katten, is het toch belangrijk om je huisdier in de gaten te houden als je deze plant in huis hebt. Sommige dieren kunnen nog steeds een allergische reactie of maagklachten ervaren na het eten ervan. Als u denkt dat uw kat een reactie heeft als gevolg van het innemen van celosia, neem dan contact op met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Renee Firmingham, Publicdomainpictures.net