4 Kat kalmerende kraag bijwerkingen die u moet weten

Katten kunnen angstige of bange dieren zijn, vooral in stressvolle situaties. Er zijn veel dingen waar mensen op vertrouwen om de angst van hun kat te beheersen, en een van de meest populaire is een kalmerende halsband.

Deze halsbanden worden over de toonbank verkocht en gebruiken vaak feromonen om uw kat te kalmeren.

Voordat u een van deze halsbanden om uw kat doet, is het belangrijk om eventuele bijwerkingen van het gebruik ervan te begrijpen. Anders kunt u een probleem met uw kat opmerken en de oorzaak niet begrijpen.

Gelukkig zijn er zeer weinig gemelde problemen met kalmerende kragen en geen van de gebruikte feromonen heeft negatieve bijwerkingen vertoond.

divider-catclaw1

De 4 bijwerkingen van katten kalmerende halsbanden

1. Huidirritatie

krabbende huid van de kat
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Dit is de meest voorkomende bijwerking die wordt gezien bij kalmerende kragen. Meestal gebeurt dit wanneer de kraag te strak wordt omgedaan, waardoor er tegen de huid en vacht wordt gewreven. Dit kan leiden tot haaruitval, roodheid van de huid en mogelijk een milde uitslag.

De huidirritatie geassocieerd met deze kragen is extreem mild, en hoewel de meest voorkomende bijwerking, is het nog steeds een ongewoon probleem. Dit komt het meest voor bij katten met bestaande huidproblemen.

thematische pauze

2. Angst

Angst wordt niet specifiek geassocieerd met de kalmerende kragen, maar met kragen in het algemeen. Katten die niet gewend zijn om een halsband te dragen, kunnen een angstreactie hebben wanneer de halsband voor het eerst om hen wordt gedaan. Dit kan ervoor zorgen dat ze rennen en zich verstoppen, krabben of zelfs agressief worden.

Voor sommige katten kost het gewoon geduld, tijd en positieve bekrachtiging met aaien, traktaties en rustgevende gesprekken om hen te helpen wennen aan het dragen van een halsband. Sommige katten kunnen volledig weigeren en in paniek raken tot het punt dat ze letsel veroorzaken wanneer ze worden geprobeerd. De laatste zou het waarschijnlijk beter doen met een ander type kalmerende interventie.

thematische pauze

3. Verstikking

stikken van katten
Afbeelding Credit: pyulus, Pixabay

Elk type halsband vormt enig risico op verstikking. Breakaway kragen zijn meestal het laagste risico, en sommige kalmerende kragen komen in een breakaway ontwerp. De meeste van hen doen dat echter niet, dus je moet je beste oordeel gebruiken bij het gebruik van deze kalmerende halsbanden op je kat.

Voor katten die veel klimmen en tijd buitenshuis doorbrengen, zal een kalmerende halsband waarschijnlijk niet geschikt of veilig voor hen zijn, samen met waarschijnlijk ook niet effectief. Voor de meeste binnenkatten zijn kalmerende halsbanden veilig voor hen om te dragen, maar je moet ervoor zorgen dat je ze niet te strak aantrekt.

thematische pauze

4. Geen effect

Hoewel dit het tegenovergestelde is van een bijwerking, is het een reactie waar je op voorbereid moet zijn. Kalmerende halsbanden zijn uiterst effectief voor sommige katten, terwijl ze voor anderen volledig ineffectief zijn. Er is geen garantie dat uw kat kalmte zal ervaren door het gebruik van een kalmerende halsband.

Voor katten die veel angst en angst hebben, moet de halsband waarschijnlijk worden gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals feromoonplug-ins, kalmerende shirts, voorgeschreven medicatie of het creëren van een minder stressvolle omgeving.

Als uw kat geen verlichting van angst ervaart door het gebruik van een kalmerende halsband, betekent dit niet dat er iets mis is met uw kat of hun vermogen om feromonen te ruiken of te metaboliseren. Net zoals sommige mensen geen effectieve verlichting ervaren van sommige medicijnen, terwijl anderen dat wel doen, zijn katten op dezelfde manier.

garen ball dividerSoorten kalmerende kragen


  • Feromoon: Kragen met feromonen zijn de meest gebruikte en zijn meestal de meest effectieve optie. Verschillende bedrijven gebruiken verschillende feromonen, maar deze kunstmatige feromonen bootsen dingen na zoals de feromonen die katten afgeven wanneer ze hun gezicht ergens op laten lopen en de feromonen die een moederkat vrijgeeft bij het zogen van haar kittens.
    Omdat er meerdere merken van dit type kraag zijn, kunnen de feromonen per merk verschillen. Studies hebben werkzaamheid aangetoond met de feromonen die worden gebruikt in Feliway-producten. Sergeant’s heeft een kalmerende kraag waarvan ze beweren dat het werkzaamheid heeft aangetoond in studies, maar de studies zijn niet vrijgegeven.

  • Kruiden: Sommige kattenhalsbanden die op de markt worden gebracht als meer “natuurlijk” kunnen kruidenmengsels gebruiken om een kalmerend effect te produceren. “Natuurlijk” is echter een marketingterm en betekent niets. In veel gevallen is dit type product minder effectief dan de feromoonkragen, maar het kan een goede secundaire optie zijn voor katten die geen verlichting hebben ervaren met een feromooncollegar.

  • Oliën: Net als de kruiden kalmerende kragen, worden op olie gebaseerde kragen vaak op de markt gebracht als een natuurlijker alternatief. De mengsels van oliën die in deze kragen worden gebruikt, zijn meestal beschermd, dus het is moeilijk te zeggen wat ze kunnen gebruiken.
    Vermoedelijk zijn de gebruikte oliën veilig voor de huid en het ademhalingssysteem van uw kat. Houd er echter rekening mee dat de meeste oliën niet worden aanbevolen voor gebruik op het lichaam van uw kat of voor consumptie.

divider-catclaw1Conclusie

Kalmerende halsbanden kunnen een geweldige optie zijn om uw kat te helpen met zijn angst, vooral als u iets nodig heeft om toe te voegen aan interventies die u al gebruikt.

Zorg ervoor dat u deze halsbanden gebruikt zoals voorgeschreven om ze zo veilig en comfortabel mogelijk te maken voor uw kat. Ze hebben een laag risico op elk type negatieve bijwerkingen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Als u echter denkt dat uw kat problemen heeft met de halsband, moet u mogelijk een ander type product proberen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MarinCa, Shutterstock