Hoe de kattenbak van uw kat schoon te maken

Het goed schoonmaken van de kattenbak van uw kat houdt uw kat tevreden, kan het vermijden van kattenbakken voorkomen en zorgt ervoor dat uw huis fris ruikt, ongeacht hoeveel katten u heeft. In dit artikel krijg je 10 tips en trucs van experts om je te leren hoe je de kattenbak van je kat als een professional kunt schoonmaken.Hoe stel je de kattenbak van je kat in?

Het komt vaak voor dat mensen niet genoeg kattenbakken hebben voor hun kat(en) en de daarvoor bestemde boxen zijn vaak te klein. Deze factoren dragen bij aan de netheid van de dozen, dus laten we het om te beginnen hebben over het opzetten van uw kat voor succes als het gaat om kattenbakken.

1. Kies een kattenbak met de juiste maat.

kat die in kattenbak staat

Kies een kattenbak die de juiste maat heeft voor uw kat. Het moet groot genoeg zijn voor uw kat om zich om te draaien en zowel strooisel als afval bevatten.

Grootte maakt wel uit als het gaat om kattenbakken – groter is altijd beter. Zelfs de zogenaamde “grote” kattenbakken die in dierenwinkels worden verkocht, zijn voor de meeste katten te klein.

Bij het kiezen van een doos moet uw kat zich comfortabel in de doos kunnen omdraaien en idealiter moet de doos minstens 1,5 keer de lengte van de kat zijn van neus tot basis van de staart. Onder het bed zijn opslagcontainers, opslagcontainers van 30 gallon en cementmengkuipen een paar alternatieven van de juiste grootte voor hun kleine commerciële tegenhangers.

Bij het kiezen van dozen voor kleine kittens, gedeclameerde of oudere katten, wordt het aanbevolen om laagzijdige dozen te gebruiken, of een opslagcontainer te kopen en een lage ingang te snijden, zodat de kat gemakkelijk naar binnen kan lopen en kan voorkomen dat hij zijn benen hoog optilt of erin springt, wat pijnlijk kan zijn. De meeste katten zijn om verschillende redenen niet dol op afgedekte dozen.

Noot van de redactie: All About Cats ondersteunt declawing op geen enkele manier. Het declameren van je kat kan je harige vriend veel pijn en lijden bezorgen.

Deze dozen zijn vaak te klein en ze vangen geuren en stof binnenin op, wat erg onaangenaam is voor de katten. Katten zijn zowel prooi- als roofdierdieren. Omdat katten prooidieren zijn, is het niet ideaal om ze te vragen om in een overdekte doos te gaan waar ze, vanuit het perspectief van een kat, geen mogelijke roofdieren kunnen zien en zich blootgesteld voelen aan bedreigingen. Een transparante of doorschijnende kattenbak kan nuttig zijn om katten zich veiliger te laten voelen.

2. Zorg voor het juiste aantal kattenbakken op de juiste locaties.

kat onderzoekt petphabet kattenbak met capuchon

Zelfs als je maar één kat hebt, is het belangrijk om voldoende kattenbakken te voorzien, zodat je kat (of katten!) opties hebben om uit te kiezen en een relatief schone plek om naartoe te gaan.

De gouden regel voor het aantal kattenbakken in een huis is één doos per kat plus één. Maar het juiste aantal kattenbakken is niet genoeg. Plaatsing is ook van vitaal belang.

Vergeet niet dat drie dozen vlak naast elkaar worden beschouwd als één doos vanuit het perspectief van een kat. Dus waar moet je je kattenbakken plaatsen?

De locatie van de kattenbakken van uw katten is de sleutel tot het voorkomen van afkeer en ongelukken van kattenbakken. Hier zijn een paar tips om u te helpen de perfecte plaatsen te vinden voor de kattenbakken van uw katten:

 • Plaats kattenbakken niet in hetzelfde gebied als het voedsel en water van uw kat. Je zou niet willen eten waar je het toilet gebruikt, en je kat ook niet.
 • Kies rustige, privé plaatsen. Katten geven er de voorkeur aan om hun dozen op rustige en privé-plaatsen te gebruiken. Vermijd bij het plaatsen van kattenbakken gebieden met veel verkeer en locaties waar een kat in het nauw kan worden gedreven of niet kan vluchten (bijvoorbeeld als de doos zich in een kast bevindt waar een andere kat of hond de uitgang kan blokkeren). Vaak plaatsen mensen kattenbakken in de wasruimte, maar deze ruimtes zijn niet ideaal. Wasmachines, drogers en ovens zijn allemaal luide apparaten die willekeurig worden ingeschakeld. Als een oven aangaat wanneer de kat in een doos zit, kan dit hen bang maken en ervoor zorgen dat ze de kattenbak associëren met een negatieve situatie.
 • Als u een huis met meerdere niveaus heeft, plaats een kattenbak op elke verdieping van het huis.
 • Hoewel rustige, veilige plaatsen het beste zijn, onthoud dat je kat bij je in de buurt wil zijn. Vergeet niet bij het plaatsen van alle middelen, katten een band opbouwen met hun eigenaren en bij hen willen zijn. Middelen moeten beschikbaar zijn in het hele huis, inclusief in gebieden waar de eigenaren het grootste deel van hun tijd doorbrengen.

3. Gebruik het type kattenbakvulling dat uw kat verkiest.

kies kattenbakvulling die je kat leuk vindt

Katten geven de voorkeur aan fijnkorrelig, klonterend kattenbakvulling. Een klonterend klei- of biologisch afbreekbaar product is voldoende.  Vermijd geparfumeerde nesten, omdat deze irriterend zijn voor de gevoelige neuzen van katten.

Gebaseerd op onderzoek geven katten de voorkeur aan zachte, ongeparfumeerde kattenbakvulling die klontert.

Lees ook: De 12 beste klonterende kattenbakvullingen

Katten hebben een instinct om hun afval te begraven om te voorkomen dat ze roofdieren aantrekken en zullen op zoek gaan naar een zacht, los substraat dat gemakkelijk te graven is. Om deze reden zijn fijnkorrelige klonterende klei of biologisch afbreekbare producten over het algemeen kattenfavorieten.

Katten hebben een sterk reukvermogen (ongeveer 14 keer sterker dan dat van een mens) en geparfumeerd nest kan voor de meeste katten erg onaangenaam zijn.

Dit is ook een goede reden om het gebruik van strooiselontgeur of luchtverfrissers in de buurt van de kattenbak te vermijden. Het kan verleidelijk zijn om deze te gebruiken om de geur van de kattenbak te beheersen, maar onthoud dat geur geen probleem zou moeten zijn als je het juiste strooisel gebruikt en de doos schoonhoudt.

Het wordt aanbevolen om vast te houden aan wat katten verkiezen. Als uw kat de voorkeur geeft aan een specifiek nest, probeer het dan niet te veranderen.

Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon?

1. Schep de kattenbak één tot twee keer per dag.

De kattenbak schoonmaken

Maak de kattenbak van uw kat minstens één keer per dag schoon. Regelmatig, consistent scheppen is het allerbelangrijkste onderdeel om de kattenbak van uw kat schoon te houden en het vermijden van kattenbakken te voorkomen.

Idealiter moet je kattenbakken één tot twee keer per dag scheppen. Dit helpt om de kattenbak schoon te houden en voorkomt geur. Het is ook nuttig om te observeren wat u in de kattenbak vindt als een beoordeling van de gezondheid van uw kat, inclusief hoe vaak en of ze gaan.

Als bukken moeilijk voor je is, raad ik een kattenbakvulling aan met een verlengd en verstelbaar handvat dat de noodzaak om te buigen bij het scheppen voorkomt en kan worden gebruikt terwijl je in een stoel zit.

Om deze taak beheersbaar te houden, wilt u een nestschep krijgen, die kleine lamellen heeft waardoor strooisel kan uitvallen, waardoor de grotere klonten die kunnen worden gegooid, worden gescheiden. Aluminium strooiselscheppen die diep en breed zijn, zijn het beste omdat ze duurzaam zijn, niet roesten en het scheppen gemakkelijker maken.

Tips voor het succesvol schoonmaken van de kattenbak van uw kat

 • Voordat je begint met scheppen, til je het ene uiteinde van de kattenbak op en tik je op de zijkant om samengeklonterd strooisel dat in de hoeken of aan de zijkant is verzameld, los te laten. Met de kattenbak gekanteld, kunt u gemakkelijk vastzittend afval zien en verwijderen voordat u door de rest van het strooisel gaat.het tikken van klonten van de zijkant van de kattenbak
 • Zodra je vastzittend afval hebt verwijderd, gebruik je een babydoekje of een doekje voor huisdieren om resten van het oppervlak van je kattenbak te verwijderen.

het afvegen van de kattenbak

 • Ga van het ene uiteinde van het vak naar het andere en verplaats het in methodische rijen. Zie het een beetje als sneeuw van een trottoir schuiven. Zodra je de ene rij hebt opgeruimd, schep je de volgende.

het scheppen van de kattenbak

 • Herhaal het kantelproces aan de andere kant, klop eventuele klonten eruit en veeg af om eventuele resten te verwijderen. Ga dan door en schep nog een keer om er zeker van te zijn dat je eventuele achtergebleven deeltjes hebt verwijderd.

2. Gooi het afval weg in een geschikte recipiënt.

nestgeest'

Na het uitscheppen van de kattenbak moet al het afval in een geschikte recipiënt terechtkomen. U kunt een eenvoudige zak of een product zoals de Litter Genie (hierboven afgebeeld) gebruiken.

Afval moet in een zak die wordt vastgebonden en in de prullenbak wordt gestopt. Boodschappentassen werken hier geweldig voor! U kunt ook keukenafvalzakken of vuilnisbakken gebruiken.

Als u het afval een tijdje in uw huis moet opslaan voordat het naar de vuilnisbak gaat, bent u misschien geïnteresseerd in een product zoals de LitterLocker of Litter Genie. Deze producten zijn ontworpen om zwerfvuil vast te houden en afvalgeur voor langere tijd te beheersen. Verwijder op de vuilnisdag gewoon de zak en de inhoud en gooi ze weg in de vuilnisbak.

3. Was je handen en armen grondig.

handen wassen na het schoonmaken van de kattenbak

Nadat je de kattenbak van je kat hebt schoongemaakt, was je je handen en armen grondig. Dit helpt de verspreiding van T.gondii te voorkomen, een parasiet die vaak wordt aangetroffen in kattenuitwerpselen.

Nadat je het afval hebt geschept en weggegooid, wil je je handen en armen grondig wassen. Kattenpoep en kattenbakvulling zijn niet alleen rommelig, het is ook potentieel schadelijk voor gevoelige populaties.

Kattenuitwerpselen kunnen een parasiet dragen die toxoplasma gondii wordt genoemd. Hoewel gezonde volwassenen over het algemeen geen ziekte ervaren van toxoplasmose, kan een infectie zeer schadelijk zijn voor immuungecompromitteerde volwassenen en het ontwikkelen van foetussen.

Omdat T. gondii zo gevaarlijk is voor menselijke foetussen, moeten zwangere vrouwen de kattenbak helemaal niet schoonmaken. Als je zwanger bent en absoluut de kattenbak moet schoonmaken, zorg er dan voor dat je wegwerphandschoenen draagt en raak niets aan totdat je de handschoenen hebt weggegooid en was zowel je handen als onderarmen grondig.

Hoe vaak moet je de kattenbak grondig reinigen?

een kattenbak buiten grondig reinigen

Regelmatig moet u alle kattenbakvulling uit de kattenbak van uw kat verwijderen en grondig schoonmaken.

Naast het dagelijkse scheppen, is het aan te raden om alle inhoud van een kattenbak te legen, de kattenbak schoon te maken en regelmatig bij te vullen met vers strooisel. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het type kattenbakvulling dat je gebruikt en hoe grondig je het schoonmaakt.

Als u een klonterend kleistrooisel gebruikt, wilt u het over het algemeen elke keer vervangen 4-6 weken.

Een doos met niet-klonterende klei of plantaardig strooisel moet vaker volledig worden vervangen. Als u een niet-klonterend nest gebruikt, wilt u het vervangen elke week of minder.

Kristalstrooisel klontert niet, maar het is over het algemeen in staat om meer vocht vast te houden voordat het moet worden vervangen. Over het algemeen moet kristalstrooisel worden vervangen elke 3-4 weken per kat.

Vermijd bij het reinigen sterke aversieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel en gebruik in plaats daarvan een mild, ongeparfumeerd reinigingsmiddel. Vermijd schurende reinigingsgereedschappen zoals staalwol en kies voor zachtere sponzen of doeken die geen krassen veroorzaken.

Bij het vervangen van het nest geven de meeste katten de voorkeur aan 2-4 inch nest. Wat de diepte ook is, probeer het consistent te houden.

Wanneer moet ik de kattenbak vervangen?

nieuwe kattenbak

U moet de kattenbak van uw kat minstens om de één tot twee jaar vervangen. Dit helpt ervoor te zorgen dat er geen aanhoudende geuren zijn van langdurige opbouw.

U moet kattenbakken minstens om de één tot twee jaar vervangen. Factoren die hieraan bijdragen zijn de duurzaamheid van de kattenbak, slijtage, het aantal katten, het aantal dozen dat u heeft en de individuele behoeften van uw kat.

Tekenen dat u een kattenbak moet vervangen, zijn onder meer:

 • Zichtbare krassen in de doos die geur en afvalmateriaal kunnen vasthouden
  Plastic afbraak, na verloop van tijd zal het plastic broos worden en kan het uit elkaar beginnen te vallen
 • Niet-verwijderbare geuren
 • Vertroebeld plastic, afhankelijk van de kleur en het type plastic dat je hebt
 • Eventuele veranderingen in de kleur van de kattenbak

Hoe moet je ongelukken opruimen?

rommel van tapijt schoonmaken met een spuitfles

Als uw kat een puinhoop heeft gemaakt buiten de kattenbak, gebruik dan een geschikt product om het grondig op te ruimen.

Bij het schoonmaken van delen van huizen, moet u eerst zoveel mogelijk urine opvegen met papieren handdoeken en vervolgens handdoeken gedrenkt in warm water om de rest van het kleinere residu weg te vegen.

Vermijd reinigingsproducten die ammoniak of azijn bevatten, omdat ze op urine lijken en irriterend kunnen zijn. Gebruik in plaats daarvan een enzymatische reiniger. De enzymen in deze producten breken het zuur in kattenurine af en helpen tegelijkertijd om van de geur af te komen.

Mijn favoriete producten zijn Urine Off, Anti-Icky Poo en Veterinary Strength Outright Stain &Odor Remover. Een blacklight kan een handig hulpmiddel zijn om te controleren op resterende of oude vlekken, zodat u op de juiste manier kunt schoonmaken en op de hoogte bent van waar uw kat ongelukken heeft.

Lees meer: Top 10 Beste kattenurineverwijderaars

Hoe houd je het gebied rond de doos schoon?

kattenbakvulling vegen

Opruimen rond de kattenbak is een belangrijk onderdeel van onderhoud. Gebruik een goede kattenbakmat om te voorkomen dat er morsen op je vloer komt en houd een bezem en stofzuig in de buurt om alles op te ruimen dat de mat niet kan vangen.

Een deel van uw routinematige kattenbakreinigingsschema moet het schoonmaken rond de doos omvatten. Dit kan het stofzuigen van het gebied zijn als je tapijt hebt of vegen en dweilen. Kattenbakken kunnen nuttig zijn om onder de doos te plaatsen om kleine stukjes strooisel te vangen die van nature uit de doos op de poten van uw kat komen.

Nog een tip om zwerfvuil buiten de doos te minimaliseren, het hebben van een doos die groot genoeg is, helpt ook. Veel dozen in winkels zijn te klein en de kat moet uitstappen om het normale scheptgedrag te doen, wat resulteert in veel meer strooisel buiten de doos.

Ik gebruik graag yogamatten als kattenbakvullingsmatten, je kunt ze kappen om talloze matten te maken, ze werken geweldig om overtollig zwerfvuil op te vangen, gemakkelijk schoon te maken en erg goedkoop, en kunnen kleuren krijgen die bij je decor passen.

Wat als uw kat de doos niet gebruikt?

kat met natte plek op tapijt

Als uw kat herhaaldelijk buiten de kattenbak komt, kan dit wijzen op emotionele of fysieke problemen. Ga er niet vanuit dat je kat boos is of je probeert te straffen – dit is gewoon niet hoe katten werken!

Vraag om hulp! Kats poepen en urineren buiten de doos is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, doen katten dat niet om hun huisgenoten te straffen of te haten! In plaats daarvan is kattenhuisbevuiling te wijten aan een medisch probleem en / of angst, angst en stress.

Als uw kat de doos niet begint te gebruiken, neem dan contact op met uw dierenarts om medische problemen en gecertificeerde gedragsprofessionals om hulp aan te pakken.

De kattenbakacceptatiecursus van Cat Guardian Academy kan ook helpen.

Gehost door kattengedragsdeskundige Rachel Geller, Ed.D, is deze cursus ontwikkeld om u te helpen het vermijden van kattenbakken op te lossen en uw kat te helpen van de doos te houden. De cursus is 100% gratis en beschikbaar voor u om op elk gewenst moment te volgen.

Klik hier om je gratis aan te melden.