Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

Sommige veel voorkomende kattengedrag lijkt niet logisch wanneer het door menselijke ogen wordt gezien. Soms rollen katten bijvoorbeeld op hun rug om je hun buik te laten zien alsof ze je uitnodigen om ze te aaien, dan bam! Op het moment dat je hun buik aanraakt, vertellen ze je af met klauwen en tanden!

Snel overzicht

01

Katten kiezen ervoor om op ongemakkelijke plaatsen te liggen om vele redenen, waaronder warmte, koelte, veiligheid en gemakkelijke toegang.

02

Veel katten kiezen ervoor om te rusten op plaatsen die stil, verborgen of uit de weg zijn.

03

Sommige katten verstoppen zich of trekken zich terug als ze zich onwel voelen. Als u zich zorgen maakt dat dit het geval is, vraag dan advies aan een dierenarts.

Katten doen andere onzinnige dingen, zoals hun eten uit de kom halen om het van de vloer te eten of ervoor kiezen om te snoozen op de kale vloerplanken in plaats van hun knusse bed. Dus, waarom kiezen katten ervoor om op ongemakkelijke dingen te liggen?

Wat maakt een goede plek voor een kat om te liggen?

Om te begrijpen waarom katten een aantal rare plekken kiezen om te dutten of te ontspannen, moeten we weten welke factoren de perfecte plek voor een kattennap creëren. Hier zijn enkele ideeën:

1. Het is warm

Bij koeler weer vinden katten het leuk om op warme oppervlakken te liggen.

Hoewel katten vacht hebben, voelen ze nog steeds de kou. Katten kunnen ervoor kiezen om ergens warm te liggen, vooral in de koelere maanden, of als ze een beetje stijf of artritis zijn. Ze kunnen de voorkeur geven aan een bepaald stuk houten vloeren omdat er warmwaterleidingen onder zitten.

Ook kunnen ze op de vensterbank boven de radiator liggen om een beetje warmte te krijgen. Dit zijn geen stereotiepe comfortabele plekken om te liggen, maar de warmte kan opwegen tegen het ongemak.

Lees ook: Hoe katten koel te houden in de zomer

2. Het is cool

Liggen op koele oppervlakken zoals steen of hout kan katten helpen hun lichaamstemperatuur te reguleren bij warm weer.

Warmte is niet de enige temperatuur die katten kunnen verkiezen. Als het echt warm weer is, zul je merken dat je kat op zoek is naar koele plekken om te ontspannen om zijn lichaamstemperatuur stabiel te houden. Misschien vind je ze uitgestrekt op de tegelvloer in de keuken, of neergestreken op een stoel die toevallig perfect is opgesteld met een elektrische ventilator.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

3. Het is hoog

Door hoog te zitten, kunnen katten overal om zich heen zien, iets waardoor ze zich veilig voelen.

Katten houden ervan om zo hoog mogelijk te zijn. Door zich op een hoog uitkijkpunt te bevinden, kunnen ze eventuele bedreigingen of roofdieren van een afstand veilig beoordelen. Dit helpt hen zich beschermd te voelen, wat betekent dat ze veel meer kans hebben om te ontspannen. Zelfs als de goede uitkijkpunten in uw huis niet bijzonder comfortabel zijn, kan uw kat er nog steeds naartoe trekken om de koning of koningin van het kasteel te zijn.

4. Het is veilig

Katten kiezen soms favoriete plekken omdat ze zich daardoor verborgen en veilig voelen.

Naast hoge plaatsen houden katten ook van plaatsen waar ze verborgen zijn en zich veilig voelen. In een ideale wereld zou de veilige ruimte van een kat een gezellig schuilplaats of bed zijn dat je speciaal voor hem hebt gemaakt. Uw kat kan echter zijn eigen plaatsen vinden waar hij zich het meest veilig en veilig voelt.

Dit kan de wastafel in de badkamer zijn of zelfs hun kattenbak. Wees dus niet beledigd als uw kat ervoor kiest om in het donker van de kast onder de trap te liggen in plaats van gebruik te maken van het gloednieuwe bed dat u hem hebt gekocht.

Lees ook: De 8 beste kattenbomen van 2022

5. Het is privé

Een plek ziet er misschien vreemd en ongemakkelijk uit voor ons, maar uw kat houdt misschien van zijn privacy.

Katten houden van hun eigen ruimte waar ze weten dat ze zich kunnen terugtrekken als ze met rust gelaten willen worden. Ze kunnen een kledingkast kiezen in een kamer die niet veel wordt gebruikt, of ze kunnen besluiten dat de garage een betere optie is.

Waar ze ook kiezen, het is het beste om ze wat ruimte te geven in plaats van ze te volgen. Natuurlijk verbergen sommige katten zich of trekken ze zich terug als ze zich onwel voelen. Als u zich zorgen maakt dat dit het geval is, vraag dan advies aan een dierenarts.

Lees ook: De complete gids voor het koesteren van katten

6. Het is stil

Katten genieten van ontspannen in ruimtes die uit de weg en rustig zijn.

In de regel houden katten niet van lawaai. Ze kunnen dus hun rustplek kiezen op basis van de nabijheid van harde geluiden. Dit kan betekenen dat ze op het terras moeten liggen in plaats van naar binnen te komen, of het kan betekenen dat ze de luchtkast of een andere kamer kiezen die niet vaak wordt gebruikt.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

7. Het is van hen

Katten markeren de plekken waar ze veel tijd doorbrengen, wat ze nog uitnodigender maakt.

Katten hebben geurklieren op hun face, oren, poten en flanken, evenals de basis van hun staart. Deze geurklieren brengen hun unieke feromonen over op alles waarmee ze in contact komen. Katten ontspannen graag op een plek die naar hen ruikt. Hun geur zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen, maar het is ook geruststellend vertrouwd, waardoor ze zich kalm en ontspannen voelen.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Waarom zou een kat anders ergens ongemakkelijk kunnen liggen?

1. Niemand anders zal ervoor strijden

Als een plek relatief ongewenst is, betekent dit dat uw kat niet hoeft te vechten om het te houden.

Als je erover nadenkt, wanneer een kat een ongemakkelijke plek kiest om te gaan liggen, is het onwaarschijnlijk dat ze te maken krijgen met opschudding van andere katten in het huis of de buurt. Hoewel sommige katten het leuk vinden om hun territorium te verdedigen, geven sommigen misschien de voorkeur aan een gemakkelijker leven en kiezen ze een plek waar niet veel vraag naar is.

2. De beste plaatsen worden ingenomen

Die vreemde plek waar je kat voor koos om op te liggen, was misschien zijn derde of vierde keuze.

Als de gezelligste en gezelligste kattenplaatsen al bezet zijn door katten, mensen of andere huisdieren, zal uw kat waarschijnlijk op zoek gaan naar een alternatief. Als er slanke plukken zijn, kunnen ze ergens ongemakkelijk liggen.

3. Ze kunnen nergens anders komen

Oudere katten, vooral die met artritis, kunnen de dichtstbijzijnde plek kiezen die gemakkelijk toegankelijk is.

Als uw kat mobiliteitsproblemen heeft als gevolg van leeftijd of artritis en moeite heeft om te springen, kan hij mogelijk niet het comfort van uw logeerbed of de bank bereiken. In dat geval gaan ze waarschijnlijk gewoon liggen waar ze kunnen.

Lees ook: Waarom rollen katten in vuil? 9 redenen waarom!

4. Ze willen je aandacht

Sommige katten gebruiken speelse manieren om je aandacht te trekken.

Als je je kat in de hal passeert en hij ligt op zijn hangmatbed, zou je waarschijnlijk geen ooglid slaan. Het is tenslotte een kattenmand en ze zijn een kat. Als je echter de toiletdeur passeert en ze in de gootsteen ziet liggen, zul je er waarschijnlijk meer aandacht aan besteden!

Je kat kan dit in zijn voordeel gebruiken om veel gedoe, knuffels en lieve praatjes te krijgen! Als u denkt dat uw kat aanhankelijker is dan normaal, praat dan met uw dierenarts over stress en verlatingsangst bij katten.

5. Het is bij u in de buurt

Om zo dicht mogelijk bij je te ontspannen, moet je misschien een ongemakkelijke plek doorstaan.

Als je de favoriete persoon van je kat bent, houden ze ervan om bij je in de buurt te zijn en willen ze zo dicht mogelijk bij je zijn. Om de ultieme nabijheid te bereiken, kunnen ze hun knuffelige, gezellige kattenmand opofferen en ervoor kiezen om op je laptop of computertoetsenbord, je bureau of zelfs je voeten te liggen!

6. Het ruikt naar jou

Alles wat naar jou ruikt, zal je kat waarschijnlijk naar binnen trekken.

We noemden al hoe katten van plaatsen houden die ruiken naar hun individuele kattengeur. Maar ze kunnen ook het comfort leuk vinden om omringd te zijn door de geur van hun eigenaar. Dus zelfs als je kat er ongemakkelijk uitziet, kan hij zich super veilig en getroost voelen door je geur.

Laatste gedachten

Katten kunnen in de gootsteen liggen omdat het koel is.

Op het eerste gezicht, als je je kat in de gootsteen, de badkuip of een andere ongemakkelijke plek ziet liggen, lijkt het waarschijnlijk een beetje vreemd. Dit geldt vooral als je hebt geïnvesteerd in een aantal mooie kattenbedden of luxe kattenkussens om je kat comfortabel te houden. Hopelijk heeft dit artikel je echter geholpen te beseffen dat er veel redenen zijn waarom katten vreemde rustplaatsen kiezen, en veel van hen zijn heel logisch.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

Veelgestelde vragen

Waarom gaat mijn kat op mijn spullen liggen?

Katten kunnen op de spullen van hun eigenaar liggen om hun aandacht te trekken. Zelfs als je zucht en zegt dat ze van je werktas af moeten, erken je ze nog steeds en geef je ze een deel van die aandacht waar ze naar hunkeren. Ze kunnen ook liegen over de bezittingen van hun eigenaar omdat ze de geur van hun eigenaar geruststellend en geruststellend vinden.

Vertrouwt een kat je als hij naast je slaapt?

Katten zijn het meest kwetsbaar als ze slapen. In feite is de slaap van katten meestal vrij licht. Ze blijven alert zodat ze snel kunnen reageren als er een dreiging is. Als ze volledig kunnen ontspannen en een diepe slaap naast je kunnen bereiken, betekent dit dat ze erop vertrouwen dat je ze veilig houdt. Hun slaaphouding kan je ook laten weten dat ze je vertrouwen, vooral als ze je aankijken en de wereld de rug toekeren!

Beschermen katten je als je slaapt?

We hebben allemaal gehoord van waakhonden, maar af en toe kunnen katten ook beschermend zijn voor hun eigenaren. Ze zijn van nature territoriaal, dus als ze gebonden en loyaal zijn aan hun eigenaar ze kunnen in de buurt liggen en de wacht houden terwijl ze slapen.