5 redenen waarom uw kat geen water drinkt: met overtuigingstips & FAQ

 

Voorouders van onze huiskat hoefden niet veel water te drinken om gehydrateerd te blijven. Wilde katten haalden veel van hun hydratatiebehoeften uit de prooi die ze consumeerden. Het is duidelijk dat onze katten niet langer alleen op jachtvaardigheden vertrouwen om ze op de juiste manier te voeden.

Maar zoals het gaat, drinken de meeste katten lang niet genoeg voor hun dagelijkse behoeften. Omdat droge brokken het grootste deel van het vocht uit hun voedselbron halen, zouden ze echt grotere hoeveelheden water moeten drinken om te compenseren. Sommige katten vinden het echter een beetje moeilijk om de twee te beheren.

Als uw kat plotseling is gestopt met het drinken van water en u zich zorgen maakt, zijn hier enkele redenen waarom dat kan gebeuren.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom je kat geen water drinkt

1. Tandheelkundige problemen

Als je ooit kiespijn hebt gehad, weet je hoe pijnlijk het kan zijn. Als uw kat gebitsproblemen heeft, kan dit een aanzienlijke afname van eten en drinken veroorzaken.

Hier zijn enkele veel voorkomende gebitsproblemen bij katten:

 • Gingivitis: Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Het is een zeer vroeg stadium van parodontitis. Het begint meestal met een bacteriële infectie veroorzaakt door een gebrek aan goede mondhygiëne. Wanneer het vordert, leidt het tot tandverlies.
 • Parodontitis: Parodontitis is een ziekte die voortkomt uit een infectie van het parodontium. Vier weefsels vormen het parodontium: cementum, parodontale ligament, alveolair bot en gingiva. Deze ziekte is de progressie van de gingivitis die we zojuist noemden.
 • Orale tumoren: Orale tumoren kunnen ongemak veroorzaken dat kan leiden tot een gebrek aan drinken. Oraal plaveiselcelcarcinoom is kanker in het slijmvlies van bepaalde gebieden in de mond, waaronder de tong, kaak, botten, gehemelte, amandelen en gingiva.
 • Tandresorptie: Tandresorptie is de progressieve achteruitgang van de kroon en de wortel van de tand. Het leidt tot gaatjes in de tanden, waardoor gevoelige wortels worden blootgesteld, wat steeds pijnlijker wordt. Tandresorptie is beter detecteerbaar wanneer uw kat eet, in tegenstelling tot drinken. Dokter Rawlinson, een professional, legt uit dat de eigenaar in plaats daarvan een abnormale kanteling in zijn hoofd kan opmerken terwijl hij probeert te kauwen. Katten vertonen meestal belangrijke tekenen van ondraaglijke pijn wanneer ze op de aangetaste tand bijten. Als zeer koud water hun tand raakt, kan dit ook een schokgevoel veroorzaken, waardoor de waterbak wordt vermeden.
 • Tandwortel abces: Een tandwortelabces is een ondraaglijk probleem voor katten. Het gebeurt wanneer bacteriën een blootgestelde wortel en het tandkanaal binnendringen. Het is ongelooflijk pijnlijk, wat leidt tot een infectie, waarvoor een antibioticabehandeling nodig is. Het kan aanzienlijke schade aan de kroon van de tand veroorzaken.

Vergeet niet het belang van tandenpoetsen voor katten. Het lijkt misschien niet erg praktisch, maar tandenpoetsen is een essentieel onderdeel van het bezitten van een kat. Hun tanden kunnen bacteriën, tandsteen, tandplak en andere opbouw op hun tandstructuur en tandvleeslijn verzamelen. Het kan resulteren in verschillende tandheelkundige problemen die gemakkelijk kunnen worden vermeden met routinematig onderhoud.

Abessijnse kattentanden controleren door dierenarts
Afbeelding credit: Nataly Mayak, Shutterstock
thematische pauze

2. Gastro-intestinale ziekte

Gastro-intestinale aandoeningen kunnen ongemak veroorzaken, wat leidt tot verminderd eten en drinken. Een ontstoken maag wordt gastritis genoemd, wat maagklachten en overstuur kan veroorzaken. Ontsteking van de dunne darm wordt enteritis genoemd. Ontsteking van de dikke darm wordt colitis genoemd.

Veel voorkomende tekenen van inflammatoire darmaandoeningen zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Bloederige ontlasting
 • Verminderde eetlust

Werkelijke symptomen zijn afhankelijk van welk deel van het maagdarmkanaal is aangetast. De oorzaken van de ziekte zijn grotendeels onbekend, maar er wordt gespeculeerd dat het een ziekte is met comorbiditeiten. Vaak kan het worden gekoppeld aan genetische of immuunsysteemafwijkingen.

thematische pauze

3. Bepaalde vormen van kanker

Bepaalde vormen van kanker kunnen leiden tot verminderde dorst. In tegenstelling tot kankers van de bijnieren, hypofyse, schildklieren, lever of nieren, die de dorst verhogen, veroorzaken anderen een afname. Met sommige medicijnen en kankers zal de dorst echter afnemen.

Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan kracht, lagere pijntolerantie, verminderde activiteit en bijwerkingen van medicijnen. Hersenkanker kan er een specifiek zijn die de waterinname kan verhogen of verlagen.

Andere tekenen van kanker bij katten kunnen zijn:

 • Klontjes
 • Lethargie
 • Persoonlijkheidsveranderingen
 • Stiffness
 • Snelle gewichtsveranderingen
 • Verlies van eetlust
 • Aanvallen van braken
 • Moeite met eten/drinken
 • Slechte adem
 • Veranderingen in de ademhaling
 • Elimineren buiten de kattenbak

Het hangt echter vaak af van het type kanker, omdat het verschillende reacties veroorzaakt, afhankelijk van het getroffen systeem. Natuurlijk, als het alleen een gebrek aan drinken is, spring dan niet meteen naar kanker als conclusie. Maar gemoedsrust kan soms nodig zijn.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

4. Zweren in de mond of ontsteking

Je weet hoe pijnlijk ze kunnen zijn als je ooit een mondzweer hebt gehad. Als je een van je normale routines doet, zoals drinken of eten, lijkt het de pijn alleen maar erger te maken. Uw kat kan heel eenvoudig een mondzweer hebben die het voor hem ongemakkelijk maakt om deze normale functies uit te voeren.

Dierenartsen hebben de juiste hulpmiddelen en beperkingen om naar de mond van de kat te kijken zonder risico op bijten. Soms kan het een beetje moeilijk zijn om het te zeggen, omdat katten niet altijd de meest bereidwillige deelnemers zijn als je ze vastpint en zelf onderzoekt. Daarom is het zo cruciaal om ze bij je dierenarts te krijgen.

thematische pauze

5. Problemen met waterbakken

Katten kunnen kieskeurige wezens zijn. Elke katteneigenaar kan dit betwisten. Soms kan het vermijden van hun water te wijten zijn aan de locatie van de kom, het materiaal van de kom en allerlei omgevingsfactoren. Je kunt het veranderen door verschillende materialen aan te schaffen of de kom op verschillende locaties te zetten.

Soms geven katten er de voorkeur aan om in alle rust te eten en te drinken. Dus, proberen om deze kommen in een afgelegen ruimte te plaatsen, kan het aantrekkelijker en aantrekkelijker maken voor uw kat.

tabby kat zittend naast een kom water
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

Cat kogelverdeler 1

Wanneer maak je van je kat een afspraak met de dierenarts?

Als je een significante afname van het drinken hebt opgemerkt en je hebt geen antwoorden, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Soms kun je hun minder drinken van water toeschrijven aan een eenvoudige bron, maar andere keren kan het ernstig zijn – en je zult geen gok willen nemen.

Uw dierenarts kan indien nodig urine- en bloedmonsters grondig onderzoeken om het probleem tot op de bodem uit te zoeken. Als het iets eenvoudigs is, kan uw dierenarts voorstellen hoe u de zaak kunt verbeteren. Je kat zal ook in de juiste handen zijn als het iets ingewikkelder is.

Hoewel gebrek aan drinken niet altijd levensbedreigend is, kan het dat wel zijn als het iets te lang doorgaat. Het laten komen tot het punt van geen terugkeer kan schadelijk zijn. Het is dus altijd voor het beste om veilig te zijn en problemen op te lossen wanneer ze zich voordoen.

Hopelijk is het zoiets simpels als een gebrek aan een geschikte voerbak of een onsmakelijke locatie.

Cat kogelverdeler 1

Hoeveel water moeten katten dagelijks drinken?

Katten moeten tot 4,5 gram water per 5 pond lichaamsgewicht drinken. Daarom hebben katten van 10 pond dagelijks tot 9 gram water nodig om gezond en gehydrateerd te blijven. Houd er rekening mee dat dit allemaal vloeistoffen op een dag zijn. Katten krijgen niet per se water gewoon. Ze consumeren water via voedsel, bouillon en andere vloeistoffen.

Kat kijkt naar drinkglas
Afbeelding credit: JumpStory

Let op andere tekenen van uitdroging

Uitdroging is een levensbedreigend probleem. Katten kunnen slechts 48 tot 72 uur gaan zonder te drinken voor de dood. Voordat het zover is, beginnen ze de functie van hun vitale lichaamsorganen te verliezen. Je hebt dus een klein tijdvenster als je kat geen water drinkt om hem gerehydrateerd en in goede staat te krijgen voordat de dingen naar het zuiden gaan.

Om een goede hydratatie te garanderen, moet u ervoor zorgen dat uw katten altijd een verse, schone waterbron beschikbaar hebben. Maar als uw kat de drempel naar uitdrogingsgebied al heeft overschreden, zult u waarschijnlijk een paar andere visuele tekenen opmerken.

Tekenen van uitdroging bij katten zijn onder meer:

 • Energieverlies
 • Hijgen
 • Verminderde eetlust
 • Droog, bleek tandvlees
 • Ingevallen ogen

Al deze symptomen wijzen op vergevorderde uitdroging. Het aanmoedigen van drinken is op dit moment misschien niet effectief. Uw dierenarts kan uw kat rehydrateren, zelfs via intraveneuze methoden, indien nodig.

Huidtenten om te testen op uitdroging

Een effectieve manier om thuis op uitdroging te controleren, is door een klein deel van de huid van uw kat te nemen en deze omhoog te trekken en vervolgens los te laten. Een uitgedroogde kat heeft niet dezelfde huidelasticiteit als een gehydrateerd dier. De huid zal langzaam terugvallen in plaats van terug te keren naar normaal zodra Je laat los.

Als u de huidtententest doet en beseft dat uitdroging in feite een probleem is, is medische aandacht in dit stadium absoluut cruciaal. Dit is een geval van ernstige uitdroging en vereist interventie.

Cat kogelverdeler 1

6 manieren om uw kat te overtuigen om meer water te drinken

Als uw kat gewoon niet veel drinkt vanwege een omgevingsfactor of gewoon kieskeurigheid, zijn hier een paar tips om hem geïnteresseerd te krijgen in de waterschaal.

1. Bied natvoer aan

Natvoer is een geweldige aanvulling op het dieet van uw kat wanneer ze niet genoeg vocht krijgen. Om nog maar te zwijgen, ze zullen absoluut dol zijn op de stinkende, overheerlijke schotel. Als u wilt voorkomen dat u volledig overschakelt op nat voedsel, kunt u nat en droog voedsel samen mengen om de eetlust te verbeteren.

In plaats van natte ingeblikte opties, kunt u ook vers voedsel proberen met verhoogde hydratatie. Deze recepten zijn meestal een stuk gezonder voor katten, waardoor veel van de verwerkte conserveermiddelen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen worden weggelaten.

tabby kat die nat ingeblikt voedsel eet
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock
thematische pauze

2. Krijg een vloeiende fontein

Als je het type kat hebt dat graag rond de kraan slaat elke keer dat je hem aan hebt, kunnen ze heel veel baat hebben bij een stromende fonteinwaterbak. Je kunt dit soort kommen krijgen op sites zoals Chewy en Amazon. Of je kunt ze ophalen bij je plaatselijke dierenwinkel.

U kunt zeer ingewikkelde ontwerpen krijgen of ontwerpen die eenvoudiger en goedkoper zijn. Het is echt aan jou! Het ontwerp laat water vrij door het ontwerp stromen om een constante zoetstromende waterbron te geven. Veel katten vinden dit aantrekkelijker dan een stilstaande kom.

thematische pauze

3. Bouillon toevoegen

Bouillon is een perfecte versterker voor water. Als je geen bouillon bij de hand hebt, voeg dan een beetje tonijnwater toe aan de mix. Deze track zorgt ervoor dat de zintuigen van je kat werken, waardoor de waterbron veel aantrekkelijker voor ze wordt. Ze zullen het waarschijnlijk in een mum van tijd opknappen.

Naast het feit dat het heerlijk is, zijn bottenbouillon en andere soorten extreem voedzaam voor het lichaam van uw kat. Het zal dus niet alleen de hydratatie stimuleren, maar het zal ook vitale voedingsstoffen toevoegen aan het systeem van uw kat. Gebruik deze methode alleen niet te veel, want het is niet goed voor je kat in grote hoeveelheden, en je kat kan gewoon water gaan weigeren als hij gewend raakt aan water met bouillon erin.

Bottenbouillon in een pan
Afbeelding credit: Alp Aksoy, Shutterstock
thematische pauze

4. De locatie van de waterbak wijzigen

Soms kan de waterbak zich op een onhandige en drukke locatie bevinden. Als je kat niet van de drukte of de drukte houdt, kan hij het vermijden. Ook als u uw kat een locatie laat delen met de honden en andere dieren, kan het ook zijn dat ze worden uitgeschakeld.

Soms geven katten de voorkeur aan een soloplek om te eten en te drinken. Je zou dus kunnen proberen ze meer privacy te geven en kijken of het helpt.

thematische pauze

5. Verander het materiaal van de waterbak

Het klinkt misschien gek, maar soms kan het materiaal van de waterbak je kat uitschakelen. Je kunt veel beter kiezen voor een roestvrijstalen, keramische of porseleinen schaal. Deze materialen zorgen voor een schonere drinkervaring. Ga weg van plastic wanneer je kunt.

grijze kat drinkwater uit kom
Afbeelding credit: Prilutskiy, Shutterstock
thematische pauze

6. Houd de waterbak altijd schoon

Zorg ervoor dat de waterbak niet lang stil blijft staan. Het is het beste om het elke dag grondig schoon te maken om ophoping zoals speeksel, bacteriën en andere minder gunstige wateradditieven te voorkomen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Dus nu weet je dat als je kat om welke reden dan ook niet drinkt en veranderingen in de waterbak of de locatie niet werken, het het beste is om ze voor de zekerheid bij je dierenarts te krijgen. Uitdroging kan een ernstig gevolg zijn, dus het is het beste om het zo snel mogelijk te behandelen als het opduikt. Het kan een eenvoudige oplossing thuis zijn, of het kan een medische behandeling vereisen.

Als je het gevoel hebt dat je kat uitgedroogd is of als je een aanzienlijke afname van het drinken hebt opgemerkt, is dat het moment waarop actie vereist is. U kunt de nodige wijzigingen aanbrengen om te proberen uw kat over te halen om te drinken met behulp van onze tips in dit artikel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: kalyanby, Shutterstock