10 manieren om te zien of uw kat pijn heeft

Wist je dat het ongebruikelijk is dat katten duidelijke tekenen van pijn vertonen, zoals mank lopen? Je vraagt je misschien af hoe je kunt weten of er iets mis is met je kat en hoe je kunt helpen als er een probleem ontstaat.

Snel overzicht

01

Katten verbergen vaak tekenen van pijn. Wanneer ze pijn vertonen, kunnen de symptomen subtiel zijn.

02

Gedragsveranderingen zoals agressie of veranderingen in routine, eetlust of toiletgewoonten kunnen allemaal tekenen zijn van pijn of ziekte.

03

Geef nooit vrij verkrijgbare menselijke pijnmedicatie aan uw kat, omdat deze dodelijk giftig kunnen zijn voor katten.

Je weet dat iets pijn doet als je kat een trauma heeft meegemaakt, een operatie heeft ondergaan of mank loopt, maar wat als de dingen subtieler zijn? Lees verder om te leren hoe je kunt vertellen dat er iets mis is met je kat als je kat niet laat zien dat hij pijn heeft.

Hoe weet je of een kat pijn heeft?

Afgezien van een uitgesproken slap of wond, zijn er nog veel meer manieren om te vertellen dat er iets niet in orde is met je kat. Deze lijst is niet uitputtend en niet elke kat zal deze tekenen vertonen, maar hier zijn 10 van de meest voorkomende symptomen die u kunt zien als uw kat pijn heeft.

#1 Lethargie

Lethargische kat die op de grond ligt katachtige AIDS

Katten met pijn kunnen meer slapen dan normaal en bewegen niet zoveel als ze normaal doen.

Wanneer een kat pijn heeft, heeft hij misschien minder energie dan normaal. Verhoogd lethargie kan veel medische problemen bij katten betekenen, dus altijd de moeite waard om met uw dierenarts te praten als u dit opmerkt.

Lees ook: Waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?

#2 Verminderde eetlust

Sommige katten stoppen met eten als ze pijn hebben, maar anderen blijven normaal eten.

Hoewel sommige katten van nature kieskeurige eters zijn, weet u wat normaal is voor uw kat met betrekking tot eetlust. Eventuele veranderingen in de honger of dorst van uw kat kunnen wijzen op een probleem. Pijn kan leiden tot een verlies van eetlust. Het verbaast echter veel huisdierouders dat katten vaak goed blijven eten, zelfs met ernstige, pijnlijke ziekten van de tanden en het tandvlees.

Wist je ook dat als een kat volledig stopt met het eten van zijn voedsel, hij binnen een paar dagen ernstig onwel kan worden? Dit komt door hun unieke eiwitmetabolisme, dat kan veroorzaken leverschade. Leverproblemen kunnen fataal zijn als ze niet worden behandeld. Als u merkt dat uw kat van zijn eten afgaat, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Mijn kat at een kippenbot: moet ik me zorgen maken?

#3 Agressie

Pijn kan normaal volgzame katten doen sissen, bijten of krabben.

Sommige katten worden chagrijniger, kunnen swatten of zelfs regelrechte agressie vertonen, zoals vegen, sissen of zelfs proberen te bijten of krabben als ze pijn hebben. Dit kan merkbaar zijn wanneer u uw kat aait rond gebieden met acute pijn, of het nu een ledemaat, de wervelkolom of de ribben zijn.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

#4 Veranderingen in gezichtsuitdrukking of houding

Getrainde veterinaire professionals kunnen het pijnniveau van een kat evalueren op basis van specifieke gezichtsuitdrukkingen.

Als een kat pijn heeft, kunt u veranderingen in hun gezichtsuitdrukking opmerken. Sommige katten lijken te grimassen en hebben mogelijk afgeplatte oren. Hoewel het enige training vergt om subtiele veranderingen in de gezichtsuitdrukking van een kat te herkennen, is de beoordeling van gelaatstrekken wetenschappelijk gevalideerd als een manier om pijn bij katten te controleren via de “Feline Grimace Schaal.”

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

#5 Veranderingen in de dagelijkse routine

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Katten met pijn kunnen stoppen met op de bank te springen voor een dutje of in hun favoriete krabpaal te klimmen.

De meeste katten zijn gewoontedieren (zelfs als die routine van de bank naar de voerbak gaat en weer terug!). Als je hebt gemerkt dat je kat niet langer zijn dagelijkse routine uitvoert, zoals gewoonlijk, kan dit betekenen dat hij zich niet goed voelt of pijn heeft. Veel voorkomende tekenen zijn terughoudendheid om de trap te gebruiken of naar de gebruikelijke slaapplekken te springen.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#6 Wegstoppen of verminderde sociale interactie

Verbergen is een zeer veel voorkomend teken van ziekte, letsel of pijn bij katten.

Als je hebt gemerkt dat je kat zich meer verstopt dan normaal, niet langer normaal communiceert, of als hij niet langer geïnteresseerd is in zijn normale speeltijd of knuffels, kan dit erop wijzen dat er iets mis is.

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

#7 Verhoogde vocalisatie

Katten miauwen naar mensen om te communiceren – onophoudelijk miauwen is de manier van je kat om je te vertellen dat er iets mis is.

In tegenstelling tot honden janken of kreunen katten zelden als ze pijn hebben. Sommige katten kunnen echter meer miauwen of zelfs spinnen als ze pijn of ongemak hebben.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

#8 Minder verzorging

Katten met pijn kunnen stoppen met zichzelf te verzorgen zoals normaal, dus hun vacht zal er vies en slordig uit gaan zien.

Sommige katten zullen, wanneer ze pijn hebben, de hoeveelheid die ze zelf verzorgen verminderen. Dit kan betekenen dat de vacht van uw kat dof, stoffig of onverzorgd wordt. Langharige katten kunnen zelfs gematteerde vacht ontwikkelen.

Lees ook: Hoe kattenverharing in 9 eenvoudige stappen te verminderen

#9 Veranderde slaapgewoonten

Katten slapen over het algemeen veel, maar meer slapen dan normaal of op verschillende tijdstippen kan betekenen dat er iets mis is.

Wanneer ze zich slecht voelen of pijn hebben, zullen sommige katten de hoeveelheid die ze slapen verhogen. Als je hebt gemerkt dat je kat meer slaapt dan normaal, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

#10 Veranderingen in toiletgewoonten

Het niet gebruiken van de kattenbak is een veel voorkomend teken van pijn of ziekte bij katten.

Sommige katten verminderen hun poepgewoonten als ze pijn hebben. Dit kan leiden tot constipatie. Anderen kunnen moeite hebben om toegang te krijgen tot hun kattenbakken, vooral als de zijkanten hoog zijn, wat leidt tot ongelukken rond het huis. Urineweginfecties kunnen ook pijnlijk zijn. Uw kat kan vaker plassen of zijn urine kan een onaangename geur hebben.

In de vroege stadia van een pijnlijke aandoening of ziekteproces blijven veel katten zich echter normaal gedragen. Dit kan betekenen dat katten al vrij slecht zijn tegen de tijd dat eigenaren van gezelschapsdieren een probleem opmerken. Het is vaak een schok wanneer eigenaren naar de kliniek komen en het nieuws ontvangen dat hun kat een vrij ernstige ziekte heeft.

Veel katteneigenaren maken zich zorgen dat ze iets hebben gemist. Wees echter gerust, het is niet altijd mogelijk om te merken dat er iets mis is totdat uw kat het niet meer kan verbergen.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

Waarom vertonen katten niet altijd tekenen van pijn?

Katten verbergen instinctief tekenen van pijn of ziekte, zodat ze niet zwak lijken voor roofdieren.

We denken vaak aan katten als roofdieren, meer verwant aan hun grote kattenverwanten, maar wist je dat huiskatten zowel roofzuchtige als prooidieren zijn? Het vertonen van tekenen van pijn toont zwakte in het dierenrijk en maakt een kat kwetsbaarder voor aanvallen. Als zodanig zijn katten hardwired om tekenen van pijn of ongemak te verbergen. Dit betekent dat uw kat vaak behoorlijk ziek kan zijn wanneer u merkt dat er iets mis is.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

Hoe kan ik helpen als mijn kat pijn heeft?

Zelfs als u alleen maar vermoedt dat uw kat pijn heeft, plan dan een afspraak met uw dierenarts voor een evaluatie.

Als u vermoedt dat uw kat pijn heeft, maak dan een afspraak om uw lokale dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts kan een uitgebreide geschiedenis en lichamelijk onderzoek krijgen om het probleem vast te stellen. Van daaruit kan uw dierenarts u adviseren om enkele behandelingen te proberen of aanvullende tests aan te bevelen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Welke behandeling is beschikbaar voor katten met pijn?

Door pijn veroorzaakte agressie bij katten

Probeer uw kat niet te behandelen met menselijke pijnstillers, omdat deze zeer giftig zijn voor katten.

De behandelingsopties die beschikbaar zijn voor uw kat zijn afhankelijk van wat zijn pijn veroorzaakt. Als ze een intern medisch probleem hebben, zoals een lever- of nierziekte, zal uw dierenarts een combinatie van pijnbestrijding en specifieke therapie aanbevelen.

Als ze een musculoskeletale probleem hebben, zoals artritis, zal uw dierenarts advies geven over beschikbare pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. Vergeet niet dat menselijke pijnstillers nooit veilig zijn om uw kat thuis te geven. Paracetamol of ibuprofen kunnen bijvoorbeeld zeer giftig zijn.

Lees ook: Tylenolvergiftiging bij katten

Zijn er natuurlijke pijnverlichtingsopties voor katten?

Uw dierenarts kan bepaalde supplementen voorstellen in combinatie met een traditionele behandeling.

Ondanks dat veel producten op de markt worden gebracht als natuurlijke pijnverlichting bij dieren, hebben maar weinigen enig wetenschappelijk bewijs om ze te ondersteunen en zijn als gevolg daarvan vaak geldverspilling. Onderzoek suggereert dat groenlipmosselextract gunstig kan zijn bij vroege gewrichtsaandoeningen. Ze zijn niet voldoende bij gevorderde ziekte, noch nuttig bij pijnlijke aandoeningen die niet geassocieerd zijn met het gewricht.

Kan ik mijn pijnlijke kat helpen zonder naar de dierenarts te gaan?

Het beste wat u kunt doen om een kat met pijn te helpen, is contact opnemen met uw dierenarts, die is opgeleid om de pijn te diagnosticeren en te behandelen.

Als u vermoedt dat uw kat pijn heeft, is het altijd raadzaam om uw dierenarts te raadplegen voor advies. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste zullen katten tekenen van pijn verbergen totdat de dingen behoorlijk ernstig zijn. Vaak, als u een probleem opmerkt, is het te laat om een afwachtende houding aan te nemen.

De tweede reden is dat er geen veilige vrij verkrijgbare medicijnen zijn die u uw kat kunt geven om zijn pijn te beheersen; cruciaal is dat paracetamol (Tylenol) zeer giftig is voor katten.

Evenzo zijn er geen klinisch bewezen kruidenremedies voor katten. Uw kat zal helaas lijden door het uitstellen van de behandeling, waarvan we weten dat geen enkele huisdierouder ooit zou willen.

Als u zich in een staat van financiële problemen bevindt die het zoeken naar veterinaire zorg onbetaalbaar maakt, neem dan nog steeds contact op met uw lokale veterinaire provider. Ze kunnen u wijzen in de richting van liefdadigheidsinstellingen of liefdadigheidsfondsen om de verzorging van dieren te ondersteunen in tijden van financiële moeilijkheden.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

Laatste gedachten

Tegen de tijd dat u zich realiseert dat uw kat pijn heeft, is het waarschijnlijk dat de pijn aanzienlijk is, dus wacht niet met het zoeken naar behandeling.

Katten zijn van nature geprogrammeerd om pijn te verbergen, wat betekent dat we niet merken dat er veel mis is in de vroege stadia van een probleem. Wanneer katten tekenen van pijn vertonen, kunnen ze vaak subtiel zijn en gemakkelijk te missen. Als u merkt dat er iets niet in orde is met uw kat of als u zich zorgen maakt dat hij pijn heeft, is het altijd raadzaam om met uw dierenarts te praten. Ze zullen met u samenwerken om een op maat gemaakt behandelplan te maken om aan de behoeften van uw huisdier te voldoen en hen zo snel mogelijk terug te brengen naar hun oude zelf.

Gerelateerde symptomen:

Veelgestelde vragen

Is mijn kat ziek of heeft hij pijn?

Als u thuis veranderingen in het gedrag of de eetlust van uw kat hebt opgemerkt, kan dit wijzen op een probleem. Katten doen hun best om tekenen dat ze ziek zijn te verbergen, dus de symptomen zijn misschien niet duidelijk voor hun eigenaren. Als u zich zorgen maakt dat er iets mis is met uw kat, vraag dan advies aan uw dierenarts.

Spinnen katten als ze pijn hebben?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, spinnen katten niet alleen als ze tevreden zijn. Sommige katten spinnen wanneer ze gestrest, angstig of zelfs pijn hebben. Houd rekening met de hele lichaamstaal van je kat als hij spint. Dit kan je een idee geven of het een gelukkig spinnen is of dat er iets mis is. Als u zich zorgen maakt over uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hoe kan ik mijn zieke kat helpen zonder naar de dierenarts te gaan?

Met de huidige kosten van levensonderhoud crisis, kan het verleidelijk zijn om te proberen te zorgen voor een ziek huisdier thuis om te voorkomen dat u moet betalen voor een reis naar de dierenarts, die soms duur kan zijn. Als u zich echter zorgen maakt dat uw kat ziek is of pijn heeft, is het nooit raadzaam om het zoeken naar een behandeling uit te stellen. Dit komt omdat het de prognose voor uw huisdier kan verslechteren.

Als geld een zorg is, neem dan nog steeds contact op met uw veterinaire zorgverlener. Ze kunnen adviseren over discretionaire fondsen, liefdadigheidsinstellingen of beschikbare betalingsplannen om ervoor te zorgen dat uw huisdier de behandeling krijgt die ze nodig hebben.

Bronnen weergeven

Corbee, R. (2022). De werkzaamheid van een voedingssupplement met groenlipspier, curcumine en zwarte bessenbladextract bij honden en katten met artrose. Diergeneeskunde en wetenschap. 8(3). DOI