Waarom miauwt mijn kat niet?

Kat die bij een trap zit; waarom miauwt mijn kat niet uitgelichte afbeelding

Sommige katten zijn luid en luidruchtig, terwijl andere katten stil en timide zijn. Elke kat is anders, en dat is helemaal oké. Maar wat als je kat nooit miauwt? Is dat normaal? Nou, dat hangt ervan af.

Als uw kat niet miauwt, kan dit te maken hebben met zijn persoonlijkheid of ras, of het kan te wijten zijn aan een medische aandoening. In dit artikel bespreken we wat een gebrek aan miauwen kan veroorzaken.

Snel overzicht

01

Sommige katten zijn van nature stiller dan andere. Als je kat altijd stil is geweest, is niet miauwen volkomen normaal.

02

Als je kat plotseling is gestopt met miauwen, ga dan naar een dierenarts. Plotseling stoppen met miauwen kan worden veroorzaakt door problemen die zich voordoen in het strottenhoofd (stemkastje), en het kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen.

03

De meeste katten die niet miauwen, zullen op andere manieren vocaliseren, waaronder spinnen, trillers, tjilpen en andere geluiden.

Niet miauwen – nu of nooit?

Kat die uit het raam kijkt

Terwijl sommige katten zelden miauwen van kittenschap, stoppen anderen plotseling met miauwen. Of dit een plotselinge verandering was of niet, kan je veel vertellen over wat de ontbrekende miauw van je kat betekent.

Allereerst moeten we weten – is het een nieuw of oud probleem dat je hebt opgemerkt? Is je kat altijd stil geweest, of miauwde hij vroeger en nu ineens niet meer? Dit is belangrijk om te weten voordat we beginnen met het bespreken van oorzaken.

Als het een nieuw probleem is en je kat vroeger miauwde, kan dit wijzen op een ziekte. In dit geval moet u een dierenarts bezoeken om uw kat te laten onderzoeken en controleren op onderliggende ziekte.

Als uw kat echter al zo lang als u zich kunt herinneren zo is, dan is het geen urgent probleem. Sommige huisdierouders hebben hun kat zelfs nog nooit horen miauwen!

Lees ook: Waarom miauwen katten voordat ze de kattenbak gebruiken?

Waarom heb ik mijn kat nog nooit horen miauwen?

Kleine kat in een veld van kruiden

Sommige katten miauwen gewoon niet en blijven stil vanaf de geboorte. Dit is volkomen normaal en geen reden tot ongerustheid.

Als je je kat nog nooit hebt horen miauwen, wees dan niet gealarmeerd. Dit betekent niet dat er per se iets mis is. Sommige katten zijn van nature rustiger en voelen niet de behoefte om te vocaliseren. Misschien spinnen ze of chirrup in plaats daarvan? Er zijn verschillende soorten kattenvocalisaties en miauwen staan misschien niet in hun favoriete vocabulaire.

Hoe dan ook, als je katachtige vriend niet miauwt en al zo is sinds je je kunt herinneren, maak je dan geen zorgen. Het is waarschijnlijk te wijten aan hun persoonlijkheid en ze zijn gewoon minder vocaal dan andere katten. Als ze anders gelukkig en gezond lijken, hoeft u zich geen zorgen te maken over hun gebrek aan miauwen.

Lees ook: Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Mijn kat miauwde vroeger en doet dat nu niet meer

Kat die naast een doos zit

Zoals elke plotselinge verandering, kan niet langer miauwen een teken van ziekte zijn.

Als je kat vroeger miauwde en nu ineens niet meer, dan kan er een onderliggend medisch probleem zijn. Of je merkt misschien dat ze nog steeds miauwen, maar de miauw klinkt anders. Bijna alsof hun stem is veranderd. Bij het onderzoeken van dit probleem is het belangrijk om op te merken of uw kat andere symptomen vertoont, zoals (maar niet beperkt tot);

Er zijn veel aandoeningen die uw kat plotseling kunnen stoppen met miauwen of het geluid van zijn miauw kunnen veranderen. We zullen deze nu verder bespreken.

Redenen waarom uw kat plotseling is gestopt met miauwen

1. Stress

Kat zittend in een kattenbak

Uw kat kan stoppen met miauwen vanwege stress.

Als je kat plotseling stil is en niet zoveel vocaliseert, kan stress het veroorzaken. Stress kan het gedrag van katten enorm beïnvloeden. Stress kan ervoor zorgen dat bepaalde katten teruggetrokken en stil worden. Ze hebben misschien niet zoveel interactie met hun eigenaren en ze zullen minder snel proberen aandacht te zoeken door te vocaliseren.

Stressoren omvatten alles als een nieuwe baby in huis, nieuwe kat, verhuizing of zelfs een persoon die een paar dagen op bezoek is. Katten vinden het vooral niet leuk als hun kattenbakken, bedden en andere speciale items worden verplaatst, en dit kan hen veel stress bezorgen.

Als je kat niet meer miauwt, controleer dan op iets dat hem stress kan bezorgen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kat en een nieuwe kat in het huishouden vechten of elkaars paden blokkeren, dan weet je dat er een conflict tussen katten aan de gang is. Dit is een zeer mogelijke oorzaak van stress en kan het probleem zijn.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

2. Infectie van de bovenste luchtwegen of virus

Klein katje dat niet miauwt

Sommige katten zullen stoppen met miauwen als gevolg van een bovenste ademhaling infection (URI).

Infecties van de bovenste luchtwegen (URI) of virussen (meestal kattengriep – herpesvirus en calicivirus) kunnen veel ontstekingen in de bovenste luchtwegen veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat de miauw van uw kat verandert (hees wordt) of ze kunnen helemaal stoppen met miauwen en hun stem verliezen. U zult waarschijnlijk andere symptomen opmerken, zoals; niezen, oog- of neusafscheiding (loopneus) en wat lethargie.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

3. Larynxproblemen

Klein katje dat er ingetogen uitziet op de grond

Problemen met het strottenhoofd en de luchtpijp kunnen ervoor zorgen dat uw kat stopt met miauwen. De stem van uw kat kan ook veranderen en hees en ruw worden.

Het strottenhoofd opent zich naar de luchtpijp/luchtpijp bij katten en voorkomt aspiratie van voedsel in de longen. Het wordt ook wel het stemkastje van de kat genoemd. Als het strottenhoofd niet goed werkt, hoor je misschien hees miauwen van je kat of miauwen ze misschien helemaal niet.

Het strottenhoofd kan problemen hebben zoals ontsteking (laryngitis), larynxverlamming en kanker. De eerste oorzaak (ontsteking) is veruit de meest voorkomende oorzaak van larynxproblemen bij katten die ik in de praktijk zie.  Gelukkig komen verlamming en kanker minder vaak voor.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

4. Kanker

Persoon die een kat kust

Hoewel kanker ervoor kan zorgen dat uw kat zijn miauw verliest of een raspierstem ontwikkelt, komt het minder vaak voor dan de andere oorzaken op deze lijst.

Helaas staat kanker op deze lijst, maar gelukkig is het een minder vaak voorkomende oorzaak. Kanker kan zich op vele manieren manifesteren, waaronder tumoren van de bovenste luchtwegen. Eventuele gezwellen of massa’s in dit gebied kunnen het geluid van de miauw van onze kat veranderen en er zelfs voor zorgen dat ze helemaal stoppen met miauwen. Deze oorzaak zou waarschijnlijker zijn bij een oudere kat die plotseling is gestopt met miauwen.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

5. Lethargie

Kat die van het ene platform naar het andere springt

Een verscheidenheid aan ziekten kan ervoor zorgen dat uw kat zich op een rustigere, ingetogener manier gedraagt, inclusief niet langer miauwen.

Als uw kat plotseling is gestopt met miauwen en over het algemeen stiller is, kan hij een gezondheidsprobleem hebben waardoor hij zich onwel voelt.

Katten die lusteloos zijn en zich onwel voelen, zijn misschien minder geneigd om te vocaliseren. Ze kunnen onderliggende problemen hebben zoals; chronische nierziekte, diabetes of hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier).

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Dingen die je thuis kunt doen

Dingen die je thuis kunt doen voor een kat die niet miauwt

Als je hebt gemerkt dat je kat plotseling is gestopt met miauwen, zijn er een paar dingen die je thuis kunt doen om te helpen.

Als uw kat plotseling is gestopt met miauwen, zijn er een paar dingen die wij katteneigenaren thuis kunnen doen. Controleer eerst op andere symptomen zoals; verminderde eetlust, nasale afscheiding, oculaire afscheiding, niezen, verhoogd drinken of lethargie.

Als uw kat deze symptomen vertoont, kan dit betekenen dat hij onwel is en een diergeneeskundige behandeling nodig heeft, dus het is belangrijk om te weten.

Stress kan uw kat stiller maken dan normaal en zelfs stoppen met miauwen. Als je denkt dat je kat gestrest is, probeer dan de oorzaak van de stress te vinden en veranderingen in huis aan te brengen. Als bijvoorbeeld een nieuwe kat in huis de oorzaak is van de stress, zorg er dan voor dat er voldoende middelen zijn voor elke kat.

Bronnen omvatten bedden, schuilplaatsen, kattenbakken, voedsel- en waterstations en krabpalen. Het aansluiten van een synthetische feromoon (Feliway) diffuser zal ook helpen om angst te verminderen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Wanneer moet u uw dierenarts bezoeken?

Kat leunend op een toetsenbord

Als je kat plotseling is gestopt met miauwen, is het tijd om met een dierenarts te praten.

Katten die gelukkig en gezond zijn en nog nooit gemiauwd hebben, hebben geen behandeling nodig. Sommige katten zijn van nature stiller en minder vocaal dan andere.

Als uw kat echter plotseling is gestopt met miauwen, moet u uw dierenarts bezoeken. Ze moeten uw kat onderzoeken en kunnen wat bloed- en urinetests uitvoeren. Diagnostische beeldvorming (röntgenfoto’s, CT) moet mogelijk ook worden uitgevoerd om gezwellen uit te sluiten.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Conclusie

Rustige poes

Elke kat heeft een andere persoonlijkheid, dus een rustige kat is geen reden tot bezorgdheid. Als uw kat echter plotseling zijn miauw heeft verloren of als zijn stem is veranderd, is het tijd om met een dierenarts te praten om ziekten uit te sluiten, waaronder infectie, kanker of andere aandoeningen.

Sommige katten zijn minder vocaal dan anderen en miauwen zelden (of nooit). Dit is perfect normal zolang ze verder gezond lijken te zijn. Als uw kat echter vroeger miauwde en plotseling is gestopt, moet dit worden onderzocht. Ze kunnen lijden aan stress, ontsteking, infectie of zelfs kanker.

Ga naar je dierenarts als je kat plotseling gestopt is met miauwen en vooral als hij andere symptomen heeft.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken als mijn kat stopt met miauwen?

Sommige katten miauwen nooit en dit is normaal. Als uw kat plotseling is gestopt met miauwen, moet u een bezoek aan uw dierenarts plannen om ze te controleren.

Waarom zou een kat stoppen met miauwen?

Er zijn veel redenen waarom een kat kan stoppen met miauwen. Deze omvatten stress, ontsteking, infectie en kanker.

Waarom is mijn kat ineens stil?

Als je kat plotseling stil en minder vocaal is, kan dit een teken zijn van veel dingen. Ze kunnen gestrest of onwel zijn. U moet een bezoek boeken bij uw dierenarts.

Waarom gedraagt mijn kat zich raar en miauwt hij niet?

Ze kunnen zich onwel voelen, gestrest zijn of een probleem hebben met hun strottenhoofd (voice box).

Kunnen katten hun miauwen verliezen?

Katten kunnen hun miauw verliezen als ze een probleem hebben met hun strottenhoofd (voice box). Dit omvat ontstekingen, infecties of tumoren. Ze kunnen ook gestrest zijn. Plan een controle bij uw dierenarts.