Hoe te meten voor een kattentuig (3 geweldige tips)

U moet uw kat heel zorgvuldig meten voor een harnas om een goede pasvorm te garanderen. Als het harnas te groot is, kan uw kat ontsnappen en kan het harnas de huid van uw kat wrijven en irriteren. Soms kunnen er zelfs kale plekken en zweren opduiken. Als het harnas te klein is, kan het de pas van uw kat veranderen en tot pijn leiden. Hoe dan ook, je kat zal het niet naar zijn zin hebben.

Helaas is het meten van een kieskeurige kat niet altijd de gemakkelijkste. Je hebt hiervoor vrij nauwkeurige metingen nodig, hoewel veel harnassen tot op zekere hoogte instelbaar zijn. Het meten van je kat is vaak uitdagender dan het lijkt.

Het helpt om twee sets handen te hebben bij het meten van je kat voor een harnas. Zodra u een vriend hebt om u te helpen, kunt u de onderstaande stappen uitproberen voor een nauwkeurige meting.

kattenpootverdeler

De 3 tips om uw kat te meten voor een harnas

1. Meet de borstkas

Meet eerst rond de borst van je kat. De meeste bedrijven gebruiken deze meting. Richt op het gebied direct achter de schouderbladen van uw kat, maar niet op hun schouderbladen. Soms moet je misschien ook rond hun nek meten of in plaats van hun borst. In dit geval wil je niet meten waar de halsband naartoe gaat. In plaats daarvan wil je hun borstbeen meten en tot aan hun schouderbladen.

Zorg ervoor dat het meetlint strak zit, vooral als uw kat aan de donzige kant is. U wilt dat het meetlint goed zit, maar knijp niet te veel in uw kat. Als uw kat het meetlint niet neemt, probeer hem dan af te leiden met een hoogwaardige traktatie. Geef je kat iets wat ze normaal niet krijgen om hen af te leiden.

Zwarte tabby Maine Coon met harnas
Afbeelding Credit: DenisNata, Shutterstock
thematische pauze

2. Vergelijk met de fabrikant grafiek

Zodra u rond de borst van uw kat hebt gemeten, is het tijd om die metingen te vergelijken met de richtlijnen van het tuigbedrijf. Elk bedrijf is anders, dus ga er niet vanuit dat je kat altijd één maat zal zijn. U moet controleren voor elk harnas dat u bestelt om er zeker van te zijn dat u de juiste optie koopt.

Veel harnassen zijn verstelbaar. Daarom is de maatvoering vaak een bereik. U hoeft de nauwkeurig nummer, omdat je het naar behoefte kunt aanpassen.

Voordat u bestelt, raden we u aan beoordelingen voor het harnas te lezen. Soms lopen harnassen groot of klein. De beoordelingen moeten u op de hoogte stellen van deze discrepantie, zodat u een maat groter of kleiner kunt kiezen als dat nodig is. Natuurlijk, als bedrijven overal lijken te zijn met hun maatvoering, kunt u besluiten om hun harnas toch niet te kopen.

Als u beide metingen hebt uitgevoerd, ziet u mogelijk beide in bepaalde maten. Als de bereiken niet overeenkomen, moet je een moeilijke beslissing nemen. Soms geven de beoordelingen u de aanwijzingen die u nodig hebt om een maat te kiezen. Andere keren wilt u misschien twee maten bestellen om te zien welke het beste past.

man met kat en laptop
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

3. Mogelijke complicaties

Er zijn veel momenten waarop meten niet eenvoudig is. Zeer donzige katten zijn moeilijker te meten, omdat je hun vacht moet comprimeren met het meetlint. Anders zal het harnas van de kat veel te groot zijn. Toch hebben deze katten vanwege al die bontmassa vaak een groter formaat nodig dan kortharige katten. Meet altijd voor de zekerheid, dat wel.

Zwaarlijvige katten zijn ook ingewikkeld om te meten. Soms houdt het nekgebied van de kat niet veel vet vast, terwijl hun borst dat wel doet. Daarom kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke maat je moet krijgen.

Katten kunnen ook variëren in grootte op verschillende delen van hun leven. Als uw kat overgewicht heeft, bent u misschien geïnteresseerd in een harnas om zijn oefening te vergroten. Natuurlijk heb je een harnas nodig dat bij je kat past nu, maar ze kunnen snel te klein worden voor dat harnas als ze een hoop gewicht verliezen. Helaas is er geen gemakkelijke manier om dit tegen te gaan. Soms moet je gewoon meerdere maten kopen.

Jongere katten worden vaak zwaarder naarmate ze ouder worden. Soms heb je geluk en heb je een kat die zich aan het einde van het zijbereik van een harnas bevindt, zodat je hem gewoon groter kunt aanpassen naarmate ze groeien. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Soms moet je uiteindelijk twee verschillende maten kopen.

Een dikke kat die op tafel zit
Image Credit: Сергей Корчанов, Pixabay

kattenpootverdelerMetingen doen aan een angstige kat

Sommige katten ook haten worden gemeten. Sommige kunnen bang voor het meetlint en veranderen in een bal van woede wanneer je het om hen heen probeert te wikkelen. We raden aan om eerst te proberen de kat op een positieve manier kennis te laten maken met het meetlint met behulp van traktaties. Het volledig vertrouwd maken van een bange kat met een meetlint kan echter maanden duren en u wilt het harnas waarschijnlijk meteen bestellen.

In dit geval raden we aan om iets te nemen waar uw kat al bekend mee is, zoals het touwtje aan een kattenstokje of een stuk lint, en dat als meetinstrument te gebruiken. Wikkel het touwtje gewoon om het lichaam van uw kat zoals u normaal zou doen en markeer waar de uiteinden samenkomen. Meet vervolgens het touwtje tot dat punt om een schatting te krijgen van de grootte van uw kat.

Gelukkig hoeft de maatvoering niet precies te zijn. Daarom, als je kat rondrolt en het moeilijk maakt om ze te meten, kom dan gewoon zo dichtbij als je kunt. Als je het moeilijk hebt, zorg er dan voor dat je een harnas koopt dat enige verstelbaarheid heeft.

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het meten van een kat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het proces is vrij eenvoudig – je hebt de borstmeting van je kat nodig van vlak achter zijn oksels, evenals zijn onderste nekmeting. Door simpelweg een meetlint om uw kat te wikkelen, krijgt u deze metingen, zodat u een tuig van perfecte grootte kunt kiezen.

Veel katten zullen daar echter niet alleen liggen terwijl je ze meet. In plaats daarvan moet je worstelen en je kat mogelijk afleiden met traktaties. Gelukkig zijn de meeste katten niet bang voor meetlinten, omdat ze er gewoon uitzien als touwtjes. Angstige katten zullen echter veel moeilijker te meten zijn. Vaak moet je een ander materiaal gebruiken om je kat om te wikkelen en dat materiaal vervolgens met een meetlint opmeten.

Het hebben van twee paar handen is in ieder geval nuttig. Het kan nodig zijn dat de ene persoon je kat afleidt terwijl de ander de meting doet. Probeer niet om houden de kat tijdens het meten, omdat dit ertoe kan leiden dat uw kat bang wordt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Simol1407, Shutterstock