Hoe zorg je voor een gewonde kat

Een van de meer stressvolle aspecten van het zijn van een katteneigenaar is wanneer we zien dat onze kostbare huisdieren gewond raken. Het kan echter soms moeilijk zijn om te weten wanneer een gewonde kat een verwonding heeft die ernstiger is. Gewonde katten, vooral katten met open wonden, zullen zich vaak verbergen als een natuurlijke reactie om hun kwetsbaarheid voor roofdieren te verbergen. Katten zijn ook experts in het verbergen van tekenen van pijn, wat kan leiden tot een verwonding die lichter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Sommige kleine snijwonden en schaafwonden bij uw katten zijn geschikt voor thuisbehandeling, maar grote, open wonden, scheuren en bijtwonden vereisen meestal veterinaire aandacht. In deze gids zullen we bespreken waar u op moet letten bij het bepalen van de ernst van wonden bij een kat, wanneer basis eerste hulp die u thuis kunt toedienen geschikt is en wanneer een bezoek aan de dierenarts nodig kan zijn.

Soorten wonden

1. Kleine schaafwonden

Gewonde kat die wordt schoongemaakt.

Het schoonhouden van de open wonden van een kat is noodzakelijk voor een snellere en soepelere genezing.

Kleine verwondingen zoals schaafwonden van de huid, oppervlakkige snijwonden en schaafwonden zijn meestal geschikt voor behandeling thuis. Houd het gebied schoon door het twee keer per dag te baden, als uw kat dit toestaat. Gebruik warm water of zoutoplossing en een schone doek. Als de wond vuil is, vraag dan advies aan een dierenarts in plaats van een type ontsmettingsmiddel of antisepticum te gebruiken.

Houd wonden schoon, droog en open voor de lucht. Vermijd crèmes of zalven, tenzij voorgeschreven door een dierenarts. Controleer uw gewonde kat zorgvuldig op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, afscheiding of een slechte geur.

Lees ook: Hoe maak je een kattenwond schoon

2. Scheuren

Scheuren bij katten kunnen gemakkelijk te missen zijn in hun vacht en vereisen zorgvuldige aandacht.

Diepere snijwonden kunnen moeilijk te herkennen zijn, omdat de wondranden vaak de onderliggende weefsels bedekken. Een kattenwond die bloedt, pijnlijk en mogelijk diep is, moet door een dierenarts worden beoordeeld. Bedek de wond met steriel gaas om hem te beschermen en houd er druk op als hij bloedt. Uw dierenarts zal in staat zijn om de wond schoon te maken en te beoordelen en te beslissen over de beste manier om het genezingsproces aan te moedigen.

Sommige wonden hebben hechtingen nodig, terwijl andere beter kunnen worden achtergelaten om te genezen via granulatie. Diepe scheuren lopen meer risico op wondinfecties en uw dierenarts kan medicijnen zoals antibiotica en pijnstillers verstrekken. Chirurgisch gesloten wonden moeten schoon en droog worden gehouden en uw kat moet mogelijk in een afgesloten ruimte worden gehouden om te voorkomen dat ze te veel bewegen.

Lees ook: Krijgen katten hoofdpijn?

3. Bijtwonden

Gewonde kat met een gips op zijn poot.

Bijtwonden kunnen gemakkelijk leiden tot vervelende infecties en moeten snel worden aangepakt.

Vechten tussen katten is niet ongewoon, vooral in dichtbevolkte gebieden. Prikwonden veroorzaakt door een beet (of zelfs een kattenkrab) zijn vaak dieper dan ze eruit zien en raken bijna altijd geïnfecteerd als ze alleen worden gelaten.

Abcessen komen vaak voor bij bijtwonden en hebben mogelijk een intensievere antibacteriële behandeling nodig, zoals blozen, chirurgisch debridement en antibiotica. Elke bijtwond moet altijd worden beoordeeld door een dierenarts en slangenbeten moeten als een kwestie van urgentie worden gezien.

Lees ook: Kattenbeetinfectie: oorzaken, symptomen & behandeling

4. Grote wonden

Wouned kat met een kegel

Als uw kat last heeft van een grote wond, wees dan geduldig. Het genezingsproces kan erbij betrokken zijn en tijd kosten.

Ernstigere wonden hebben meer tijd en management nodig om te genezen. Er zijn vaak secundaire complicaties zoals bloedverlies en infectie die mogelijk eerst moeten worden behandeld voordat de wond kan worden gerepareerd.

Grotere wonden zijn waarschijnlijk pijnlijk en uw kat moet mogelijk bij de dierenarts blijven voor sedatie of anesthesie om de wond te behandelen. Hechtingen, verbanden en verbanden kunnen allemaal worden gebruikt om het letsel te beheersen en het kan veel tijd duren om te genezen. Grote, diepe scheuren kunnen littekens achterlaten.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wanneer een wond een noodgeval is

gewonde kat met verband op zijn hoofd

Hoewel katten erg goed zijn in het verbergen van tekenen van ernstige verwondingen zoals het verbergen van pijn, is het belangrijk om de ernst van alle wonden te beoordelen.

De overgrote meerderheid van de wonden bij katten moet worden beoordeeld door een dierenarts en een vorm van behandeling ondergaan. Maar hoe dringend moeten ze gezien worden? Er zijn een paar scenario’s waarin onmiddellijk veterinaire aandacht moet worden gezocht.

  • Brandwonden
  • Oogletsel
  • Wonden met een voorwerp erin vastgezet, zoals een glasscherf. Dit zijn vaak scherpe voorwerpen en mogen niet verwijderd, maar alleen gelaten voor de dierenarts om te beheren.
  • Bloeding – een kleine hoeveelheid sijpelen is beheersbaar met een steriele pad en enige druk, maar als een snee blijft druppelen of zelfs gutsen met bloed, moet dringend hulp worden gezocht bij een dierenarts.
  • Grote wonden – verwondingen groter dan de grootte van een munt moeten door een dierenarts worden gezien. De prognose voor een goede genezing en geen infectie is het hoogst als wonden snel worden gezien.

Kleinere scheuren, vuile wonden, beten en geïnfecteerde verwondingen moeten ook allemaal door een dierenarts worden gezien, maar worden niet geclassificeerd als een absolute noodsituatie.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

Hoe u uw gewonde kat kunt helpen

gewonde kat

Een rustige, zachte benadering van de zorg voor een gewonde kat is het beste, omdat katten defensief reageren als ze gestrest zijn.

Als je een gewonde kat hebt, probeer dan kalm te blijven. Uw huisdier kan pijn en nood hebben, wat ertoe kan leiden dat hij zich verstopt of zelfs agressie en ander defensief gedrag uitdrukt. Probeer de wond zo goed mogelijk te beoordelen en bel uw dierenarts als u naar de kliniek moet gaan. Katten kunnen veilig in bedwang worden gehouden door ze in een handdoek te wikkelen en ze zachtjes maar stevig vast te houden, zodat ze niet te veel kunnen bewegen.

Hier zijn enkele basisprocedures voor eerste hulp die u kunt uitvoeren om uw kat te helpen in afwachting van een veterinaire beoordeling.

  • Als de wond bloedt, bedek het met iets schoons en houd er druk op. Idealiter moet een steriel verband worden gebruikt, maar een schone theedoek is een goed alternatief. Houd de druk stevig en verander de doek niet, maar blijf deze op de wond houden, zelfs als u denkt dat het bloeden is gestopt.
  • Als er een voorwerp in de wond zit, verplaats het niet. Als de wond besmet is met vuil, probeer deze dan niet te reinigen met een stof, inclusief chloorhexidine. Als de wond erg oppervlakkig is, kan deze worden gewassen met water en een schone doek. Alles wat belangrijker is, moet door een dierenarts worden gezien.
  • Laat koud water over brandwonden lopen als het veilig is om dit te doen en het wordt getolereerd door de kat. Dit mag de veterinaire behandeling niet vertragen.

Als u niet zeker weet of een blessure veterinaire aandacht vereist, is het meestal het beste om uw kat voor de zekerheid naar de dierenarts te brengen. U kunt ook uw dierenarts bellen voor advies.

Lees ook: Waarom bijten kittens? Hoe op de juiste manier om te gaan met kittenagressie

Kattenwonden: conclusie

Hoewel wat eerste hulp uw gewonde kat kan helpen met kleine schaafwonden en schaafwonden, is het altijd een goed idee om een dierenarts te bezoeken om de ernst van een wond te beoordelen.

Verwondingen bij huisdieren kunnen moeilijk te beoordelen zijn, omdat katten niet kunnen meewerken wanneer ze pijn of angst hebben en hun dikke vacht een goed zicht kan belemmeren. Kleine snijwonden en schaafwonden bij een gewonde kat kunnen thuis worden behandeld door ze schoon en open te houden, maar vuile, besmette, geïnfecteerde en meer grote wonden moeten veterinaire aandacht krijgen.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Veelgestelde vragen

Kan de open wond van een kat vanzelf genezen?

Kleine (minder dan de grootte van een munt) en oppervlakkige wonden kunnen vanzelf genezen als ze schoon en open worden gehouden. Grote, vuile, bloedende of geïnfecteerde wonden moeten door een dierenarts worden gezien voor professioneel beheer, waaronder schoonmaken, chirurgie, hechten en antibiotica.

Hoe kan ik de wond van mijn kat thuis behandelen?

Oppervlakkige schaafwonden en schaafwonden kunnen thuis worden behandeld door ze twee keer per dag te baden met warm water en een schone doek. De wonden moeten worden gecontroleerd op tekenen van infectie, zoals afscheiding, een slechte geur, roodheid en zwelling. Ontsmettingsmiddelen, crèmes en andere producten mogen niet worden gebruikt zonder veterinair advies.

Hoe lang duurt het voordat de open wond van een kat geneest?

Dit is afhankelijk van de grootte van de wond. Kleine snijwonden zouden in minder dan een week moeten genezen. Grote wonden kunnen weken duren om volledig te sluiten en vereisen veterinair management om goed te genezen en infectie te voorkomen.

Moet ik de wond van mijn kat bedekt houden?

Kleine verwondingen en snijwonden moeten thuis schoon, onbedekt en zorgvuldig worden gecontroleerd. Grote wonden hebben mogelijk een verband nodig, maar dit moet onder veterinair toezicht worden gedaan.