Kunnen een mannelijke en vrouwelijke kat met elkaar opschieten? Dit is wat u moet weten

Als het gaat om kattencompatibiliteit, zijn er verschillende factoren in het spel. Meestal zouden twee gecastreerde mannelijke katten het beter met elkaar kunnen vinden dan twee vrouwelijke katten, maar het echte antwoord is niet zo eenvoudig!

Of u nu overweegt om een nieuwe kat mee naar huis te nemen om kennis te maken met uw bestaande kat, of zich afvraagt of u twee katten tegelijkertijd moet kopen, we zullen enkele van onze beste tips delen om uw katten kennis te laten maken.

divider-catclaw1Is het beter om twee katten van hetzelfde geslacht te hebben?

Als u kittens tegelijkertijd mee naar huis neemt, is het beter om twee mannelijke katten of een combinatie van vrouwtjes en mannen mee naar huis te nemen. Dat betekent niet dat het krijgen van twee vrouwelijke kittens altijd in tranen zal eindigen – net als wij hebben katten verschillende persoonlijkheden en ze kunnen prima uitpakken.

Er zijn belangrijkere factoren om rekening mee te houden als u een nieuwe kat mee naar huis neemt om kennis te maken met een bestaande kat, bijvoorbeeld hun leeftijd en het temperament van elke kat.

Met welk geslacht kat je ook kiest, houd er rekening mee dat er een aanpassingsperiode zal zijn. Hieronder delen we enkele tips over wat je kunt doen om de aanpassingsperiode soepeler te laten verlopen!

Twee katten op een krabpaal die in één richting kijken voor een witte muur
Afbeelding Credit: Christopher Teixeira, Shutterstock

Wat is de beste leeftijd om een tweede kat te introduceren?

Hoe jonger katten zijn wanneer ze aan elkaar worden voorgesteld, hoe beter. Katten die samen opgroeien, vormen sterke levenslange banden. Wanneer een kat ouder is dan twee jaar, wordt het moeilijker om een andere kat in zijn territorium te accepteren.

Het is nog steeds mogelijk voor een oudere kat om een nieuwe kat in huis te nemen, maar het vereist geduld en een langzame, zorgvuldige introductie gedurende een lange periode. Als je een volwassen kat hebt, is het beter om een nieuw kitten mee naar huis te nemen in plaats van een andere volwassen kat. Zorg ervoor dat je het kitten in een aparte kamer houdt en introduceer ze heel voorzichtig, na verloop van tijd!

Zal mijn kat jaloers worden als ik een andere kat krijg?

Het is heel normaal dat katten jaloers worden op andere katten. Hoewel sommige katten hun neus kunnen opdraaien en weg kunnen paraderen om te mokken, kan jaloezie zich manifesteren in agressiever gedrag bij andere katten.

Swatting, sissen, grommen, bijten, niet-uitgelokte aanvallen, verbergen en zelfs buiten de kattenbak gaan, kunnen allemaal kleine manieren zijn waarop je kat protesteert.

Als je denkt dat je kat tekenen van jaloezie vertoont, is het super belangrijk om hem te overladen met veel liefde, aandacht, spel, mentale stimulatie en speelgoed. Zorg ervoor dat je katten aparte kommen hebben voor voedsel en water en zorg er niet voor dat ze dingen hoeven te delen.

Al snel zal uw kat zich veiliger gaan voelen en hopelijk minder tekenen van jaloezie en meer tekenen van vertrouwen vertonen.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Zijn katten gelukkiger in paren?

Ondanks hun reputatie als afstandelijke en solitaire dieren, zijn katten eigenlijk zeer sociale wezens. Gebonden katten zullen elkaar vaak verzorgen, spelen en slapen naast elkaar. Soms kunnen solitaire katten zelfs eenzaamheid lijden als ze geen katachtige metgezel hebben.

Zal mijn oudere kat een kitten pijn doen?

Ondanks het verlangen naar een sociale band, zijn katten extreem territoriaal. Uw kat zal vrijwel zeker baalt van de aanwezigheid van een nieuwe kat in zijn territorium.

Kittens zijn niet zo sterk of bekwaam in het verdedigen van zichzelf als volwassen katten, dus wees bereid om ze in het begin in een aparte kamer te houden. Een oudere kat kan een kitten aanvallen, hetzij om zijn eigen middelen te beschermen, om zijn territorium te verdedigen, of als gevolg van zijn jachtinstinct.

Als u uw kitten echter geleidelijk en voorzichtig introduceert, moet uw volwassen kat hem hopelijk in het gezin kunnen opnemen.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Hoe lang duurt het voordat nieuwe katten aan elkaar wennen?

Alle katten zijn anders, en hoewel het sommige katten een kortere tijd kan kosten, en anderen langer, kunnen de meeste katten van nature een vriendschap ontwikkelen gedurende 8-12 maanden.

Terwijl sommige katten banden zullen vormen, zullen anderen alleen maar leren om elkaar te tolereren. Dit is normaal, maar als uw katten na deze tijd blijven vechten zonder verbetering, zelfs na tussenkomst van een dierenarts, is het misschien het beste om er een te herhuisvesten.

Kattenkogelverdeler 1De 6 tips voor het introduceren van nieuwe katten

1. Houd ze gescheiden

Wanneer u uw nieuwe kat voor het eerst mee naar huis neemt, bewaar hem dan in een aparte kamer met een eigen voer- en waterbak, kattenbak en bed. Laat de katten niet mengen of zelfs zie elkaar nog!

Aziatische vrouw die met katten speelt in een kattencafé
Afbeelding Credit: Boyloso, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik een Cat feromoonverspreider

Kattenferomoonverspreiders helpen beide katten om zich meer ontspannen en op hun gemak te voelen. De diffuser bootst de gezichtsferomonen van een kat na, die een kalmerend effect hebben op katten. Plaats er een op de favoriete plek van je oude kat en een in de kamer van je nieuwe kat.

thematische pauze

3. Introductie door Geur Eerst

Voordat u uw katten elkaar laat zien, neemt u de deken van uw nieuwe kat en plaatst u deze dicht bij de favoriete plek van uw inwonende kat. Als hij slecht reageert met een gesis, sleep de deken dan iets verder maar neem hem niet weg. Breng de deken elke dag geleidelijk dichter bij de voerbak van uw kat. Door dit te doen, moedig je je kat aan om de positieve gevoelens tijdens het eten te associëren met de geur van je andere kat.

Doe hetzelfde met je nieuwe kat met een handdoek of deken van je huiskat.

Wanneer beide katten gelukkig eten en niet slecht reageren op elkaars geur, is het tijd voor een visuele introductie!

Jong meisje dat met katten speelt
Afbeelding Credit: LuidmilaKot, Pixabay
thematische pauze

4. Visuele introductie

Open de deur naar de kamer waar je nieuwe kat zich bevindt, maar houd de twee kamers gescheiden met een babyhekje of een scherm. Als je dit niet hebt, zet de deur dan slechts een klein beetje op een kier zodat geen van beide katten er doorheen kan passen maar elkaar kan zien.

thematische pauze

5. Positieve associatie

Plaats elke dag traktaties voor beide katten tegelijkertijd aan weerszijden van de poort of deur. De katten moeten de positieve gevoelens van het krijgen van traktaties beginnen te associëren met elkaars aanwezigheid.

Als de katten neuzen beginnen te snuffelen of tegen de deur wrijven, is dit een goed teken dat ze op de goede weg zijn!

twee-witte-katten-op-de-grass_Piqsels
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

6. Open de deur

Wanneer de katten positieve tekenen van vooruitgang vertonen, open dan de deur en laat ze verkennen. Probeer de katten niet op dezelfde plek te duwen. Laat ze het in plaats daarvan in hun eigen tijd doen. Als de katten beginnen te sissen of te vechten, leid ze dan af met een nieuw plotseling geluid en probeer ze dichtbij te voeren – in verschillende kommen – als positieve bekrachtiging.

Sommige katten worden al na een paar dagen beste vrienden, terwijl het anderen vele maanden kan duren. Bovenal is het belangrijk om kalm te blijven en geduld te tonen.

Als uw katten na uw inspanningen voortdurend vechten, gewond raken, kattenbakproblemen beginnen te krijgen, een of beide van hen zich beginnen te verstoppen of stoppen met eten, is het misschien tijd om uw dierenarts te bellen en om meer advies te vragen.

divider-catclaw1Inpakken

Het geleidelijk en onder de juiste omstandigheden aan elkaar voorstellen van uw nieuwe katten zal een grotere impact hebben op hoe goed ze met elkaar overweg kunnen dan alleen de geslachten van de katten. Dat gezegd hebbende, twee vrouwelijke katten hebben meer kans om te vechten dan een paar mannelijke katten, of een mannetje en een vrouwelijke kat.

Het verdubbelen van het aantal katten in je leven zal je waarschijnlijk ook het dubbele van de hoeveelheid liefde, schattigheid en plezier brengen. We hopen dat onze tips u helpen om uw huisdierenfamilie soepeler te laten groeien!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wasuta23, Shutterstock