Waarom wil mijn kat de hele tijd eten?

Katten vertonen gewoontegedrag rond hun normale maaltijden wanneer ze honger beginnen te krijgen, en veel katten kunnen behoorlijk veeleisend worden om hun maaltijd geserveerd te krijgen! Meestal zijn katten grazers en eten ze graag kleine hoeveelheden gedurende de dag, maar veel katteneigenaren kiezen ervoor om overdag vaste maaltijden te voeren.

Snel overzicht

01

Een verhoogde eetlust kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem of het kan een gedragsprobleem zijn.

02

Medische aandoeningen zoals diabetes, hyperthyreoïdie of parasitaire infectie kunnen de eetlust van een kat verhogen, net als verveling en angst.

03

Praat met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat het juiste dieet eet voor zijn levensfase en specifieke voedingsbehoeften.

Als je merkt dat je je afvraagt: “Waarom wil mijn kat de hele tijd eten?” moet je misschien eens kijken naar het eetpatroon van je kat, omdat dit kan wijzen op een probleem. Katten zijn over het algemeen niet gemotiveerd voor voedsel zoals honden, en constant voedsel eisen kan wijzen op een gedrags- of medisch probleem dat moet worden onderzocht.

Tekenen dat uw kat meer wil eten

Tekenen dat uw kat geobsedeerd raakt door voedsel zijn onder meer snel eten of miauwen voor voedsel gedurende de dag.

Als katteneigenaren zijn we allemaal erg afgestemd op de gewoonten van ons huisdier en wat normaal voor hen is, dus eventuele veranderingen zijn meestal duidelijk. We kunnen een aantal tekenen opmerken die ons laten weten dat ze meer willen eten dan normaal.

Je merkt misschien dat je kat smeekt en huilt om voedsel tijdens zijn gebruikelijke maaltijden, zeurt om traktaties, heel snel eet of zelfs probeert voedsel van je bord te stelen. Het is altijd de moeite waard om elke nieuwe voedselobsessie of honger te onderzoeken.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

Kunnen katten de tijd vertellen?

Katten kunnen het geschatte tijdstip van de dag genoeg vertellen om te weten wanneer het etenstijd is.

Je hebt misschien gemerkt dat je kat in de keuken begint te hangen op het moment dat hij meestal wordt gevoed, of begint te miauwen, rond je benen wrijft of bij de voedselkast zit! Dit is een veel voorkomend gedrag en een teken dat katten inderdaad de tijd kunnen bepalen. Ze kunnen de tijd niet van een klok onderscheiden, maar ze gebruiken wel interne en externe signalen om het tijdstip van de dag te achterhalen.

Het eisen van voedsel op een bepaald moment kan normaal zijn voor je kat, maar als het een nieuw gedrag is, kan het een teken zijn dat er iets niet helemaal klopt.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

Waarom heeft mijn kitten de hele tijd honger?

Als kittens om voedsel vragen, hebben ze legitieme honger en krijgen ze mogelijk niet de juiste voedingsstoffen voor groei.

Kittens groeien snel en verbranden ook nog eens veel energie! Het kost veel voedingsstoffen en calorieën om te groeien, dus de voedingsbehoeften van een kitten zijn veel hoger dan die van een volwassen kat. Uw kitten kan de hele tijd honger hebben als hij niet genoeg voedsel krijgt, of als hij geen kittenspecifiek dieet volgt dat is geformuleerd om aan zijn behoeften te voldoen.

Als uw kitten echt honger heeft, zal hij schreeuwen en huilen om voedsel en uw aandacht opeisen. Kittens moeten ook op de hoogte zijn van ontwormingsbehandelingen, die u met uw gebruikelijke dierenarts moet bespreken.

Lees ook: De 9 beste kittenvoeding van 2022

Veel voorkomende oorzaken van verhoogde eetlust bij katten

Oorzaken van verhoogde eetlust bij katten kunnen medisch of gedragsmatig van aard zijn. Enkele veel voorkomende medische oorzaken zijn:

1. Onjuist dieet

Om aan hun hoge voedingsbehoeften te voldoen, moeten katten jonger dan 1 jaar een dieet voor kittens eten, gelabeld groei.

Als uw kat nog steeds honger heeft en u het gevoel heeft dat u hem royale porties geeft, kan dit een teken zijn dat hij niet het juiste dieet volgt of niet genoeg voedsel krijgt. Katten moeten een compleet en uitgebalanceerd dieet eten dat geschikt is voor hun leeftijd, ras, grootte en activiteitsniveau.

Uw dierenarts kan u adviseren over het meest geschikte dieet voor uw kat en u helpen bij het plannen van portiegroottes op basis van hun lichaamsgewicht en activiteitsniveaus.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

2. Parasieten

Kittens hebben vaak last van darmparasietinfecties, die een goede opname van voedingsstoffen kunnen voorkomen.

Een veel voorkomende oorzaak van een verhoogde eetlust bij katten zijn wormen. Veel katten brengen veel van hun tijd buiten door en zijn natuurlijke jagers, dus ze kunnen wormen vangen van de dieren in het wild waar ze op jagen. Darmparasieten voeden zich met de voeding van uw kat, dus uw kat voedt niet alleen zichzelf, maar ook de wormen, waardoor ze meer voedsel eten.

Misschien ziet u wormen in de ontlasting van uw kat, of uw dierenarts kan een eenvoudige test uitvoeren op een ontlastingvoldoende om te zien of uw kat wormen heeft. Het is gemakkelijk te behandelen met een gewone ontwormingstablet van uw dierenarts, die zowel rondwormen als lintwormen moet omvatten. Uw dierenarts kan u adviseren over het meest geschikte product voor uw huisdier.

Lees ook: Ringworm bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

3. Suikerziekte

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Sommige ziekten zoals diabetes veroorzaken verhoogde honger en dorst.

Diabetes mellitus is een veel voorkomende aandoening bij katten en veroorzaakt een verhoogde eetlust. Diabetes treedt op wanneer het lichaam van uw kat niet langer in staat is om glucose uit zijn voedsel af te breken om als energie te gebruiken – ze hebben niet genoeg insuline om dit te doen. Ze zullen dus meer eten om te proberen voldoende nuttige energie te krijgen.

Andere symptomen van diabetes zijn verhoogd urineren en verhoogde of overmatige dorst. Diabetes wordt gediagnosticeerd met bloedonderzoek en heeft voortdurend beheer met insuline-injecties nodig.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

4. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie verhoogt het metabolisme van een kat, waardoor de honger en het gewichtsverlies toenemen.

Een overactieve schildklier kan ervoor zorgen dat uw kat de hele tijd wil eten. Deze aandoening komt vaak voor bij katten van middelbare tot oudere leeftijd. De schildklier produceert schildklierhormonen die het metabolisme van uw kat beïnvloeden, en wanneer er te veel wordt geproduceerd, neemt hun metabolisme toe waardoor ze de hele tijd honger hebben.

Katten met hyperthyreoïdie hebben de neiging om gewicht te verliezen ondanks dat ze veel eten. Andere symptomen zijn verhoogde of overmatige dorst, verhoogd urineren, braken en overmatige vocalisatie.

Een diagnose kan worden gesteld met een bloedtest en is gemakkelijk te behandelen met lopende medicatie, chirurgie of radioactief jodium.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

5. Leeftijd

Uw dierenarts kan u vertellen welk type dieet uw kat nodig heeft voor zijn levensfase, en dit zal veranderen naarmate uw kat ouder wordt.

De eetlust en voedingsbehoeften van uw katten zullen gedurende hun hele leven veranderen. Kittens hebben veel voedsel en voedingsstoffen nodig om hun lichaam te laten groeien, maar oudere katten zijn meestal minder actief en consumeren minder voedsel. Zorg er altijd voor dat u uw kat een dieet geeft dat specifiek is voor hun leeftijd, omdat deze voedingsmiddelen zorgvuldig zijn geformuleerd om rekening te houden met de verschillende behoeften van uw katten gedurende hun hele leven.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

Gedragsmatige oorzaken van verhoogde eetlust

Als uw dierenarts medische problemen uitsluit, kan de toegenomen honger van uw kat gedragsmatig zijn. Enkele veel voorkomende niet-medische redenen waarom katten te veel eten, zijn:

6. Verveling

Net als mensen kunnen katten te veel eten als ze zich vervelen, wat leidt tot ongewenste gewichtstoename.

Constant voedsel eisen hoeft niet per se een teken te zijn dat je kat honger heeft, maar eerder dat hij niets anders te doen heeft dan eten of nadenken over voedsel. Katten moeten actief en gestimuleerd worden, vooral als ze het grootste deel of al hun tijd binnenshuis doorbrengen.

Alleen worden gelaten voor lange perioden van de dag, of een gebrek aan verrijking zoals speelgoed en spelletjes, kan ertoe leiden dat uw kat zich verveelt en nadenkt over voedsel om uw aandacht te trekken.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

7. Angst

Een angstige kat kan meer eten dan nodig is voor comfort of om voedsel vragen als een manier om aandacht te krijgen.

Angst, zoals verlatingsangst, kan ertoe leiden dat katten meer voedsel eisen dan normaal. Als je kat voedsel eist zodra je thuiskomt na een lange dag werken, kan dat zijn manier zijn om je aandacht op te eisen en je te laten weten dat hij zich overdag eenzaam en gestrest heeft gevoeld.

Lees ook: Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Wat moet ik doen als mijn kat de hele tijd wil eten?

Plan een controle bij een dierenarts om medische problemen uit te sluiten die overmatige honger kunnen veroorzaken.

Als uw kat de hele tijd wil eten, is het eerste wat u moet doen, hem laten controleren bij de dierenarts. Het is belangrijk om medische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen die de verhoogde eetlust van uw katten kunnen veroorzaken. Uw dierenarts kan u ook helpen bij het herzien van het dieet, het voedingsschema en het parasietbestrijdingsprogramma van uw kat. Sommige eenvoudige dieetveranderingen kunnen vaak alles zijn wat nodig is. Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u het dieet van uw kat verandert.

Als uw kat de hele tijd honger heeft vanwege een gedragsprobleem, kunt u nieuwe spellen en speelgoed introduceren en een paar wijzigingen aanbrengen in hun voedingsroutine om hem te helpen zich wat meer gesetteld te voelen. Als uw kat regelmatig alleen thuis wordt gelaten voor lange periodes, kan het helpen om een klein bakje gedroogd voedsel achter te laten zodat hij de hele dag door kan grazen.

Het kan ook helpen om tde kattenluik ontgrendeld als je kat graag naar buiten gaat, of speelgoed en krabpalen in huis heeft om te gebruiken. Wanneer u thuis bent met uw kat, zijn er veel leuke manieren om met uw kat te communiceren en hun geest te stimuleren.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Laatste gedachten

Praat met uw dierenarts over het dieet van uw kat om ervoor te zorgen dat hij de juiste voedingsstoffen krijgt en zich verzadigd voelt.

Het kan frustrerend en zorgwekkend zijn als je kat altijd honger heeft. Er kan een eenvoudige verklaring zijn, zoals een gebrek aan mentale stimulatie of verlatingsangst. Maar er kunnen ook enkele meer ernstige medische oorzaken zijn die moeten worden geïdentificeerd en behandeld.

Een reis naar de dierenarts zal u helpen erachter te komen waarom uw kat de hele tijd honger heeft en een geschikt plan voor uw huisdier samen te stellen dat medische behandeling of een eenvoudige verandering in zijn dieet of omgeving kan inhouden.

Lees ook: Waarom sist mijn kat naar mijn partner?

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat zo geobsedeerd door eten?

Medische aandoeningen zoals diabetes, hyperthyreoïdie of parasitaire infectie kunnen de eetlust van een kat verhogen, evenals verveling en angst.

Hoe voorkom ik dat mijn kat de hele tijd wil eten?

Uw kat heeft mogelijk medische behandeling nodig voor een gezondheidsprobleem om zijn eetlust onder controle te houden, of er kunnen enkele wijzigingen in zijn dieet nodig zijn. Het aanpakken van problemen zoals verveling en angst met verrijking en afleiding kan ook helpen.

Waarom gedraagt mijn kat zich de hele tijd alsof hij honger lijdt?

Een verhoogde eetlust kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat het metabolisme van een kat verandert, zoals diabetes of hyperthyreoïdie. Een worminfectie kan hen ook hongeriger maken dan normaal, evenals gedragsproblemen zoals verveling en angst.

Doen katten alsof ze honger hebben?

Katten doen niet alsof ze honger hebben; ze eisen voedsel omdat ze honger hebben of hun maaltijd op een bepaald tijdstip verwachten.