Bordetella bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Bordetella bij katten, ook bekend als Bordetellosis, is een luchtwegaandoening veroorzaakt door een bacterie genaamd Bordetella bronchiseptica.

Kort overzicht: Bordetella bij katten

klok
Urgentie: Elke kat die ademhalingssymptomen vertoont zoals hoesten, niezen, loopogen, enz., Moet met redelijke spoed (d.w.z. binnen een paar dagen) door een dierenarts worden onderzocht.
thuis
Huismiddeltjes: Het is belangrijk om zorgvuldig te zogen met aangetaste katten (warm blijven, afscheidingen schoonmaken, enz.), Maar er is geen volledig huismiddeltje voor Bordetella-infectie.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Een intranasaal vaccin voor Bordetella is beschikbaar. Het is een niet-kernvaccin, alleen aanbevolen voor katten met een “risico”.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibioticadekking is meestal nodig, begeleid door uw dierenarts.
medische dossiers
Diagnose: Klinische symptomen gevolgd door specifieke tests zoals cytologie, cultuur of PCR op monsters verzameld uit de onderste luchtwegen zijn nodig om een specifieke diagnose te stellen.
pil
Vereist voortdurende medicatie: Geen nodig
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Hoesten, niezen, loopogen, nasale afscheiding, evenals inappetentie en saaiheid worden vaak gezien.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Gewoonlijk
thuisbehandeling
Thuisbehandeling: Verpleging thuis is belangrijk, het opruimen van afscheidingen en ervoor zorgen dat de kat te allen tijde comfortabel wordt gehouden.

Hoe vaak Bordetella is

niezen van katten

Bordetella is een vrij veel voorkomende luchtweginfectie bij zieke katten.

Bordetella bronchiseptica | is een veel voorkomende bacterie in de kattenpopulatie. De bacteriën kunnen worden geïsoleerd van zowel gezonde katten als zieke katten, maar met een veel lagere prevalentie.

Bijvoorbeeld, in een studie van katten (zowel gezond als ongezond) uit een algemene populatie, had slechts 11% bewijs van Bordetella-infectie, terwijl in studies die alleen katten met een bovenste luchtwegaandoening omvatten, ongeveer 45% van de katten besmet bleek te zijn.

Lees ook: Moeten de neuzen van katten nat zijn?

Waarom de ziekte Bordetella of Bordetellosis wordt genoemd

Feline bordetellosis beschrijft de aandoening wanneer een kat is geïnfecteerd met de Bordetella bronchiseptica | bacteriën.

De aandoening is vernoemd naar de oorzakelijke ziekteverwekker, Bordetella bronchiseptica, dat is een “gram-negatieve, obligate aerobe coccobacillus.”

 • Gramnegatief betekent dat Bordetella de gramvlek niet oppikt wanneer deze onder de microscoop wordt onderzocht. Dit feit heeft implicaties bij het beslissen welk antibioticum te gebruiken (sommige zijn effectiever tegen “gram-positieve” bacteriën, terwijl andere antibiotica beter werken tegen “gram-negatieve” bacteriën).
 • Obligate aerobe betekent dat Bordetella zuurstof nodig heeft om te overleven (in vergelijking met “anaerobe” bacteriën die zonder zuurstof kunnen gedijen). Dit feit heeft implicaties voor de soorten gebieden in het lichaam waar Bordetella wordt gevonden.
 • “Coccobacillus” beschrijft de vorm van Bordetella onder de microscoop. Een “coccus” is bolvormig, een “bacil” is staafvormig en een “coccobacillus” is een combinatie van de twee vormen.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hoe katten Bordetella krijgen

Allergisch niezen bij katten

Niezen en hoesten zijn veel voorkomende manieren waarop katten Bordetella kunnen verspreiden.

Katten raken meestal besmet na direct contact met een andere geïnfecteerde kat die de bacteriën afwerpt, meestal in respiratoire afscheidingen, zoals hoesten of niezen. Het is ook mogelijk dat de bacteriën worden doorgegeven via fomites, d.w.z. objecten in de omgeving, zoals voedselbakken, beddengoed, enz.).

De klinische symptomen van Katachtige Bordetella

Conjunctivitis is een veel voorkomend teken van een Bordetella-infectie.

Katten besmet met B. bronchiseptica hebben de neiging om de tekenen van infectie van de bovenste luchtwegen (URI) te ontwikkelen, als volgt:

 • Tracheobronchitis (ontsteking van de grotere luchtwegen), vaak met een kinkhoest
 • Conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies, het slijmvlies van de ogen), waardoor roodheid van de ogen, oculaire afscheiding en ongemak ontstaat.
 • Rhinitis (ontsteking van het slijmvlies van de neus) veroorzaakt niezen en nasale afscheiding.
 • Soms strekt dit zich uit tot Longontsteking wat een ernstige ontsteking van de longen betekent waarin de longblaasjes (kleine luchtzakjes) gevuld zijn met vocht.
 • Mandibulaire lymfadenopathie (vergroting van de lymfeklieren onder de onderkaak)
 • Niet-specifieke tekens die kunnen worden gezien als inappetentie, koorts en saaiheid.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Andere mogelijke oorzaken van deze tekenen van ziekte

kattenziektevirus

Houd er rekening mee dat symptomen die typisch zijn voor Bordetella daadwerkelijk kunnen wijzen op andere soorten luchtweginfecties.

Andere mogelijke oorzaken van vergelijkbare tekenen van infectie van de bovenste luchtwegen zijn:

Diagnose van Katachtige Bordetella

Als uw DVM-dierenarts vermoedt dat uw kat Bordetella Bronchiseptica infectie, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven, de achtergrond en de gezondheidszorg van uw kat bespreken. Dit omvat het stellen van vragen over contact met andere katten, vaccinatiegeschiedenis en dagelijkse gewoonten zoals eten, drinken, ontlasting, urineren, enz.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, fysieke tekenen van ziekte opmerken en andere oorzaken van de tekenen die worden getoond uitsluiten. Dit omvat meestal het luisteren naar de borst van de kat met een stethoscoop, het opnemen van hun temperatuur, het nauwkeurig onderzoeken van hun hoofd en lichaam en het in detail controleren van hun ogen, neus en mond.

3. Routinematig bloedonderzoek

Uw dierenarts kan bloedonderzoek voorstellen, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen, om te bevestigen dat er geen andere onderliggende oorzaak is die uw kat ziek maakt. Bordetella veroorzaakt geen specifieke veranderingen in deze tests.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

4. Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s kunnen al dan niet worden aanbevolen. Ze zullen in de meeste gevallen normaal zijn, hoewel ze tekenen van verandering kunnen vertonen als een kat een longontsteking heeft ontwikkeld. Dergelijke veranderingen zijn niet specifiek voor Bordetella.

Lees ook: Kattenogen tranen: oorzaken, symptomen, &behandeling

Onderzoek van monsters verzameld bij Airways

Uw dierenarts kan monsters (wattenstaafjes) verzamelen van de luchtwegen van uw kat (mond, neus, luchtpijp) en deze onderzoeken om te zoeken naar bewijs van B. Bronchiseptica Infectie:

 • Cytologie betekent dat de cellen in de monsters onder de microscoop worden bekeken. Als Bordetella aanwezig is, kunnen de bacteriën zichtbaar zijn, samen met witte bloedcellen (neutrofielen) die een deel van de reactie van het immuunsysteem van het lichaam op de infectie vertegenwoordigen
 • Bacteriecultuur kan worden uitgevoerd en de Bordetella-bacterie kan in het laboratorium worden gekweekt. Monsters verzameld uit diepere luchtwegen (bronchiën, luchtpijp) verzameld door lavage hebben meer kans om significant te zijn, terwijl monsters van de bovenste luchtwegen (mond, neus, ogen) waarschijnlijk besmet zijn met bacteriën die geen betekenis hebben voor de ziekte.
 • Polymerase Chain Reaction (PCR) testen kan worden gebruikt om genetisch bewijs van het antigeen van de Bordetella-bacterie aan te tonen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Behandeling van katachtige bordetella

Medicatie voor katten die lijden aan Bordetella kan nodig zijn en is over het algemeen eenvoudig te gebruiken.

Antimicrobiële geneesmiddelen zijn de primaire behandeling voor Bordetella. Dit zijn geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn en uw dierenarts zal beslissen welk specifiek antibioticum te gebruiken, idealiter op basis van gevoeligheid geïdentificeerd uit culturen.

Veel voorkomende keuzes zijn doxycycline, tetracycline, enrofloxacine en trimethoprim-sulfamethoxazol. Deze kunnen worden gegeven voor een variabele periode van 7 tot 21 dagen, afhankelijk van de klinische details van het geval.

Aanvullende verpleegkundige zorg, zoals het opruimen van afscheiding, het verleiden van uw kat om warm, smakelijk voedsel te eten en het handhaven van vochtinname, is ook belangrijk.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Prognose voor katten met katachtige bordetella

Slapende gember kater

Hoewel Bordetella zelden levensbedreigend is, is het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en het ondergaan van een passende behandeling nog steeds erg belangrijk.

De meeste katten met B. bronchiseptica infectie reageert goed op de behandeling, waardoor een volledig herstel ontstaat. In ernstige gevallen, vooral bij katten met een gecompromitteerd immuunsysteem (zoals jonge kittens, oudere katten of katten met andere problemen zoals FIV-infectiop), is ernstige levensbedreigende longontsteking mogelijk. Natuurlijke antilichamen spelen een belangrijke rol bij het herstel van B. bronchiseptica, en immuungecompromitteerde katten zijn minder effectief in het produceren hiervan.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Preventie van Katachtige Bordetella

Een intranasale Bordetella-vaccinatie is beschikbaar voor katten in sommige rechtsgebieden. Dit kan worden aanbevolen voor katten met een bijzonder risico op infectie, zoals katten in catteries, dierenasielen, fokinstellingen of andere situaties met een hoge bevolkingsdichtheid. Dit wordt beschouwd als een niet-kernvaccin, d.w.z. het wordt niet aanbevolen als noodzakelijk voor alle katten.

Net als bij elke andere infectieziekte, moeten katten die tekenen van aandoeningen van de bovenste luchtwegen vertonen, worden geïsoleerd van andere katten om de verspreiding van het oorzakelijke organisme te verminderen (of het nu Bartonella of een van de andere mogelijke virale of bacteriële infecties is). Het juiste gebruik van ontsmettingsmiddelen moet ook in de omgeving worden toegepast (bijv. oppervlakken, voedsel, waterbakken, enz.).

B. bronchiseptica kan worden overgedragen van geïnfecteerde honden (met “Kennelhoest”) op katten, dus honden waarvan wordt vermoed dat ze deze infectie hebben, moeten van katten worden gescheiden.

Lees ook: Kattenvaccinaties: wat moet je weten?

Mensen en katachtige bordetella

Hoewel zeldzaam, kunnen mensen Bordetella van katten oplopen.

Dit is een potentiële zoönotische infectie. Er zijn zeldzame gevallen van mensen die B oppikken. Bronchiseptica van katten, dus verstandige hygiënische voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om dit risico te minimaliseren (bijv. het vermijden van nauw contact), vooral voor immuungecompromitteerde mensen.

Conclusie

Goed zorgen voor de basisbehoeften van uw kat tijdens de behandeling van elke ziekte is een belangrijk aspect van herstel.

Bordetella bronchiseptica | infectie bij katten is een belangrijke oorzaak van luchtwegaandoeningen. Eenmaal gediagnosticeerd, is de behandeling meestal eenvoudig en effectief.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

Veelgestelde vragen

Zal Bordetella bij katten vanzelf verdwijnen?

Katten met een volledig competent immuunsysteem kunnen op natuurlijke wijze omgaan met milde manifestaties van Bordtella bronchiseptica-infectie (bijv. Slechts een milde nies en af en toe hoesten), maar als de tekenen significant zijn, vooral als een kat saai is en niet eet, dan is een tijdig bezoek aan de dierenarts erg belangrijk.

Kan mijn kat mij Bordetella geven?

Zelden kunnen mensen B. Bronchiseptica van katten oppikken, dus er moeten verstandige hygiënische voorzorgsmaatregelen worden genomen om dit risico te minimaliseren (bijvoorbeeld het vermijden van nauw contact met aangetaste katten, handen wassen na het hanteren ervan als contact niet kan worden vermeden), vooral voor immuungecompromitteerde mensen.

Hoe wordt Bordetella gediagnosticeerd bij katten?

Een specifieke diagnose vereist laboratoriumonderzoek van monsters die zijn verzameld uit de luchtwegen van een kat. Vaak kan een vermoedelijke, klinische diagnose worden gesteld door een dierenarts op basis van de tekenen die de kat vertoont, zonder zo ver te gaan als het nemen van monsters voor een definitieve diagnose.