Skip to Content

Hoe overleven katten lange valpartijen? (De verbazingwekkende details)

Katten verbazen mensen al tientallen jaren met hun onverklaarbare vaardigheid om lange valpartijen te overleven. Een oudere kat genaamd Gloucester overleefde een duik van 20 verdiepingen uit zijn appartement in de Upper West Side in 2011. Een andere kat in New York viel uit een raam van 32e verdieping en leefde met slechts een afgebroken tand en ingeklapte longen om het te laten zien.

Mensen konden zeker niet overleven vallen van die hoogte, dus hoe doen katten het? Ga met ons mee terwijl we het natuurlijke vermogen van een kat verkennen om hoge valpartijen te doorstaan.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kunnen katten lange valpartijen overleven?

Katten in het wild zijn essentiële boomdieren en brengen vaak veel tijd door in bomen. Het is te verwachten dat elk dier dat zoveel tijd in de bomen doorbrengt, af en toe een tuimeling van een tak zal nemen. Gelukkig heeft de natuur hen het ongelooflijke vermogen gegeven om dergelijke potentieel verwoestende valpartijen te overleven.

Wanneer katten van een hoge plaats vallen, draaien ze hun lichaam om zichzelf recht te zetten tijdens de val. Deze “rechtzettingsreflex” is een aangeboren vermogen bij katten om zich te oriënteren tijdens het vallen, zodat ze op hun voeten kunnen landen. Combineer deze reflex met de afwezigheid van katten van een sleutelbeen, flexibele ruggengraat en sterke achterpoten, en je hebt een perfect recept voor het minimaliseren van de impact van een hoge val.

Maar wat is de wetenschap achter dit vermogen om te overleven?

Eindsnelheid.

Eindsnelheid verwijst naar de snelheid waarmee een vrij vallend object dezelfde hoeveelheid windweerstand ondervindt als zwaartekracht. Dit is de snelheid waarmee de acceleratie stopt. Katten bereiken deze snelheid met ongeveer 60 mijl per uur of met ongeveer vijf verdiepingen vrije val. Aan de andere kant zullen mensen de eindsnelheid pas bereiken als ongeveer 120 mijl per uur.1

Katten kunnen zien wanneer hun lichaam versnelt, zodat ze kunnen zien wanneer ze de eindsnelheid hebben bereikt. Hierdoor kunnen ze hun lichaam laten ontspannen ter voorbereiding op de landing. Hetzelfde zou gelden voor mensen; hoe meer we ons lichaam kunnen ontspannen voor een val, hoe beter onze kansen zijn om te overleven of te ontsnappen zonder ernstig letsel.

Een andere factor die bijdraagt aan het vermogen van katten om een val te overleven, is dat ze hun benen kunnen spreiden om een parachute-effect te creëren. Dit vergroot hun oppervlak en helpt de weerstand tegen de weerstand te verhogen.

Wanneer katten dan eindelijk landen, fungeren hun lange en gespierde benen als schokdempers.

blauwe maine coon kat springen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Wat is high-rise syndroom?

Hoogbouwsyndroom is een term die door dierenartsen wordt gebruikt en die verwijst naar de verwondingen die katten oplopen na een val uit een gebouw. Het treedt meestal op na valpartijen hoger dan twee verdiepingen.

De meest voorkomende soorten verwondingen die een kat zal oplopen na een dergelijke val zijn:

  • Gebroken botten
  • Beenblessures
  • Gewrichtsblessures
  • Ligament blessures
  • Inwendig letsel

Een studie uit 1987 keek naar 132 katten met de diagnose hoogbouwsyndroom. Negentig procent van de onderzochte katten had een soort thoracale trauma, waarbij 57% gezichtstrauma had, 39% ledemaatfracturen had en 24% in shock raakte.2 Van de 132 onderzochte katten overleefde 90% hun val en 30% had helemaal geen behandeling nodig.

Nog schokkender dan dat, studies tonen aan dat katten die van hoogten onder de zes vallen, meestal ernstiger trauma ervaren dan katten die meer dan zes verdiepingen vallen. Een theorie suggereert dat dit komt omdat katten de eindsnelheid van vijf verdiepingen zullen bereiken, waarna hun lichaam zal ontspannen, wat een beter verdeelde impactkracht oplevert. Wanneer katten van hoogtes van twee tot zeven verdiepingen vallen, hebben ze niet genoeg tijd om de eindsnelheid te bereiken en zich voor te bereiden op een voet-eerste landing.

crèmekleurige-maine-coon-kat-springen-over-de-couch_Nils-Jacobi_shutterestock
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Het voorkomen van high-rise syndroom

Als u in een hoogbouw woont, moet u doen wat u kunt om te voorkomen dat uw huisdier valt.

De eenvoudigste manier om uw huisdier veilig te houden, is door ze binnen te houden of te overwegen te investeren in een volledig afgeschermde behuizing voor uw terras of terras.

Houd uw ramen te allen tijde gesloten. Als u frisse lucht door uw ruimte wilt laten stromen, installeer dan een stevig en nauwsluitend scherm. Als je verstelbare schermen hebt, zorg er dan voor dat ze stevig aan je raam zijn bevestigd om te voorkomen dat je vastberaden en nieuwsgierige kat ze omver stoot.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten kunnen 99% van de tijd sierlijke huisdieren zijn, maar het is de andere 1% waar je je zorgen over moet maken. Terwijl ze kunnen overleef duizelingwekkend hoge valpartijen, dit betekent niet dat elke val een gelukkige uitkomst zal hebben. Het is dus in uw belang, vooral als u in een appartement of flatgebouw woont, om uw kat binnen te houden om te voorkomen dat deze zijn eindsnelheid test.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock