Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

Heb je je ooit afgevraagd of katten zich vervelen? Hoewel we katten voorzien van alles wat ze nodig hebben, zoals voedsel, water en onderdak, kunnen katten net als wij last hebben van verveling.

Snel overzicht

01

Verveling is een veel voorkomende zorg bij katten die binnenshuis leven.

02

Verveelde katten vertonen vaak ongewenst gedrag, waaronder overmatige vocalisatie, overgrooming en ongepaste eliminatie.

03

De beste manier om verveling te voorkomen is het creëren van een stimulerend binnenmilieu dat tegemoet komt aan de zintuigen en instincten van uw kat.Katten die binnen worden gehouden zonder toegang tot de buitenwereld, hebben meer kans om zich te vervelen. Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat een kat mentale en fysieke stimulatie mist in zijn dagelijks leven. Lees verder om meer te weten te komen over deze tekenen, zodat u erachter kunt komen of uw kat zich verveelt en wat u eraan kunt doen.

1. Overmatige vocalisatie

Als uw kat altijd zonder duidelijke reden tegen u miauwt, kan hij of zij ondergeprikkeld raken.

Als je kat zich verveelt, kan hij meer vocaliseren dan normaal. Katten miauwen niet om met elkaar te communiceren. In plaats daarvan zijn hun miauwen gericht op mensen. Katten zingen op deze manier als begroeting, om voedsel te vragen of om aandacht te zoeken. Een verveelde kat die een gebrek aan stimulatie voelt, kan leren dat je hem aandacht zult geven en misschien zult spelen als hij constant miauwt.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Destructief gedrag

verveelt mijn kat zich?

Verveelde katten zullen altijd manieren vinden om zichzelf te vermaken, maar misschien vind je hun keuzes niet leuk!

Als uw kat zich is gaan overgeven aan destructief gedrag, lijdt hij waarschijnlijk aan verveling. Zonder voldoende activiteit om al hun energie vrij te geven, zullen katten hun toevlucht nemen tot het vinden van andere manieren om zichzelf te vermaken. Helaas kan dit de vorm aannemen van krassen op uw meubels, tapijt of tapijten. Ze kunnen er ook van genieten om omhoog te klimmen en je gordijnen te beschadigen.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

2. Overgrooming

Overmatige verzorging kan voorkomen bij katten die zich gestrest en ondergeprikkeld voelen.

U merkt misschien dat uw kat meer verzorgt als ze niet genoeg mentale of fysieke stimulatie krijgen. Overgrooming komt voort uit gevoelens van stress, frustratie en verveling. Katten zullen likken, kauwen en trekken aan hun vacht en huid, wat leidt tot alopecia (haaruitval) en irritatie en ontsteking van de huid. Dit soort dwangmatig en repetitief gedrag moet zo snel mogelijk met uw dierenarts worden aangepakt.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

3. Agressief gedrag

Verveelde katten hebben meer kans op conflicten met andere huisdieren in huis.

Is je kat ineens begonnen met het uitzoeken van ruzies met of het achtervolgen van andere katten of honden in het huishouden? Als het antwoord ja is, heb je waarschijnlijk een verveelde kat die meer interactie en beweging nodig heeft om hem gelukkig te houden.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

4. Gebrek aan interesse of activiteit

Wanneer katten stoppen met verkennen of interactie met je, kunnen ze zich vervelen en depressief voelen.

Katten zijn meestal nieuwsgierige wezens, met een actieve interesse in wat er om hen heen gebeurt. Als uw kat zich verveelt, kan hij die vonk verliezen en minder geneigd zijn om met anderen of zijn omgeving om te gaan en ermee om te gaan.

Lees ook: Lethargie bij katten: oorzaken, tekenen, symptomen en behandeling

5. Te veel eten

Katten kunnen zich gedurende de dag meer gaan snacken als ze niet genoeg stimulatie krijgen.

Net zoals we kunnen eten en eten en eten als we ons vervelen, kan uw kat de voedertijd gaan zien als een activiteit bij afwezigheid van andere bronnen van stimulatie. Dit kan dan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Overgewicht zal hun activiteitsniveaus nog verder verminderen, dus we willen die vicieuze cirkel vermijden! Het verhoogt ook het risico dat uw kat verschillende medische aandoeningen ontwikkelt, zoals diabetes.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

6. Overslapen

Katten slapen veel normaal, maar verveelde katten slapen misschien meer dan vroeger.

Als het gaat om slapen, zijn katten experts! Ze kunnen 12 tot 16 uur per dag snoozen. Maar we verwachten dat ze zich tijdens hun wakkere uren bezighouden met andere activiteiten. Als je hebt gemerkt dat je kat meer lijkt te dutten dan normaal, dan kan hij dat uit verveling doen. Zonder andere activiteiten of entertainment zullen ze gewoon hun toevlucht nemen om de tijd weg te slapen.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

7. Toiletteren buiten de kattenbak

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

Ongepaste eliminatie kan een teken zijn van stress of verveling.

Wanneer een kat onderprikkeld is, ervaart hij eerst verveling, wat vervolgens kan resulteren in stress. Hierdoor kunnen ze geneigd zijn om buiten hun kattenbak te plassen of te poepen. Dus als je afval op je vloer of meubels begint te vinden, is het tijd om op te merken en erachter te komen of je kat zich zou kunnen vervelen. Dit is een reis naar de dierenarts waard voor een controle, omdat ongepaste eliminatie ook een teken kan zijn van een gezondheidsprobleem.

Lees ook: Denkt je kat buiten de kattenbak? Kattenbak Acceptatie

8. Tempo

Doelloos pacing is geen typisch kattengedrag en kan een teken van verveling zijn.

Een verveelde kat die niet genoeg mogelijkheden krijgt om te spelen en te oefenen, kan zich wenden tot meedogenloos heen en weer pacing. Ze kunnen dit doen op hetzelfde moment dat ze overmatig miauwen om te proberen je aandacht te trekken.

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

Hoe te voorkomen dat uw kat zich verveelt

Geef ze veel speelgoed

Om dingen interessant te houden, roteer je speelgoed door het weg te leggen in een doos en er een paar tegelijk uit te brengen.

Er zijn veel verschillende soorten kattenspeelgoed te koop. Misschien moet je uitzoeken wat je kat het leukst vindt. Draai altijd het speelgoed waar je kat toegang toe heeft. Anders raken ze er snel op uitgekeken.

Maak tijd vrij voor een paar speelsessies met je kat gedurende de dag. Deze moeten ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Toverstokspeelgoed is geweldig voor dit doel en zal je kat in beweging brengen. Als u ervoor kiest om een laserpointer te gebruiken, zorg er dan voor dat u de sessie beëindigt door deze op een speeltje te richten dat uw kat kan vangen en “doden”. Als je dit niet doet, kan je kat zich gefrustreerd voelen. Vergeet ook niet om nooit het licht van een laserpointer in de ogen van uw kat te schijnen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes

Laat ze werken voor hun eten

Puzzelvoeders zijn een geweldige manier voor katten om hun geest en vaardigheden te gebruiken om te “jagen” op hun voedsel.

De meeste katten krijgen gewoon elke dag hun voerbakken, zonder dat ze voor hun eten hoeven te werken. Voor mentale stimulatie kun je een deel van hun voedsel in huis verbergen, bijvoorbeeld onder meubels en tapijten. Je kunt ook traktatieballen gebruiken die brokjes uitdelen terwijl je kat ze rondrolt. Puzzelvoeders maken het ook uitdagender voor uw kat om toegang te krijgen tot voedsel.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Geef ze verticale ruimte

Klimmen en zitten zijn twee natuurlijke gedragingen die katten stimulerend vinden.

Katten hebben verticale ruimtes nodig zodat ze kunnen klimmen, springen en verkennen, evenals veel vloeroppervlak om rond te rennen. U kunt ze toegang geven tot planken of andere hoge meubels. Een krabpaal biedt verschillende niveaus en platforms.

Venstertoegang aanbieden

Het uitzicht naar buiten is erg boeiend voor katten.

Katten vinden het leuk om de wereld voorbij te zien gaan, zelfs als ze niet naar buiten mogen. U kunt een speciaal ontworpen raambaars kopen. Of, als je al een krabpaal hebt, overweeg dan om deze in plaats daarvan in de buurt van een raam te plaatsen.

Lees ook: Is je kat eenzaam? Deze 7 tekenen zullen u helpen erachter te komen

Zorg voor kattenkruid en/of kattengras

Katten knabbelen graag aan veilige planten zoals kattengras.

Kattenkruid kan af en toe worden gebruikt om activiteit en speelgedrag aan te moedigen. Strooi op speelgoed, krabpalen en kattenbomen. Sommige katten genieten ook van kattengras om hun verlangen om te kauwen te vervullen.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Laatste woorden

Als u merkt dat uw kat ongewenst gedrag vertoont, overweeg dan of hij voldoende dagelijkse stimulatie, interactie, lichaamsbeweging en spel krijgt.

Katten zijn vaak blij om alleen gelaten te worden, maar we moeten er nog steeds voor zorgen dat hun thuisomgeving hen voldoende stimulatie biedt – mentaal en fysiek. Een verveelde kat zal uiteindelijk ongewenst gedrag vertonen, waaronder overmatige vocalisatie, overgrooming en ongepaste eliminatie.

De beste manier is om te voorkomen dat de verveling überhaupt toeslaat. Dit kan worden bereikt door enkele veranderingen in huis aan te brengen, zodat er rekening wordt gehouden met de zintuigen en instincten van uw kat. Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat zieke katten ook enkele van de bovenstaande tekenen kunnen vertonen. Praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat potentiële gezondheidsproblemen heeft.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elk Ander? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Vervelen binnenkatten zich?

Ja, binnenkatten kunnen zich vervelen. Het hebben van een kat gaat niet alleen over het voorzien van voedsel, water en onderdak. Katten met toegang tot het buitenleven kunnen zoveel zwerven, sporten en jagen als ze willen. Binnenkatten hebben deze mogelijkheid niet, dus het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze zowel mentaal als fysiek worden gestimuleerd in de thuisomgeving.

Vervelen katten zich de hele dag niets?

Ja, net zoals we zouden doen als we de hele dag niets te doen hadden! Katten brengen veel tijd door met slapen, maar ze hebben manieren nodig om al die opgespaarde energie vrij te maken als ze wakker zijn. Dit moet op een positieve manier gebeuren, zoals speeltijd met interactief speelgoed. Als er geen mogelijkheden zijn om dit te doen, zullen ze hun toevlucht nemen tot ongewenst gedrag.

Hoeveel speeltijd heeft een kat nodig?

Dit zal per kat verschillen. Over het algemeen moet je gedurende de dag een paar speelsessies starten en ernaar streven om ze ongeveer 10 tot 15 minuten te betrekken. Als ze op enig moment ongeïnteresseerd lijken, dwing ze dan niet om door te gaan. Misschien moet je verschillende speeltjes proberen om te zien welke je kat het meest boeit. Laat speelgoed en puzzels achter in huis, zodat ze zichzelf kunnen vermaken als ze niet met je spelen.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International.

Radosta, L. (2014). Milieuverrijking voor katten. Geraadpleegd op 19 september 2022, van