10 subtiele tekenen dat uw kat ziek kan zijn

Hoewel de meeste ouders van huisdieren de voor de hand liggende tekenen van ziekte bij katten kunnen herkennen, waaronder braken, diarree of loopogen, kent u misschien niet de meer subtiele tekenen die katten uiten wanneer ze zich niet goed voelen.

Dit komt omdat katten in de natuur een roofdier zijn van kleine dieren, maar ze zijn ook ten prooi aan dieren zoals coyotes. Daarom hebben ze, om zichzelf veilig te houden, de neiging om tekenen van ziekte te verbergen. Dit kan het moeilijker maken om te weten wanneer uw kat hulp nodig heeft.

Alle kattenouders moeten de subtiele tekenen kennen dat hun kat ziek kan zijn en naar de dierenarts moet. Hier zijn de top tien subtiele tekenen van ziekte bij katten.#1 Uw kat verstopt zich meer dan normaal

Weet je nog dat ik zei dat katten in het wild zowel roofdier als prooi zijn? Hieruit volgt dat als een kat ziek is, ze niet willen dat iemand dat weet, en ze hebben het instinct om zich te verbergen en zichzelf te beschermen.

Een van de tekenen dat uw kat ziek kan zijn, is gewoon dat u minder van uw kat ziet dan normaal, of u merkt dat uw kat zich plotseling onder uw bed of in de kast verstopt of minder sociaal is dan normaal.

#2 Uw kat heeft een verzakt derde ooglid

Image Credit: u / iwannalearntosurf

Wist je dat je kat drie oogleden heeft? Het is waar! Katten hebben net als mensen twee oogleden, en dan hebben ze een derde beschermend ooglid genaamd de nictitans of nictitating membraan dat roze van kleur is en normaal gesproken in de onderste binnenhoek van de oogkas hangt.

Je kunt het misschien zien als je kat zwaar slaapt. Het derde ooglid kruipt ook omhoog wanneer een kat zich ziek voelt en zal halverwege rondhangen en de helft van het oog bedekken.

Als u merkt dat u het derde ooglid van uw kat vaker ziet of wanneer de kat wakker is, of als het derde ooglid rood of gezwollen is, is dit een teken dat uw kat ziek is.

#3 Uw kat springt of beklimt geen trap

Calico kat ligt op de grond

Als uw kat niet langer springt of traploopt, kan dit een teken zijn dat hij zich niet goed voelt.

Katten zijn natuurlijke atleten en houden ervan om te springen en te klimmen en in hoge ruimtes te zijn. Wanneer een kat stopt met springen is dat een teken dat er iets aan de hand is. De meest voorkomende reden waarom katten stoppen met springen is gewrichtspijn als gevolg van artritis.

Artritis komt veel voor bij oudere katten, we hebben gewoon niet de neiging om de tekenen te herkennen. Katten hebben niet de neiging om te slap of te huilen als ze gewrichtspijn ervaren, ze stoppen gewoon met springen en klimmen en ze slapen meer.

Als u merkt dat uw voorheen actieve kat die van rennen, springen en spelen hield, gestopt is met die activiteiten en in plaats daarvan gewoon rondloopt, of als u merkt dat uw kat aarzelt om de trap op of af te gaan, kan uw kat pijn ervaren van artritis.

#4 Uw kat heeft een kieskeurige eetlust

kat die weigert uit een kom te eten

Hoewel inappetentie vaker wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen, kunnen katten eenvoudigweg weigeren om voedsel te eten dat qua voedingswaarde ontoereikend of ongepast is.

We weten allemaal dat katten kieskeurig kunnen zijn over wat ze eten. Als je kat zijn hele leven een kieskeurige eter is geweest en je hebt het laten controleren door een dierenarts, is het waarschijnlijk geen teken van ziekte bij je kat. Als uw kat echter eerder een goede eetlust had en plotseling zijn neus heeft opgestoken voor zijn eten, is er waarschijnlijk een probleem met het voedsel of met uw kat.

Het is ERG belangrijk om uw dierenarts erbij te betrekken als uw kat 48 uur niet heeft gegeten, want wanneer katten enkele dagen niet eten, zullen ze een levensbedreigend leverprobleem ontwikkelen dat hepatische lipidose wordt genoemd. Als uw kat langer dan een dag stopt met eten, of als uw kat de hoeveelheid die hij eet gedurende meerdere dagen vermindert, bel dan uw dierenarts en laat uw kat zien.

#5 Uw kat ontwikkelt plotseling een vraatzuchtige eetlust

Dus ik weet dat ik net zei dat als een kat stopt met eten, dit een teken van ziekte is, maar het tegenovergestelde is ook waar! Verschillende aandoeningen bij katten, waaronder diabetes mellitus, hyperthyreoïdie en het syndroom van Cushing, kunnen een toename van de eetlust van een kat veroorzaken.

Als uw kat plotseling meer eet en dun is of gewicht verliest, is dit zeker een teken dat uw kat veterinaire aandacht nodig heeft.

#6 Uw kat verliest gewicht

Magere kat

Een kat die plotseling veel gewicht verliest, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een soort gezondheidsprobleem.

Onverwacht gewichtsverlies bij een kat wordt veroorzaakt door het niet eten van voldoende calorieën of het te snel verbranden van calorieën. Katten kunnen niet genoeg eten als ze gestrest zijn, pijn hebben om welke reden dan ook, inclusief tandheelkundige aandoeningen, of als ze misselijk zijn.

Dit kan gebeuren met veel aandoeningen, waaronder nierziekte, urinewegontsteking of pancreatitis. Als alternatief kunnen katten genoeg eten, maar ze kunnen calorieën verliezen aan ziekten zoals darmparasieten, kanker of diarree. Weet je niet of je kat te dun is?

U kunt de handtest gebruiken om erachter te komen of onze gezond gewichtscalculator proberen.

#7 Je kat drinkt veel en plast veel

Verschillende aandoeningen, waaronder nierziekte, diabetes mellitus en het syndroom van Cushing, zullen ervoor zorgen dat een kat veel drinkt en veel plast.

Als uw kat plotseling veel bij de waterbak hangt, de kom sneller leegmaakt, vaker naar de kattenbak gaat of meren in de kattenbak maakt, dan is dat waarschijnlijk een teken dat uw kat ziek is.

Probeer een urinemonster mee te nemen naar het dierenziekenhuis, zodat het personeel de urine kan testen op ziekteomstandigheden.

#8 Uw kat plast en/of poept buiten de kattenbak

Kat die bij een kattenbak zit

Een kat die zijn kattenbak niet meer gebruikt, probeert je iets te vertellen. Dit is een teken van stress of ziekte en het betekent dat uw kat uw aandacht nodig heeft.

Tijd om een mythe te ontkrachten! Katten zijn niet hatelijk als ze plassen of poepen op je bed / wasgoed / kleed gooien / invoegen wat ze nog meer gebruiken als hun persoonlijke toilet. Wanneer katten dit doen is dit een teken dat ze HULP nodig hebben.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Buiten de kattenbak gaan wordt ongepaste eliminatie genoemd en het is een teken dat er iets niet in orde is met je kat. Stress door welke oorzaak dan ook, inclusief pijn en gastro-intestinale en urinewegaandoeningen, zijn vaak een oorzaak van ongepaste eliminatie.

#9 Je kat heeft een vettige of gematteerde haarvacht

Hoe een kat te baden Redenen om een kat een bad te geven

De meeste katten hoeven alleen te worden gebaad als ze in contact zijn gekomen met stoffen die ze niet veilig van hun lichaam kunnen aflikken.

Gezonde katten zijn meestal kieskeurige trimmers. Als uw kat stopt met verzorgen, is dat een teken dat iets ervoor zorgt dat uw kat stopt met zijn dagelijkse hygiëneroutine, zoals pijn, misselijkheid of stress. Zelfs obesitas kan interfereren met het vermogen van een kat om goed te verzorgen en kan leiden tot matten of andere haarvachtproblemen.

Bovendien, als uw kat een vettige vacht heeft met overmatige roos, kan dat een teken zijn dat uw kat niet goed verzorgt of het kan een teken zijn van een huidaandoening genaamd seborrhea, die kan worden behandeld.

#10 Je kat maakt grappige gezichten tijdens het eten

Je hebt waarschijnlijk de video’s op sociale media gezien waarin een kat iets krijgt, vaak koud, en na het nemen van een lik of twee het meest hilarische gezicht maakt.

Hoewel wij mensen hier om lachen, vindt de kat het niet erg grappig omdat het grappige gezicht te wijten is aan een pijnlijke of gevoelige tand.

Feline odontoclastische resorptieve laesies, kortweg FORLs, zijn tandheelkundige problemen bij katten die vergelijkbaar zijn met gaatjes bij mensen, behalve dat ze niet worden veroorzaakt door bacteriën. We kennen de exacte oorzaak van FORLs niet, maar we weten wel dat de aandoening tanden wegvreet, de pulpholte blootlegt en pijn en ontsteking veroorzaakt.

Dus als je een kat een grappig gezicht ziet maken na het eten van iets (meestal koud) is dat omdat die kat PIJN heeft en naar een dierenarts moet.

Dus daar ga je! Nu kent u de meest voorkomende subtiele tekenen van ziekte bij katten, en hopelijk helpt deze informatie u om beter voor uw kat te zorgen en uw kat langer en gezonder te laten leven.