Neosporine op katten: veiligheid, bijwerkingen &alternatieven

Neosporin op Katten Feature

Als u een goed gevuld medicijnkastje in uw huis onderhoudt, bevat het waarschijnlijk een tube Neosporin®. Gezien hoe vaak u deze zalf op uw eigen snijwonden en schaafwonden kunt gebruiken, kunt u in de verleiding komen om neosporine ook op de wond of het abces van uw kat te gebruiken.

Er zijn echter unieke risico’s verbonden aan het gebruik van Neosporin bij katten, waardoor dit een slechte optie is voor kattenwonden.

Wat is Neosporin?

Neosporine is een vrij verkrijgbare antibiotische zalf die vaak wordt gebruikt om oppervlakkige wonden te behandelen. Neosporine wordt vaak aangeduid als drievoudige antibiotische zalf, omdat het drie afzonderlijke antibiotica: neomycine, polymyxine B en bacitracine. In sommige formuleringen bevat Neosporin ook een extra medicijn voor pijnverlichting – pramoxinewaterstofchloride.

Neosporine wordt gebruikt voor de behandeling van kleine snijwonden, schaafwonden, punctiewonden en andere wonden. De antibiotica in Neosporin helpen bacteriële infecties te voorkomen en kunnen zelfs effectief zijn bij de behandeling van milde infecties. Bij mensen zijn deze antibiotica veilig en goed verdragen en bieden ze antibacteriële voordelen met een zeer laag risico op bijwerkingen.

Is Neosporin veilig voor katten?

Neosporine gevaren voor katten

Hoewel Neosporin veilig is voor mensen, brengt het enkele risico’s met zich mee voor katten. Katten verzorgen zichzelf, wat betekent dat ze Neosporin op hun huid en vacht kunnen innemen.

Katten tolereren Neosporin niet, evenals hun menselijke eigenaren. Hoewel er zeker scenario’s zijn waarin katten Neosporin krijgen zonder negatieve effecten, kunnen ernstige bijwerkingen optreden bij sommige katten die worden behandeld met Neosporin.

Wanneer het op de huid van uw kat blijft, is Neosporin relatief veilig. Sommige katten kunnen een milde allergische reactie op de ingrediënten hebben, maar deze reacties zijn relatief zeldzaam bij plaatselijke toepassing. Neomycine en polymyxine B worden vaker geassocieerd met allergieën dan bacitracine.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Helaas blijft Neosporin zelden op de huid bij katten.

Katten houden ervan om zichzelf te verzorgen, vooral als ze een kleverige zalf op hun huid en in hun vacht vinden. Dezelfde antibiotica die een milde allergische huidreactie kunnen veroorzaken (neomycine en polymyxine B) kunnen een veel ernstigere allergische reactie veroorzaken wanneer ze worden ingenomen.

Terwijl de meeste katten die Neosporin binnenkrijgen slechts milde gastro-intestinale overstuur ervaren, kan een klein percentage katten een significante allergische reactie ervaren. Bij sommige katten kan deze reactie anafylactische shock omvatten en kan zelfs fataal zijn.

Het risico op levensbedreigende reacties leidt ertoe dat de meeste dierenartsen het gebruik van Neosporin bij katten afraden.

Effecten van neosporine op katten

Een kat die een actuele reactie op Neosporin ervaart, zal tekenen van huidirritatie vertonen, beperkt tot het gebied waar Neosporin werd aangebracht. De huid kan rood, gezwollen en jeukend worden, waardoor overmatig likken op het getroffen gebied ontstaat.

Als u een van deze tekenen ziet ontwikkelen, moet u proberen elke Neosporin die op uw kat is aangebracht af te wassen, met behulp van een zachte huisdierenshampoo.

Bovendien moet u het gebruik van Neosporin op uw kat in de toekomst vermijden. Als tekenen van een allergische reactie niet verdwijnen met verwijdering van de medicatie, moet u mogelijk uw dierenarts raadplegen voor voorgeschreven medicatie om de allergische reactie te behandelen.

Als uw kat Neosporin heeft ingenomen, moet u uw kat nauwlettend in de gaten houden. Een korte episode van braken kan optreden, hoewel dit meestal relatief snel zal verdwijnen. Als uw kat voortdurend braken, diarree of weigering om te eten ervaart, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

U moet ook contact opnemen met uw dierenarts als u andere tekenen van een ernstige reactie opmerkt, zoals lethargie, zwakte of kortademigheid.

Alternatieven voor Neosporin for Cats

Alternatieven voor Neosporin for Cats

In plaats van Neosporin te gebruiken op kleine krassen of andere wonden, reinigt u het gebied voorzichtig met milde zeep en water.

Topische antibiotica kunnen een aanzienlijke uitdaging vormen bij katten omdat katten zo kieskeurig zijn in hun verzorging. Elke actuele zalf die u aanbrengt, wordt waarschijnlijk afgelikt voordat deze veel voordeel kan bieden.

Bovendien kan een kat die Neosporin of een andere zalf van zijn huid of vacht probeert te likken, zelfs meer schade aanrichten aan de onderliggende wond dan wanneer de wond gewoon onbehandeld was gebleven.

Als uw kat een huidwond heeft waarvan u zich zorgen maakt dat deze geïnfecteerd kan raken, is de beste optie om de wond grondig te reinigen met milde zeep en water.

IkAls de wond geïnfecteerd raakt ondanks deze eerste hulp, sla de Neosporin dan over en plan een afspraak met uw dierenarts. Uw dierenarts kan orale antibiotica voorschrijven die veel effectiever zijn bij de behandeling van een wondinfectie dan een actuele zalf.

Conclusie

Hoewel Neosporin zeer veilig is voor gebruik bij mensen, kan het aanzienlijke gezondheidsrisico’s opleveren bij gebruik bij katten. Hoewel u mogelijk meldingen hoort van katteneigenaren die dit medicijn zonder incidenten bij hun katten hebben gebruikt, kunnen levensbedreigende problemen optreden. Gezien het feit dat katten de neiging hebben om dit medicijn af te likken kort nadat het is toegepast, wegen de voordelen van Neosporin niet op tegen de risico’s.

Veelgestelde vragen

Welke antibiotische zalf is veilig voor katten?

In tegenstelling tot honden kunnen katten levensbedreigende allergische reacties hebben op antibiotica die vaak worden opgenomen in actuele antibiotische zalven. Om deze reden is het het beste om antibiotische zalven bij katten te vermijden en veterinaire zorg te zoeken voor geïnfecteerde wonden.

Wat kan ik op de wond van mijn kat zetten?

Als uw kat een nieuwe huidwond ontwikkelt, reinig de wond dan grondig met een milde zeep en water. Vermijd het aanbrengen van actuele zalf op de wond, omdat deze zalven katten vaak aanmoedigen om aan de wond te likken en verdere problemen met genezing veroorzaken. Reinig en controleer in plaats daarvan de wond en zoek veterinaire zorg als u tekenen van infectie opmerkt.

Kun je Neosporin op een kat gebruiken?

Neosporine wordt niet aanbevolen voor gebruik bij katten. Hoewel de meeste katten topische Neosporin relatief goed kunnen verdragen, kunnen sommige katten een levensbedreigende allergische reactie ervaren.