6 verrassende overeenkomsten tussen katten en honden

Als je een kat in huis hebt, is de kans groot dat je ook een hond hebt. Hoewel deze favoriete huisdieren een speciale plek in de harten van velen hebben, spreekt het voor zich dat er verschillen zijn tussen katten en honden.

Gezien het feit dat het twee totaal verschillende soorten dieren zijn, honden die afstammen van wolven met katten die afdalen van hun grote kattenneefjes, zou het geen verrassing moeten zijn dat de denkwijzen en het gedrag van deze dieren totaal tegenovergesteld zijn.

Maar ondanks die sterke contrasten zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen katten en honden. Benieuwd wat dat zijn?

Blijf gewoon lezen om zes verrassende overeenkomsten tussen katten en honden te ontdekken – waarvan je sommige misschien niet wist!

#1 Katten en honden zijn beide opportunisten

Een van de vele overeenkomsten tussen katten en honden is dat ze altijd snel een kans grijpen als die zich voordoet.

O, we weten hoe dit gaat. Als je ooit een kat of hond in huis hebt gehouden, weet je dat alleen eten nooit een optie is. En als je in de keuken kookt, weet je dat je kleine viervoeter meteen nieuwsgierig wordt naar wat je maakt.

En je kent maar al te goed de gevaren van het weglaten van voedsel als je een hond of een kat hebt. Hoewel uw kat of hond misschien op zijn best is wanneer u aanwezig bent, onthoud dan dat zowel katten als honden opportunisten zijn.

Het verschil is dat je hond zich misschien schuldig voelt en die grote puppyhondenogen laat knipperen. Maar je kat?

Ze zullen waarschijnlijk geen spijt hebben van het feit dat ze een beetje uit je kalkoenbroodje hebben gehaald toen je opstond om het toilet te gebruiken.

Als de kans zich voordoet, waarom niet? Dat is eigenlijk kattenlogica voor jou, maar een van de verschillende overeenkomsten tussen katten en honden is dat ze altijd snel een kans grijpen als die zich voordoet.

#2 Ze kunnen allebei getraind worden.

Clickertraining voor katten is een manier waarop veel katten worden getraind.

Ondanks de algemene misvatting dat katten niet kunnen worden getraind, hebben talloze virale video’s het tegendeel bewezen. Hoewel de meeste hulpdieren honden zullen zijn, kunnen katten worden getraind om verschillende indrukwekkende commando’s uit te voeren.

Lees ook: Kunnen katten emotionele steundieren zijn?

Het verschil is dat katten gewoon lastiger kunnen zijn om te trainen, omdat ze niet zo voedselgemotiveerd zijn als honden om te presteren. Clickertraining voor katten is een manier waarop veel katten worden getraind. Onthoud bij het trainen van katten dat je geduld moet oefenen.

Dat gezegd hebbende, is het heel gemakkelijk om katten te trainen om te komen wanneer ze worden geroepen, niet op oppervlakken te springen waar ze niet zouden moeten zijn, en ook “zitten” en “wachten”. Wil je je kat gemakkelijk het woord “nee” leren? Bekijk deze bron hier op All About Cats.

#3 Beide zijn sociale wezens die hunkeren naar aandacht, genegenheid en binding met mensen en huisdieren in hun huis

We weten dat honden genegenheid eisen, en er zijn zelfs katten die dat ook doen.

Eeuwenlang zijn katten ten onrechte beschreven als asociale solitaire wezens. Maar dat is eerlijk gezegd het verst van de waarheid.

Katten kunnen gemakkelijk depressief worden als ze te lang alleen worden gelaten. En hoewel ze soms afstandelijk overkomen, hunkert je kat naar aandacht, genegenheid en binding met mensen en huisdieren in hun huizen.

We weten dat honden genegenheid eisen, en er zijn zelfs katten die dat ook doen. Katten hebben aandacht nodig en er mag niet van hen worden verwacht dat ze lange dagen alleen doorbrengen zonder interactie met andere huisdieren of mensen in hun huis.

In het wild leven verwilderde katten in kolonies. Je ziet katten zich niet isoleren van andere wezens omdat katten sociale wezens zijn. (Grote katten, zoals de sneeuwluipaard, zullen dit doen, maar geen gedomesticeerde katten.)

Dat gezegd hebbende, katten en honden houden allebei van een band met hun mensen. Daarom worden ze allebei je kleine schaduw in je huis.

Ze willen te allen tijde weten wat je doet als je eenmaal hun uitverkoren persoon bent, dus vergeet nooit meer alleen naar de badkamer te gaan. Of eten, wat dat betreft!

#4 Beide soorten gedomesticeerde huisdieren vertrouwen op lichaamstaal om te communiceren met mensen en andere dieren

Katten en honden bezitten niet het vermogen om met ons in onze taal te spreken, dus vertrouwen ze op lichaamstaal om met ons te communiceren.

Katten en honden bezitten niet het vermogen om met ons in onze taal te spreken, dus vertrouwen ze op lichaamstaal om met ons te communiceren.

Uiteraard zullen er verschillen zijn, zoals het kwispelen van de staart van een hond meestal een goede zaak is, maar de kwispelende staart van een kat geeft aan dat ze ernstig geïrriteerd zijn.

Maar hoe dan ook van de vele bewegingen die ze met hun lichaam maken, is een van de vele overeenkomsten tussen katten en honden dat ze sterk afhankelijk zijn van lichaamstaal om zowel met mensen als met andere dieren te communiceren.

Van hun ogen tot die schattige oren en vooral die donzige staarten, katten en honden gebruiken allebei hun lichaam om uit te drukken hoe ze zich voelen. Het is onze taak om te weten en te begrijpen wat ze tegen ons zeggen, zodat we onze banden met hen kunnen versterken.

#5 Beide hebben van nature territoriale instincten

overeenkomsten tussen katten en honden

Als het gaat om katten en honden, zijn beide zeer territoriale soorten.

Als het gaat om katten en honden, zijn beide zeer territoriale soorten. Hoewel katten verschillende methoden hebben om hun territorium te markeren, is een manier waarop zowel katten als honden hun territorium markeren, urinesproeien.

Zowel mannelijke als vrouwelijke honden zullen dit doen wanneer ze met hun mensen op wandeling zijn, en het is hun manier om te zeggen: “Hé, dit is mijn grasmat” tegen andere honden in de buurt.

Katten zullen op palen, auto’s, struiken en, helaas, meubels spuiten als een manier om zelfs andere katten in hun huis te vertellen dat ze de beste kat zijn.

Katten worden veel gemakkelijker bedreigd dan een hond en kunnen van nature op hun hoede zijn voor andere katten die ze niet kennen, terwijl een hond misschien uitnodigender is voor een andere hond als ze paden kruisen.

Niettemin zijn honden en katten van nature echt individuen, en dit varieert sterk afhankelijk van de omstandigheden.

#6 Beide kunnen jagen en scavage voor voedsel als ze verdwaald raken in het wild

overeenkomsten tussen katten en honden

Een van de overeenkomsten tussen katten en honden is dat ze allebei over sterke overlevingsvaardigheden beschikken en kunnen jagen en naar voedsel kunnen zoeken als ze in het wild verdwalen.

Natuurlijk weet uw verwende huisdier precies waar zijn volgende maaltijd vandaan komt. Maar wat als je binnenkat buiten verdwaalt? Wat dan? Nou, terwijl je in paniek bent, weet dan dat katten uitstekende jagers zijn en kunnen doen wat ze moeten doen om voor zichzelf te zorgen – en dat betekent dat ze hun volgende maaltijd zullen laten gebeuren.

Hoewel de meeste honden geen bekwame jagers zijn, zijn ze echter uitstekende aaseters. Heb je immers gezien hoe snel een hond die kruimels op de keukenvloer opschept?!

Dat gezegd hebbende, een van de overeenkomsten tussen katten en honden is dat ze allebei over sterke overlevingsvaardigheden beschikken en kunnen jagen en naar voedsel kunnen zoeken als ze in het wild verdwalen.

Nu je alles hebt geleerd over de overeenkomsten tussen katten en honden, bekijk dan dit volgende artikel over All About Cats om de opvallende overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en hun grote kattenneefjes te ontdekken.

Ondanks die schrille contrasten zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen katten en honden.