Schildpad versus Calico-katten: wat is het verschil tussen hen?

Schildpad (tortie) en calico katten zijn beide veel voorkomende vachtkleuren en patronen die bijna altijd bij vrouwtjes voorkomen. De namen schildpad en calico worden vaak verward, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom.

Beide patronen zijn van toepassing op een veelkleurige kat die kan bestaan uit bruin en oranje, zwart en oranje, grijs en crème met relatief weinig tot geen witte aftekeningen. Hoewel een schildpadjas misschien helemaal geen wit heeft, bevat een calicojas altijd wit.
Deze vachtkleurpatronen kunnen voorkomen bij willekeurig gefokte en raszuivere katten met lange of korte vachten.

In dit artikel zullen we de verschillen en overeenkomsten tussen de schildpad en de Calico-kat uitleggen.

Wat zijn schildpadkatten?

Wat zijn schildpadkatten

Schildpadkatten zijn bijna allemaal vrouwtjes. In het zeldzame geval dat een schildpadkat een mannetje is, is hij meestal steriel.

Schildpad is niet de naam van een ras, maar een beschrijving van een kleurenpatroon dat kan voorkomen in verkantingen van veel verschillende rassen en mixen. Per definitie is een schildpadkat een katachtige met een vacht die lijkt op de gevlekte of feestgekleurde schaal van een schildpad. Schildpadkatten zijn bijna uitsluitend vrouwelijk. In het zeldzame geval dat een schildpadkat een mannetje is, is hij meestal steriel.

Schildpadjassen verschijnen bij veel verschillende raszuivere huiskatten, evenals bij niet-raszuivere katten. Traditionele schildpadkatten zijn een mix van diep oranje en zwarte kleuren. “Verdunde” schildpadkatten zijn lichter grijs en oranje in plaats van zwart en oranje. Omdat torties geen specifiek kattenras zijn, lijkt hun algehele kleur meestal gestroomd.

Een chimera-vacht beschrijft een schildpadkat die één kleur heeft aan de ene kant van zijn lichaam en een andere kleur aan de andere kant. Dit kan gebeuren op het gezicht of in het hele lichaam. In beide gevallen kan hun vacht een gezonde mix van donkerzwart of chocolade zijn, met tinten gember, rode of oranje kleur gemengd.

Een schildpadkat heeft de reputatie een duidelijke, sterke persoonlijkheid en pittige houding te hebben, een fenomeen dat gewoonlijk ’tortitude’ wordt genoemd.

Wat zijn Calico Katten?

Wat zijn Calico Katten

De calico kattenvacht kan in een breed scala aan vachtpatronen worden geleverd, en geen twee zijn hetzelfde.

Calico is niet de naam van het ras, maar een beschrijving van een kleurenpatroon dat bij veel verschillende katten voorkomt. Voornamelijk vrouwelijk, een calico kat is vrij gemakkelijk te herkennen vanwege zijn oranje, zwart en witte patroon vacht. De calico kattenvacht kan in een breed scala aan vachtpatronen worden geleverd; net als vingerafdrukken zijn er geen twee hetzelfde.

Traditionele calico katten hebben grote piebald type witte, oranje en zwarte vlekken. “Verdunde” calico’s hebben grijs in plaats van zwart in hun vachtkleuring. Calico-katten kunnen ook tortie-en-witte, tricolore, torbie- of piebald-katten worden genoemd.

Verschillen tussen schildpad- en Calico-katten

Het belangrijkste verschil tussen schildpad- en calicokatten is het bestaan van wit in de vacht. Schildpadkatten hebben slechts twee soorten kleuren, zwart en oranje (of grijs en oranje in de verdunde versie), zonder wit.

Een calico kat heeft een extra gen aanwezig voor piebalding, wat resulteert in witte of ongepigmenteerde gebieden op het lichaam van de kat. Dit kan verschijnen als een witgekleurde kat met weinig gekleurde vlekken of een volledig gekleurde kat met weinig witte vlekken op zijn vacht. Een calico heeft altijd drie kleuren: wit, zwart en oranje (of wit, grijs en oranje in de verdunde versie).

Overeenkomsten tussen schildpad en Calico katten

zieke kat

Schildpad- en calicokatten hebben enkele opmerkelijke overeenkomsten, een daarvan is dat ze bijna allemaal vrouwelijk zijn. Het zwarte en oranje kleurenpatroon bij schildpadkatten en het driekleurenpatroon bij calico-katten wordt geleverd via het X-chromosoom. Twee van deze X-chromosomen zijn nodig om een van deze specifieke vachten te produceren, daarom zijn de meeste schildpad- en calico-katten vrouwtjes.

Bovendien worden tabby-markeringen vaak aangetroffen in zowel schildpad- als calico-kattenjassen. De schildpad of calico tabby kat is in feite een driekleurige kat met traditionele tabby kattenstrepen en kan vlekken van rode of oranje vacht bevatten.

Zowel tortie katten als calico katten staan bekend als extreem onafhankelijk en dartel. Calico’s worden meestal als iets vriendelijker beschouwd, terwijl schildpadden bekend staan om hun no-nonsense houding.

Schildpadden en calico’s hebben een vergelijkbare levensduur van gemiddeld ongeveer 15 jaar en zijn zowel geliefde als gewone huiskatten om binnen of buiten te houden.

Hoe ze Hun patroon

hoe calico- en schildpadkatten hun patroon krijgen

Bijna alle schildpad- en calicokatten zijn vrouwtjes en hebben twee X-chromosomen – een voor oranje (XO), een voor zwart (XB).

Zoals gezegd zijn bijna alle schildpad- en calicokatten vrouwtjes. Ze hebben twee X-chromosomen, een voor oranje (XO), een voor zwart (XB). Ze geven er maar één door aan de volgende generatie.

Mannen hebben echter één Y-chromosoom en één X-chromosoom, dat oranje (XO) of zwart (XB) is. Wanneer en als een mannelijke schildpad of calico kat wordt geboren, is dat omdat hij een extra X-chromosoom, XXO of XXB heeft geërfd, wat zeer zeldzaam is. Van deze mannelijke katten is bekend dat ze gezondheidsproblemen hebben, zoals aortaklepaandoeningen en frêle botten.

Hier is meer uitleg over hoe het werkt:

  • Vrouwelijke XO + Mannelijke XO = oranje
  • Vrouwelijke XO + Mannelijke XB = gemengd oranje + zwart patroon
  • Vrouwelijke XB + Mannelijke XO = gemengd oranje + zwart patroon
  • Vrouw XB + Mannelijk XB = zwart

Naast deze chromosomen is de XX vrouwelijke code de meest gebruikelijke. Het mannetje moet echter een extra Y-chromosoom (XXY) hebben om een schildpad of calico-kleurenpatroon te hebben. Het zwarte en oranje kattenpigmentgen is bevestigd aan het X-chromosoom. Dit is hoe een oranje tabby kitten met tort en calico kleuring verschijnt.

Kattenrassen

Een ding om te begrijpen over zowel de schildpad als de calico-kat is dat geen van beide technisch gezien als een kattenras wordt beschouwd. De beschrijving van de schildpad en de Calico-kat wordt gebruikt om de vachtkleur en het patroon van elk te categoriseren.

Sommige kattenrassen bevatten deze patronen in hun rasstandaarden, zoals de Maine Coon of Japanse Bobtail, die de calico-kleuring kan weergeven. Zowel de schildpad- als de calico-vachtpatronen zijn enigszins opmerkelijk geworden en sommige mensen gebruiken de namen om te verwijzen naar het type kat in plaats van naar het specifieke ras.

Hier zijn enkele rassen met schildpad- of calico-markeringen:

Vos

schildpad kat levensduur

Calico

Calico kattenpersoonlijkheid

Omdat calico-katten geen ras op zichzelf zijn, zullen calicoes unieke en gevarieerde persoonlijkheden hebben die worden beïnvloed door een breed scala aan factoren.

Zijn schildpad- en Calico-katten zeldzaam?

Ja, en deze kleurpatronen zijn nog zeldzamer in de context van mannen die slechts bij één op de 3.000 voorkomen.

Vrouwtjes kunnen vaker worden gezien in verschillende rassen. Zowel de oranje kleur als de zwarte kattenpigmentgenen moeten aanwezig zijn om te resulteren in een schildpad of calico kattenvacht.

Laatste gedachten

Schildpadkatten zijn oranje-zwarte katten die lijken op het lichaamspatroon van een schildpad, terwijl calico-katten drie kleuren in hun vacht hebben (oranje, zwart en wit). De termen schildpad en calico worden voornamelijk gebruikt om de kleurpatronen van de vacht van de kat aan te duiden en worden niet als een ras beschouwd.

Schildpad- en calicokatten zijn meestal vrouwtjes, terwijl mannelijke katten zeer zeldzaam en meestal steriel zijn. In beide gevallen worden deze katten beschouwd als geluk voor hun respectieve eigenaren.

Veelgestelde vragen

Is schildpad hetzelfde als calico?

Nee, de twee namen verwijzen naar twee vachtkleuren. Calico’s hebben een driekleurige vachtcombinatie in wit, zwart en roodoranje. Schildpadden missen het wit en hebben een zwart-oranje gevlekte vacht.

Kunnen tortie katten wit op zich hebben?

Nee. Traditionele schildpadkatten zijn voornamelijk zwart, rood en oranje met bruin gemengd. Er zijn ook verdunde schildpadkatten met minder intense kleuren vanwege genetica en zelfs chocoladeschildpadkatten met een veel donkerdere vacht.