Wanneer is het het juiste moment om een kat te euthanaseren?

Wanneer is het het juiste moment om een kat te euthanaseren? Beslissen wanneer ze een geliefde kat laten gaan, is waarschijnlijk de moeilijkste beslissing die katteneigenaren moeten nemen. Om te zeggen dat de beslissing voor euthanasie emotioneel beladen is, beladen met verwarring en moeilijk te maken met logica, is een understatement.

Factoren om te overwegen bij het beslissen wanneer een kat moet worden geëuthanaseerd

Er zijn veel factoren om te overwegen en je bent misschien al te emotioneel over de situatie om helder te denken. Laten we de belangrijkste kwesties opsplitsen waarmee u rekening moet houden terwijl u dit besluitvormingsproces ingaat.

Over het algemeen wachten mensen die de kwestie van euthanasie niet van tevoren aandachtig overwegen, vaak te lang en houden ze hun geliefde langer dan ze zouden moeten omdat ze het niet kunnen verdragen om afscheid te nemen van hun vriend. Dit kan ertoe leiden dat een oudere kat of een kat met een terminale ziekte in hun laatste momenten lijden doorstaat dat voorkomen had kunnen worden.

In deze gevallen ervaren mensen vaak extreme schuld en verdriet omdat ze hun vriend hebben laten lijden. De mentale en emotionele angst van te lang wachten kan acuut zijn.

Misschien bent u van mening dat een natuurlijke dood te verkiezen is boven euthanasie. Katten die een natuurlijke dood ervaren, ervaren echter vaak aanzienlijk lijden dat voorkomen had kunnen worden met humane euthanasie, die pijnvrij is. Wanneer je kunt, is het altijd het beste om het onnodige lijden van onze huisdieren te beëindigen, niet om egoïstische redenen of uit onwetendheid te verlengen.

Soms is de beste keuze voor uw kat humane euthanasie, maar hoe weet u wanneer?

Hoewel de beste manier om beslissingen over het levenseinde van uw kat te nemen, is in samenwerking met een dierenarts die u vertrouwt, zijn er verschillende factoren voor de kwaliteit van leven die u kunt gebruiken om u te helpen beslissen wanneer het tijd is om afscheid te nemen.

Lees ook: Hoe om te gaan met het verliezen van een kat

Tekenen dat dit misschien het juiste moment is voor euthanasie

Verlies van eetlust

Er zijn verschillende indicatoren dat het het juiste moment is om euthanasie te overwegen, waaronder verlies van eetlust, onvermogen om te bewegen zonder pijn, ernstig gewichtsverlies en het onvermogen om de eliminatie te beheersen (ongecontroleerd urineren of poepen).

Verlies van eetlust

In het menselijk hospice wordt de wens en het vermogen van een patiënt om te eten beschouwd als een belangrijke factor om hun kwaliteit van leven te meten. Hoewel sommige katten hun verlangen naar voedsel nooit zullen verliezen, zullen veel oudere, kwetsbare katten of katten met terminale ziekte of pijn stoppen met eten.

Weigeren om te eten kan een indicatie zijn dat het tijd is om euthanasie te overwegen, vooral in combinatie met terminale ziekte, als eetlustopwekkende middelen al zijn geprobeerd en niet helpen als er meerdere soorten voedsel zijn aangeboden en / of de kat gewicht verliest.

Vermogen om te bewegen zonder pijn

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Artritis komt zeer vaak voor bij oudere katten. Tekenen van pijn gerelateerd aan artritis kunnen dingen omvatten zoals weigeren om op een aanrecht te springen of trappen op en af te lopen.

Tekenen van artritis bij katten kunnen ook los lijken te staan van gewrichtspijn, zoals niet verzorgen, verhoogde agressie wanneer pijnlijke gebieden worden aangeraakt, of ongepast urineren en / of poepen buiten de kattenbak omdat de kat te pijnlijk is om in en uit de doos te komen.

Katten kunnen pijn ervaren van andere aandoeningen dan artritis. Blaasontsteking als gevolg van stress, darmpijn en tandpijn zijn allemaal veel voorkomende bronnen van pijn bij katten.

Het goede nieuws is dat de meeste van deze aandoeningen met succes kunnen worden behandeld en goed reageren op pijnmedicatie, maar als u pijnmedicatie of andere therapieën zonder succes hebt geprobeerd, of als de toestand van uw kat ernstig of terminaal is, dan kan het tijd zijn om uw kat neer te leggen.

Onvermogen om eliminatie te beheersen

Urine-incontinentie is het onvermogen om het urineren onder controle te houden. Dit kan gebeuren als gevolg van verzwakte urethrale sluitspieren, of secundair aan andere aandoeningen, zoals diabetes of nierfalen. Darmincontinentie is het onvermogen om de darmen onder controle te houden en resulteert in fecale incontinentie.

Beide zijn rommelige, vervelende en onhygiënische omstandigheden die het welzijn van iedereen in het huishouden verminderen. Bovendien kan incontinentie leiden tot doorligwonden en erger bij katten die in de urine of uitwerpselen liggen omdat ze niet kunnen of willen bewegen.

Als een kat onbehandelbare urine- of fecale incontinentie heeft die onhandelbaar is of in combinatie met een andere terminale ziekte, dan is het misschien tijd om euthanasie te overwegen.

Ongecontroleerd en ernstig gewichtsverlies

Ongecontroleerde gewichtsverlies teken dat het tijd is voor euthanasie

Als uw kat ernstig en niet meer gewicht verliesthet kan een teken zijn dat het tijd is om euthanasie te overwegen.

Veel dingen, waaronder kanker, nierziekte, hormonale stoornissen en gastro-intestinale aandoeningen kunnen gewichtsverlies veroorzaken. Ernstig gewichtsverlies in het licht van een terminale aandoening is een aanwijzing dat u mogelijk moet gaan nadenken over euthanasie.

Als uw kat gelukkig is, met u omgaat en nog steeds eet, dan is het waarschijnlijk dat uw kat een goede kwaliteit van leven heeft en dat u het probleem niet vandaag hoeft aan te pakken, maar op een bepaald moment in de nabije toekomst, voordat de kwaliteit van leven van uw huisdier begint af te nemen.

Ongecontroleerde braken of diarree

Braken is een veel voorkomend probleem bij katten, zo vaak zelfs dat sommige kattenbeschermers denken dat het normaal is dat een kat dagelijks braakt. Laten we één ding duidelijk maken: dagelijks braken betekent dat je kat zich ziek voelt en nooit als ‘normaal’ moet worden beschouwd.

Inflammatoire darmziekte, darmkanker en hormonale aandoeningen zoals hyperthyreoïdie kunnen chronisch braken en diarree veroorzaken. Als uw kat chronisch braken en diarree heeft die niet reageert op de behandeling, is het misschien tijd om met uw dierenarts te praten over euthanasie.

Eindstadium nierfalen

Nierziekte is een veel voorkomend probleem bij oudere katten. Hoewel veel katten goed reageren op de behandeling en jarenlang gelukkig kunnen leven met een nierziekte, worden sommige katten erg ziek van een nierziekte. Tekenen van gevorderde nierziekte zijn onder meer veel drinken, veel plassen of helemaal niet plassen, braken, verlies van eetlust, gewichtsverlies, blindheid door netvliesloslating als gevolg van hoge bloeddruk, mentale depressie en verbergen.

Als u een kat heeft met een gevorderde nierziekte die niet meer reageert op therapie, niet gelukkig lijkt, een ernstige hoeveelheid gewicht heeft verloren of niet eet, dan is het tijd om met uw dierenarts te praten over zorg aan het einde van het leven.

Hartfalen

De tekenen van hartfalen kunnen subtiel zijn bij katten en omvatten meer slapen, verbergen, verlies van eetlust, onverzorgde vacht, open mondademhaling, bleek of wit tandvlees en zelden hoesten.

Hartfalen bij katten heeft de neiging om vochtophoping in de longen te veroorzaken. Dit veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en kan ernstige problemen veroorzaken bij een kat. Als uw kat een progressieve hartaandoening heeft die niet meer reageert op de behandeling, is humane euthanasie waarschijnlijk geïndiceerd om het lijden te verlichten.

Andere ziekten

Kat ligt op witte achtergrond kattenleukemie

Katten met kattenleukemie zijn immuungecompromitteerd, wat kan leiden tot een reeks secundaire gezondheidsproblemen.

Andere ziekten die progressief, onbehandelbaar of terminaal zijn, zoals kanker, bloedaandoeningen, kattendementie, ernstige huidaandoeningen of infectieziekten, zoals kattenaids, leukemie of infectieuze peritonitis bij katten, zijn allemaal aandoeningen waarbij de huisdierouder op een gegeven moment een beslissing moet nemen om te euthanaseren.

Bij al deze beslissingen is het altijd beter om de beslissing eerder te nemen wanneer een huisdier nog steeds een aantal goede dagen heeft, dan te laat te wachten en ervoor te zorgen dat het huisdier lijdt en achteruitgaat. Als u twijfelt over wat de beste beslissing is, vraag dan uw dierenarts om hun mening.

Beslissingen over kritieke zorg

Soms gebeuren er ongelukken of noodsituaties, waardoor u weinig tijd heeft om na te denken of beslissingen te nemen over het leven van uw kat. Deze kunnen het moeilijkst zijn omdat ze zo onverwacht zijn.

Urineverstopping bij een kater, aangereden worden door een auto, abcessen en vergiftigingen zijn enkele van de vele redenen waarom u met uw kat in een noodkliniek terecht kunt komen.

Soms kan uw kat een ernstige prognose hebben met of zonder behandeling, of u kunt de last van een onverwachte noodrekening voor dierenartsen financieel niet dragen.

In deze gevallen, als u wordt geadviseerd om euthanasie te kiezen om het lijden te beëindigen, voelt het verwoestend, maar u maakt nog steeds de beste keuze voor uw kat die u op dit moment kunt maken, en het is belangrijk om uzelf niet in elkaar te slaan.

De AVMA is een goede bron voor financiële hulp bij dierenartsrekeningen.

Over het algemeen, wanneer een huisdier meer slechte dagen heeft dan goede dagen, dan is het tijd om na te denken over afscheid nemen.

Kat die bloemen besnuffelt

Het bijhouden van de goede en slechte dagen van uw kat is de beste manier om te bepalen of dit het juiste moment is om euthanasie te overwegen.

Je kunt een papieren kalender gebruiken en op goede dagen een smiley plaatsen, en op slechte dagen een verdrietig gezicht in een andere kleur om je te helpen bij te houden. Lap of Love, een mobiele veterinaire dienst die zorg aan het levenseinde biedt, heeft verschillende beoordelingstools voor de kwaliteit van leven op hun website die u kunt downloaden en afdrukken om te gebruiken.

Als uw kat lijdt en er is geen remedie of manier om het lijden te verzachten, dan is het tijd om afscheid te nemen van uw furry familielid. Als u het niet zeker weet, is een dierenarts uw beste bron. Als u wat meer tijd nodig heeft, praat dan met uw dierenarts over pijnbestrijding en palliatieve zorg: er zijn veel opties beschikbaar om een kostbare, pijnvrije periode met uw geliefde huisdier te kopen.

Uiteindelijk is de beslissing om het leven van een kat te beëindigen een zeer persoonlijke beslissing die alleen jij kunt nemen. Je kent je kat beter dan wie dan ook, dus vertrouw op je onderbuikbeslissing, krijg steun en weet dat je uiteindelijk je kat hebt geëerd met een pijnloos, vredig overlijden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet u wanneer het het juiste moment is om uw huisdier te euthanaseren?

Het verschilt voor elk huisdier en is een persoonlijke beslissing. Als het goed gaat met je huisdier, hoe ziet een goede dag er dan uit? Wat doet uw huisdier? Hoe voel je je? Hoe ziet een slechte dag eruit voor je huisdier en voor jou? Over het algemeen geldt dat als uw huisdier meer slechte dagen heeft dan goede dagen, het tijd is om met uw dierenarts te praten over euthanasie of andere interventies.

Lijden katten als ze worden ingeslapen?

Over het algemeen is euthanasie een zeer vredige, pijnvrije ervaring. Uw kat kan een lichte por voelen wanneer pijnmedicatie en sedativa met een naald worden toegediend, maar daarna is alle pijn onder controle en gaan de meeste katten heel vredig en pijnvrij.

Is het beter om een kat op natuurlijke wijze te laten sterven?

Op natuurlijke wijze sterven kan veel onnodig lijden en pijn met zich meebrengen. Als uw kat stervende is of lijdt en er zijn geen behandelingen beschikbaar, is het kiezen van humane euthanasie een waardige manier om te voorkomen dat uw huisdier blijft lijden.