Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

Ik hou ervan als mijn kat Simba tegen mijn been wrijft zodra ik thuiskom van mijn werk of wanneer ik zijn favoriete ingeblikte voedsel open. Er is altijd de toegevoegde bonus wanneer hij zijn hoofd tegen de mijne bunt in een blijk van genegenheid.

Katachtigen brengen over hoe ze zich voelen door hun gedrag en lichaamstaal, maar goed begrijpen wat een kat probeert uit te drukken door middel van tactiele en olfactorische communicatie kan een beetje lastig zijn.

Katten houden ervan om hun donzige lichamen te strelen tegen mensen, andere huisdieren en zelfs voorwerpen. Hoewel het misschien vreemd lijkt, is er een belangrijk doel aan dit gedrag, en we gaan ons verdiepen in de wetenschap erachter.

Waarom wrijven katten tegen mensen?Laten we de redenen waarom katten tegen hun eigenaren wrijven en de betekenis van dit bevredigende gedrag nauwkeurig onderzoeken.

Feromoonafzetting en vermenging van chemische berichten

Katten hebben geurklieren die feromonen afgeven uit vele delen van hun lichaam, waaronder de wangklieren, en rond de mond, het voorhoofd, de basis van de staart, voetzolen en anale regio.

Wanneer een kat zijn eigenaar schraapt of bunt, deponeert de kat een chemische boodschap die informatie over zijn huidige emotionele toestand en seksuele ontvankelijkheid overdraagt en ook zijn territorium specificeert.

Vertrouwdheid, acceptatie en positieve emotie

Wanneer een kat tegen een persoon wrijft, vertoont het meestal plezierige positieve emoties en is het een teken van genegenheid tijdens interacties tussen kat en mens. Een katachtige die tegen hun metgezel aankijkt om hun geur te markeren, duidt op vertrouwdheid en een gevoel van veiligheid, inclusief acceptatie.

Aandachtzoekend gedrag

Stormachtig wrijven tegen mijn been

Een kat zal de aandacht trekken door door de benen van een eigenaar te weven, hun staart te verstrengelen en ze zelfs met de kop te slaan. Dit kan gebeuren terwijl de eigenaar voedsel bereidt of wanneer de kat genegenheid of toegang tot de buitenlucht wil.

Sommige katten kunnen gefrustreerd raken wanneer aandachtzoekend gedrag niet tot verwachte resultaten leidt, dus zorg ervoor dat je het wervingsgedrag niet versterkt, wat in de toekomst een probleemgedrag kan worden.

Begroetingsgedrag

De meeste eigenaren zijn gevleid wanneer hun kat hun hoofd of lichaam tegen hen wrijft wanneer ze thuiskomen. Veel katten zullen miauwen, sociaal rollen en wrijven tegen hun verzorger, en verwelkomende intentie communiceren, die vaak gericht is op mensen met wie de kat een positieve relatie heeft.

In feite is allorubbing een essentieel begroetingsgedrag voor katachtigen, iets dat wordt benadrukt door een onderzoek uit 2021 waarin 83% van de katten tegen hun eigenaar wreef toen ze na een scheiding werden verenigd.

Plezierige ervaring voor uw kat

Wanneer een kat tegen een persoon wrijft met zijn wangen, hoofd of zijkant van het lichaam en / of de staart, of door een persoon wordt geaaid op een manier die de kat leuk vindt, produceert dit een plezierige, lonende ervaring die de homeostatische balans in de kattenhersenen ondersteunt.

Kattenzwangerschapsfase van vóór de geboorte

Een zwangere koningin in de pre-geboortefase zal minder of socialer worden voor mensen en andere huisdieren binnen het huishouden, afhankelijk van haar individuele persoonlijkheid. Van bepaalde koninginnen is gezien dat ze meer aandacht van de eigenaar zoeken door vaker rond het been van de eigenaar te spinnen en te wrijven, inclusief verhoogde allorubbing naast andere katten en huisdieren.

Waarom wrijven katten tegen elkaar en andere huisdieren aan?

Allorubbing tegen dezelfde soort

Lichaamswrijven houdt in dat de ene kant van het lichaam van de kat langs het lichaam van een ander individu wordt verplaatst door fysiek contact te creëren. Katten vertonen allorubbing naar andere katten waarmee ze een affiliatieve relatie hebben. Het gedrag helpt hen de geur van de groep te behouden door geuruitwisseling. Borstelen en verzorgen tegen elkaar geeft aan dat de katten deel uitmaken van dezelfde sociale groep.

Allo-lichaam wrijven en hoofd butting van andere huisdieren

Omdat katten geurklieren over hun hele lichaam hebben, kan allorubbing gepaard gaan met kopstoten, wat kan worden gevolgd door staartwikkeling tegen andere huisdieren. Allo-body wrijven is meestal gereserveerd voor bekende huisdieren en is een teken dat uw kat verbonden is met uw huisdier en het beschouwt als onderdeel van hun gemeenschappelijke groep.

Waarom wrijven katten tegen voorwerpen?

Territoriale markering

Er wordt aangenomen dat objectmarkering, urinespuiten en middening (afzetting van onbegraven ontlasting op ongebruikelijke locaties) wordt gebruikt om territorialiteit over een fysiek gebied te communiceren.

Wanneer een kat een voorwerp wrijft/markeert, laat het een unieke geur achter. Aangezien territoriale markering meer gericht is op specifieke arEn voorwerpen, katten die buitentoegang hebben, moeten de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken tegen plantenbakken, boomstammen en tuinmeubelen om hen in staat te stellen hun territorium te verdedigen door visuele en geursporen achter te laten op hun pootklieren.

Hoofdgorzen en gezichtswrijven

Biz gezichtswrijven

Hoofdgors of hoofdstoten bestaat uit een katachtige die zijn hoofdgebied op een andere kat, mens of prominent object in huis wrijft, terwijl gezichtswrijven vaak wordt bereikt door de wangen, kin en lippen van de kat te gebruiken.

De gorsactiviteit vindt meestal plaats in het kerngebied van de kat en wordt hoogstwaarschijnlijk geassocieerd met geruststelling, comfort en vriendelijke sociale interacties. Gezichtswrijven op armaturen en deurkozijnen wordt geassocieerd met territoriaal en seksueel gedrag.

verkering en paringsgedrag

Object wrijven tijdens balts, afbeelding geleverd door iCatCare

Tijdens proestrus en oestrus (gedragsmatige ontvankelijkheid voor paring) zullen vrouwtjes baltsgedrag vertonen om een mannetje aan te trekken. Gedragssignalen van proestrus en oestrus zijn subtiel en bestaan uit rollen, kneden, verbeterde vocalisatie en verhoogd objectwrijven.

Er wordt verondersteld dat wrijfsporen van een koningin gegevens kunnen bevatten over het stadium van de oestruscyclus waarin ze zich bevindt. Mannetjes gebruiken ook objectwrijven door afzetting van gezichtsferomonen om balts te tonen tegenover vrouwtjes in oestrus.

Moet u zich zorgen maken als uw kat de hele tijd tegen u of voorwerpen wrijft?

Als uw kat plotseling onophoudelijk tegen u of tegen voorwerpen begint te wrijven terwijl hij vreemde gedragsveranderingen vertoont, kan het een veterinair onderzoek vereisen om elke ziekte of angst uit te sluiten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Frustratie wanneer aandachtzoekend gedrag niet wordt beantwoord door een verzorger kan ook overmatig wrijven, likken en bijten oproepen. Hoogstwaarschijnlijk zal uw kat ook aanhoudend en luid miauwen en proberen u te vegen om uw aandacht te trekken.

Als uw kat in het gezicht tegen uw hand wrijft en u uitnodigt om zijn favoriete lichaamsdelen zoals zijn hoofd en gezicht te strelen, maar in plaats daarvan kiest u ervoor om over zijn buik te wrijven, kan dit zowel zoekende als frustratie-emoties veroorzaken bij de ontkenning van interactie van het gewenste lichaamsdeel. Uw kat kan deze frustratie vertonen door een snelle bruidegom op zijn schouder of een lichaamsschudden.

Ten slotte, als u het niet leuk vindt wanneer uw kat herhaaldelijk in het gezicht over hoeken van muren, meubels of deurkozijnen wrijft (omdat het een bruin olieachtig residu achterlaat), zijn er in de handel verkrijgbare apparaten om uw kat aan te moedigen om op hen te wrijven, bijvoorbeeld het Catit Senses 2.0 Wellness Centre zoals te zien in deze video en de Catit Senses 2.0 Self Groomer.Conclusie

Katten vertrouwen op communicatieproductie van geurferomonen, zoals die worden afgezet tijdens het wrijven in het gezicht, gorzen, krabben en urinemarkering, die nuttige informatie bevatten die in deze berichten is gecodeerd.

Geniet alsjeblieft van al het strelen en hoofdstoten, maar pas op voor subtiele verschuivingen in de lichaamstaal van je kat die kunnen wijzen op veranderingen in zijn emoties en intenties.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat je leuk vindt?

Als een kat je leuk vindt, zullen ze veel tijd met je willen doorbrengen, ze zullen ernaar uitkijken dat je naar huis terugkeert en genegenheid tonen door hoofd-peuken, wrijven, spinnen, rollen op de vloer, kneden en door langzaam knipperen.

Wat bedoelt een kat als hij tegen je benen wrijft?

Wanneer een kat tegen je benen of tegen een voorwerp wrijft, laat hij een chemische boodschap achter om eigendom en territorialiteit te verklaren. Wrijven tegen een eigenaar of verzorger duidt ook op ontspanning, genegenheid en bereidheid om met de persoon om te gaan.

Wat betekent het als een kat tegen je been wrijft en spint?

Wanneer een kat tegen je been wrijft en spint, duidt dit op vriendelijk gedrag, dat een hechte sociale band communiceert. De kat beschouwt je als onderdeel van zijn sociale groep en biedt je liefde en acceptatie, dus geniet alsjeblieft van de aandacht van je katachtige metgezel.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 2 Zintuigen en communicatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 01 april 2022

Care, I. C. (2020, 15 september). Advanced Feline Behaviour for Vet Professionals, Module 4 Wat voel ik en ben ik ok? (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 04 april 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 3 Voortplanting, gedragsontwikkeling en gedragsgezondheid bij kittens. Geavanceerd Kattengedrag voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 02 april 2022

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 31 maart 2022

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 29 maart 2022