10 fascinerende feiten over kattenhersenen

De katachtige geest is een wispelturige. Katten zijn pintgrote roofdieren, maar brengen ook uren door met dutten op pluche dekbedden en spinnen. Ze poten aan je gezicht voor aandacht om 3 uur ’s nachts, maar houden zich dan afzijdig als je hun naam roept.

Dit artikel brengt je 10 kattenhersenenfeiten die laten zien hoe fascinerend de geest van onze katten is.

#1 De hersengrootte van katten is relatief kleiner dan die van mensen en honden

kattenhersenmassa vergeleken met hond en mens

De hersenen van een kat vormen iets minder dan 1% van zijn of haar lichaamsmassa, waardoor het aanzienlijk kleiner is ten opzichte van hun lichaam in vergelijking met honden en mensen.

Menselijke hersenen vormen ongeveer 2% van onze lichaamsmassa en honden zijn dichter bij 1,2%. Katten zijn lager, met hun hersenen die slechts ongeveer 0,9% uitmaken, maar de vouwing en structuur van het hersenoppervlak zijn vergelijkbaar met de onze.

Ze hebben gebieden van hun hersenschors gewijd aan gespecialiseerde taken, net als wij. Zijn katten intelligenter dan honden? Dat staat misschien ter discussie, maar hun hersenen zijn complexer.

#2 Het brein van een kat zet zijn roofzuchtige gedrag aan bij zonsopgang en zonsondergang

Kat actief in de schemering

De hersenen van katten vertellen hen om actiever te worden bij zonsopgang en zonsondergang, wat uitstekende jachturen zijn.

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de uren rond schemering en zonsopgang. Dit zijn de beste jachttijden voor hen, wat betekent dat ze je misschien wakker maken om te worden gevoed vlak voordat de wekker gaat!

#3 Glucose is noodzakelijk voor de hersenfunctie

De hersenen van katten hebben glucose nodig om te functioneren

Het brein van een kat heeft glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Sommige aandoeningen, zoals diabetes, kunnen de glucosespiegels beïnvloeden en als gevolg daarvan de gezondheid van de hersenen beïnvloeden.

De hersenen, zenuwweefsel en neuronen hebben specifiek glucose nodig, een eenvoudige suiker, om te functioneren. Het hersenweefsel kan geen andere bronnen van calorieën gebruiken voor energie en kan dus geen vet of spieren verbranden om te werken.

Het lichaam helpt de hersenen van de kat van glucose te voorzien, maar dit betekent ook dat sommige ziekten die de glucosespiegels beïnvloeden, zoals diabetes, de hersenfunctie kunnen beïnvloeden. Wanneer de hersenen te weinig of te veel glucose hebben, kunnen we neurologische symptomen zoals epileptische aanvallen zien.

#4 Taurine is essentieel voor de hersenfunctie van huiskatten

taurine is essentieel voor de hersenfunctie

Het aminozuur taurine (te vinden in vers vlees) is essentieel voor een gezond functioneren van de hersenen bij katten.

Taurine is een aminozuur dat erg belangrijk is in de hersenen, spieren en andere lichaamsfuncties bij katten. Veel andere zoogdieren kunnen taurine in het lichaam maken van voedingsstoffen, maar katten niet. Ze moeten een dieet eten dat taurine bevat, dus zorg ervoor dat u een gerenommeerd, uitgebalanceerd dieet voor katten voedt.

#5 Verveelde kattenhersenen betekenen problemen

Voorbeeld van kat die destructief is door verveling

Als een kat niet genoeg stimuatie heeft, kan hij zich vervelen en destructief worden. Het stimuleren van de hersenen van uw kat is een belangrijk onderdeel om hem gezond te houden.

Omdat we gedomesticeerde katten hebben, lijden veel van hun aangeboren gedrag en kattenintelligentie in binnenomgevingen. Dit kan ertoe leiden dat katten hun verveling omzetten in slechte gewoonten. Hoe kun je de hersenen van je kat stimuleren?

  • Bied mogelijkheden om te jagen: verenspeelgoed en muizen om te achtervolgen zijn geweldige opties. Voedingssystemen waarbij u kleine maaltijden in muisvormig speelgoed kunt verbergen en uw kat kunt aanmoedigen om problemen op te lossen en ze de hele dag door op te zoeken, zijn geweldig voor stimulatie!
  • Bied ruimtes om te rusten en te observeren: katten hebben een veilige baars nodig om hun heerschappij te observeren. Een verhoogde richel bij een raam biedt de mogelijkheid om vogels, eekhoorns en ander buitenleven veilig te bekijken en te horen.

#6 Katten hebben een beter ontwikkeld langetermijngeheugen dan een kortetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen van een kat is beter dan hun kortetermijngeheugen, wat betekent dat katten de input op korte termijn kunnen vergeten, maar locaties lijken te onthouden en blijvende associaties ontwikkelen.

Onderzoek suggereert dat hoewel katten zich misschien niet herinneren waar je dat speelgoed of die traktatie 5 minuten geleden hebt geplaatst, ze wel langetermijnherinneringen aan locaties ontwikkelen en associaties opbouwen.

Gezien hun afhankelijkheid van de jacht, moeten ze waarschijnlijk terug kunnen gaan naar die belangrijkste prooilocaties om succesvol te zijn. Katten lossen problemen op en zullen het herhaalde gedrag van hun mensen observeren en ervan leren.

#7 Kattenhersenen stoppen niet met ze te vertellen dat ze moeten jagen alleen omdat ze hebben gegeten.

katten stoppen niet met jagen na het eten

Katten zijn natuurlijke roofdieren die hardwired zijn om te jagen op hun voedsel, maar in tegenstelling tot honden, hun verlangen om te jagen does gaan niet weg als ze eenmaal vol zijn.

Katachtigen zijn niet ver verwijderd van hun voorouders van wilde katten, wat betekent dat veel van hun gedragskenmerken blijven hangen. Katten hebben een sterk instinct om te jagen. In tegenstelling tot honden, die vaak stoppen met jagen zodra ze hebben gegeten en verzadigd of vol raken, zullen katten tijdens belangrijke tijdsperioden blijven jagen om hun roofzuchtige succes te maximaliseren.

#8 Kattenogen en hersenen werken samen voor optimale jacht

Kat die 's avonds loopt

De ogen en hersenen van een kat werken samen om ze betere jagers te maken.

Is het je opgevallen hoe de ogen van een kat lijken te ‘gloeien’ in zwak licht of duisternis? Dit is een deel van het oog dat de tapetum lucidum |.

Deze structuur werkt als een spiegel om fotonen of licht te reflecteren dat in eerste instantie niet wordt geabsorbeerd door de fotoreceptoren in de achterkant van het oog, waardoor het netvlies een extra kans krijgt om het licht te verzamelen. Het netvlies is een directe link naar het kattenbrein en hun optische cortex.

Katten hebben ook een hogere concentratie staven dan mensen. Deze verschillen zorgen ervoor dat katten beter kunnen zien bij weinig licht, en dat is precies wanneer ze moeten jagen!

#9 Het kattenbrein kan ruiken wat er aan de hand is

Kat ruikende bloem

Het reukvermogen van een kat is krachtiger dan dat van een mens. Ze gebruiken geur om te communiceren met andere katten en hun territorium in kaart te brengen.

Katten gebruiken hun reukvermogen, of reukvermogen, om hun wereld te interpreteren. Sterke geuren beïnvloeden hen veel meer dan hun menselijke tegenhangers, dus onthoud je van het gebruik van geparfumeerd zwerfvuil en schoonmaakmiddelen in kattenbakken en voedselgebieden, omdat het katten ervan kan weerhouden om daar naar binnen te gaan.

Katten gebruiken ook feromonen om een verhaal te vertellen over wie waar woont. Wanneer ze hun gezicht, hoofd en basis van de staart op oppervlakken wrijven, claimen ze het als hun territorium! De neus en hersenen van de kat werken samen om in kaart te brengen welke kat tot een territorium behoort.

#10 Ziekten kunnen de hersenen van katten beïnvloeden

ziekten beïnvloeden de hersenen van katten

Sommige ziekten, zoals hondsdolheid, kunnen de gezondheid van de hersenen van uw kat beïnvloeden. Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is om uw kat te laten vaccineren om zijn gezondheid op de lange termijn te beschermen.

Er zijn meerdere ziekten die het kattenzen zenuwstelsel beïnvloeden, en vaak specifiek de hersenen. Hondsdolheid is een uiterst belangrijke ziekte, omdat het dodelijk is en kan worden verspreid naar mensen. Het rabiësvirus valt specifiek neuronen aan en is niet te behandelen.

Gelukkig zijn er zeer effectieve vaccins beschikbaar. Zelfs binnenkatten moeten worden gevaccineerd voor het geval een vleermuis of ander dier in huis komt, of als onze katachtige vriend per ongeluk ontsnapt.

Lees meer: Rabiës vaccin voor katten

Andere ziekten van de kattenhersenen zijn parasitaire infecties zoals Toxoplasmose en Cytauxzoonose, infectieziekten zoals FIV en FIP, en kanker, of hersentumoren, zoals lymfoom.

Feline cognitieve disfunctie treedt op wanneer de katachtige hersenen ouder worden. Symptomen kunnen onder andere desoriëntatie, gedragsverandering en verlies van eetlust zijn. Uw dierenarts kan opties voorstellen om de hersenen van uw kat langer gezond te houden.

Laatste gedachten

Of uw kat nu briljant is of een vreselijke jager is, inzichten in het kattenbrein helpen ons onze metgezellen beter te ondersteunen. Het begrijpen van hun cognitieve functie stelt ons in staat om de juiste stimulatie te bieden voor jagen en spelen en een rustige omgeving voor hun rust.

We kunnen hen en hun hersenen beschermen met de juiste vaccins en parasietpreventie. Als uw kat zich vreemd gedraagt, tekenen van evenwichtsverlies vertoont of neurologische symptomen heeft, zoek dan onmiddellijk hulp bij uw dierenarts. Door hun hersenen gezond te houden, blijven we weten hoe goed kattengezelschap is voor onze ziel.

Veelgestelde vragen

Zijn katten slimmer dan honden?

Niet echt, maar hun denken is complexer voor de jacht. Honden hebben wel een beter kortetermijngeheugen.

Kunnen katten getraind worden?

Ja! Katten kunnen leren van mensen en reageren op positieve bekrachtiging en herhaling.

Kan ik mijn kat iets geven om hem slimmer te maken?

Ja! Een goed uitgebalanceerd dieet, tijd om te spelen en te rusten, en speelgoed om hun natuurlijke gedrag te stimuleren.