Waarom katten krabben lopen: dit is wat het betekent

waarom lopen katten krabben

Heb je een kat die een meesterkrabwandelaar is? Of misschien een huisdier dat in een kattenkrab verandert als hij schrikt? Er zijn veel redenen waarom je kleine schatje je misschien hun beste krabwandeling laat zien.

Snel overzicht

01

Sommige katten krabben in het spel, om motorische vaardigheden te oefenen, om onze aandacht te trekken, bij het ervaren van de zoomies.

02

Katten krabben ook als ze worden bedreigd of boos zijn, omdat het opzij draaien van hun lichaam hen groter doet lijken voor elke potentiële bedreiging.

03

Af en toe kan krabben lopen worden veroorzaakt door een medische aandoening, zoals neurologische aandoeningen, oorinfecties of diabetes.

Ze kunnen spelen of hun bewegingsvaardigheden oefenen, of aan de andere kant van het spectrum kunnen ze defensief of boos zijn en proberen ze een potentiële bedreiging af te schrikken. Sommige katten voeren gewoon dit vreemde kattengedrag uit als ze de zoomies krijgen! In welk patroon past jouw kat? Lees verder voor meer informatie!

1. Oefenen

waarom krabben katten?

Katten gebruiken een krabwandeling in verschillende real-life situaties, waaronder zich snel terugtrekken als ze bang zijn.

Katten hebben sterke jacht- en overlevingsinstincten en besteden vaak tijd aan het oefenen van verschillende bewegingen die ze misschien moeten maken wanneer ze in de wijde wereld zijn. Hoewel de meeste huiskatten alles hebben wat ze nodig zouden kunnen hebben van hun liefhebbende eigenaren, zijn de instincten nog steeds sterk.

Katten en kittens kunnen tijd besteden aan het oefenen van springende, achtervolgende, grijpende en bijtende bewegingen, vaak als onderdeel van het spel. In staat zijn om hun overlevingsvaardigheden aan te scherpen – zowel het jagen op prooien als het vermijden van potentiële roofdieren – is een belangrijke behoefte in kattengedrag. De krabbenwandeling wordt in verschillende situaties gebruikt, waaronder snel terugtrekken als hij schrikt, en uw kat kan deze beweging thuis oefenen om deze te perfectioneren.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

2. Spelen

waarom krabben katten?

Katten in een speelse bui kunnen rondspringen, krabben lopen en springen.

Als je je huis deelt met een kat of kitten die van nature een speels klein wezen is, ben je misschien bekend met de schattige krabbenwandeling. Katten gebruiken spelen op vele manieren: om bepaald gedrag en bewegingen te oefenen, om zich te binden aan andere huisdieren of mensen, en gewoon om stoom af te blazen en plezier te hebben!

Uw kat kan zich bezighouden met specifieke lichaamstaal van de kat om een medekat – of u – uit te nodigen om met hen te spelen. Ze kunnen om je heen springen, krabben lopen, speels springen of zelfs gaan voor de niet-zo-subtiele aanpak om je hun favoriete speelgoed te brengen! Een klassieke speeltijdbeweging is dat een kat de klassieke krabwandeling maakt of zijwaarts naar je toe springt en een speeltje meeneemt om je op een hoopvolle manier te presenteren.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

3. Een verdedigingsmiddel

waarom krabben katten?

De krabbenwandeling is nuttig voor katten die zich zorgen maken over een mogelijke bedreiging, omdat ze daardoor groter lijken.

Kattengedrag is ingewikkeld en omvat vele soorten communicatie, waaronder geur, vocalisatie en lichaamstaal. Wanneer katten worden geconfronteerd met een tegengestelde kat, een vreemde plek of een situatie die hen angstig maakt, kunnen ze verschillende lichaamshoudingen gebruiken om signalen over hun humeur af te geven en om zichzelf intimiderend te laten lijken om aanvallen af te schrikken. Een meer openlijk teken van agressie zoals een gesis of een sprong worden alleen als laatste redmiddel gebruikt.

De krabbenwandeling is een handig hulpmiddel voor een kat in een vreemde situatie, omdat het hen opzij zet voor elke bedreiging, waardoor ze groter lijken. Katten zijn vrij kleine zoogdieren en een gevoel van grootte is belangrijk wanneer je probeert geen prooi te worden! Katten zullen vaak hun vacht en staart opblazen terwijl ze hun houding veranderen om ook hun schijnbare grootte te vergroten en er bedreigender uit te zien.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Je zou je kat deze schaaldierachtige beweging kunnen zien uitvoeren als ze worden opgeschrikt door een andere kat (zelfs als ze zichzelf in de spiegel zien!) of als ze een bedreiging van welke aard dan ook waarnemen. Het kan gepaard gaan met een grote borstelige staart, een raar grommend type vocalisatie, afgeplatte achteroren en een starende blik met grote ogen.

Wacht, wat? We hebben het net gehad over de krabbenwandeling als een teken van een gelukkige, speelse kat, en nu zeggen we dat het een teken is van verdediging of agressie? Hoe weet je welke welke is? Als je kattenkrab naar je toe loopt, met een beetje trillend geluid, een speelse huppelende beweging en misschien een speeltje, is dit een speeluitnodiging. Als je kat krab is die ERGENS VAN WEGloopt, met een opgefokte vacht, grote ogen en een gesis of gegrom, is dit een waarschuwing.

Lees ook: Hoe een kat te trainen om te lopen Aan de lijn

4. De Zoomies

Kat Zoomies Crazy Eye

Katten die de zoomies ervaren, gebruiken willekeurige bewegingen, waaronder de krabwandeling.

Zoomies, of hectische willekeurige activiteitsperioden (FRAP’s), zijn bekend bij de meeste katteneigenaren. Die grappige vijf minuten of zo waarin je kat zich gedraagt alsof hij net is gelanceerd vanaf een ruimteraket, racend door je huis of tuin op volle snelheid zijn meestal grappig, hoewel ze destructief kunnen zijn als er iets in de weg zit van je kat!

De zoomies worden meestal beschouwd als een uiting van opwinding en hebben de neiging om volledig willekeurige bewegingen te zijn, niet gericht op iets in het bijzonder, en echt heel chaotisch. Sommige katten zullen gewoon op volle snelheid rennen tijdens de zoomies, maar sommige zullen andere bewegingen opnemen, zoals die vreemde zijwaartse krabwandeling.

Lees ook: Waarom zitten katten op pleinen?

5. Aandacht zoeken

Als krabbenlopen in het verleden je aandacht heeft getrokken, kan je kat het opnieuw proberen.

Katten kunnen liefdevolle en aanhankelijke wezens zijn en zijn vaak sterk verbonden met hun eigenaren. Een deel van die band houdt meestal in dat ze te allen tijde je aandacht willen, vooral als je ergens mee bezig bent. Als je focus niet alleen op je kat ligt (de horror!), kunnen ze besluiten om je aandacht te trekken.

Dit kan een miauw zijn, een tik op de hand met een sluwe poot, of misschien een huppelende krabwandeling! Elke kat is individueel en zal op verschillende manieren om je gedoe vragen, maar ze zijn allemaal gewoon op zoek naar wat liefde.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

6. Gezondheidsproblemen

Zijwaarts lopen, of in cirkels lopen, kan soms worden veroorzaakt door een neurologische aandoening.

Een krabwandeling zelf is geen specifiek teken van ziekte, maar sommige medische problemen kunnen leiden tot een gebrek aan coördinatie in de bewegingen van uw kat.

Verschillende neurologische aandoeningen kunnen ongecoördineerde bewegingen (ataxie) veroorzaken die zich kunnen presenteren als zijwaarts lopen of in cirkels. Cerebellaire hypoplasie bij kittens, waarbij het deel van de hersenen dat betrokken is bij oriëntatie en evenwicht zich niet goed ontwikkelt, kan vreemde manieren van bewegen bij jonge katten veroorzaken. Ziekten van de hersenen of wervelkolom kunnen zich allemaal presenteren met vreemde bewegingen als een vroeg symptoom.

Aandoeningen die van invloed zijn op het vestibulaire apparaat, dat het evenwicht regelt, zijn vaak aanwezig bij een kat die een beetje wiebelig is tijdens het lopen, soms ook met een kopkanteling en een slechte eetlust of braken. Vestibulaire ziekte is vaak gekoppeld aan infecties in het midden- of binnenoor, die uw dierenarts kan onderzoeken en een behandeling kan voorschrijven.

Sommige andere aandoeningen, zoals diabetes, kunnen ook zwakte veroorzaken. Als katten erg zwak zijn, kunnen ze moeite hebben om goed te lopen en vreemde bewegingen uit te voeren, zoals krablopen.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat onwel is, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Downsyndroom bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Lopen alle katten krab?

Kittens hebben meer kans om te krabben, omdat ze over het algemeen speelser zijn dan volwassen katten.

Krabbenlopen is heel individueel. Sommige katten zijn meesterkrabwandelaars, die deze grappige beweging vaak uitvoeren, en sommigen zullen het helemaal nooit doen. Kittens hebben meer kans om te krabben lopen, omdat ze over het algemeen speelser zijn dan volwassen katten, maar zelfs niet-speelse volwassenen kunnen deze zijwaartse wandeling gebruiken om potentiële bedreigingen af te schrikken.

Lees ook: Hoog cholesterol bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe moet je reageren op een krabwandelende kat?

waarom lopen katten zijwaarts?

Als je kat krab loopt en bezorgd of overstuur lijkt, laat hem dan alleen in een rustige ruimte om te kalmeren.

Hoe je reageert op een krabwandelende kat hangt af van de reden waarom ze het gedrag vertonen. Een kat die duidelijk speels is, huppelt en krab op je afloopt, probeert je aandacht te trekken en een speeltje meeneemt, wil duidelijk spelen. Je overgeven aan wat speeltijd met je kat is lonend en zal leiden tot een sterke band tussen huisdier en eigenaar.

Een kat die duidelijk bezorgd of ongelukkig is tijdens het krabbenlopen, kan het beste een veilige plek krijgen en dan alleen worden gelaten om te kalmeren. Katten houden ervan om hoog te zijn, dus een veilige schuilplaats boven de grond wordt meestal zeer gewaardeerd door een geschrokken of angstige kat. Katten proberen meestal een situatie onschadelijk te maken voordat ze hun toevlucht nemen tot agressie, dus hen wat ruimte en tijd geven om af te koelen is meestal de veiligste aanpak.

Wat betreft de kat die krab loopt tijdens de zoomies – leun achterover en geniet van het grappige gezicht!

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Laatste gedachten

waarom krabben katten?

Katten krabben om speels te zijn, om hun bewegingsvaardigheden te oefenen, om onze aandacht te trekken of om te fluitenlst onder de waanzinnige invloed van de zoomies.

Als je een kat zijwaarts ziet lopen, probeert hij zich niet echt voor te doen als een krab, ondanks de schijn! Katten krabben om speels te zijn, om hun bewegingsvaardigheden te oefenen, om onze aandacht te trekken, of terwijl ze onder de gekke invloed van de zoomies zijn.

Aan de andere kant kunnen ze deze vreemde zijwaartse manoeuvre doen wanneer ze worden bedreigd of boos zijn, en sommige medische oorzaken kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Heeft je kat schaaldierneigingen?!

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Veelgestelde vragen

Waarom doen katten die rare zijwaartse wandeling?

Katten voeren de krabwandeling om vele redenen uit, waaronder speelsheid, het oefenen van hun motoriek, het vergaren van aandacht of wanneer ze de zoomies hebben. Omgekeerd kunnen ze ook de zijwaartse wandeling doen als ze bang of boos zijn, of vanwege een medische oorzaak.

Waarom krabben katten?

Als je kat hopt en krab naar je toe rent, nodigen ze je uit om te spelen. Als ze de zijwaartse sprong van je uitvoeren, vooral met een uit de bus geraakte staart, zijn ze geschrokken of angstig en hebben ze wat ruimte nodig.

Waarom staart mijn kat me aan?

Katten gebruiken oogcontact als een vorm van communicatie. Een ontspannen blik, met wat langzame knipperingen, is een teken van liefde en vertrouwen. Een vaste blik met versmalde pupillen is een directe uitdaging.