Snorharenmoeheid: gebeurt het echt?

snorharen vermoeidheid artikel uitgelichte afbeelding

“Snorharenmoeheid” is een onderwerp dat de online kattengemeenschap heeft gespleten.

De grote vraag is simpel: komt deze aandoening überhaupt voor?

Als je de meeste dierenartsen vraagt naar snorharenmoeheid, zullen ze je met verbijstering aankijken: het is geen aandoening die te vinden is in standaard veterinaire handboeken, noch is het gemeld op veterinaire conferenties of in tijdschriften. De aandoening was in 2017 te zien in de New York Times en veroorzaakte destijds verbijstering in de veterinaire beroepsgroep.

Niettemin geloven sommige kattenverzorgers en andere mensen die veel over katten weten dat snorharenmoeheid bestaat, dus dit is een onderwerp dat discussie en uitleg verdient.

Om het concept samen te vatten: snorharenmoeheid zou optreden wanneer een kat wordt gevoerd in een kleine, hoogzijdige kattenvoerbak die ervoor zorgt dat de snorharen van de kat contact maken met de zijkanten van het gerecht wanneer de kat eet.

snorharen vermoeidheid voorbeeld van kat eten uit een kom

De hypothese van “snorharenmoeheid” zegt dat katten zich ongemakkelijk kunnen voelen bij het eten van kommen die hun gevoelige snorharen aanraken.

Het idee is dat de overstimulatie van de snorharen katten kan ontmoedigen om uit dergelijke kommen te eten, en dat dit ertoe kan leiden dat sommige katten kieskeurige eters zijn.

En dat als ze worden gevoed door speciale, bredere, lagerzijdige kommen die geen invloed hebben op hun snorharen, ze niet meer zo kieskeurig zijn. Of het voedsel van de kat nu brokjes of natvoer is, dezelfde principes zijn van toepassing. En dezelfde theorie is van toepassing op het type waterschaal dat wordt gebruikt.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken

Het probleem is dat er geen enkel bewijs is voor het bestaan van deze aandoening: het is slechts een theoretische kwestie en de meeste dierenartsen betwijfelen of het zelfs bestaat.

Dit artikel is bedoeld om het onderwerp in detail te bespreken, zodat kattenverzorgers tenminste weten waar mensen het over hebben als ze het hebben over “snorharenmoeheid”.

Oorzaken van “snorharenmoeheid”

Snorharen (ook bekend als “vibrissae”) zijn een gespecialiseerd type dikke haren: het zijn hardere, borstelige, lange haren, met dichte verzamelingen zenuwuiteinden aan hun basis, evenals gespecialiseerde zenuwcellen die sensorische organen zijn die “proprioceptiereceptoren” worden genoemd.

Deze receptoren detecteren de kleinste, fijnste bewegingen van de snorharen, waardoor katten via hun zenuwstelsel informatie kunnen krijgen over hun omgeving.

Waarom hebben katten snorharen?

Waarom hebben katten snorharenbeeld van kat die door de deuropening knijpt

Katten gebruiken hun snorharen om hen te helpen navigeren en de wereld om hen heen te interpreteren. Ze helpen je kat bijvoorbeeld om te bepalen of hij zich wel of niet door een krappe ruimte kan wurmen.

Op het meest basale niveau stellen snorharen katten in staat om de breedte van openingen te beoordelen voordat katten door krappe ruimtes bewegen. Op het subtielste niveau kunnen snorharen katten in staat stellen om luchtstromen te detecteren die hen op de hoogte stellen van de aanwezigheid van prooien tijdens het jagen.

Er is een zekere mate van mysterie over de precieze aard van de fysiologie van snorharen, en het is een gebied waar in de toekomst waarschijnlijk meer onderzoek zal worden gedaan. Dynamische MRI-scans van de hersenen van katten kunnen bijvoorbeeld visualisatie van activeringsgebieden mogelijk maken wanneer snorharen op verschillende manieren worden gestimuleerd.

De theorie achter “snorharenmoeheid” is dat tijdens de maaltijd, als een kat moet eten uit een smalle, hoogzijdige diepe kom, de snorharen overprikkeld kunnen worden door de zijkanten van de kom, en dat dit katten een onaangenaam gevoel kan geven dat hen ervan weerhoudt om te eten. Sommigen noemen dit “snorharenstress”. Dit blijft echter een onbewezen theorie in plaats van een door de dierenarts goedgekeurde realiteit.

Tekenen van snorharenmoeheid

Wanneer katten kieskeurige eters zijn en hun voerbak een hoogzijdige smalle kom is, beweren sommige katteneigenaren dat hun huisdieren worden afgeschrikt om te eten door “snorharenmoeheid”. En hetzelfde zou kunnen zeggen van toepassing op een waterbak.

Het feit dat een zeer hoog percentage katten uit dergelijke kommen eet en drinkt, werpt echter twijfel op over de geldigheid van deze claim. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk dat sommige katten hun snorharen liever niet laten inslaan met komoppervlakken, en deze voorkeur, in plaats van “snorharenmoeheid”, kan in theorie betekenen dat sommige katten de voorkeur geven aan bredere, lagerzijdige kommen.

Conclusie

De meeste dierenartsen twijfelen aan het bestaan van een syndroom dat bekend staat als “snorharenmoeheid”, maar het is belangrijk dat eigenaren van gezelschapsdieren de structuur en functie van kattensnorharen begrijpen en dat ze de snorharen van hun katten met respect behandelen. En ja, het is mogelijk dat sommige katten bijzonder gevoelige snorharen hebben.

Het is logisch dat goede kattenverzorging het observeren van het gemak van katten omvat.ting gewoonten zorgvuldig, en als ze lijken afkerig te zijn van het eten van smalle, hoogzijdige voedselbakken, moeten eigenaren misschien overwegen om voedsel aan te bieden in een ander type recipiënt, zoals een “kom voor snorharenverlichting”, en hen te laten drinken uit een waterfontein, zelfs als de theorie hierachter zeer discutabel is.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat snorharenmoeheid heeft?

Het is waar dat als een kat een kieskeurige eter wordt, er een onderzoek moet worden uitgevoerd om de reden te achterhalen. Als je je kat tijdens het eten aan zijn gezicht ziet lopen, is het zeker de moeite waard om naar een reden te zoeken. Er zijn veel mogelijke oorzaken, waaronder mondpijn (tanden, tandvlees en tong moeten worden geïnspecteerd), onderliggende ziekte (veel ziekten veroorzaken een verminderde eetlust) en onsmakelijk voedsel (katten kunnen eenvoudigweg kieskeurige eters zijn). Als je al deze mogelijkheden hebt gecontroleerd, blijft het een mogelijkheid dat je kat het misschien niet leuk vindt om zijn snorharen te laten stimuleren door de randen van de kom, dus het kan de moeite waard zijn om te proberen te voeren vanuit een ander type voerbak.

Hoe voorkom je snorharen van vermoeidheid?

Er zijn geen aanwijzingen dat snorharen “vermoeid” kunnen raken, maar als u denkt dat uw kat niet van een smalle, hoogzijdige kom houdt, dan kunt u proberen ze te voeren vanuit een bredere, lagerzijdige kom (zogenaamde “snorharvriendelijke” voerbakken zoals dr Catsby’s kommen) die geen contact met hun snorharen toestaan. Misschien wilt u ze ook laten drinken uit een waterfontein in plaats van het standaard type roestvrijstalen kattenbakken.

Kunnen honden snorharenmoeheid krijgen?

Honden hebben wel snorharen, maar die zijn veel korter en minder gevoelig dan de snorharen van katten. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat hun snorharen in contact komen met de zijkanten van hun voederschalen.

Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat afsnijdt?

Snorharen hebben dezelfde soort structuur als haar, dus er is geen pijnreactie als ze worden geknipt. Het is echter mogelijk dat er overstimulatie van de proprioceptorreceptoren is als ze worden doorgesneden, en dit kan enig ongemak veroorzaken. Bovendien hebben katten hun snorharen nodig voor dagelijkse activiteiten, waardoor ze een oordeel kunnen vellen bij het rennen, springen, jagen, spelen en omgaan met andere katten. Het wordt dus over het algemeen als oneerlijk beschouwd om de snorharen van katten te verwijderen.

Is snorharenmoeheid echt?

Snorharenmoeheid is geen aandoening die te vinden is in standaard veterinaire handboeken, terwijl de meeste dierenartsen twijfelen aan het bestaan van een syndroom dat bekend staat als “snorharenmoeheid”, is het belangrijk dat kattenouders de structuur en functie van kattensnorharen begrijpen en dat ze de snorharen van hun katten met respect behandelen