Feline Leukemie Virus (FeLV): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Bruine en witte kat zittend op wit platform

Veel katteneigenaren zullen hebben gehoord van Feline Leukemie, een veel voorkomende ziekte veroorzaakt door een katachtige leukemie virusinfectie. Maar veel verzorgers zijn misschien niet duidelijk over wat het is, hoe het een bedreiging kan vormen voor hun huisdier of wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun huisdier wordt beschermd.

Snel overzicht: Feline Leukemie Virus (FeLV)

tekstgrootte
Andere namen: FeLV
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Bleek tandvlees, lethargie, gewichtsverlies, koorts, ontsteking van orale weefsels.
medische dossiers
Diagnose: FeLV bloedonderzoek, algemeen bloedonderzoek.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Ja
jam-medisch
Behandelingsopties: Er is geen directe behandeling goedgekeurd voor FeLV. De behandeling is gericht op secundaire complicaties, zoals antibiotica voor bacteriële infecties, bloedtransfusies voor bloedarmoedekatten, enz. Katten die tijd buitenshuis doorbrengen, vooral zwerven, moeten FeLV-gevaccineerd zijn.
thuis
Huismiddeltjes: Het is belangrijk om een kat met FeLV binnen te houden. Idealiter is een FeLV-positieve kat de enige kat in het huishouden. Zo niet, dan moeten andere katten feLV-gevaccineerd zijn.

Wat is kattenleukemie?

Kattenleukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg en andere bloedvormende organen een verhoogd aantal onrijpe of abnormale witte bloedcellen produceren en andere organen op verschillende manieren beïnvloeden.

De ziekte treft alleen katten en wordt veroorzaakt door een infectieus virus genaamd Feline Leukemie Virus FeLV. FeLV is een zogenaamd retrovirus, een groep virussen die kanker en andere ziekten kunnen veroorzaken bij verschillende soorten, waaronder mensen.

Hoe vaak komt kattenleukemie voor?

De incidentie van feline leukemie varieert per locatie, maar in het algemeen, ongeveer 1-2% van de gezonde katten is besmet. De infectie komt vaker voor in huishoudens met meerdere katten, zieke katten, katten die buiten leven, en het wordt vaker gezien bij mannen dan bij vrouwen.

Plotselinge dood bij katten – 10 meest voorkomende oorzaken

Hoe krijgen katten katten leukemie?

Het virus wordt overgedragen van kat op kat door nauw sociaal contact, waaronder wederzijdse verzorging, het delen van voerbakken en kattenbakken of trays, en nauw fysiek contact zoals samen slapen.

Het virus is aanwezig in het speeksel en de nasale afscheidingen van geïnfecteerde katten, evenals de ontlasting en urine. Het virus kan niet lang overleven in de omgeving en daarom wordt infectie voornamelijk doorgegeven door direct contact tussen kat en kat.  Het virus kan ook worden doorgegeven aan kittens in de baarmoeder of via de melk in de eerste levensweken.

Wat gebeurt er als een kat een katachtige leukemie-infectie oppikt?

Blootstelling aan FeLV veroorzaakt niet noodzakelijkerwijs ernstige problemen. Er zijn drie hoofdtypen reacties op het virus.

 • Sommige katten zijn in staat om elimineer het virus effectief via hun eigen immuunreactie, en zullen vervolgens immuun zijn voor de ziekte.
 • Andere katten zijn in staat om de infectie bevatten, maar niet om het volledig te elimineren: deze katten blijven gezond en werpen het virus niet af.
 • Andere katten zijn niet in staat om effectief met het virus om te gaan, het ontwikkelen van een aanhoudende infectie, waarbij het virus constant in hun bloed (en speeksel) circuleert, en ze zullen zeer waarschijnlijk FeLV-gerelateerde ziekten ontwikkelen. Dit is de belangrijkste groep van zorg.

Een klein aantal katten ontwikkelt tussendoor immuunresponsen en past niet netjes in een van de drie bovenstaande categorieën.

Katachtige Leukemie Signs &Symptomen

Kat ligt op witte achtergrond kattenleukemie

Katten met feline leukemie worden immuungecompromitteerd, wat kan leiden tot een reeks secundaire gezondheidsproblemen.

Het belangrijkste effect van aanhoudende FeLV-infectie is de onderdrukking van het immuunsysteem van de kat. Dit heeft een aantal effecten op het lichaam van de kat.

Kattenleukemie kan het volgende veroorzaken:

 • Chronische, terugkerende secundaire infecties, zoals gingivitis of stomatitis, cystitis, huidziekte, ademhalingsaandoeningen en gastro-intestinale stoornissen.
 • Typische klinische symptomen gezien door een eigenaar kan een doffe kat zijn, met een droge, slechte vacht, een hoge temperatuur, slechte eetlust en gewichtsverlies.
 • De andere belangrijke effecten zijn ernstige bloedarmoede en multi-focale kanker lymfeklieren en andere inwendige organen aantasten, waardoor een reeks andere tekenen van ziekte ontstaat.

Feline Leukemie Test

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

De meeste dierenartsen bieden een interne zogenaamde “ELISA-bloedtest”, die een eiwit detecteert dat consequent wordt aangetroffen in het bloed van katten die aanhoudend met het virus zijn geïnfecteerd.

Deze tests zijn snel, betrouwbaar en kosteneffectief. Er is een gecombineerde test beschikbaar, waaronder Feline Immunodeficiency Virus (FIV), een ander virus dat vaak moet worden uitgesloten bij het onderzoeken van zieke katten.

Deze onmiddellijke test is een nuttige screeningsprocedure, maar er is een lage incidentie van valse positieven en valse negatieven (d.w.z. sommige katten testen positief op de test wanneer ze niet zijn geïnfecteerd, en andere katten testen negatief terwijl ze in feite het FeLV-virus hebben.)

Om deze reden, als een onverwacht resultaat wordt verkregen, en in sommige andere gevallen, moet een extra test worden verzonden naar een extern laboratorium.

Andere, meer gespecialiseerde, nauwkeurigere tests worden vervolgens gedaan om de status van de kat absoluut te bevestigen, hetzij testen op het virus zelf, de IFA-test om specifieke virale eiwitten in de bloedcellen van de kat te identificeren, of een PCR-test om specifiek genetisch materiaal van het FeLV-virus te identificeren.

Positieve resultaten zijn niet altijd het laatste woord. Soms is een vervolgtest nodig, 3 – 4 maanden later, om de langetermijnstatus van de kat te bevestigen.

Hoeveel kost een kattenleukemietest?

De kosten van de FeLV-test variëren afhankelijk van waar u woont en welk type test u kiest. Aan de onderkant kan de test kosten $25 tot $50, met complexere tests die kosten $ 50 tot $ 100 of meer.

Feline Leukemie Behandeling

FeLV kan niet volledig worden genezen, dus de behandeling is ondersteunend en palliatief.

De volgende maatregelen kunnen helpen om uw FeLV positieve kat zo gezond mogelijk te houden:

 • Effectieve preventie van wormen, vlooien en andere virale ziekten, omdat FeLV-positieve katten meer vatbaar zullen zijn voor problemen vanwege hun gecompromitteerde immuunsysteem.
 • Voeding van goede kwaliteit, het vermijden van rauw voedsel vanwege het verhoogde risico op blootstelling aan bacteriën.
 • Regelmatige bezoeken aan de dierenarts om ervoor te zorgen dat er geen verborgen tekenen van onderliggende problemen zijn.
 • Een bloedtransfusie kan in sommige gevallen worden aanbevolen.
 • Als een kat kankergezwellen ontwikkelt als gevolg van het FeLV-virus, chemotherapie kan worden gegeven.
 • Medicijnen soms gebruikt voor de behandeling van geïnfecteerde katten, waaronder Interferon, AZT (azidothymidine) en raltegravir, maar de therapeutische impact lijkt marginaal te zijn.
 • FeLV positieve katten moet binnen worden gehouden, uit de buurt van katten die niet tegen het virus zijn gevaccineerd.

Controle van feLV-infectie – Feline leukemie vaccin

Feline Leukemie Vaccin

Het Feline Leukemie vaccin kan helpen voorkomen dat katten het virus vangen en overdragen.

Een effectief FeLV-vaccin is beschikbaar. Kittens zijn het meest kwetsbaar voor het oppikken van het virus, dus idealiter moeten alle kittens worden gevaccineerd, tenzij hun verzorgers er zeker van zijn dat ze geen katten zullen tegenkomen die het virus dragen (bijvoorbeeld katten die alleen binnenshuis zijn).

Herhaalde vaccinaties voor volwassen katten moeten worden gegeven na een beoordeling van het risico van de kat. katten die alleen binnenshuis zijn, zullen een zeer laag risico lopen, terwijl katten die naar buiten gaan en socialiseren met andere katten een relatief hoog risico hebben.

Feline Leukemie Vaccin Bijwerkingen

De meeste katten vertonen geen zichtbare bijwerkingen na vaccinatie tegen kattenleukemie, maar zoals elk vaccin is er een lage incidentie van complicaties die zwelling op de vaccinplaats en zelden kanker op de plaats van vaccinatie kunnen omvatten, maanden of jaren later.

Om deze reden kunnen dierenartsen het vaccin op de ledemaat geven, in plaats van op de gebruikelijke locatie van de achterkant van de nek. Dit is in het geval van de zeldzame mogelijkheid dat kanker zich ontwikkelt op de vaccinplaats, omdat in dergelijke gevallen een ledemaatlocatie met meer succes kan worden behandeld dan een locatie achter de nek.

Laatste stadia van kattenleukemie

Plaatsen van lymfoom bij katten

Lymfomen ontwikkelen zich meestal in het maagdarmkanaal, maar ze kunnen zich door het hele lichaam ontwikkelen.

Uiteindelijk is FeLV een dodelijke ziekte. Voor een hardnekkig geïnfecteerde kat is de prognose zeer voorzichtig. In één onderzoek overleefden FeLV geïnfecteerde katten gemiddeld ongeveer 2,5 jaar nadat hun infectie was gediagnosticeerd, vergeleken met ongeveer 6,5 jaar voor niet-geïnfecteerde katten van vergelijkbare leeftijd.

Veelgestelde vragen

Is Feline Leukemie besmettelijk?

De ziekte treft alleen katten en wordt veroorzaakt door een infectieus virus genaamd Feline Leukemie Virus (FeLV).

Hoe wordt feline leukemie overgedragen?

Het Feline Leukemie-virus wordt overgedragen van kat op kat door nauw sociaal contact, waaronder wederzijdse verzorging, het delen van voerbakken en kattenbakken of trays, en nauw fysiek contact zoals samen slapen.

Kan een kat met kattenleukemie leven met andere katten?

Herhaalde vaccinaties voor volwassen katten moeten worden gegeven na een beoordeling van het risico van de kat, bijvoorbeeld katten met alleen binnen zullen een zeer laag risico hebben, terwijl katten die naar buiten gaan en socialiseren met andere katten een relatief hoog risico hebben.

Hoe lang kan een kat leven met kattenleukemie?

In één onderzoek overleefden FeLV geïnfecteerde katten gemiddeld ongeveer 2,5 jaar nadat hun infectie werd gediagnosticeerd.

Kunnen honden of mensen kattenleukemie krijgen?

Nee, de ziekte treft alleen katten

Kan kattenleukemie worden genezen?

FeLV kan niet volledig worden genezen, dus de behandeling is ondersteunend en palliatief.