Plotselinge dood bij katten – 10 meest voorkomende oorzaken

Plotselinge dood bij katten is een tragische gebeurtenis die vaak zonder waarschuwing voorkomt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van plotselinge dood bij katten, hoewel er enkele preventieve stappen kunnen worden genomen om deze tragedie te helpen voorkomen.

Een van de meest effectieve dingen die kunnen worden gedaan om plotselinge dood bij katten te voorkomen, is om ze regelmatig door een dierenarts te laten onderzoeken. Dit zal de vroege detectie en behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen mogelijk maken die aanwezig kunnen zijn. Het is ook van vitaal belang om routinematige vaccinaties en parasietbestrijdingsmaatregelen bij te houden om uw kat gezond te houden. Bij katten wordt plotselinge dood vaak veroorzaakt door een langdurige ziekte die zijn einde nadert. Als u wilt voorkomen dat uw harige vriend wordt blootgesteld aan gevaarlijke externe factoren, zoals verkeer, giftige stoffen en roofdieren, wilt u misschien uw kat de hele dag binnen houden of een afgesloten buitenruimte creëren waar uw kat tijd in kan doorbrengen.

Als uw kat plotseling is overleden, kan uw dierenarts onmiddellijk een obductie (autopsie bij dieren) uitvoeren en de doodsoorzaak bepalen. We zullen enkele van de verschillende redenen ontdekken waarom katachtigen plotseling sterven in het volgende artikel.

De 10 meest voorkomende oorzaken van plotselinge dood bij katten

1. Trauma

De kat slaapt of is een dode kat
Afbeelding Credit: PHONSIN AUPPACHAI, Shutterstock

Veel omstandigheden kunnen een traumatisch letsel aan een kat veroorzaken, waaronder aangereden worden door een auto, van een hoogte vallen of worden aangevallen door een ander dier. Volgens een studie gepubliceerd in het Canadian Veterinary Journal, is trauma de nummer één oorzaak van plotselinge dood bij katten.

Wat de oorzaak ook is, plotselinge dood bij katten is altijd tragisch. Als u vermoedt dat uw kat een traumatisch letsel heeft opgelopen, is het belangrijk om onmiddellijk veterinaire zorg in te roepen. Met een snelle behandeling kunnen veel katten herstellen van hun verwondingen en een lang en gelukkig leven leiden.

2. Feline Leukemie Virus

Dierenarts bij dierenkliniek die injectie geeft aan kat
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

Feline leukemie virus (FeLV) is een belangrijke oorzaak van plotselinge dood bij katten. Het virus wordt verspreid door contact met geïnfecteerd speeksel, bloed of uitwerpselen. Het kan ook worden verspreid van een geïnfecteerde moeder naar haar kittens voordat ze worden geboren.

De meeste katten die worden blootgesteld aan het virus worden niet ziek. Sommige katten ontwikkelen echter een vorm van kanker die lymfoom wordt genoemd. Lymfoom is de meest voorkomende vorm van kanker die wordt gezien bij katten met FeLV. Andere gezondheidsproblemen die kunnen optreden zijn bloedarmoede, infecties en bloedstollingsstoornissen.

Katten met FeLV hebben meer kans om plotseling te sterven dan katten zonder het virus. Als uw kat FeLV heeft, is het belangrijk om stappen te ondernemen om hem gezond te houden en te letten op tekenen van ziekte.

3. Hartaandoening

nebelung kat in dierenkliniek
Afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock

Hartziekten zijn de tweede meest voorkomende oorzaak van plotselinge dood bij katten. Er zijn veel verschillende soorten hartaandoeningen die bij katten kunnen voorkomen. De meest voorkomende is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). HCM is een aandoening waarbij de hartspier verdikt raakt, waardoor het voor het hart moeilijker wordt om bloed effectief te pompen. Dit kan leiden tot congestief hartfalen, wat fataal kan zijn.

Andere soorten hartaandoeningen die katten kunnen treffen, zijn hartklepaandoeningen, aangeboren hartafwijkingen en aritmieën. Hoewel er geen remedie is voor hartaandoeningen, kunnen vroege diagnose en behandeling de overlevingskansen en kwaliteit van leven voor getroffen katten verbeteren.

4. Infectieuze darmziekte

Dierenarts die injectie geeft aan kat
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Infectieuze darmziekte is de derde meest voorkomende oorzaak van plotselinge dood bij katten. Kattenziekte of katachtige panleukopenie is de meest voorkomende vorm van darmziekte bij katten en wordt veroorzaakt door een virus. Het virus tast de darm aan en veroorzaakt ontstekingen en diarree. In ernstige gevallen kan het virus de dood veroorzaken. Kattenziekte is zeer besmettelijk en kan worden verspreid door contact met geïnfecteerde uitwerpselen of braaksel. De beste manier om kattenziekte te voorkomen is door uw kat te vaccineren.

5. Urinewegverstoppingen

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Urinewegverstoppingen zijn een andere reden waarom katten plotseling kunnen sterven. Dit kan gebeuren wanneer de urethra of een ander segment van de urinewegen wordt geblokkeerd, waardoor de cbij het plassen. De verstopping kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, waaronder stenen, tumoren of zelfs een infectie. Als de blokkade niet snel wordt behandeld, kan dit leiden tot nierfalen en de dood. Symptomen van urinewegaandoeningen zijn onder meer overbelasting om te plassen, bloed in de urine en verlies van eetlust. Als u een van deze symptomen opmerkt, moet u uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

6. Meningo-encefalitis

dierenarts arts houdt kat
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Meningo-encefalitis is een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen en kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, bacteriën of parasieten. Meningo-encefalitis is vaak dodelijk bij katten en er is geen bekende remedie. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen en het ondersteunen van de ademhalings- en cardiovasculaire systemen van de kat.

Meningo-encefalitis is een ernstige ziekte die kan leiden tot een plotselinge dood bij katten. Als uw kat tekenen van neurologische problemen vertoont, zoals epileptische aanvallen of vreemd lopen, breng ze dan onmiddellijk naar de dierenarts. Vroege diagnose en behandeling zijn van cruciaal belang voor de beste overlevingskans.

7. Levernecrose

zieke kat
Image Credit: zieke kat, Flickr

Levernecrose is een aandoening waarbij de levercellen afsterven en worden vervangen door littekenweefsel. De oorzaken van levernecrose zijn talrijk en gevarieerd, maar de meest voorkomende oorzaak is leverziekte. Leverziekte kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder infectieuze hepatitis, kanker en toxines. Behandeling voor levernecrose is meestal een operatie om het zieke leverweefsel te verwijderen. Als de leverschade echter te ernstig is, kan een transplantatie nodig zijn.

8. Sepsis

tranende ogen van de kat
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock

Sepsis is een potentieel levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer een infectie optreedt en zich door het lichaam verspreidt. Bij katten kan sepsis optreden als gevolg van bacteriën die de bloedbaan binnendringen via een wond of andere openingen in de huid. De infectie kan dan ontstekingen en orgaanschade veroorzaken. Symptomen van sepsis bij katten zijn koorts, lethargie, verlies van eetlust en ademhalingsmoeilijkheden. Indien onbehandeld, kan sepsis leiden tot de dood. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal voor het best mogelijke resultaat.

9. Bloeding niet geassocieerd met trauma

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Bloeding die niet geassocieerd is met trauma is een ernstige aandoening die kan optreden bij katten. Het wordt meestal veroorzaakt door een gescheurd bloedvat of een verwonding aan de bloedvaten. “Niet geassocieerd met trauma” betekent dat de bloeding niet is opgetreden vanwege een ongeluk of gevecht – bloedingen kunnen ook worden veroorzaakt door toxines, tumoren of kanker. Symptomen van bloedingen zijn zwakte, bleek tandvlees en ingeklapte aderen. Als uw kat een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om dringende veterinaire zorg te zoeken.

10. Vergiftiging

zieke kat die het voedsel braakt
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

Vergiftiging is een van de belangrijkste oorzaken van plotselinge dood bij katten. Katten zijn zeer nieuwsgierige wezens en zullen vaak hun neus plaatsen waar ze niet thuishoren, wat ertoe kan leiden dat ze schadelijke stoffen binnenkrijgen. Zelfs zoiets onschuldigs als een kamerplant kan dodelijk zijn voor een kat als ze er genoeg van eten.

Er zijn veel voorkomende huishoudelijke artikelen die giftig kunnen zijn voor katten, waaronder schoonmaakmiddelen, medicijnen en planten. Als u vermoedt dat uw kat iets giftigs heeft ingenomen, is het belangrijk om snel te handelen en hem naar de dierenarts te brengen voor behandeling. In sommige gevallen, zoals bij antivriesvergiftiging, is er een tegengif dat het leven van uw kat kan redden als het op tijd wordt toegediend. Met een snelle behandeling zullen veel katten die vergiftigd zijn volledig herstellen.

Conclusie

Kortom, plotselinge dood bij katten is een reëel en ernstig probleem. Het kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, maar trauma en hartaandoeningen zijn de meest voorkomende oorzaken. Uw kat binnen houden, zijn vaccinaties krijgen en regelmatig naar de dierenarts brengen, zijn de beste manieren om uw kat te beschermen tegen plotselinge dood. Als u denkt dat uw kat risico loopt, praat er dan over met uw dierenarts.