Hoe te vertellen of uw kat een inwendige bloeding heeft – 5 tekenen om op te letten (Vet Antwoord)


Inwendige bloedingen zijn een zeer ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist. Het is vaak het gevolg van extern trauma, zoals aangereden worden door een auto, of vallen van een hoge plek. Postoperatieve complicaties, zelfs van eenvoudige operaties, kunnen leiden tot inwendige bloedingen, evenals tumoren die in bloedvaten groeien en spontaan scheuren.

Interne bloeding is over het algemeen een medische term die gereserveerd is voor grote hoeveelheden bloed die actief verloren gaan in de buikholte. Dit is iets heel anders dan bijvoorbeeld microscopisch bloedverlies door een urineweginfectie, of door diarree als gevolg van maag-darm irritatie.

Inwendige bloedingen zijn zeker niet uniek voor katten. Omdat katten echter heel goed zijn in het verbergen van ziekten, is het van cruciaal belang te weten op welke tekenen u moet letten die erop kunnen wijzen dat uw kat een inwendige bloeding heeft – en wat u eraan kunt doen.

Hier zijn enkele tips om inwendige bloedingen bij katten te herkennen. De kans is groot dat het een noodgeval is, en als zodanig behandeld moet worden. Als u vermoedt dat uw kat een inwendige bloeding heeft, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts!

kat gezicht verdeler 2

5 tekenen van inwendige bloedingen bij katten

1. Ze hebben bleke slijmvliezen

Een gemakkelijke thuismanier om te kijken naar mogelijk bloedverlies bij uw kat is het controleren van de kleur van hun tandvlees. Til hun lip op en kijk naar hun tandvlees en tong. Zijn ze roze? Lichtroze? Of zijn ze bleek, of zelfs wit?

Bleek of wit tandvlees is beslist niet normaal, en kan duiden op bloedverlies en een noodsituatie. Het kan nuttig zijn om naar de kleur van het tandvlees en de tong van uw kat te kijken als hij zich goed voelt, ter vergelijking – zodat u in een noodsituatie weet welke kleur het tandvlees normaal gesproken zou hebben.

Een ander gebied dat gecontroleerd kan worden zijn de pootkussentjes van uw kat. Pootkussentjes zouden normaal gesproken roze moeten zijn, zelfs bij katten die niet veel pigment in hun pootkussentjes hebben. Als de kleur plotseling bleek wordt, of wit, kan dit wijzen op bloedverlies.

Sommige dierenartsen gaan een stap verder, en gebruiken een subjectieve test die capillaire refill tijd heet – waarbij licht op het tandvlees wordt gedrukt tot het blinkt, en de tijd die het duurt voor het bloed zich vult en de kleur weer normaal wordt (in seconden). Gewoonlijk duurt het bijvullen maximaal 1 à 2 seconden. Als het langer duurt dan dat is er iets mis.

thematische onderbreking

2. Ze ademen snel

Bij katten kan een andere controle op bloedverlies zijn om naar hun ademhaling te kijken. Als er minder rode cellen zijn om zuurstof in de bloedbaan te vervoeren, moet de ademhaling dit compenseren door sneller te ademen, om meer zuurstof in het bloed te laten circuleren.

Nogmaals, het is nuttig om te weten wat de normale ademsnelheid van uw kat thuis is – zowel in termen van het aantal ademhalingen per minuut, als hoe hun borstbewegingen er tijdens het proces uitzien. Opmerking: de ademhaling moet niet worden gecontroleerd terwijl een kat spint, omdat spinnen een heel ander soort ademhaling met zich meebrengt, wat misleidende resultaten kan opleveren.

Katten die mogelijk een interne bloeding hebben, vertonen meestal een combinatie van sneller dan normale ademhaling, verhoogde inspanning om te ademen (inclusief abdominale contracties, of overdreven borstbewegingen), open-mond ademhaling, of hijgen. Elk van deze tekenen kan zeer ernstig zijn, en betekent meestal dat een kat onmiddellijke diergeneeskundige hulp nodig heeft.

thematische onderbreking

3. Ze eten niet

Als een anders gezonde kat plotseling stopt met eten, is dat meestal een vroege aanwijzing dat ze ziek zijn en in slechte gezondheid verkeren.

Hoewel dit niet specifiek is voor inwendige bloedingen, zal een kat met ernstig bloedverlies zich over het algemeen niet goed genoeg voelen om te eten. Vooral als uw kat niet eerder veranderingen in zijn eetlust heeft gehad, kan dit een belangrijke indicator zijn dat hij of zij naar een dierenarts moet.

kat weigert droge brokjes te eten
Image Credit: Elena Kutepova, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Ze gaan liggen of gedragen zich lusteloos

Bloedverlies, vooral in het geval van inwendige bloedingen, betekent dat er minder zuurstof beschikbaar is voor weefsels en organen om te gebruiken voor normale metabolische activiteiten. Dit gebrek aan circulerende zuurstof kan daarom een gevoel van vermoeidheid of lusteloosheid veroorzaken. Ook kunnen katten vaker gaan liggen, of slechts een paar stappen lopen voordat ze moeten stoppen.

Sommige katten kunnen zich gewoon verstoppen, soms op plaatsen waar ze dat normaal niet zouden doen. Anderen kunnen hun slaappatroon veranderen, of een gebrek aan interesse in spelen vertonen.

Al deze tekenen kunnen wijzen op een ernstige ziekte, inclusief mogelijke inwendige bloedingen, en moeten dringend behandeld worden voor verder onderzoek.

thematische onderbreking

5. Ze bloeden van een recente chirurgische incisie

Het klinkt misschien als een no brainer, maar als uw kat onlangs is geopereerd, moet u de chirurgische incisie in de gaten houden terwijl deze geneest. Vaak zal uw dierenarts u aanraden om het minstens één keer per dag te controleren, naast andere specifieke instructies.

In de eerste dagen na de operatie, vooral voordat de huid weer aan elkaar geheeld is, moet elke hoeveelheid bloed die uit de incisie komt een reden tot bezorgdheid zijn. Als dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Hoe groter de hoeveelheid bloed die u opmerkt, hoe zorgwekkender het is.

kat draagt operatiekleding
Image Credit: Mirra, Shutterstock

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Hoewel inwendige bloedingen bij katten geen algemene zorg zijn, is het een aandoening die de moeite waard is om te kennen, omdat het zo gevaarlijk kan zijn. Vooral als je weet op welke tekenen je bij je eigen kat moet letten.

Vergeet niet dat dit een levensbedreigende aandoening is, en bij verdenking onmiddellijke veterinaire aandacht vereist. Gelukkig is het vaak behandelbaar, afhankelijk van de oorzaak. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe effectiever de behandeling meestal is.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Natata, Shutterstock