Alvleesklierkanker bij katten: Symptomen, Zorg, & Behandeling (Vet Antwoord)


Alvleesklierkanker is een diagnose die geen enkele katteneigenaar ooit over zijn kat wil horen. Omdat de alvleesklier vele functies in het lichaam vervult, kan alvleesklierkanker ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat. De alvleesklier produceert verschillende hormonen en enzymen, waaronder insuline en glucagon, die de bloedsuikerspiegel regelen, en verschillende enzymen die helpen bij het verteren van voedsel.

Alvleesklierkanker bij mensen wordt ook beschreven als zeer pijnlijk. Vaak wordt de aandoening alleen definitief vastgesteld door middel van een buikoperatie, hoewel een lichamelijk onderzoek, klinische symptomen en bepaalde diagnoses ook alvleesklierkanker op de lijst van mogelijke problemen kunnen zetten. Helaas worden veel katten met deze aandoening uiteindelijk geëuthanaseerd, omdat de aandoening niet behandelbaar is.

Lees verder voor meer informatie over alvleesklierkanker bij katten.

kat gezicht verdeler 2

Wat is pancreaskanker bij katten?

Bij katten bevindt de alvleesklier zich in de buikholte, tussen de maag en de dunne darm.

De alvleesklier heeft twee basisdelen. Het ene wordt de endocriene alvleesklier genoemd, die hormonen produceert, en het andere wordt de exocriene alvleesklier genoemd, die dient om voedsel te verteren. Tot de hormonen die door de alvleesklier worden gemaakt behoren glucagon en insuline, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. De alvleesklier maakt ook spijsverteringsenzymen die helpen vet, eiwit en koolhydraten af te breken.

Kanker is een algemene term voor ongecontroleerde celgroei. Wanneer het uit een specifiek orgaan voortkomt, wordt het naar dat orgaan genoemd. Kanker die ontstaat in de alvleesklier wordt bijvoorbeeld alvleesklierkanker genoemd. Omdat er verschillende celtypes in de alvleesklier zijn, hangt het specifieke type alvleesklierkanker af van welke van deze cellen kanker wordt.

Alvleesklierkanker kan zich zowel in de endocriene alvleesklier als in de exocriene alvleesklier ontwikkelen, waardoor er verschillende klinische verschijnselen kunnen optreden. Er is ook een enkel kanaal dat dient om de door de alvleesklier geproduceerde enzymen in de dunne darm te lozen. Ook hier kan een eigen soort kanker ontstaan.

zieke kat met kattenziekte
Image Credit: Kittima05, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van pancreaskanker bij katten?

Alvleesklierkanker is niet goed onderzocht bij katten.

In het algemeen ontstaat kanker wanneer een deel van de normale levenscyclus van een cel wordt verstoord, waardoor ongecontroleerde celgroei mogelijk wordt. Dit kan gebeuren door een genetische mutatie, die spontaan kan zijn, of veroorzaakt door bepaalde zaken, zoals een virale infectie – waarbij viraal DNA de cellen infecteert, en tot een mutatie leidt. Er moet ook een stimulans voor celgroei zijn, of een verstoring van de celcyclusregeling, en een onvermogen van de normale lichaamsmechanismen om deze groei te stoppen.

Bij mensen worden als co-factoren beschouwd: alcoholgebruik, roken, diabetes, pancreatitis, overgewicht, of een familiegeschiedenis van pancreas- of andere kankers. Bij katten zijn veel van deze factoren niet van toepassing.

Waar zijn de tekenen van pancreaskanker bij katten?

Tekenen van alvleesklierkanker bij katten kunnen sterk variëren. Vaak hebben de klinische symptomen betrekking op het maagdarmkanaal, omdat de alvleesklier een grote invloed heeft op dat deel van het lichaam.

Tekenen van alvleesklierkanker bij katten kunnen zijn:

 • Veranderde eetlust (te veel of te weinig)
 • Veranderde dorst (te veel of te weinig)
 • Braken
 • Lethargie
 • Verbergen of andere veranderingen in gedrag
 • Buikpijn, zoals liggen in ongemakkelijke posities, of niet opgepakt willen worden
 • Gewichtsverlies
 • Geel worden van tandvlees en ogen
 • Haaruitval of een slechte vacht
 • Gebrek aan verzorging
 • Diarree
 • Witte of vettige ontlasting
kat braakt
Image Credit: Sarah2, Shutterstock

Wat zijn de potentiële gevaren van pancreaskanker bij katten?

De gevaren van alvleesklierkanker bij katten zijn tweeledig.

Ten eerste wordt het vaak in een later stadium van de ziekte gediagnosticeerd – vaak nadat de ziekte ernstig genoeg is om de dood tot gevolg te hebben, of een besluit tot euthanasie moet worden genomen.

Ten tweede, omdat bepaalde soorten alvleesklierkanker kunnen uitzaaien naar andere delen van het lichaam, kan het schadelijke gevolgen hebben voor de organen waarnaar het uitzaait, wat uiteindelijk ook tot de dood kan leiden.

Andere gevaren zijn het risico dat diabetes kan ontstaan als de ziekte voortschrijdt, en de alvleesklier niet in staat is voldoende hoeveelheden insuline te produceren. Als de exocriene alvleesklier wordt aangetast, kan het voor een kat ook onmogelijk zijn om voedsel te verteren.

Zelfs niet-kwaadaardige alvleeskliertumoren kunnen groot genoeg worden om veranderingen te veroorzaken in het vermogen van een kat om voedsel te verteren, de bloedsuikerspiegel te reguleren, of helemaal te eten. Zoals u ziet is alvleesklierkanker een ziekte met veel mogelijke gevolgen.

3 kat gezicht verdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kat alvleesklierkanker heeft?

Als uw kat meer traditionele tekenen vertoont, zoals overmatig gewichtsverlies, een slechte vacht en abnormale ontlasting, is het eerste wat u moet doen uw dierenarts bellen. Over het algemeen duurt het weken of maanden voordat dit soort tekenen zich ontwikkelen, wat betekent dat ze geleidelijk zijn opgetreden.

Uw dierenarts zal uw kat vaak binnen een dag of twee willen zien voor een lichamelijk onderzoek, geschiedenis, en om tests of diagnostiek in te plannen. Houd in de tussentijd het eten en drinken van uw kat in de gaten, en zorg ervoor dat hij de kattenbak gebruikt – dit alles zult u aan uw dierenarts willen melden.

Is alvleesklierkanker besmettelijk?

Nee, een kat met alvleesklierkanker kan niet veroorzaken dat andere katten het krijgen.

Hoe wordt alvleesklierkanker bij katten vastgesteld?

Hoewel klinisch onderzoek en medische geschiedenis problemen in de alvleesklier kunnen vaststellen, is een echografie over het algemeen veel nuttiger om een voorlopige diagnose te stellen. Bij een echografie wordt een scan van de buik gemaakt, om visuele veranderingen in de alvleesklier en de omliggende organen op te sporen, die erop kunnen wijzen dat er abnormale groei is opgetreden.

Soms zal als onderdeel van dit proces een naaldbiopsie worden aanbevolen. Andere keren zal worden gevraagd om direct via een operatie monsters van de alvleesklier te nemen.

kat met echografie in dierenkliniek
Image Credit: Libre, Shutterstock

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor alvleesklierkanker bij katten?

De behandeling van alvleesklierkanker kan afhangen van het type. Kanker kent twee algemene varianten, afhankelijk van of het al dan niet ziekte veroorzaakt. Kwaadaardige kankers (hoewel sommige mensen dit gewoon “kanker” noemen) hebben de neiging zich in het lokale gebied uit te breiden, en veroorzaken verlies van orgaanfuncties. Goedaardige, of niet-kwaadaardige, kankers vertegenwoordigen gewoon een ongecontroleerde groei die geen plaatselijk weefsel binnendringt of zich verspreidt, en hebben daarom geen noemenswaardige klinische symptomen.

Goedaardige pancreaskankers (pancreatische adenomen) hoeven misschien niet behandeld te worden, tenzij ze groot worden en druk uitoefenen op het omringende weefsel – in dat geval moeten ze misschien verwijderd worden.

Kwaadaardige vormen van alvleesklierkanker kunnen operatief worden verwijderd, als ze klein genoeg zijn. Maar dit leidt over het algemeen niet tot een goed resultaat, en veel katten kunnen nog verdere tumoren ontwikkelen.

In tegenstelling tot sommige soorten kanker reageert alvleesklierkanker over het algemeen niet goed op chemotherapie of andere medische therapieën. Als zodanig kunnen palliatieve behandelingen (waarbij het de bedoeling is uw kat comfortabel te houden, maar de ziekte niet te genezen) worden aanbevolen, waaronder pijnstillers en medicijnen tegen misselijkheid of eetlustopwekkende middelen.

3 kat verdeler

Conclusie

Alvleesklierkanker bij katten is geen milde ziekte. Gelukkig is het relatief zeldzaam bij deze soort.

Als u vermoedt dat uw kat deze aandoening heeft, is het eerste wat u moet doen uw dierenarts bellen en uitleggen wat u ziet. Vaak zal uw dierenarts een onderzoek willen doen, en dan overgaan tot diagnostiek om de volgende beste stappen te bepalen, gebaseerd op hoe ernstig de aandoening is. Vroege opsporing is belangrijk, want helaas zullen veel katten met alvleesklierkanker uiteindelijk aan de ziekte bezwijken.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Anastasiya Tsiasemnikava, Shutterstock