6 Meest voorkomende wormen en parasieten bij de kat (Antwoord van de dierenarts)


Niemand denkt graag aan wormen en parasieten bij zijn kat. Maar wat zijn ze precies, en wat zijn de meest voorkomende die we bij katten zien?

“Parasiet” is een algemene term voor een organisme dat zich op de huid bevindt, zoals mijten, teken of vlooien. Wormen daarentegen leven in verschillende delen van het darmkanaal. Veel katten krijgen parasieten of wormen van jongs af aan – hetzij van het buitenleven en de omgeving waarin ze leven, hetzij van het vangen van prooien. Soms krijgen katten parasieten van andere katten of honden. Zelden krijgen katten parasieten van mensen en brengen ze die ook niet in huis.

Er zijn veel verschillende soorten wormen en parasieten, die elk op hun eigen manier uniek zijn. Lees verder voor meer informatie!

3 kat gezicht verdeler

De 6 meest voorkomende wormen en parasieten bij katten

1. Vlooien

close up vlooien op kat
Image Credit: KanphotoSS, Shutterstock

De meeste mensen hebben wel eens van vlooien gehoord. In veel gevallen zijn vlooien thuis gemakkelijk op te sporen en vast te stellen. Dezelfde vlooien die honden treffen, treffen ook katten. En deze vlooien kunnen ook mensen bijten!

Katten krijgen vlooien meestal door blootstelling aan een andere kat, hond of ander buitendier dat ze heeft. Er zijn verschillende soorten vlooien, maar de katten- en hondenvlo heet Ctenocephalides felis.

Kattenvlooien brengen risico’s met zich mee waarvan veel mensen zich niet bewust zijn. Behalve dat ze jeuken en vervelend zijn, kunnen kattenvlooien ook andere ziekten overbrengen. Katten die vlooien inslikken tijdens het verzorgen kunnen lintwormen ontwikkelen. Vlooien kunnen ook “kattenkrabbenkoorts” veroorzaken, die mensen infecteert en lymfeklierzwellingen en koorts door een bacteriële infectie veroorzaakt. Vlooien kunnen ook bloedarmoede (gebrek aan rode bloedcellen) veroorzaken, wat zelfs tot de dood kan leiden – vooral bij kittens.

Over het algemeen kunnen katten die er slechter aan toe zijn een allergische reactie op vlooienbeten hebben. In deze gevallen kan zelfs een enkele vlooienbeet bij katten enorme schurft, jeuk en ongemak veroorzaken.

thematische onderbreking

2. Ticks

kat met teek
Image Credit: anastasiya parfenyuk, Shutterstock

Teken zijn insecten die worden opgepikt van omringende planten-dat kan zorgen baren als je kat regelmatig naar buiten gaat. Hoewel er veel soorten teken bestaan, kunnen slechts een paar katten besmetten, en ze hebben de neiging om te variëren per geografische locatie.

Als u uw kat aantreft met een teek, is verwijdering de sleutel. Vergeet niet dat teken andere ziekten bij zich kunnen dragen, zoals de ziekte van Lymes, dus snelle en nauwkeurige verwijdering is belangrijk. Neem eerst contact op met je dierenarts om te horen hoe hij wil dat je te werk gaat. Sommige dierenartsen zullen u vragen uw kat hiervoor langs te brengen.

thematische onderbreking

3. Lintwormen

Lintworm in de maag van een kat
Image Credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Lintwormen, ook wel platte of lintwormen genoemd, zijn wormen die gesegmenteerd zijn in kleine stukjes. Ze leven in de darm van katten, waar periodiek stukjes afbreken om eitjes in de omgeving af te scheiden en hun levenscyclus voort te zetten. Deze segmenten zijn met het blote oog te zien, en zien er vaak uit als rijstkorrels rond de anus van uw kat. Als ze vers zijn, kun je ze zien kruipen!

Lintwormen worden door katten opgedaan via vlooien, of bij het jagen in de buitenlucht.

thematische onderbreking

4. Rondwormen

katten rondwormen
Image Credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

Rondwormen lijken meer op echte wormen – ze zien er rond uit en zijn vaak vele centimeters lang. Ze produceren eitjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog, in tegenstelling tot lintwormen. Katten kunnen spoelwormen krijgen door de jacht, of van hun moeder. Ze kunnen ze ook krijgen via andere besmette katten in het huishouden.

thematische onderbreking

5. Giardia

giardia parasieten
Image Credit: Kateryna Kon, Shutterstock

Giardia zijn een soort parasiet die protozoön worden genoemd. Ze zijn te klein om met het blote oog te zien. Ze worden meestal opgelopen door het eten van besmette uitwerpselen.

thematische onderbreking

6. Oormijten

kitten met oormijt
Image Credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Oormijten zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ze leven in de gehoorgang en leven van oorsmeer en andere afscheidingen.

thematische onderbreking

Wat zijn de klinische symptomen van wormen en mijten bij katten?

Wormen kunnen verschillende klinische symptomen veroorzaken, zoals jeuk, afscheiding uit het aangetaste gebied, diarree of huidaandoeningen als ze op de huid zitten.

Hoe worden wormen en parasieten bij katten behandeld?

Vaak is de beste optie voor behandeling een recept van uw dierenarts. Dit kan in pil- of vloeibare vorm zijn, of zelfs een topische behandeling die elke één tot drie maanden op de huid van uw kat wordt aangebracht. Soms zijn er twee verschillende medicijnen nodig om het probleem te behandelen – sommige behandelen alleen vlooien of wormen, maar niet beide.

kat onderzocht door dierenartsen
Image Credit: Kzenon, Shutterstock

kattenpoot verdeler

Conclusie

Zelfs de meest voorkomende wormen en parasieten bij katten kunnen ontmoedigend zijn. Daarom kan meer informatie erover zeker helpen bij het identificeren van een probleem.

Aarzel nooit om contact op te nemen met uw dierenarts als u vragen heeft. En, als u denkt dat uw kat een worm of parasiet heeft, maak dan een foto of video, en neem een monster van de ontlasting of haar mee naar uw dierenarts. Deze zijn vaak nuttig om vast te stellen wat er aan de hand is, en om de behandeling van uw kat veel sneller te starten.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Maja Marjanovic, Shutterstock