Helpt een luchtreiniger tegen de geur van kattenbakvulling?


Veel mensen gebruiken luchtreinigers om allergiesymptomen te verminderen, schadelijke chemicaliën of schimmelsporen uit te filteren en de lucht in hun huis schoner te maken. Als luchtreinigers daartoe in staat zijn, zouden ze dan ook effectief zijn bij het verwijderen van de geur van kattenbakvulling in uw huis?

Het antwoord is ja, luchtreinigers kunnen helpen de geur van kattenbakvulling en andere geuren te verminderen. Dus, laten we eens dieper ingaan op deze apparaten die echt van pas kunnen komen voor kattenliefhebbers en enkele andere dingen die je kunt doen om de gevreesde kattenbakgeur te helpen verlichten.

kattenpoot verdeler

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat dat ontworpen is om de luchtkwaliteit te verbeteren door verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Luchtreinigers zijn in de handel verkrijgbaar als zelfstandige eenheid die in een bepaalde ruimte kan worden geplaatst of als grotere eenheid die op een HVAC- of AHU-eenheid wordt aangesloten.

Luchtreinigers worden vaak op de markt gebracht voor mensen met allergieën en astmapatiënten, maar vanwege hun mogelijkheden kan iedereen er baat bij hebben. Luchtreinigers zijn gemaakt om stof, pollen, huidschilfers van huisdieren, rookdeeltjes, schimmelsporen, stofmijtafval, bacteriën en andere verontreinigende en irriterende stoffen in de lucht te elimineren.

Ze werken met een ventilator die lucht in de unit zuigt, een filter vangt vervolgens verontreinigende stoffen en andere deeltjes op en haalt ze uit de lucht, waarna de vers gereinigde lucht weer in de ruimte wordt gebracht.

Meest voorkomende soorten luchtfilters

luchtreiniger in de woonkamer
Image Credit: Yuttana Jaowattana, Shutterstock

HEPA-technologie

HEPA staat voor high-efficiency particulate air, en deze filters moeten voldoen aan een norm om ten minste 99,97% van alle deeltjes groter dan 0,3 micron af te vangen om gecertificeerd te worden. HEPA filters zijn gemaakt van een zeer fijn vezelachtig materiaal dat in de vorm van een accordeon is gevouwen.

HEPA-filters kunnen 2 tot 4 jaar meegaan, afhankelijk van hoe snel ze vol raken. Als ze vol raken, kan de lucht er niet meer doorheen en is een nieuw HEPA-filter nodig.

Geactiveerde Koolstof Technologie

Actieve koolstoffilters bevatten poriën van moleculaire grootte die zeer absorberend zijn en gebruik maken van chemische binding. Ze zijn zeer effectief in het opvangen van verontreinigende stoffen zoals vluchtige organische verbindingen, gassen, tabaksrook en geur.

Als deze verontreinigende stoffen eenmaal door het filter zijn opgevangen, komen ze niet meer in de lucht terecht, waardoor de kans op herbesmetting nihil is. Actieve kool werd begin 1900 verkocht om water te zuiveren en de kleur van suiker te verwijderen. Het werd tijdens WO I zelfs gebruikt in de gasmaskers van soldaten en om hun water te zuiveren.

UV Technologie

UV-luchtreinigers gebruiken een UV-lamp die celbeschadiging veroorzaakt en uiteindelijk micro-organismen vernietigt door ze te bestralen wanneer ze passeren. Deze UV-technologie wordt meestal gebruikt in combinatie met HEPA-systemen in plaats van op zichzelf, omdat het deeltjes in de lucht niet kan elimineren. UV is zeer geschikt om ziektekiemen, bacteriën en virussen te elimineren.

Negatieve ionen

Negatieve ionen zijn een van de minst effectieve luchtzuiveringstechnologieën. Bij deze technologie worden negatieve ionen in de lucht vrijgelaten en de verontreinigingen worden niet geëlimineerd, maar vallen uit de lucht en worden overgedragen op de muren of vaste voorwerpen in de kamer. Dit veroorzaakt een verhoogd risico op hercirculatie als de verontreinigingen loskomen en weer in de lucht terechtkomen.

Welk type luchtreiniger werkt bij kattenbakgeurtjes?

luchtreiniger thuis
Image Credit: Parinya Smithijaroenpon, Shutterstock

Het meest aanbevolen type luchtreiniger om kattenbakgeurtjes te helpen elimineren zou de HEPA luchtreiniger met een actief koolfilter zijn. Actieve kool is de meest effectieve manier om geuren in huis te elimineren.

Hoewel HEPA fantastisch is in het vangen van deeltjes zoals haren en huidschilfers van huisdieren en het zuiveren van de lucht in het algemeen, zul je niet zoveel geluk hebben met het elimineren van geurtjes als je alleen een HEPA gebruikt. Het actieve koolfilter in de HEPA luchtreiniger kan de kleine deeltjes aan, zoals de gassen die vrijkomen bij de ammoniak uit kattenpoep.

3 kat gezicht verdeler

Hoe de juiste luchtreiniger te kiezen

Het kiezen van de juiste luchtreiniger kan een uitdaging zijn, vooral als je er nog nooit een hebt gekocht. Dit kan een dure investering zijn en u wilt er zeker van zijn dat u er een krijgt die het beste voor u werkt en u waar voor uw geld geeft. Hier zijn overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een luchtreiniger:

Locatie

Eerst en vooral moet u een idee hebben waar u uw luchtreiniger wilt plaatsen. Aangezien u kattenbakgeurtjes wilt elimineren, kunt u het beste kiezen voor de kamer waar de kattenbak staat. Controleer of de luchtreiniger een “AHAM Verified”-zegel heeft, dan kunt u erop vertrouwen dat de betreffende unit de op het zegel vermelde kamergrootte aankan.

Als er geen keurmerk is, geloof dan niet altijd de fabrikant op zijn woord, kijk bij reivers en consumentenrapporten voor de meest onbevooroordeelde informatie over hoe groot een bepaalde luchtfilter is.

Huis en Gezondheidsbehoeften

Je hebt een luchtreiniger nodig die past bij de specifieke behoeften van je huis en gezondheid. Zoals we eerder hebben besproken, is de beste luchtreiniger die u kunt kopen een HEPA luchtreiniger met een actief koolstoffilter. Zo worden niet alleen geuren verwijderd, maar worden ook huidschilfers, allergenen, stof en andere stoffen uit de lucht gefilterd.

Geluidsniveau

Uw luchtreiniger zal altijd in werking zijn, dus u wilt er zeker van zijn dat het een stil apparaat is. Kijk voor de decibel niveaus op de verpakking en zorg ervoor dat je reviews leest over hoe hard een bepaald product geluid maakt tijdens het gebruik. U kunt zelfs in de winkel kijken of er vloermodellen zijn die u persoonlijk kunt testen.

Prijs

Natuurlijk wilt u de kosten van de luchtreiniger in overweging nemen om ervoor te zorgen dat hij in uw budget past. U zult niet willen beknibbelen op de kwaliteit van het apparaat om een goede prijs te krijgen, omdat u wilt dat het de klus klaart. Zorg ervoor dat u verschillende merken en modellen onderzoekt en kijk naar hun consumentenbeoordelingen voordat u een definitieve beslissing neemt.

CADR beoordeling

De CADR-waarde is de hoeveelheid schone lucht die een luchtreiniger produceert bij de hoogste snelheidsinstelling, berekend in kubieke meter per minuut. Hoe hoger de CADR-waarde, hoe sneller en effectiever de luchtreiniger. HEPA-filters halen vaak de hoogste CADR-waarden van alle soorten luchtreinigers.

Bijkomende kosten

Iets anders om te overwegen zijn de extra kosten die aan een luchtreiniger verbonden zijn. Niet alleen moet u het filter vervangen als het vol raakt, maar u moet ook rekening houden met eventuele onderhouds- en energiekosten. Als u zich zorgen maakt over de energiekosten, kijk dan of de producten die u overweegt een Energy Star-classificatie hebben.

garenbalverdeler

Extra manieren om de geur van kattenbakvulling te minimaliseren

kat buiten de kattenbak
Image Credit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Naast een luchtreiniger zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om de kattenbakgeur in je huis te helpen minimaliseren. Het bijhouden van al deze tips en trucs zal de meest effectieve manier zijn om je probleem op te lossen. Dit is wat u kunt doen.

Gebruik een Nest Deodorant of Baking Soda

Kattenbakgeurverdrijvers zijn een gemakkelijke manier om kattenbakgeur onder controle te krijgen. Je strooit gewoon wat in de kattenbak en laat het zijn werk doen. De meeste van deze ontgeurders gebruiken zuiveringszout als hoofdingrediënt, omdat het zo effectief is in het neutraliseren van geuren, dus als je geen ontgeurder hebt, kun je er gewoon wat gewone zuiveringszout in strooien.

Gebruik kattenbakken met filters

Sommige overdekte kattenbakken worden geleverd met hun eigen filter, die kan helpen geuren op te vangen en de geur te verminderen.

Kies kwaliteitsstrooisel

Een goede kwaliteit kattenbakvulling is belangrijk. U wilt er zeker van zijn dat u het juiste type kiest dat werkt voor u en uw kat, want er zijn verschillende soorten en texturen op de markt. Dit kan resulteren in wat vallen en opstaan, maar er zijn geweldige kattenbakvullingen verkrijgbaar die de geur helpen verminderen..

Maak de kattenbak dagelijks schoon

Een van de meest effectieve manieren om kattenbakgeur te verminderen is het dagelijks schoonmaken van de kattenbakken in huis. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om meerdere keren per dag schoon te maken om de geuren voor te zijn.

Kattenbak schoonmaken
Image Credit: Zoran Fotograaf, Shutterstock

Plaats de kattenbak in een goed geventileerde ruimte

Plaats uw kattenbak in een goed geventileerde ruimte in huis in plaats van hem op te sluiten in een kleine kamer met weinig ventilatie. Hierdoor kunnen de geuren zich sterk ophopen. Hoe meer luchtverplaatsing, hoe beter.

Was de kattenbak regelmatig

U moet niet alleen de dagelijkse schoonmaak bijhouden, maar om de paar weken de hele kattenbak grondig schoonmaken door de inhoud eruit te gooien en grondig te wassen met water en zeep.

Vervang kattenbakken indien nodig

Uw kattenbak moet uiteindelijk worden vervangen. Probeer niet vast te houden aan een oude doos waarin zich geuren hebben genesteld. Als u hebt geprobeerd hem steeds te wassen en hij blijft leeg een geur verspreiden, dan is het tijd voor een nieuwe.

kat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Het hebben van een luchtreiniger kan zeer nuttig zijn bij het elimineren van de kattenbakvulling geur uit het huis. Kies een HEPA luchtreiniger met een actief koolstoffilter voor de beste resultaten voor zowel algemene luchtzuivering als geurbestrijding. Veel andere nuttige tips kunnen u helpen de kattenbakgeur in uw huis onder controle te krijgen en het gebruik ervan in combinatie met een luchtreiniger is uw beste gok.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Yuttana Jaowattana, Shutterstock