Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

kat die op oranje handdoek ligt

Net als mensen kunnen katten in contact komen met giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Katten komen giftige stoffen tegen door ze in te slikken, erop te kauwen, in te ademen of fysiek in contact te komen door er tegenaan te poetsen of er doorheen te lopen. Bij het omgaan met vermoedelijke vergiftiging bij katten, is het belangrijk om de tekenen van vergiftiging te herkennen en te weten wat je moet doen als je ze ziet.

Snel overzicht: Vergiftiging bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Braken, kwijlen, ademhalingsmoeilijkheden, tremoren, toevallen, slechte eetlust, lethargie, overmatig drinken en urineren.
medische dossiers
Diagnose: Geschiedenis van toxine inname of toepassing, bloedonderzoek, urineonderzoek.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Afhankelijk van het toxine. Ingenomen toxines kunnen inductie van braken, actieve kool nodig hebben om een toxine te binden en intraveneuze vloeistoftherapie. Topische toxines kunnen ook baden vereisen om de stof te verwijderen. Sommige specifieke medicijnen zijn nodig om de effecten van bepaalde toxines tegen te gaan.
thuis
Huismiddeltjes: Baden met dishsoap als er iets actueels is aangebracht. Onmiddellijke veterinaire zorg is het beste voor elk ingenomen toxine, omdat de meeste tijdsbeperkingen hebben voor de behandeling.

Wat veroorzaakt vergiftiging bij katten?

Veel stoffen kunnen vergiftiging bij katten veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van kattenvergiftiging zijn:

 • Giftige planten zoals lelies (dag, tijger, Japanse show), tulpen en rododendrons, azalea’s
 • Inname van of fysiek contact met gewone huishoudelijke producten zoals bleekmiddel, ontsmettingsmiddelen en andere reinigingsproducten, antivries, insecticiden, pesticiden en rodenticiden (rattengif)
 • Veel voorkomende medicijnen zoals Ibuprofen, paracetamol (ook wel paracetamol genoemd), antidepressiva, cannabisproducten en vrij verkrijgbare niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers
 • Actuele insecticiden ontworpen om vlooien en teken te doden en alle producten die permethrine bevatten
 • Inname van menselijke voedingsmiddelen, vooral alles wat xylitol, knoflook, uien, alcohol, chocolade, zwarte thee, koffie, overmatig vetgehalte, rauwe vis, druiven en rozijnen of ander gedroogd fruit bevat

Lees ook: Wat kunnen katten eten? 36 menselijke voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 ze kunnen het niet!

Vergiftiging bij katten is een ernstig probleem.

Hoewel vergiftiging bij katten niet vaker voorkomt dan vergiftiging bij honden, kan het vaak leiden tot ernstigere symptomen.

Dit komt door verschillende factoren, waaronder:

 • Hun relatief kleine formaat. Zelfs kleine doses gifstoffen kunnen giftig zijn bij kleine dieren. Kittens lopen een nog hoger risico omdat ze zo klein zijn.
 • Katten metaboliseren chemicaliën anders dan honden, waardoor het moeilijker of zelfs onmogelijk kan worden om de giftige stof uit hun lichaam te verwijderen.
 • Veel katten leven zonder toezicht en buiten, waar zij in contact kunnen komen met giftige stoffen. Veel ouders van huisdieren realiseren zich niet eens dat hun kat is vergiftigd omdat ze hun kat niet in contact hebben zien komen met de giftige stof.
 • Katten likken zichzelf om te verzorgen, en per ongeluk innemen van een stof tijdens het verzorgen is een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten.

Symptomen van vergiftiging bij katten

Kat met open mond

De symptomen van vergiftiging bij katten verschillen afhankelijk van de stof die de vergiftiging heeft veroorzaakt, maar er zijn een paar belangrijke tekenen om naar te zoeken.

De tekenen van vergiftiging bij katten variëren dramatisch, afhankelijk van aan welk toxine de kat is blootgesteld, de algehele gezondheid van de kat, hoe de kat werd blootgesteld (inname, inademing, enz.), Hoe lang geleden de blootstelling plaatsvond en de hoeveelheid gif die aan de kat werd blootgesteld.

Katten zijn meesters in het verbergen van ziekten en in milde gevallen merkt u misschien helemaal geen symptomen op. Vergiftiging beïnvloedt het hele lichaam, maar de meest voorkomende lichaamssystemen die worden beïnvloed, zijn het gastro-intestinale systeem, de huid, de nieren, de lever en het zenuwstelsel.

Typisch, als tekenen van vergiftiging gaan verschijnen, hebben ze de neiging om plotseling op te treden, d.w.z. de kat was in orde en nu is hij dat niet, maar in sommige gevallen kan de reactie 24 uur of langer worden uitgesteld.

De meest voorkomende tekenen van vergiftiging bij katten incLude:

 • Braken
 • Kwijlen
 • Diarree
 • Moeite met ademhalen
 • Lethargie of zwakte, wiebelige gang
 • Reageren
 • Tremoren, epileptische aanvallen of spiertrekkingen
 • Verlies van eetlust
 • Meer drinken dan normaal of overmatig urineren
 • Rode of ruwe huid of voetzolen als gevolg van een chemische brandwond
 • Bloederig braaksel, speeksel en/of ontlasting
 • Bleek tandvlees
 • Overmatig niezen
 • Verbergen of verminderd sociaal gedrag
 • Gelige tint op de huid en het oogwit (geelzucht)
 • Racehartslag of te lage hartslag (normale hartslag in rust bij katten is 130-150 slagen per minuut)

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kat vergiftigd is?

Wat te doen als uw kat is vergiftigd

Zodra u vermoedt dat uw kat mogelijk vergiftigd is, neemt u onmiddellijk contact op met een dierenarts of een dierenkliniek.

Als u vermoedt dat uw kat is vergiftigd, wacht dan niet: bel uw lokale dierenarts tijdens normale kantooruren of uw plaatselijke dierenkliniek.

Veel mensen zullen wachten tot hun kat tekenen van ziekte vertoont, maar als u weet dat uw kat is blootgesteld aan een toxine, of als uw kat tekenen van vergiftiging vertoont, kunt u het beste onmiddellijk uw dierenarts bellen.

Lees ook: Planten giftig voor katten: giftige planten om te vermijden

De reden hiervoor is dat uw dierenarts de giftige stof veilig uit het lichaam van uw kat kan verwijderen, waardoor de tekenen van vergiftiging helemaal worden vermeden. Als u geen toegang heeft tot een lokale dierenarts, bel dan de hulplijn voor huisdierengif of uw lokale gifbestrijding.

Als u weet waaraan uw kat is blootgesteld, neem dan een monster ervan of een foto ervan mee naar de dierenarts. Zorg ervoor dat u het ingrediëntenetiket indien van toepassing opneemt. Dit is belangrijk omdat het uw dierenarts de informatie geeft die ze nodig heeft om mogelijk het leven van uw kat te redden.

Zelfs als u hebt gegoogled en weet hoe u braken bij uw kat kunt veroorzaken, induceer nooit braken bij een kat zonder toezicht van een dierenarts of gifexpert, persoonlijk of telefonisch. Sommige stoffen, zoals bleekmiddel, kunnen de slokdarm verbranden bij een kat die is geïnduceerd tot braken, en het induceren van braken is niet de juiste keuze in alle gevallen van vergiftiging.

Kunnen katten herstellen van de tekenen van vergiftiging?

Kat die een kegel draagt

Met de juiste behandeling kunnen de meeste katten herstellen van vergiftiging en een gezond leven leiden.

In de meeste gevallen kunnen katten zonder incidenten herstellen van vergiftiging en een lang, normaal en gezond leven leiden. In andere gevallen, zoals katten die nierfalen ontwikkelen door het innemen van lelies of ethyleenglycol in antivries, kan er permanente schade aan inwendige organen zijn door de vergiftiging.

Als uw kat ooit in contact komt met een gif, is het zoeken naar snelle veterinaire aandacht uw beste gok en helpt uw kat snel te herstellen zonder problemen op de lange termijn.

Hoe vergiftiging bij katten te voorkomen

Het beste medicijn is preventieve geneeskunde. Hier zijn enkele tips om uw kat veilig te houden:

 • Houd je kat binnen. Als uw kat van het buitenleven houdt, neem uw kat dan aan de lijn of houd uw kat veilig in een veilige ruimte, zoals een Catio.
 • Zorg ervoor dat uw kat beschermd is tegen giftige stoffen door alle potentieel giftige stoffen in uw huis te houden, inclusief chemicaliën, insecticiden, pesticiden, buiten het bereik van dieren.
 • Controleer uw tuin op giftige plantenen sluit de toegang van uw kat tot deze planten uit.
 • Bewaar alle vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen en supplementen in een gesloten kast.
 • Vermijd het gebruik van vrij verkrijgbare vlooienbehandelingen, vlooienbanden en sprays die permethrinen bevatten op je kat. Permethrinen zijn extreem giftig voor katten.

Door uzelf voor te lichten over wat niet veilig is voor uw kat en bewuste veranderingen in uw omgeving aan te brengen om uw kat uit de buurt van deze stoffen te houden, beschermt u uw kat tegen onbedoelde vergiftiging. Wie weet red je zelfs het kattenleven van een vriend.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat vergiftigd is?

De tekenen van vergiftiging bij katten variëren dramatisch, afhankelijk van aan welk toxine de kat is blootgesteld, de algehele gezondheid van de kat, hoe de kat werd blootgesteld (inname, inademing, enz.), Hoe lang geleden de blootstelling plaatsvond en de hoeveelheid gif die werd ingenomen of anderszins werd blootgesteld. Katten zijn meesters in het verbergen van ziekten en in milde gevallen merkt u misschien helemaal geen symptomen op. Vergiftiging beïnvloedt het hele lichaam, maar de meest voorkomende getroffen lichaamssystemen zijn het gastro-intestinale systeem, tde huid, de nieren, de lever en het neurologische systeem.

Typisch, als tekenen van vergiftiging gaan verschijnen, hebben ze de neiging om plotseling op te treden, d.w.z. de kat was in orde en nu is hij dat niet, maar in sommige gevallen kan de reactie 24 uur of langer worden uitgesteld. De meest voorkomende tekenen van vergiftiging bij katten zijn:

 • Braken
 • Kwijlen
 • Diarree
 • Moeite met ademhalen
 • Lethargie of zwakte, wiebelige gang
 • Reageren
 • Tremoren, epileptische aanvallen of spiertrekkingen
 • Verlies van eetlust
 • Meer drinken dan normaal of overmatig urineren
 • Rode of ruwe huid of voetzolen als gevolg van een chemische brandwond
 • Bloederig braaksel, speeksel en/of ontlasting
 • Bleek tandvlees
 • Overmatig niezen
 • Verbergen of verminderd sociaal gedrag
 • Gelige tint op de huid en het oogwit (geelzucht)
 • Racehartslag of te lage hartslag (normale hartslag in rust bij katten is 130-150 slagen per minuut)

Als u een van deze symptomen opmerkt, bel dan uw dierenarts, een dierenkliniek voor noodgevallen of als geen van beide beschikbaar is, de ASPCA 24-uurs gifhotline.

Kunnen katten zelf herstellen van vergiftiging?

Of een kat kan herstellen van vergiftiging zonder veterinaire behandeling hangt af van de algehele gezondheid van de kat, de hoeveelheid giftige stof waaraan de kat werd blootgesteld en het type gif. Meestal is het nog steeds een heel goed idee om uw dierenarts te bellen voor advies. Als uw kat tekenen van vergiftiging vertoont, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Hoe red je een vergiftigde kat?

Het beste wat u kunt doen als u vermoedt dat uw kat is vergiftigd, is om onmiddellijk uw lokale dierenarts, een lokale dierenkliniek of de hotline voor huisdiergif op (888) 426-4435 te bellen.

Zorg ervoor dat uw kat zich op een veilige plaats bevindt en verwijder alle toegang tot gifstoffen. Bewaar de giftige stof of noteer waaraan u denkt dat uw kat is blootgesteld, zodat u die informatie aan uw dierenarts kunt doorgeven.

Wek geen braken op of start geen andere medische behandeling thuis bij uw kat zonder toezicht van een dierenarts.