De oren van mijn kat zijn warm: wat te doen

close-up langharige kat

Als je een kattenouder bent, besteed je waarschijnlijk veel tijd aan het aaien of knuffelen van hen, en over het algemeen in contact met hen, zodat u onbewust weet hoe ze zich normaal voelen. Ben je ooit het hoofd van je kat gaan aaien en heb je gemerkt dat de oren van je kat warm aanvoelen? Dit kan betekenen dat je kat koorts heeft, oorproblemen of gewoon dat hij wat zon heeft genoten of dat je handen het bijzonder koud hebben.

Snel overzicht

01

De oren van uw kat kunnen warm aanvoelen als gevolg van koorts, zonnesteek of oorproblemen zoals mijten en infecties.

02

Laat je niet misleiden – de oren van je kat kunnen ook warm aanvoelen omdat je handen koud zijn of omdat ze al een tijdje ergens warm zitten. Door hun temperatuur te laten controleren, kunt u bevestigen of er een probleem is.

03

Een zonnesteek is een noodgeval. Als uw kat tekenen van een zonnesteek vertoont, zoals hijgen, snelle ademhaling, instorting of dribbelen, is het belangrijk om hem te koelen en dringend contact op te nemen met een dierenarts.

In dit artikel behandelen we de verschillende oorzaken van warme oren bij katten – wanneer het een teken is van een probleem en wanneer het een rode haring kan zijn. Het belangrijkste is dat we uitleggen wat je moet doen als de warme oren van je kat een teken lijken te zijn dat ze zich niet goed voelen.

Mogelijke oorzaken van warme oren bij katten

Hieronder vindt u enkele mogelijke redenen waarom de oren van uw kat warm kunnen aanvoelen:

Koorts

Koorts betekent dat de lichaamstemperatuur van uw kat hoger is dan normaal, en dit kan duidelijk zijn wanneer u ze aanraakt. De vacht van uw kat kan het moeilijk maken om zijn werkelijke lichaamstemperatuur te voelen, dus gebieden met minder vacht – zoals hun oren, neus en poten – zijn waar het het meest opvalt.

Als uw kat koorts heeft, kan dit worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, en afhankelijk van het deel van het lichaam dat is aangetast, kunt u een verscheidenheid aan andere symptomen opmerken. Als uw kat bijvoorbeeld gastro-enteritis (een infectie van de maag en darmen) heeft, kunt u braken, diarree of beide opmerken. Als ze kattengriep hebben, kunnen ze niezen met een neusafscheiding en loopogen. Aan de andere kant, als uw kat een geïnfecteerde kattenbeet heeft die een abces op zijn poot heeft gevormd, kunt u een zwelling of wond zien en kan uw kat mank lopen.

Soms zijn er geen specifieke symptomen anders dan koorts, en dit staat bekend als ‘pyrexie van onbekende oorsprong’. De meeste van deze gevallen worden veroorzaakt door virale infecties, maar andere zeldzamere oorzaken zijn ontsteking, immuungemedieerde aandoeningen en kanker. U kunt meer te weten komen over koorts bij katten door ons artikel te lezen.

Allergieën

Allergieën bij katten kunnen zowel hun oren als hun huid beïnvloeden, wat ertoe kan leiden dat hun oren warm aanvoelen. Mogelijke allergenen zijn voedsel, vlooien, schimmels, huisstofmijt en pollen, en als uw kat wordt aangetast, merkt u misschien dat ze een huiduitslag hebben die miliaire dermatitis wordt genoemd, die eruitziet als kleine rode bultjes of korstjes. Hoewel het ongebruikelijk is dat allergieën alleen de oren beïnvloeden en niet de huid als geheel, gebeurt het wel.

Als uw kat een ernstigere allergische reactie heeft die zwelling van zijn gezicht of ademnood veroorzaakt, kunt u ook merken dat zijn oren warm aanvoelen als gevolg van een toename van de bloedstroom.

Zonnesteek

Maine Coon kat aaien op bed

Een zonnesteek komt meestal voor bij katten die per ongeluk zijn opgesloten in een schuur, garage of kas.

Helaas komt een zonnesteek nog steeds relatief vaak voor bij honden, ondanks de publiciteit van de afgelopen jaren, maar wist je dat het ook katten kan treffen? Een zonnesteek treedt op wanneer de temperatuur van een kat wordt opgedreven door de omgeving en komt het meest voor op echt warme zomerdagen, vooral als uw kat niet in staat is om ergens koel en schaduwrijk te bewegen.

Als uw kat een zonnesteek heeft, zal hij warm aanvoelen, vooral op zijn oren, poten en neus. Hun ademhaling zal sneller zijn en ze kunnen met open mond ademen (of hijgen). Je merkt misschien dat hun tandvlees meer rood is dan normaal, of dat ze een paarsblauwe tint hebben. Als u vermoedt dat uw kat een zonnesteek heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Oormijt

Oormijt zijn externe parasieten die in de gehoorgang leven en afscheiding en jeuk veroorzaken. Ze treffen vaak jonge kittens of oudere katten die immuungecompromitteerd zijn en ze worden heel gemakkelijk overgedragen tussen katten.

Oormijt kan intense jeuk veroorzaken waardoor uw kat meedogenloos aan zijn oren krabt. Dit zelftrauma veroorzaakt nog meer ontstekingen en is de reden waarom als uw kat wordt aangetast, u misschien merkt dat zijn oren warm aanvoelen. Andere symptomen van oormijt bij katten zijn haaruitval en wonden op de backs van de oren, bruine wasachtige afscheiding in de oren en veel krabben. Sommige katten met oormijt vertonen echter zeer milde tekenen.

Oorontsteking

Net als oormijt kunnen oorinfecties bij katten ervoor zorgen dat hun oren warm aanvoelen. Dit komt door de ontsteking in de gehoorgang, evenals zelftrauma van uw kat die krabt en schudt met zijn hoofd. Oorinfecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën of schimmelinfecties, maar vreemd materiaal, gezwellen of poliepen in de gehoorgang kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Als uw kat een oorontsteking heeft, evenals warme oren, zult u waarschijnlijk merken dat ze hun hoofd schudden en met hun poten aan hun oren krabben. Ze kunnen haar verliezen rond hun oren en je kunt rauwe huid opmerken van het zelftrauma.

Niet-medische redenen

Er zijn een paar niet-medische redenen waarom uw kat warme oren lijkt te hebben. Ten eerste, als je kat in de zon of bij de radiator heeft gelegen, kunnen zijn oren een tijdje warm aanvoelen, maar dit mag niet aanhouden als ze ergens koeler zijn. Evenzo, als je handen koel zijn omdat je buiten bent geweest of het koud is, zou je kunnen denken dat je kat warm aanvoelt ten opzichte van je handen, terwijl hun temperatuur eigenlijk normaal is.

Daarom is het belangrijk om de temperatuur van uw kat te meten (meestal uitgevoerd door het veterinaire team, maar veilig om te proberen als u weet wat u doet en hulp hebt) om er zeker van te zijn of de warme oren subjectief zijn of een echt teken van een probleem. Lees voor meer informatie Waarom mijn kat warm aanvoelt: wanneer maak je je zorgen.

Wanneer de dierenarts te bellen

Als de oren van je kat warm aanvoelen, maar ze zich verder volledig normaal gedragen zonder tekenen van ziekte, kan het zijn dat ze ergens warm hebben gelegen. Neem ze mee naar een koele plek en controleer ze over een half uur opnieuw.

Als ze nog steeds warm aanvoelen, overweeg dan om hun temperatuur op te nemen (als je denkt dat je dit veilig kunt doen) of een geruststellende afspraak met een dierenarts te maken. De normale lichaamstemperatuur van een kat is 97,7 tot 102,2 graden Fahrenheit (36,5 tot 39,0 graden Celsius).

Als de oren van uw kat warm aanvoelen, maar ze hebben andere symptomen zoals braken, diarree, kortademigheid, lethargie of verlies van eetlust, is het belangrijk dat u contact opneemt met de dierenkliniek en een afspraak maakt om ze te laten controleren.

De temperatuur van uw kat meten

Uw dierenarts zal meestal de temperatuur van uw kat meten met behulp van een rectale thermometer, maar de oortemperatuur van een kat wordt ook af en toe gebruikt. Meestal is het niet nodig dat je zelf de temperatuur van je kat opneemt, maar je kunt het gevoel hebben dat je wilt leren.

Voordat u probeert de temperatuur van uw kat te meten met behulp van een van beide methoden, is het het beste om het veterinaire team van uw kat te vragen om dit te demonstreren. Vergeet niet dat je een extra paar handen nodig hebt om te helpen en als je de rectale methode gebruikt, moet je wat glijmiddel gebruiken.

Katten behandelen met warme oren

Dierenarts controleert kattenoren

Dierenartsen kunnen de binnenkant van het oor en de gehoorgang van een kat veilig onderzoeken met behulp van een otoscoop.

  • Voordat u uw kat thuis met warme oren probeert te behandelen, is het belangrijk om veterinair advies in te winnen om ervoor te zorgen dat ze geen onderliggende aandoening hebben die behandeling vereist.
  • Als uw kat zich goed voelt en zich normaal gedraagt, maar warme oren heeft, is het onwaarschijnlijk dat ze een behandeling nodig hebben. Neem ze mee naar een koele plek en controleer ze na een korte tijd opnieuw om te zien of hun temperatuur normaal aanvoelt.
  • Als uw kat koorts heeft, zal uw dierenarts ze onderzoeken om de onderliggende oorzaak te bepalen. Ze zullen dan een behandeling voorschrijven die ontstekingsremmende en antibiotische medicijnen kan omvatten. Als er geen duidelijke reden is voor de koorts, of geen reactie op de behandeling, kunnen ze aanvullende tests uitvoeren.
  • Als uw kat het warm heeft en tekenen van een zonnesteek vertoont, zoals hijgen, snelle ademhaling of instorting, is het belangrijk om hem af te koelen terwijl u naar de dierenkliniek gaat. Het verlagen van hun temperatuur zal helpen om het risico op hyperthermie te verminderen die ernstige of permanente schade aan hun hersenen of andere organen veroorzaakt.
  • Kattenoorontstekingen en oormijt kunnen worden behandeld met antibioticadruppels en reinigingsmiddelen. Het is belangrijk om geen druppels te gebruiken die niet door uw dierenarts aan uw kat zijn voorgeschreven, of om iets in de oren in te brengen, omdat het weefsel in de gehoorgang erg kwetsbaar is en gemakkelijk wordt beschadigd.
  • Om uw kat met warme oren te helpen zich beter te voelen zodra de diergeneeskundige behandeling aan de gang is, moet u ervoor zorgen dat ze ergens koel kunnen rusten en zorgen voor vrije toegang tot koel drinkwater.

Preventie van warme oren bij katten

Helaas is het onmogelijk om te voorkomen dat uw kat een infectie krijgt. Hun vaccinaties zal hen beschermen tegen enkele meer ernstige infecties, maar het is nog steeds waarschijnlijk dat ze op een bepaald moment in hun leven door een infectie zullen worden beïnvloed. Evenzo komen oorinfecties en allergieën voor. In deze situaties is het belangrijkste wat u voor uw kat kunt doen, de tekenen dat het niet goed gaat vroeg herkennen en een diergeneeskundige behandeling zoeken om uw kat zich zo snel mogelijk beter te laten voelen.

Veel parasietbehandelingen dekken ook tegen oormijt en het regelmatig gebruiken van deze behandelingen, volgens de instructies, zal helpen ervoor te zorgen dat uw kat niet wordt aangetast.

Als het gaat om een zonnesteek, zijn katten vrij goed in het vermijden ervan. Ze zullen uit de zon of warmte komen als ze in staat zijn om te doen wanneer ze genoeg hebben gehad. Een zonnesteek is vaker een probleem wanneer katten per ongeluk worden opgesloten in bijgebouwen en schuren of mobiliteitsproblemen hebben waardoor ze minder waarschijnlijk of niet in staat zijn om naar een koelere plek te verhuizen.

Lees ook: Kattenoorposities & Wat ze betekenen

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken als de oren van mijn kat warm zijn?

Als de oren van je kat warm zijn, maar ze gedragen zich als hun normale zelf, overweeg dan of het komt omdat je handen koud zijn, of dat ze ergens warm hebben gelegen. Als ze zich warm blijven voelen of andere symptomen hebben, moet u een afspraak maken met de dierenarts.

Hoe weet je of je kat koorts heeft?

Een kat met koorts zal meestal warm aanvoelen, vooral hun oren, poten en neus. Ze kunnen ook lusteloos zijn en stoppen met zoveel eten en drinken als ze normaal zouden doen.

Waarom zijn de oren van mijn kat rood en warm?

Als de oren van uw kat zowel rood als warm zijn, is de kans groter dat ze een ooraandoening hebben zoals oormijt of een oorontsteking. Een dierenarts zal in staat zijn om met een otoscoop door de oren te kijken en de onderliggende oorzaak te vinden.

Waarom voelt mijn kat warm aan om aan te raken?

Als uw kat warm aanvoelt, kan hij koorts of hyperthermie (zonnesteek) hebben. Ook hebben ze misschien iets te lang in de zon gelegen. Als ze onwel lijken of symptomen hebben, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen.

Waarom zijn de oren en poten van mijn kat heet?

Wanneer een kat een hoge temperatuur heeft, kan zijn vacht het moeilijk voor ons maken om op te merken. Gebieden met minder vacht zoals hun oren, neus en poten zijn echter de meest opvallende gebieden.