Zijn lange snorharen een teken van een gezonde kat?


Snorharen zijn een van de kenmerken van die katten die ze gewoon schattig maken.

Ze zijn ook een essentieel onderdeel van het lichaam van een kat dat haar helpt te navigeren, in balans te blijven en hun gezicht te beschermen.

Dit kan je doen denken dat – hoe groter de snorharen van je kat zijn, dit beter voor haar is, omdat ze beter beschermd zal zijn en gemakkelijker balans en navigatie zal hanteren. Misschien kunnen verlengde snorharen zelfs betekenen dat een kat in betere gezondheid verkeert in vergelijking met een kat met kortere snorharen.

Zijn lange snorharen een teken van een gezonde kat?

Laten we dieper ingaan op deze kwestie.

Zijn lange snorharen bij een kat een goed teken?

Gestreepte kat die met roze en grijze ballen speelt

Over het algemeen moeten de snorharen van een kat zolang de kat maar breed is. Dit gebeurt omdat een van de redenen waarom een kat snorharen heeft, is om te helpen bij het inschatten of ze door een specifieke ruimte past.

Als je je afvraagt of de snorharen van je kat te lang zijn , hoef je je hier geen zorgen over te maken, omdat ze gewoon de perfecte lengte hebben die ze zouden moeten hebben, als alles in orde is met je kat.

Zelfs als je kat een beetje overgewicht heeft, zullen haar snorharen niet groter worden.

Bepaalde grotere rassen, zoals de Maine Coon, Ragdoll en Norwegian Forest Cat, zullen opmerkelijk lange snorharen bezitten, overeenkomend met hun aanzienlijke grootte.

Zijn lange snorharen daarom een teken van een gezonde kat? Dat zijn ze, zolang ze maar overeenkomen met de afmetingen van het lichaam van een grote kat! Wanneer de snorharen van een kat de rand van de ruimte raken waar de kat in probeert te komen, helpen haar snorharen haar te begrijpen hoeveel ruimte ze tot haar beschikking heeft.

Lange snorharen kunnen worden begrepen als een goed teken, maar sommige katten zoals Devon Rex en Spyhnyx hebben van nature korte snorharen, Wat niet wil zeggen dat ze minder gezond zijn dan hun tegenhangers met lange snorharen.

Waarom zijn snorharen belangrijk?

Siamese kat leggen

Naast dat ze katten nog schattiger maken en helpen navigeren, hebben snorharen ook enkele andere functies.

Volgens VCA Dierenziekenhuizen dienen snorharen als radarsensoren. Katten hebben een geweldig zicht op een afstand, maar ze kunnen wat moeite hebben om zich van dichtbij op objecten te concentreren.

In deze situaties helpen hun snorharen hen de dingen te zien die recht onder hun neus zitten, omdat ze altijd informatie naar hun hersenen sturen.

Snorharen zijn bijvoorbeeld erg handig voor uw kat om haar voer- of waterbakken, of haar speelgoed, ’s nachts te lokaliseren.

Dit betekent ook dat uw kat minder mogelijkheden heeft om gewond te raken door in het donker tegen dingen aan te botsen met behulp van haar snorharen.

Je kunt ook veel leren over de emoties van je kat door haar snorharen te observeren. Als uw kat bijvoorbeeld tevreden of gewoon nieuwsgierig is, kan ze de snorharen boven haar ogen verheffen.

Omgekeerd, als ze zich onzeker of bedreigd voelt, kan ze haar snorharen tegen haar snuit trekken en ze naar voren richten, gericht op de potentiële bron van zorg.

Ten slotte zijn snorharen erg belangrijk voor de bescherming van een kat. Als een klein deeltje de snorharen boven het oog van een kat raakt, zal ze snel knipperen of haar hoofd schudden om er vanaf te komen, wat betekent dat haar ogen geen pijn zullen doen.

Kunnen katten snorharen verliezen?

Siberische kat die in de herfst op een hek zit

Dit is mogelijk, dus ja, je merkt misschien dat je kat haar lange snorharen verliest. Betekent dit dat er iets mis is met je harige vriend?

Je hoeft hier niet over in paniek te raken, want volgens de Spruce Pets, Katten verliezen hun snorharen op natuurlijke wijze, net zoals ze hun vacht afwerpen.

Toch is het goed voor u om grotere veranderingen in de snorharen van uw kat waar te nemen, omdat dit deel van haar lichaam erg belangrijk en gevoelig is.

Katten hebben meestal in totaal 24 snorharen op hun wangen – 12 aan elke kant. Als u plotseling merkt dat het aantal snorharen van uw kat aanzienlijk is afgenomen, kan dit gebeuren als gevolg van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals:

Allergieën, zoals reacties op pollen, sommige voedingsmiddelen of vlooienbeten

Trauma wat meestal gebeurt met intacte mannetjes die waarschijnlijk van huis weglopen en ruzie krijgen met andere mannetjes, waardoor wonden op hun hoofd ontstaan

Katachtige acne, die meestal op de kin van de kat voorkomt, kan zich dicht bij de snorharen van de kat verspreiden en ze veroorzaken om uit te vallen

Daarom, als u merkt dat uw kat slechts af en toe een aantal van zijn snorharen verliest, is dit volkomen natuurlijk.

Als u echter een ernstig en plotseling verlies opmerkt, moet u een dierenarts raadplegen.

Conclusie

In veel gevallen zijn lange snorharen een teken van een gezonde kat, vooral als ze overeenkomen met het ras en de grootte van de kat. Lange snorharen zijn uitstekend voor de bescherming, balans en navigatie van een kat.

Toch kunnen sommige katten kortere snorharen hebben en nog steeds perfect gezond zijn! Kortere snorharen dienen ook hun doel.

Ten slotte kunnen we concluderen dat de snorharen van een kat een geweldige eigenschap zijn die ze er niet alleen zo schattig uit laat zien, maar ook veel functies heeft die katten dagelijks nodig hebben.

Misschien vind je het ook interessant om meer te weten te komen over snorharenmoeheid bij katten. Tot daar!