Hoe te voorkomen dat een kat zijn poten in zijn water zet: 3 tips en trucs

Katten worden vaak beschouwd als ongelooflijk watermijdend, wat waarschijnlijk een glimlach oplevert voor elke kattenvriend die heeft gezien hoe hun maatje gebiologeerd raakt door een doorspoeltoilet of gefixeerd door water dat uit een kraan druipt. Spetteren in waterbakken is een populaire kattenactiviteit. Katten zetten hun poten om verschillende redenen in hun waterbakken. Soms is het voor de lol, maar het kan ook zijn omdat ze liever bewegend water drinken.

Katten gebruiken hun poten ook als communicatieve instrumenten wanneer ze zich zorgen maken over iets met betrekking tot hun waterbaksituatie. Blijf lezen voor een stapsgewijze handleiding om te voorkomen dat katten hun poten in hun waterbakken zetten.

verdeler-catclaw1

Voordat u aan de slag gaat

Katachtige wateractiviteiten kunnen worden gemotiveerd door plezier of gekoppeld aan instinctief gedrag. Het bepalen van de motivatie van uw kat is de eerste stap in het uitzoeken hoe u het probleem kunt aanpakken.

Spelen

Katten spelen graag met water zolang de activiteit op hun voorwaarden is. Slaan op waterdruppels, omdat ze uit kranen vallen, staat vaak hoog op de lijst van hun favoriete bezigheden. Sommige rassen, zoals Bengaalse katten en Maine Coon katten, zijn gefascineerd door water! Katten die een beetje te veel van spelen met water houden, kunnen worden aangemoedigd om te genieten van hun wateractiviteiten op plaatsen die geen rommel achterlaten.

Maine Coon kat dompelt zijn poot in een waterbak
Image Credit: Pickless, Shutterstock

Stromend water

Katten drinken vaak liever water dat stroomt. Het smaakt frisser en is meestal wat schoner. Sommige katten gebruiken hun poten om zittend water te roeren omdat het precies de juiste hoeveelheid beweging toevoegt. Katten die graag stromend water drinken, geven misschien de voorkeur aan een fontein om uit te drinken.

Smaak en netheid

Katten hebben hoge normen als het gaat om water en kommen. Sommigen vleermuizen op hun water als ze niet helemaal tevreden zijn met iets als het materiaal waarvan hun kom is gemaakt of de locatie ervan. Omgevingsoplossingen helpen vaak in deze situaties.

3 kat face divider

De 3 tips & trucs om te voorkomen dat katten hun poten in waterbakken zetten

Hieronder vind je een paar tips en trucs om je kat aan te moedigen zijn waterbak met rust te laten.

1. Geef uw kat betere alternatieven

Als je hebt vastgesteld dat je kat het gewoon naar zijn zin heeft, kun je je maatje misschien overtuigen om zijn manier van doen te “hervormen” door hem betere alternatieven te bieden en hem aan te moedigen om in die richting te gaan met behulp van positieve bekrachtiging.

Erkende waterspeeltuin

Overweeg om uw kat een waterspeeltuin in het bad of de douche te geven, zodat hij kan genieten van spetterend en slagwater zonder een complete puinhoop in de keuken te creëren. Katten die met water spelen, zullen hoogstwaarschijnlijk de kans grijpen om te zorgen voor een bal die in een pan met water drijft in de veilige beslotenheid van de douche.

Meer speelgoed

Katten die graag met water spelen, kunnen hun interesse in een andere richting verplaatsen als ze voldoende interessante alternatieven krijgen. Overweeg om je kat een paar nieuwe speeltjes te geven en streef naar afwisseling; Hopelijk vind je iets dat je buddy genoeg verrukt om hem te overtuigen om zijn wateractiviteiten te beperken. Het toevoegen van hoge zitstokken en uitkijkposten kan ook helpen door katten meerdere leuke manieren te bieden om hun tijd door te brengen.

Maine Coon kat liggend op tafel spelend met houten rolspeelgoed
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

2. Geef je kat een fontein

Sommige katten houden van fonteinen. Ze moedigen katten aan om meer te drinken (wat ervoor zorgt dat ze goed gehydrateerd blijven) en bieden entertainment voor katten die graag water zien stromen. Eenvoudige fonteinen zorgen voor een continue waterstroom en bevatten filters, maar er zijn ook high-end opties die worden geleverd met automatische uitschakelfunctionaliteit en meerdere opties voor waterstroomsnelheid.

Plastic fonteinen kosten minder dan roestvrijstalen producten, maar kunnen een uitdaging zijn om piepend schoon te houden. Bijna alle kattenfonteinen moeten regelmatig worden gedemonteerd en schoongemaakt.

thematische pauze

3. Pak kattenzorgen aan met betrekking tot de plaatsing van waterbakken en materiaal

Als u denkt dat uw kat een probleem heeft met zijn wateropstelling, zijn er een paar dingen die u kunt doen om dingen op te lossen.

Hygiëne

Katten hebben gevoelige neuzen en kunnen dingen ruiken die mensen simpelweg niet kunnen. Ze gebruiken soms hun poten om hun waterbak te onderzoeken als het water niet vers is. Door de kom regelmatig te wassen met heet water en zeep en het water een paar keer per dag te vervangen, kun je de dingen lekker fris houden.

Kies een andere kom

Veel katten drinken niet graag uit bepaalde soorten kommen. Vooral plastic is berucht om het vasthouden van bacteriën en het geven van een smaak en geur aan het water waar veel katten een hekel aan hebben. Roestvrijstalen en keramische kommen houden minder geuren vast en zijn ongelooflijk gemakkelijk schoon te houden. Ook drinken de meeste katten het liefst uit brede kommen die niet te diep zijn.

Waterbak Plaatsing

Katten houden er over het algemeen van om hun waterbakken op rustige locaties te hebben die niet worden blootgesteld aan harde geluiden. Velen houden er niet van om op dezelfde plek te eten en te drinken en geven de voorkeur aan water dat niet naar voedsel ruikt. Een beetje afstand tussen kattenbakken en waterbakken wordt ook op prijs gesteld.

Himalaya Kat Drinkwater Hepper Nom Nom Bowl

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten steken vaak hun poten in hun waterbakken om in het water te spelen. Ze kunnen dit echter ook doen omdat ze liever bewegend water drinken als ze niet helemaal tevreden zijn met hun kom of waar deze is geplaatst. Katten voorzien van geschikte manieren en plaatsen om met water te spelen, kan soms helpen.

Fonteinen moedigen katten aan om gehydrateerd te blijven en huisdieren te laten genieten van stromend water zonder hun poten te gebruiken. Het vervangen van de kom door een keramische of roestvrijstalen kom of het verplaatsen naar een betere locatie kan ook voorkomen dat uw kat in het water spat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: yykkaa, Shutterstock