Waarom krijgen katten oogboogers?

Foto van een kat met een oogbooger

Ik weet zeker dat we het er allemaal over eens zijn dat de ogen van katten verbluffend mooi zijn; U kunt echter iets zorgwekkends opmerken als u liefdevol naar uw katachtige metgezel kijkt – een opeenhoping van smurrie of afscheiding in de hoek van hun ogen (ook bekend als eye boogers).

Snel overzicht

 1. Cat eye boogers worden veroorzaakt door een opeenhoping van slijm en gedroogde tranen in de ooghoeken.
 2. Hoewel kleine hoeveelheden oogboogers normaal kunnen zijn, kan elke verandering in het volume, de kleur of de consistentie van de oogboogers van uw kat wijzen op een probleem met hun ogen.
 3. Oogbogen kunnen voorzichtig worden weggepoetst met water op wattenbollen

In dit artikel bespreken we de oorzaken van oogbogen, hoe ze te verwijderen en te voorkomen, evenals waarschuwingssignalen dat uw kat door zijn dierenarts moet worden gecontroleerd.

Wat zijn oogbogen bij katten?

De meeste mensen zullen bekend zijn met de smurrie die zich in de hoeken van hun eigen ogen verzamelt, vooral nadat ze hebben geslapen. Welnu, katten kunnen ook een opeenhoping van afscheidingen op dezelfde plaats hebben – dit wordt gewoonlijk oogboogers, ooggoop, oogsmurrie of slaap genoemd.

De kostbare ogen van katten worden beschermd tegen vuil, stof, vreemde materialen, chemicaliën, virussen en bacteriën door een film van tranen die water, zouten, eiwitten, slijm en vette oliën bevatten. Terwijl ze wakker zijn, worden tranen over het oog verdeeld wanneer de kat knippert en vervolgens verwijderd via de traanbuizen of door verdamping. Soms (vooral tijdens de slaap) slaan de componenten van tranen, zoals slijm, neer en verzamelen zich in de ooghoeken – wat resulteert in oogbogen.

Zijn oogbogen normaal bij katten?

Gezonde kattenogen moeten helder en helder zijn, maar oogbogen zijn normaal in kleine hoeveelheden, vooral nadat uw kat heeft gesnoozed. Het is ook normaal dat er enige variatie is in het uiterlijk van cat eye boogers – sommige kunnen plakkerig en vochtig zijn, terwijl andere katten kleine hoeveelheden donkerder, knapperig materiaal op de hoeken kunnen hebben.

Bepaalde kattenrassen zoals Perzen en Himalayanen zijn meer vatbaar voor oogbogen, omdat hun plattere gezichten en grote ogen vaak leiden tot onjuiste traanafvoer. Het is nog steeds belangrijk om bij uw dierenarts na te gaan of zij de hoeveelheid oogbogen als normaal beschouwen voor deze rassen, omdat ze ook aan andere oogaandoeningen kunnen lijden.

Hoe maak je de oogboogers van je kat schoon

Afbeelding van het proces van het reinigen van de ogen van een kat met oogdoekjes

Katten die gevoelig zijn voor oogbogen kunnen hun ogen regelmatig moeten afvegen

Bij katten die gevoelig zijn voor oogbogen kun je deze eenvoudige stappen volgen om ze veilig weg te maken:

 • Kook wat water en laat het afkoelen
 • Was je handen met water en zeep
 • Doop een watje in het voorgekookte water
 • Veeg de afscheiding voorzichtig weg, beginnend vanuit de binnenste ooghoek en naar buiten vegend
 • Volg de korrel van de vacht bij het afvegen
 • Herhaal dit voor het andere oog met een vers wattenbolletje

Als alternatief kunt u oogveilige doekjes voor huisdieren gebruiken om rond de gevoelige ogen van uw kat schoon te maken.

Wanneer zijn Eye Boogers iets om je zorgen over te maken?

Hoewel kleine hoeveelheden oogbogen normaal kunnen zijn bij katten, kan oogafscheiding bij katten een teken zijn van iets ernstigers. Als u merkt dat er een toename is van de hoeveelheid oogbogen die uw kat produceert, of als ze van kleur of consistentie veranderen, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Overmatige afscheiding uit de ogen, samen met poten naar de ogen, overmatig knipperen, roodheid, loensen en zwelling zijn allemaal symptomen van potentieel zeer ernstige oogaandoeningen:

 • Vreemde voorwerpen: Voorwerpen zoals grasluifels kunnen zich in het oog nestelen en irritatie en overmatig scheuren veroorzaken.
 • Overmatig scheuren: Waterige afscheiding kan worden veroorzaakt door vele aandoeningen, zoals geblokkeerde traanbuizen en allergieën (bijvoorbeeld voor pollen).
 • Infecties van de bovenste luchtwegen bij katten: Virussen, waaronder feline herpesvirus en feline calicivirus, en andere infecties zoals rhinotracheïtis, bacteriën en protozoa kunnen allemaal een toename van oogafscheiding veroorzaken, evenals ademhalingssymptomen zoals niezen.
 • Ooglidafwijkingen: Structurele veranderingen zoals entropion waarbij de oogleden naar binnen vouwen, kunnen irritatie van de ogen veroorzaken.
 • Conjunctivitis: Dit heeft vele oorzaken, waaronder bacteriële en virale infecties, en leidt tot ontsteking van de roze voering rond de ogen van katten.
 • Hoornvlieszweren: Pijnlijke ulceratie kan Cau zijnsed door trauma of bepaalde virale infecties.
 • Uveitis: een ontstekingsaandoening van de interne structuren van het oog die leidt tot een rood, pijnlijk oog, vaak met overmatige afscheiding. Het kan worden veroorzaakt door trauma, infecties en zelfs sommige vormen van kanker.

Wanneer moet u de dierenarts van uw kat bellen?

Laat uw kat controleren door zijn dierenarts als u een verandering opmerkt in het normale uiterlijk van zijn ogen of de hoeveelheid of het type van zijn oogboog. Als uw huisdier een van de volgende symptomen vertoont, moet u, naast een toename van de hoeveelheid oogbogen, dringend veterinair advies inwinnen:

 • Hun oog(en) dichtknijpen, of ze helemaal dichthouden
 • Rode, ontstoken oog(en)
 • Gezwollen oog(en)
 • Pus-achtige oogafscheiding
 • Troebelheid van de hoornvliezen (oppervlak van de ogen)
 • Problemen met het gezichtsvermogen, of blind lijken te zijn
 • Moeite met ademhalen
 • Slechte eetlust
 • Lethargie
 • Koorts

Preventie van oogbogen bij katten

Visuele weergave van een kat die een vaccinatie krijgt

Het wordt aanbevolen om katten te vaccineren tegen sommige virale infecties die oculaire symptomen kunnen veroorzaken

Hoewel u niets kunt doen om de kleine hoeveelheid normale oogbogen bij sommige katten te voorkomen, zijn regelmatige gezondheidscontroles met hun dierenarts en vaccinaties om besmettelijke luchtwegaandoeningen (zoals het kattenherpesvirus) te voorkomen, beide manieren waarop u kunt proberen de prachtige ogen van uw kat zo ontladingsvrij mogelijk te houden.

Als uw kat lijdt aan overmatige oogbogen, zou het krijgen van een diagnose van de onderliggende oorzaak van uw dierenarts de behandeling mogelijk moeten maken om het probleem op te lossen. Dit kan zo eenvoudig zijn als oogdruppels voor een ooginfectie of kan verdere tests en onderzoeken vereisen voor sommige van de infecties die uveïtis veroorzaken, zoals feline infectieuze peritonitis (FIP).

Katten kunnen, net als hun eigenaren, gevoelig zijn voor kleine hoeveelheden normale slijmachtige afscheidingen die zich in de hoek van hun ogen verzamelen (vaak aangeduid als oogbogen, slaap of oogsmurrie). Bepaalde rassen zoals Perzen hebben meer kans op merkbare hoeveelheden oogbogen vanwege hun gezichts- en ooganatomie – die regelmatig voorzichtig moeten worden schoongemaakt door hun eigenaren. Een verandering in de hoeveelheid of het type oogboogers, of oogafscheiding, moet altijd door uw dierenarts worden gecontroleerd, omdat dit kan wijzen op een ernstige oogaandoening.

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat mijn kat elke dag oogbogen heeft?

Eye boogers zijn de overblijfselen van slijm en puin van de traanfilm, en een kleine hoeveelheid wordt als normaal beschouwd bij gezonde katten. Als de hoeveelheid overdreven lijkt, of als uw kat tekenen van oogirritatie vertoont, moet u ze altijd laten controleren door hun dierenarts.

Moet ik mijn kattenoogboogers schoonmaken?

Voor de meeste katten met kleine hoeveelheden normale oogbogen is het niet nodig om ze schoon te maken, omdat ze het waarschijnlijk zelf zullen doen. Voor bepaalde kattenrassen die meer vatbaar zijn voor oogbogen, zoals Perzen, is het een goed idee om ze dagelijks schoon te maken om de ogen en de omliggende huid schoon en gezond te houden.

Moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen voor oogbogen?

Als u zich zorgen maakt over de ogen van uw kat, moet u ze altijd meenemen voor een controle bij hun dierenarts. Hoewel het normaal kan zijn dat katten een kleine hoeveelheid oogbogen in de binnenste ooghoeken hebben, moet u hun dierenarts raadplegen als de hoeveelheid, kleur of consistentie van hen verandert. Elk teken van pijnlijke, gezwollen, ontstoken of rode ogen moet altijd worden gecontroleerd, evenals katten die ook symptomen vertonen zoals niezen, slechte eetlust, diarree of lethargie.

Lees ook

Populair