Wanneer werden katten gedomesticeerd? Een korte geschiedenis

Afbeelding met twee gedomesticeerde katten die doen denken aan Garfield, gepositioneerd bij een raam

Het hebben van een kat in je huis is iets geweldigs, en alle kattenliefhebbers zullen het erover eens zijn dat de tijd die je doorbrengt met je kat gekruld op je schoot, af en toe liefdevolle kopstoten en waarderend spinnen ontvangt, echt onbetaalbaar is. Maar hoe lang genieten mensen al van het gezelschap van katten? Wanneer werden katten gedomesticeerd en zijn huiskatten verwant aan grote katten?

Snel overzicht

  1. Katten werden ongeveer 12.000 jaar geleden gedomesticeerd in het Midden-Oosten.
  2. Domesticatie kwam tot stand voor de wederzijdse voordelen van het beschikbaar hebben van meer voedsel en het verminderen van het aantal knaagdieren.
  3. De Egyptische Mau is het oudst bekende huiskattenras.

In dit artikel zullen we kijken naar de oorsprong van huiskatten, de eerste erkende binnenlandse rassen en hoe de dingen zijn veranderd. Vergeet niet om naar het einde van het artikel te scrollen waar we je meest gestelde vragen over de domesticatie van onze kattenfavorieten zullen beantwoorden.

Wanneer werden katten gedomesticeerd?

De vraag wanneer katten werden gedomesticeerd, en door wie, is in de loop der jaren vele malen opnieuw bekeken, vanwege de vooruitgang in genetica, archeologie en aanverwante wetenschappen. Volgens archeologisch bewijs is het bekend dat de oude Egyptenaren naast katten hebben geleefd, een kattengodin hebben aanbeden (volkomen begrijpelijk!), En kattenmummies hebben begraven. Daarom krijgen ze vaak de eer voor het domesticeren van katten meer dan 3.000 jaar geleden.

In werkelijkheid zijn katten echter al veel langer gedomesticeerd en leven ze in de buurt van mensen. Menselijke nederzettingen in een gebied van de Oude Wereld dat bekend staat als de Vruchtbare Halve Maan zijn waar de domesticatie van katten oorspronkelijk begon – ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden!

Dit werd bevestigd door wetenschappers en genetici die een uitgebreide genetische analyse van wilde katten en huiskatten uitvoerden. Dit bevestigde de aanwezigheid van vijf wilde kattenondersoorten, waaronder de Europese wilde kat en de Afrikaanse wilde kat. In plaats van huiskatten afkomstig van verschillende ondersoorten van wilde katten, was het genoom van huiskatten in Europa, Amerika, Azië en Afrika echter identiek aan dat van één subpecies gevonden in het Midden-Oosten, waaronder Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze gedeelde genen tonen de evolutie van huiskatten wereldwijd van deze enkele wilde voorouder.

Wat zou de domesticatie van katten veroorzaken?

Schattige gestreepte huiskat met gele ogen die naar een kom met voedsel staren

Katten en mensen profiteren allebei van de nauwere relatie die domesticatie met zich meebrengt

Je vraagt je misschien af waarom de domesticatie van katten plaatsvond. Als je echter kijkt naar de voordelen voor zowel mensen als katten, is het niet echt verrassend!

Katachtigen zijn uitstekende jagers en ze werden voor het eerst gedomesticeerd door boeren. Vanuit het oogpunt van de mens betekende het hebben van een pittige katachtige rond hun nederzetting minder knaagdieren en ongedierte, het beschermen van hun graanvoorraden en het bevorderen van een betere gezondheid.

Vanuit het oogpunt van de kat kregen ze toegang tot voedsel in de vorm van restjes en jaagden ze op prooien. Deze wederzijds voordelige relatie vormt de kern van domesticatie en er zijn compatibele overblijfselen van huismuizen uit die tijd gevonden.

Wat zijn de oudste kattenrassen?

Terwijl deze gedomesticeerde oosterse wilde katten, Felis silvestris lybica zijn de oorsprong van onze huiskattenrassen 10.000 jaar geleden, er was pas veel later een erkend huiskattenras. De Egyptische Mau wordt beschouwd als het vroegste kattenras, dat meer dan 3000 jaar geleden in het oude Egypte verscheen. Hoewel recenter, zijn de Japanse Bobtail, Thaise Korat en Siamese kat ook enkele van de oudste rassen, variërend van een paar honderd tot meer dan 1.500 jaar oud.

Je zou het vreemd kunnen vinden dat kattenrassen relatief jong zijn in vergelijking met hoe lang katten zijn gedomesticeerd, maar fokken op specifieke gewenste fysieke eigenschappen en kenmerken is een relatief recent concept.

Welke kattenrassen zijn tegenwoordig het populairst?

Ragdoll-kat die naast een kattenspeeltje zit en een rustige en nieuwsgierige katachtige laat zien

De Ragdoll is tegenwoordig een van de meest populaire kattenrassen, bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige aard.

Hoewel je de Egyptische Mau, Japanse Bobtail, Siamees en Korat tegenwoordig niet op de meest populaire huisdierenlijst zult vinden, kunnen ze nog steeds prachtige katachtige familieleden zijn. Enkele van de meest populaire kattenrassen zijn momenteel de Ragdoll, Maine Coon, Exotic en Perzische rassen.

Lees ook: De 9 vriendelijkste en leukste kattenrassen ter wereld

Veelgestelde vragen

Wanneer werden katten huisdieren in de VS?

Katten vergezelden vaak bemanning op schepen in de 15e en 16e eeuw. Hun aanwezigheid zou knaagdieren verminderen en voedselvoorraden behouden. Dit bracht hen waarschijnlijk naar de Verenigde Staten, en omdat ze zich al op hun gemak voelden bij mensen, bleven ze worden bewaard.

Wanneer werden katten voor het eerst als huisdier gehouden?

Katten werden ongeveer 12.000 jaar geleden verwelkomd door mensen in vroege nederzettingen toen de landbouw begon. Katten verminderden de plaag- en knaagdierpopulatie, wat hielp om gewassen en voedselvoorraden te behouden.

Wat waren katten voordat ze werden gedomesticeerd?

Genetische tests hebben aangetoond dat huiskatten DNA delen met wilde katten die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komen.

Zijn katten verwant aan grote katten?

Hoewel katten niet direct verwant zijn aan leeuwen en tijgers, komen gedomesticeerde katten oorspronkelijk uit het Midden-Oosten als wilde katten, en ze delen een aantal overeenkomsten. Je kunt meer te weten komen in ons artikel 7 overeenkomsten tussen tamme katten en grote katten.

Lees meer

Populair