Amerikaanse Bobtail Kat

  • Temperament: Levendig, intelligent, innemend, nieuwsgierig
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Golden Retriever van de kattenwereld
  • Groep: Middelgroot tot groot korthaar en langhaar
  • Hoogte: 20-25,4 cm
  • Gewicht: 3kg – 7kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €600 – €1.000

Amerikaanse Bobtail Kat

Over de Amerikaanse Bobtail Kat

De Amerikaanse bobtail kat staat bekend om zijn vriendelijke, bijna hondse persoonlijkheid en zijn wilde uiterlijk. Deze ongelooflijke kat heeft wel wilde voorouders, maar zijn gedrag is puur huiselijk.

Amerikaanse bobtail katten zijn zeer intelligent, met een reputatie als spraakzaam. Ze staan erom bekend dat ze een brede woordenschat ontwikkelen met een verscheidenheid aan miauwen, tsjirpen en spinnen.
Over de Amerikaanse Bobtail Kat
Ondanks de wilde afkomst van de Amerikaanse bobtail, staan leden van het ras bekend om hun sterke band met hun menselijke families. Bovendien hebben ze de reputatie dat ze goed overweg kunnen met andere huisdieren.

Amerikaanse bobtails zijn niet alleen uitgaand: ze zijn ook ongelooflijk actief, met een voorkeur voor springen, klimmen en spannende spelletjes. Deze katten zijn zeer trainbaar, ook Favoriete activiteiten zijn onder andere apporteren en wandelen aan de lijn met hun gezinsleden.

Amerikaanse bobtailkatten zijn sluwe ontsnappingskunstenaars, die zich gemakkelijk een weg uit de opsluiting banen, zelfs als ze in gesloten draagzakken zitten. Als u een Amerikaanse bobtailkat heeft en u moet hem vervoeren, moet u ervoor zorgen dat de reismand vergrendeld is!

Verzorging

Amerikaanse Bobtail verzorging
Voeding

Amerikaanse bobtailkatten hebben geen speciale dieetvereisten, behalve een voedzaam dieet op basis van vlees dat voldoet aan hun behoeften als obligate carnivoren.

Verzorging

Regelmatig borstelen helpt om uw Amerikaanse bobtailkat er goed uit te laten zien, en ze zullen de aandacht heerlijk vinden. Omdat deze katten robuuste klimmers zijn, kunt u hun nagels beter bijhouden.

Oefening

Amerikaanse bobtailkatten zijn zeer actief en erg speels. Deze nieuwsgierige katten houden van spelletjes, en zullen intens spelen en klimmen. Als u altijd al een kat hebt gewild die van menselijke interactie houdt, en u houdt van het idee om uw kat aan de lijn te laten lopen, dan is de Amerikaanse bobtail wellicht het ideale ras voor u.

Wij raden u aan uw kat te trakteren op een klimtoren van hoge kwaliteit en een zitstok voor het raam, evenals meerdere krabpalen en een mand vol speeltjes. Als u speeltjes kunt vinden met glanzende oppervlakken, zullen die waarschijnlijk de favorieten van uw kat worden.

Gezondheid

Amerikaanse bobtailkatten staan bekend om hun goede gezondheid. Ze zijn niet vatbaar voor bekende gezondheidsaandoeningen.

Geschiedenis

Amerikaanse Bobtail Kat Geschiedenis
De Amerikaanse bobtailkat is een relatief nieuw kattenras, dat in de jaren 1960 werd ontwikkeld met behulp van een brown tabby kater met een korte staart en een seal point Siamees poesje. Terwijl veel kattenrassen worden gevormd met uitsluitend raskatten als basis, onderscheidt dit ras zich door zijn ontwikkeling door natuurlijke selectie.

De basisstam bestond bijna uitsluitend uit verwilderde huiskatten met natuurlijke bobtails.

Opmerkelijk is dat het gen dat de Amerikaanse bobtailkat zijn kenmerkende verkorte staart geeft, dominant is. Dit is een belangrijk verschil tussen de Amerikaanse bobtail kat en de Japanse bobtail kat. De Japanse bobtail kat heeft een recessief gen voor zijn korte staart.

Verschillende fokkers werkten samen om de Amerikaanse bobtail kat te ontwikkelen zoals wij die kennen. Hoewel de foundation katten geen bekende gemeenschappelijke erfenis hadden, waren ze allemaal gelijk in type. Het resultaat is een sterk, levendig kattenras met een uitgesproken uiterlijk en zonder bekende genetische afwijkingen.

De International Cat Association erkende de Amerikaanse bobtail katten officieel in 1989. Sindsdien is hij geaccepteerd voor kampioenschapscompetitie door de American Cat Fanciers Association en de Cat Fanciers Association. Het is ook goedgekeurd door de Cat Aficionado Association of China. De World Cat Federation erkent het ras, maar accepteert het niet voor competitie.

Wist u dat?

Amerikaanse bobtailkatten doen er lang over om volwassen te worden. De meeste van deze katten bereiken hun volle gestalte pas als ze tussen de twee en drie jaar oud zijn.

Amerikaanse bobtails hebben een fantasievolle eigenaardigheid waar nieuwe huisdierouders zich bewust van moeten zijn: Deze katten houden absoluut van glimmende voorwerpen, en gaan tot het uiterste om ze te stelen. Het is niet ongewoon voor eigenaren om een berg glimmende vermiste voorwerpen te vinden die zijn verborgen door hun Amerikaanse bobtail katten!

Hoewel ze groot en wild zijn, zijn Amerikaanse bobtailkatten uitstekende gezinsdieren. Ze houden van kinderen en knuffelen graag. Sommige mensen verwijzen naar hen als de Golden retrievers van de kattenwereld.

De rasstandaard

American Bobtail Kat

Lichaam

De Amerikaanse bobtailkat heeft een lang, gedrongen lichaam. De borstkas moet vol en breed zijn, en de heup moet aanzienlijk zijn. Deze kat moet een opvallend rechthoekig profiel hebben.

Kop

De kop moet een brede wigvorm hebben die in verhouding staat tot het lichaam. Er mogen geen platte vlakken zijn, en een holle curve moet zich uitstrekken van de neus van de kat tot aan de wenkbrauw. De snuit moet breed zijn en de snorhaarkussentjes moeten prominent aanwezig zijn. De kaken moeten vol en sterk zijn.

Oren

Een Amerikaanse bobtailkat moet middelgrote oren hebben met een brede basis en afgeronde punten.

Vacht

Amerikaanse bobtailkatten kunnen een dichte kortharige vacht of een halflangharige vacht hebben.

Kleur

Hoewel alle kleuren en patronen aanvaardbaar zijn, wordt de voorkeur gegeven aan Amerikaanse bobtailkatten met vachtkleuren en -patronen die de indruk van wildheid versterken.

Ogen

De ogen moeten bijna amandelvormig zijn en een grootte hebben die in verhouding staat tot de kop. De oogkas moet diep zijn, de afstand tussen de ogen moet gemiddeld groot zijn en de opening moet in een hoek staan met de basis van het oor van de kat. De oogkleur van een Amerikaanse bobtailkat komt overeen met zijn vachtkleur.

poten

Vergelijkbaar met de poten van een bobcat, heeft de Amerikaanse bobtail kat langere achterpoten en iets kortere voorpoten. De voeten zijn groot met een duidelijk afgerond uiterlijk. Veel Amerikaanse bobtailkatten hebben plukjes bont tussen hun tenen.

Staart

De Amerikaanse bobtailkat heeft altijd een korte staart, die gewoonlijk 1/3 tot 1/2 van de lengte van de staart van een gemiddelde kat bedraagt. De staart van de Amerikaanse bobtailkat mag niet verder reiken dan het spronggewricht. De staart is normaal gesproken recht, maar krommingen, bobbels en licht geknoopte vormen zijn toegestaan.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Amerikaanse Bobtail kat?

Amerikaanse Bobtailkatten kosten tussen de €600 – €1.000.

Hoe groot worden Amerikaanse Bobtailkatten?

Amerikaanse Bobtailkatten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Amerikaanse Bobtail kat kan tussen de 7-18 pond of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 10″-14″ inches.

Hoe lang leven Amerikaanse Bobtailkatten?

De gemiddelde levensduur van de Amerikaanse Bobtail is 12-15 jaar.

Verharen Amerikaanse Bobtails?

Amerikaanse Bobtails zijn langharige katten, dus u moet wel een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.