Amerikaanse Draadhaar Kat – beweeglijke kat met een speciale vacht

Met de Amerikaanse Draadhaar haal je de “kat in schaapskleren” in huis. Zijn vacht is niet glad en zacht, maar ruw, vergelijkbaar met die van een lam – een echte zeldzaamheid in de kattenwereld. De American Wirehair blijft haar hele leven speels en beweeglijk. Als u een onafhankelijke kat wilt die regelmatig door uw huis ravot, zou de American Wirehair ideaal voor u kunnen zijn.

 • Ras: Amerikaans Draadhaar
 • Oorsprong: USA
 • Classificatie: Korthaar
 • Maat: medium
 • Gewicht: 2,5 tot 4 kilogram (kat), 3,5 tot 5 kilogram (kater).
 • Build: gespierd, krachtig
 • Hoofdvorm: Rond met hoge jukbeenderen en prominente snuit.
 • Ogen: rond, ver uit elkaar geplaatst, alle kleuren toegestaan behalve brown tabbies (alleen goud) en silver cats (alleen groen).
 • Vacht en kleur: kort, ruw, zeer dicht, alle tinten zijn toegestaan, behalve beige, chocoladebruin, kaneel of lila.
 • Verzorging: één keer per week borstelen
 • Karakter: intelligent, goedaardig, sociaal, ongecompliceerd, speels, aanhankelijk.
 • Kenmerken: gevoelig voor UV-stralen, geschikt voor mensen met een kattenhaarallergie.
 • Gedrag: voorkeur voor buiten, binnen mogelijk met veel afwisseling, gelukkig met tweede kat.

Amerikaanse Draadhaar Kat

Karakter van de Amerikaanse draadhaar

Deze kat is een geboren jager. Of ze nu speelt met haar mensen of soortgenoten of buiten: De Amerikaanse draadhaar zal trots haar prooi aan u presenteren. Ze is speels en zal dat tot op hoge leeftijd blijven doen. Zorg ervoor dat ze veel speeltijd krijgt.

De Amerikaanse draadhaar is zeer oplettend en nieuwsgierig. Kijk naar je huis door haar ogen. Zoek naar gevaarlijke plaatsen of breekbare voorwerpen die niet op het pad van de nieuwsgierige fluwelen poot mogen komen. Dan komen u en uw kat niet voor onaangename verrassingen te staan.

De Amerikaanse draadhaar is zeer gehecht aan haar volk. Ze begroet je liefdevol als je thuiskomt. Als je haar een plaatsje op je schoot aanbiedt en haar goed knuffelt, zal ze spinnen van tevredenheid. Dit moment van rust zal echter niet lang duren, want ze wordt te veel teruggetrokken naar het hoogste niveau van de kattenboom, naar haar favoriete speeltje of naar buiten.

De Amerikaanse draadhaar is niet bang. Daar is ze te goed van vertrouwen en te goedaardig voor. Ze voelt zich het best thuis in gezelschap, zelfs met een andere katachtige huisgenoot.

Over de Amerikaanse draadhaar kat

over American Wirehair
Een zacht hart en een lieve persoonlijkheid gaan schuil achter de ruwe buitenkant van de Amerikaanse draadhaar kat. Deze vriendelijke katachtigen zijn veelzijdig en robuust, met een uniek uiterlijk dat hun families waarderen. Amerikaanse ruwharige katten zijn technisch gezien een kortharig kattenras, maar de structuur van hun haren geeft hen het uiterlijk van een halflangharig ras.

De vacht van de Amerikaanse draadhaar kat kan enkele rechte haren bevatten, maar de meeste haren die deel uitmaken van de vacht van deze unieke kat hebben een gekroesde textuur met een gehaakt uiteinde. Zijn vacht heeft een uniek verend gevoel en verhaart matig, ongeveer hetzelfde als andere kortharige kattenrassen.

Amerikaanse draadhaar katten zijn er in een breed scala van kleuren en patronen. Fokkers kruisen ze met Amerikaanse kortharen om genetische diversiteit te garanderen.

Verzorging

Amerikaanse Draadhaar verzorging
Voeding

Net als alle andere katten zijn Amerikaanse draadharen obligate carnivoren. Ze hebben een op vlees gebaseerd dieet nodig om goed te gedijen. Wij adviseren uw kat een hoogwaardig merk te voeren met veel omega-3 vetzuren ter ondersteuning van een gezonde vacht.

Verzorging

Wees bijzonder voorzichtig bij het verzorgen van uw Amerikaanse draadhaar kat. De haren die de vacht van dit ras hebben gevormd zijn broos en breken gemakkelijk. Borstel uw kat alleen als het absoluut noodzakelijk is – u kunt uw huisdier bijvoorbeeld helpen bij het verwijderen van overtollig haar tijdens de voorjaarsrui.

Net als alle andere katten heeft de Amerikaanse draadhaar baat bij een goede tandhygiëne en het regelmatig knippen van de nagels.

Oefening

De Amerikaanse draadhaar kat is tamelijk atletisch, maar niet hyperactief. Deze katjes genieten van rennen, springen en klimmen als ze niet met hun familie op de bank liggen.

Aangezien Amerikaanse draadharen zeer sociaal zijn, is het logisch dat ze van interactief spel houden. Hoewel ze zich graag vergrijpen aan kattenkruidmuizen en ander speelgoed dat bedoeld is voor solospel, gedijen ze goed als hun gezin spelletjes speelt. Een laser stip is leuk om te achtervolgen en toverstokken met linten voldoen aan de instinctieve behoefte om een prooi te vangen.

Spaar uw gordijnen en meubels door uw kat te trakteren op een hoge toren met ingebouwde krabpaal.

Gezondheid

Amerikaanse draadhaarkatten zijn over het algemeen gezond. Het ras lijdt niet aan bekende genetische problemen.

Geschiedenis

Amerikaanse draadhaar geschiedenis
De geschiedenis van de Amerikaanse draadhaarkat gaat terug tot een enkel mannelijk kitten dat in 1966 in de staat New York werd geboren. Het kitten was uniek, geboren uit een paar kortharige schuurkatten.

Een kattenfokker genaamd Joan O’Shea kocht het ongewone kitten voor $50, noemde hem Counsel Rock Adam of Hi-Fi en kruiste hem uiteindelijk met Amerikaanse korthaar poesjes, waaronder één andere kat die vermoedelijk drager was van een draadhaargen.

De oorspronkelijke rood gestreepte en witte kat gaf zijn DNA door aan volgende generaties en een gloednieuw ras was geboren.

De Cat Fanciers Association gaf de Amerikaanse draadhaar officiële erkenning in 1978, en classificeerde het ras als een type van de Amerikaanse korthaar. De World Cat Federation, de American Cat Fanciers Association en de Canadian Cat Association erkennen het ras ook.

Wist u dat?

Waar veel rassen gedurende jaren of zelfs decennia zorgvuldig zijn ontwikkeld, is de Amerikaanse draadhaar ontstaan als gevolg van een enkele genetische mutatie.

Mensen die van praatgrage katten houden, zullen de Amerikaanse draadhaar waarderen om zijn vriendelijke, praatgrage aard. Deze katten hebben ook de neiging om ongewoon luid te spinnen!

Toen de eerste Amerikaanse draadhaar kat werd ontdekt, vermoedden gevoelsmatige genetici dat er een relatie zou kunnen zijn met Cornish of Devon Rex katten. Zodra ze bevestigden dat er geen relatie was, werd een gloednieuw ras ontwikkeld.

De rasstandaard

Amerikaanse draadhaar ras

Lichaam

Amerikaanse draadhaarkatten zijn middelgroot tot groot met een vlakke rug. De heupen en schouders moeten even breed zijn. De romp moet rond en evenredig zijn.

Kop

De Amerikaanse ruwhaar heeft een afgeronde hoofdvorm met prominente jukbeenderen. De kin en snuit zijn goed ontwikkeld en er is een lichte snorhaaronderbreking.

Oren

De oren zijn middelgroot, breed aangezet en licht afgerond aan de punten.

Vacht

De vacht van de Amerikaanse ruwharige kat voelt hard en ruw aan en heeft een verende textuur. De meeste haren moeten gehaakt of gebogen zijn, inclusief het haar aan de binnenkant van de oren.

Kleur

Amerikaanse draadhaar katten kunnen bijna elke kleur of patroon vertonen. Deze katten kunnen worden gediskwalificeerd als ze chocolade, lavendel of een Himalayapatroon hebben, of als ze een van deze kleurencombinaties met wit vertonen. De kleuren van neusleer en pootkussentjes moeten de kleur van de vacht aanvullen.

Ogen

Amerikaanse draadhaarkatten mogen ogen hebben in elke kleur die bij hun vacht past. De ogen moeten groot en rond zijn en goed uit elkaar staan.

Poten

De poten moeten van gemiddelde lengte zijn en matig bot. Ze moeten in verhouding staan tot het lichaam en voldoende gespierd zijn. De poten moeten stevig, rond en vol zijn, met zware voetzolen.

Staart

De Amerikaanse draadhaar kat heeft een spits toelopende staart met een afgeronde punt die in verhouding staat tot het lichaam.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Amerikaanse draadhaar kat?

Amerikaanse draadhaar katten kosten tussen €800 – €1.200.

Hoe groot worden American Wirehair katten?

American Wirehair katten worden meestal middelgroot. Een volwassen American Wirehair kat kan tussen de 8-15 pond of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 10″-14″ inches.

Hoe lang leven American Wirehair katten?

De gemiddelde levensduur voor American Wirehair katten is 12-18 jaar.

Verharen American Wirehair katten?

American Wirehair zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.