Australian mist kat

  • Temperament: Vriendelijk, speels, aanhankelijk, familiegericht
  • Herkomst: Australië
  • Andere namen: Gevlekte nevel
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 20-25 cm
  • Gewicht: 3,5-6kg
  • Levensverwachting: 12-16 jaar
  • Prijs: €700-€1.000

Australian mist

Over de Australian mist

De Australian Mist heeft het voorrecht de eerste raskat te zijn die ooit in Australië is ontwikkeld.

Deze prachtige korthaar werd gecreëerd door de Abessijn te kruisen met de Burmees. De Abessijn droeg bij aan de levendige persoonlijkheid van het ras en de gevlekte vacht, terwijl de Birmaan zijn gemoedelijke aard en zacht gekleurde kleuren gaf. De foundation katten omvatten ook enkele kortharige huiskatten, die een breed scala aan genetica bijdroegen dat uiteindelijk leidde tot de creatie van een gezond kattenras met een ongelooflijk scala aan kleuren.
Australian mist kat
Australian Mist katten hebben een prachtige vacht met een scala aan gevlekte en gemarmerde tabby patronen. De gevlekte vacht geeft deze katten een zacht, schaduwrijk uiterlijk, wat leidt tot het gebruik van het beschrijvende woord “mist” in de rasnaam.

Bekend als een liefdevolle, gelijkmoedige kat, is de Australian Mist begrijpelijkerwijs populair in zijn land van herkomst, en het ras wint zelfs aan populariteit in showringen wereldwijd.

Verzorging

Australian mist verzorging
Voeding

De Australian Mist heeft geen speciale voedingsbehoeften. Wij raden u aan hoogwaardige voeding te geven, afgestemd op de levensfase en het activiteitenniveau van uw kat.

Verzorging

Eenmaal per week borstelen met een fijne kam of borstel. Knip de nagels indien nodig.

Oefening

Australian Mist katten zijn matig actief. Ze houden van interactief spel.

Gezondheid

Er zijn geen bekende erfelijke gezondheidsproblemen bij Australian Mist katten.

Geschiedenis

Australian mist geschiedenis
De Australian Mist kat ontstond in de jaren 1970 in Australië. De unieke vachtkleuren en gevlekte patronen van de kat leidden tot zijn oorspronkelijke naam: de Spotted Mist. Toen het ras zich verder ontwikkelde, ontstonden er gemarmerde vachtpatronen, wat leidde tot een officiële naamsverandering in 1998.

Australian Mist katten zijn wijdverspreid in hun geboorteland, maar zijn nog niet algemeen erkend in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Hun goedaardige persoonlijkheden, algemene goede gezondheid en unieke uiterlijk dragen bij tot een grotere populariteit buiten Australië.

Wist je dat?

Het kan tot twee jaar duren voor de Australian Mist zijn vachtkleur ontwikkelt.

Dr. Truda Straede heeft negen jaar gewerkt aan de creatie van de Australian Mist en aan de officiële registratie van het ras.

De Australian Mist wordt beschouwd als een zeldzaam kattenras. Hoewel het in de jaren 1970 werd ontwikkeld, wordt het nog steeds beschouwd als een “nieuw” kattenras in vergelijking met andere rassen.

De rasstandaard

Lichaam

Het lichaam moet van middelmatige lengte en grootte zijn. De Australian Mist kat moet stevig en gespierd zijn, met een brede, ronde borstkas. Het lichaam moet zwaarder zijn dan het lijkt.

Kop

De kop moet breed en ruim bemeten zijn. Het moet licht afgerond zijn met een stevige kin. Kanalen zijn toegestaan bij hele reuen. In profiel moet de neus een lichte inzinking vertonen, maar geen onderbreking.

Oren

De oren moeten middelgroot tot groot zijn met afgeronde punten, waarom de basis, en een lichte voorwaartse helling. De buitenste lijn van de oren moet de gewijzigde wig van het gezicht voortzetten.

Vacht

De vacht moet kort en glanzend zijn met een warme ondervacht en een veerkrachtig gevoel.

Kleur

Australian Mist katten vertonen vele kleuren, waaronder lila, chocolade, perzik, karamel en goud. De onderkant moet lichter zijn en op de neus, wangen en oren moet een ruige tint aanwezig zijn. Kittens zijn bleker dan volwassenen. Gevlekte tabby en gemarmerde tabby vachtpatronen zijn aanvaardbaar, volgens de Australian Mist rasstandaard. De vlekken mogen elke vorm of grootte hebben met een willekeurig patroon, waarbij zowel pijlpunten als rozetten zijn toegestaan. De spotted tabby moet vlekken van elke grootte en vorm vertonen over de zijkanten, flanken en buik. De marble tabby moet willekeurige marmering vertonen met zeer weinig bull’s-eye effect en een horizontale vloeiing wand de kat wordt gestrekt. Australian Mist katten met gemarmerde tabby vachten moeten ook een gevlekte buik hebben. Voor beide vachtpatronen geldt dat willekeurige ticking het uiterlijk van een mistige sluier moet creëren en dat voorhoofdstrepen een gedetailleerde letter M moeten vormen.

Ogen

De Australian Mist heeft grote, glanzende ogen met rechte bovendeksels en gebogen onderdeksels. De ogen moeten wijd uit elkaar staan, en moeten schuin naar de neus toe staan. Geelzweem is aanvaardbaar bij kittens en katten tot 18 maanden oud; volwassen katten mogen oogkleur vertonen in elke tint groen.

Poten

De poten moeten evenredig sterk zijn, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De poten moeten een nette, ovale omtrek hebben. De kleuren van de voetzolen moeten overeenkomen met de kleuren van de vacht.

Staart

De staart moet tamelijk dik zijn in verhouding tot de rest van het lichaam en minimaal taps toelopen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Australian Mist kat?

Australian Mist katten kosten tussen €700-€1,000.

Hoe groot worden Australian Mist katten?

Australian Mist katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Australian Mist kat kan tussen de 7-14 pond of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 8,0″-10,0″ inches.

Hoe lang leven Australian Mist katten?

De gemiddelde levensduur van een Australian Mist is 12-16 jaar.

Verharen Australian Mist katten?

Australian Mist zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.