10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet hebt geweten

kattenpoten

Katten zijn verbazingwekkende wezens. Ze verblinden ons met hun flexibiliteit, gekke katten capriolen en het vermogen om ons te begrijpen op manieren die mensen niet kunnen.

Maar als het gaat om katten, zijn er veel spannende dingen aan hun lichaam en geest die ons intrigeren. En meestal denken we niet veel na over deze schattige eigenschappen die we niet anders kunnen dan liefhebben.

Als het gaat om kattenpoten, zijn er eigenlijk verschillende interessante feiten over hen die ons bewijzen hoe geweldig de lichaamsdelen van een kat kunnen zijn. Blijf lezen om 10 interessante feiten te leren over kattenpoten die je misschien niet wist.

#1 Voorpoten hebben meer tenen dan achterpoten

feiten over kattenpoten

Als het gaat om kattenpoten, zijn er eigenlijk verschillende interessante feiten over hen die ons bewijzen hoe geweldig de lichaamsdelen van een kat kunnen zijn.

Als je de poten van je kat van dichtbij zou bekijken, zou je misschien verbaasd zijn om te horen dat je kat meer tenen op zijn voorpoten heeft dan zijn achterpoten. Katten hebben vijf cijfers op de voorpoten en vier op de rug. De extra op elk van hun voorpoten staat bekend als hun klauwen. Dit zijn een soort duimen als je erover nadenkt. Veel rashonden zullen deze op jonge leeftijd laten verwijderen, maar voor katten blijven ze.

#2 Katten lopen tiptoed

Katten, evenals honden, staan bekend als digitigrades.

De anatomie van een kat is een zeer indrukwekkend ding. En terwijl je misschien denkt dat je kat op zijn pootjes rondloopt, loopt je kat in werkelijkheid op zijn tenen rond. Katten, evenals honden, staan bekend als digitigrades. Dit betekent dat ze rechtop lopen en geëvolueerd zijn om op hun tenen te lopen om te overleven. Dit aanpassingsvermogen is wat hen hielp om in het wild te gedijen totdat ze eeuwen geleden door mensen werden gedomesticeerd. Weet je welke andere dieren op deze manier liepen? Dinosaurussen!

#3 Sommige katten kunnen extra tenen aka polydactyl katten hebben

feiten over maine coon katten

En van alle kattenrassen komen Maine Coon-katten het meest voor als het gaat om katten met polydactylisme.

Polydactyl katten, ook wel Hemingway katten genoemd, zijn katten die extra tenen aan hun poten hebben. Dit kan zowel op de voor- als achterpoten voorkomen. Deze aangeboren lichamelijke afwijking staat bekend als polydactylisme. Deze genetische mutatie wordt vaak aanbeden door kattenliefhebbers over de hele wereld, want wat is er niet leuk aan een kat die extra tenen heeft! Polydactylkatten lijken misschien zeldzaam, maar in werkelijkheid zijn ze dat niet. En van alle kattenrassen komen Maine Coon-katten het meest voor als het gaat om katten met polydactylisme.

#4. Katten hebben een dominante poot

Net als mensen zijn de meeste katten niet behendig.

Net als mensen zijn de meeste katten niet behendig. En sommige kattenexperts wedden zelfs om te zeggen dat de dominante poot van een kat inzicht kan geven in hun persoonlijkheid. En wat is er nog interessanter? De wetenschap vertelt ons dat mannelijke katten meestal linksbenig zijn; vrouwelijke katten zijn over het algemeen rechtsbenig. Wil je weten welke poot de dominante poot van je kat is? Let goed op wanneer ze over een voorwerp stappen, een speeltje beslaan of de trap op en af gaan. De poot die ze als eerste gebruiken is hun voorkeurspoot!

#5 Kattenpoten dienen als belangrijk verzorgingsgereedschap

Je kat gebruikt zijn poten voor veel dingen – en verzorging staat hoog op die lijst.

Je kat gebruikt zijn poten voor veel dingen – en verzorging staat hoog op die lijst. De gemiddelde kat besteedt vijf uur per dag aan het verzorgen van zichzelf en ze gebruiken hun poten als kleine kattenloofahs om hun vacht en lichaamsdelen te wrijven en te schrobben.

#6 Kattenpoten hebben geurklieren

Net zoals je kat geurklieren rond zijn voorhoofd en wangen heeft, hebben ze ook geurklieren in zijn poten.

Net zoals je kat geurklieren rond zijn voorhoofd en wangen heeft, hebben ze ook geurklieren in zijn poten. Dit is de reden waarom wanneer ze je kneden, het echt iets betekent, omdat ze je als hun eigen bestempelen. Dit is gewoon een andere methode die katten gebruiken om hun territorium te markeren.

#7 Katten zijn extreem stil als ze op hun tenen lopen

feiten over kattenpoten

Als uw kat u toestaat om zijn poot zachtjes vast te houden of te strelen, moet u dit als het ultieme teken van vertrouwen beschouwen.

Uw kat is een uitstekende jager, en dit komt niet alleen door hun scherpe kracht en natuurlijke neiging om op prooien te jagen, maar ook deels vanwege hoe stil ze zijn als ze op hun tenen rondlopen. Katten zijn erg sneaky, en die rustige kleine stapjes die ze nemen wanneer ze hun nietsvermoedende prooi stalken, geven hen zo’n hoog slagingspercentage. (Maar als uw kat is toegestaan om naar buiten te gaan, moet je ten zeerste overwegen om een bel op hun kraag te zetten om hun jachtsucces te verminderen.)

#8 Kattenpoten zijn gevoelig

Als uw kat u toestaat om zijn poot zachtjes vast te houden of te strelen, moet u dit als het ultieme teken van vertrouwen beschouwen.

Die absoluut schattige teenbonen en voetzolen kunnen je doen smeken om ze te knijpen, maar als je eenmaal de genetische samenstelling van je kat begrijpt, wil je misschien twee keer nadenken voordat je dit doet. De voetzolen van uw kat helpen bij hun vermogen om te jagen en ze zitten vol met veel zenuwreceptoren. Dit betekent dat de poten van uw kat zeer gevoelig zijn voor aanraking.

En om deze reden is het de reden waarom zoveel katten geen fans zijn van het aanraken van hun poten. Als uw kat u toestaat om zijn poot zachtjes vast te houden of te strelen, moet u dit als het ultieme teken van vertrouwen beschouwen. Je kat is kwetsbaar als je dit doet, en ze staan je toe om hem dit aan te doen omdat hij je vertrouwt en weet dat je hem geen kwaad zult doen. Aw!

#9 De poten van uw kat fungeren als schokdempers

Ongeacht de val of sprong, kattenpoten fungeren als schokdempers bij de landing.

Net zoals het gezegde luidt, hebben katten de neiging om op hun voeten te landen. Dit komt meestal door hun rechtzettingsreflex, maar ongeacht de val of sprong fungeren hun poten als schokdempers bij de landing. En hetzelfde geldt ook voor grote katten. En sommigen wedden zelfs om te zeggen dat de poten van een kat ook het vermogen hebben om geluid te detecteren.

#10 Katten zweten door hun voetzolen

Net als honden zweten katten niet op de manier waarop wij mensen dat doen.

Net als honden zweten katten niet op de manier waarop wij mensen dat doen. In plaats daarvan, wanneer ze oververhit zijn en proberen af te koelen, zullen ze hijgen en zullen ze ook zweet uitstoten via hun voetzolen. Dit kan ook gebeuren in tijden waarin ze gestrest zijn, zoals bij de dierenarts.

Nu je alles hebt geleerd over kattenpoten, bekijk je dit volgende artikel om 23 interessante feiten over kattenbont te ontdekken die je misschien niet kende.