10 verrassende feiten over kattensnorharen die je misschien niet wist

Snorharen

Onze katten zijn een super interessante soort. Het lijkt erop dat van de toppen van hun hoofd tot de toppen van hun staart, hun genetische samenstelling een wonder is.

Ze bezitten ongelooflijke zintuigen en fysieke vermogens die het meest indrukwekkend zijn, en er zijn veel interessante feiten om te leren over wat onze katachtige vrienden zo speciaal maakt.

Als het gaat om kattensnorharen, zijn er eigenlijk verschillende interessante feiten die je misschien niet wist en die deze gezichtsdecoraties zo speciaal maken. Blijf lezen om 10 interessante feiten over kattensnorharen te ontdekken die je misschien niet kende.

#1. Je kunt de stemming van je kat beoordelen door goed naar zijn snorharen te kijken

Gemiddeld heeft een kat ongeveer 12 snorharen aan weerszijden van zijn gezicht.

Katten zijn stoïcijnse wezens die goed zijn in het bewaken van wat ze denken of voelen. Maar naast de lichaamstaal van je kat kun je ook meer te weten komen over hoe je kat zich voelt door naar zijn snorharen te kijken. Gemiddeld heeft een kat ongeveer 12 snorharen aan weerszijden van zijn gezicht. Gebruik de volgende tips om de stemming van je kat te beoordelen…

  • Recht en opzij zoals gewoonlijk: Rustig en ontspannen
  • Vooruitgeschoven: Alert, betrokken en opgewonden
  • Platgedrukt tegen wangen: Bang, boos en zou klaar kunnen zijn om toe te slaan (AKA: Pas op!)

#2. Kattensnorharen zijn gemaakt van keratine

Net als de klauwscheden van uw kat, zijn hun snorharen ook opgebouwd uit een eiwit dat bekend staat als keratine.

Net als de klauwscheden van uw kat, zijn hun snorharen ook opgebouwd uit een eiwit dat bekend staat als keratine. Katten hebben ook niet alleen snorharen aan de zijkanten van hun neus. Je kunt ook snorharen op hun voorhoofd en aan de onderkant van hun benen bij hun poten vinden. Deze tactiele haren, die wetenschappelijk bekend staan als vibrissae, helpen je kat om de wereld om hem heen te peilen.

#3. Je zult de snorharen van je kat geen pijn doen als je ze aanraakt

kattensnorharen feiten

Vergeet niet dat de snorharen van je kat ongeveer drie keer dieper in hun huid zijn ingebed dan hun vacht, dus eraan trekken zou een zeer ongemakkelijk gevoel voor je kat zijn.

Kattensnorharen zijn vreselijk schattig. En hoewel we weten dat we ze nooit, om welke reden dan ook, moeten trimmen, is het veilig voor ons om ze aan te raken als we de verleiding niet kunnen weerstaan. Het trekken aan de snorharen van uw kat zou echter een grote no-no moeten zijn, omdat het pijn kan veroorzaken. Vergeet niet dat de snorharen van je kat ongeveer drie keer dieper in hun huid zijn ingebed dan hun vacht, dus eraan trekken zou een zeer ongemakkelijk gevoel voor je kat zijn.

#4. De snorharen van uw kat werken als antennes om de wereld om hen heen te observeren

feiten over kattensnorharen

Katten zullen hun snorharen gebruiken om door de wereld om hen heen te navigeren.

Ze zeggen dat de snorharen van een kat zo krachtig zijn, dat ze het vermogen hebben om veranderingen in de druk in de lucht te voelen. En daarom kan uw kat voelen wanneer het weer op het punt staat te veranderen door simpelweg deze luchtdrukveranderingen van hun snorharen door te geven aan hun machtige hersenen. Katten zullen hun snorharen gebruiken om door de wereld om hen heen te navigeren. Tot alles van het detecteren van drukveranderingen in de lucht, balanceren, hen laten weten of ze in krappe ruimtes passen en zelfs ze buiten schot houden.

#5. Kattensnorharen sturen berichten naar de hersenen van uw kat

kattensnorharen feiten

De snorharen van je kat zijn gevoelig. En ze zijn uitgerust met proprioceptoren, die sensorische organen zijn.

De snorharen van je kat zijn gevoelig. En ze zijn uitgerust met proprioceptoren, die sensorische organen zijn. Deze zintuiglijke organen vertellen de hersenen van je kat wat er gaande is in de wereld om hem heen door er signalen naartoe te sturen. En deze proprioceptoren zijn erg gevoelig, daarom mogen ze nooit, maar dan ook nooit worden gesneden om welke reden dan ook. Het snijden ervan zou pijnlijk zijn voor je kat en zou in feite voelen alsof iemand de bovenkant van je huid snijdt.

#6. Hoe groter de snorharen, hoe groter de kat

Kattensnorharen groeien met een kat. En dat is ook niet alleen als ze volwassen katten worden.

Nu is deze niet al te verrassend. Maar wat dit feit over kattensnorharen maakt, is dat kattensnorharen groeien met een kat. En dat is ook niet alleen als ze volwassen katten worden. Als een kat zijn innerlijke Garfield kanaliseert, zullen die snorharen ook langer beginnen te worden om hun grotere breedte te accommoderen.

#7. Uw kat kan last krijgen van snorharenstress

Uw kat hoeft zijn snorharen niet tegen een harde ondergrond te drukken wanneer hij wil eten of drinken.

De snorharen van uw kat zijn niet alleen gevoelig voor geluid, trillingen en luchtdrukt ook aan te raken. En dat geldt voor wanneer dingen hun snorharen raken, evenals hun snorharen die gedwongen worden om tegen dingen te wrijven. Dat gezegd hebbende, dit is slechts een van de vele redenen waarom je je kat altijd moet voeren uit een brede kom die plaats biedt aan hun snorharen. Uw kat hoeft zijn snorharen niet tegen een harde ondergrond te drukken wanneer hij wil eten of drinken. Want hierdoor kan dit leiden tot snorharenmoeheid. (Daarover hier meer.)

#8. Moederkatten kauwen soms op de snorharen van hun kittens

Hoewel dit alarmerend zou zijn om te zien, zeggen kattenexperts dat dit interessante gedrag meestal als vrij normaal wordt beschouwd.

Hoewel dit alarmerend zou zijn om te zien, zeggen kattenexperts dat dit interessante gedrag meestal als vrij normaal wordt beschouwd. Moederkatten zijn de meesters in het veilig houden van hun nakomelingen en het is bekend dat ze soms tot het uiterste gaan om hun veiligheid te garanderen. Een manier waarop mamakatten hun kittens voor gevaar houden, is door hun snorharen een beetje naar beneden te kauwen. Op deze manier zal het kitten minder snel op verkenning gaan.

#9. Kattensnorharen zijn een van de vele redenen waarom uw kat zo’n geweldige jager is

jacht kat

Van alle zintuigen van je kat is zijn zicht veruit de zwakste van zijn vijf zintuigen.

Van alle zintuigen van je kat is zijn zicht veruit de zwakste van zijn vijf zintuigen. Katten hebben het vermogen om bij weinig licht te zien dankzij hun genetische samenstelling, maar als het gaat om objecten van dichtbij binnen tien centimeter van hun gezicht, is hun zicht vrij wazig. Maar dit is waar ze vertrouwen op die zenuwachtige snorharen om hen te helpen. De snorharen van een kat zullen vlak voordat ze toeslaan naar hun prooi duiken, omdat hun snorharen hen helpen te voelen hoe ver weg hun vaak zeer ongelukkige slachtoffer is.

#10. Snorharen helpen het gezicht van uw kat te beschermen

De snorharen van je kat zijn erg indrukwekkend. Ze kunnen de kleinste veranderingen in hun omgeving voelen en kunnen dienen om de gevoelige ogen van uw kat te beschermen tegen letsel. De supergevoelige snorharen van uw kat hebben het vermogen om zelfs de kleinste stof- en huidschilfers te voelen, wat uw kat kan helpen om dit proactief te benaderen door hun hoofd te schudden voordat het kwaad hun ogen bereikt.

Nu je hebt geleerd over kattensnorharen, bekijk dan dit volgende artikel over All About Cats om alles te weten te komen over kattenpoten.