Hoe katten te helpen omgaan met verdriet

Het verliezen van een huisdier is tragisch, het is vaak moeilijk voor het hele gezin, inclusief een kat die gehecht is aan het overleden huisdier of de verzorger.

Volgens een paar studies plus persoonlijke accounts van de eigenaar, worden positieve en negatieve reacties waargenomen bij katten die een huisdier of menselijke metgezel verliezen. Evenzo zijn er ook geen veranderingen van welke aard dan ook gemeld die onaangenaam kunnen klinken voor een rouwende eigenaar, maar vergelijkbaar met mensen, er is geen vaste manier om te rouwen en het is moeilijk te voorspellen hoe uw kat zich zal voelen nadat ze een metgezel hebben verloren.

Als je onlangs een geliefd familielid of een huisdier hebt verloren en gelooft dat je kat depressief is of rouwt om zijn verlies, dan is dit artikel aan jou gewijd.

Ervaren katten verdriet?

Als je kat mank loopt, moet je er niet automatisch van uitgaan dat het nep is. Je bent het aan je kat verplicht om er eerst voor te zorgen dat hij niet daadwerkelijk gewond raakt.

Er is de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt om de cognitieve vaardigheden van honden te begrijpen, maar katten lopen ver achter in vergelijkbaar onderzoek. Toch is aangetoond dat katten authentieke hechtingsbanden vormen met hun eigenaren en andere soorten.

In termen van gedrag suggereert de structuur van de hersenen van de kat dat katachtigen meer in het moment leven dan mensen, niet nadenken over het verleden of plannen maken voor de toekomst.

Hoewel katten een rijk emotioneel leven hebben, zijn katachtigen niet in staat om emoties zoals jaloezie, schuldgevoel, empathie en verdriet te voelen (Bradshaw, 2018), maar dit betekent niet dat katten geen relationele emoties kunnen ervaren, omdat katten lijken te rouwen om een vermist mens of gezelschapsdier met merkbare gedragsveranderingen beïnvloed door het paniek-verdriet motivatiesysteem.

Oorzaken van verdriet bij katten

droevige kat die naar de deur kijkt

Een van de meest voorkomende redenen voor verdriet bij katten is het overlijden van een geliefde hond of een gebonden huisdier. Dit kan uw kat storen en verdriet veroorzaken, vooral als ze hem thuis heeft zien sterven.

Verdriet treedt op als gevolg van onvoorziene onthechting van een gebonden persoon of een dier. De meest voorkomende oorzaken van rouw kunnen worden toegeschreven aan:

1. Onverwacht overlijden van een nestgenoot door ziekte/ongeval

Meestal hebben nestgenoten die samen zijn opgegroeid een onbreekbare relatie die niet kan worden vervangen als een broer of zus onverwacht overlijdt aan ziekte of een ongeluk. De overlevende kat die zijn nestgenoot mist, kan wekenlang op zoek gaan naar en roepen naar de afwezige broer of zus.

2. Herplaatsing van een kattenmaatje

Zelfs katachtigen in huizen met meerdere katten die conflicten tegenkomen, samen met agressie tussen katten, kunnen rouwen om het opnieuw huisvesten van een metgezelkat. We hadden een geval waarin de vrouwelijke kat weigerde de gedeelde krabpaal te gebruiken en elke kamer en elk object dat toebehoorde aan de vermiste kat een week lang zou doorzoeken / besnuffelen, ondanks de gespannen relatie.

3. Overlijden van een geliefd huisdier

Het overlijden van een geliefde hond of een gebonden huisdier kan verdriet veroorzaken, vooral als uw kat getuige was van het sterven thuis. Bepaalde katten kunnen negatief reageren op de geur van het lichaam en zullen een angstreactie vertonen op de kamer waarin hun beste vriend is overleden.

4. Verlies van een eigenaar/verzorger

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Rouwen katten om hun baasjes? We worden vaak gevraagd om katten te helpen herhuisvesten die hun eigenaar hebben verloren vanwege ziekte of de metgezel is verhuisd naar een bejaardenzorginstelling.

Katten rouwen alleen om naaste verzorgers, dus het is gebruikelijk dat de resterende kat zich terugtrekt uit menselijke sociale activiteiten met merkbare veranderingen in hun eetlust in combinatie met verhoogde vocalisaties.

De depressieve kat is ook gevoelig voor scheidingsgerelateerde problemen en hartzeer, dus het is noodzakelijk om ze zo snel mogelijk een geschikt thuis te vinden.

5. Moeder Kat verdriet over het overlijden of de scheiding van haar kittens

Kittensterfte is een oorzaak van angst voor eigenaren en ook de koningin. De moederkat kan rouwen om haar kittens in geval van overlijden of voortijdige scheiding, daarom is het belangrijk om de koningin het speenproces op natuurlijke wijze te laten volbrengen.

Spenen heeft een aanzienlijke impact op de verpleging samen met gedragsgroei door de ontwikkeling van noodzakelijke overlevingsvaardigheden. Het is niet altijd eenvoudig om de reden van vroege dood bij kittens te bepalen, maar de koningin moet ontspannen blijven om angst en lijden te minimaliseren.

Tekenen en symptomen van verdriet bij katten

rouwende kat die op het bed ligt

Rouw bij katten manifesteert zich meestal in drie fasen: rusteloosheid, depressie en acceptatie.

Vanwege de solitaire aard van de kat, kunnen bepaalde mensen verrast zijn om te horen dat katten diepe betekenisvolle verbindingen kunnen vormenons met elkaar. Zelfs katten die nauwelijks met elkaar overweg lijken te kunnen, kunnen extreme angst vertonen wanneer ze gescheiden zijn.

Uit anekdotische rapportages en persoonlijke getuigenissen van cliënten als de overlevende kat een gedragsreactie vertoont, zal deze zich in drie fasen manifesteren:

1. Eerste fase van rouw

Emotionele steun kat

Emotionele steunkatten helpen hun eigenaren omgaan met angst, PTSS, depressie en andere mentale handicaps.

Deze fase is vrij kort, je kat zal rusteloos worden, overmatige vocalisatie vertonen, door het huis lopen op zoek naar het afwezige individu, uit ramen kijken en door elke kamer snuffelen.

2. Tweede fase is vergelijkbaar met depressie

Tijdens de tweede fase zal uw kat teruggetrokken, depressief worden, veel slapen en lusteloos blijven. Extreem gevoelige katten kunnen hun eetlust verliezen en enkele weken uit soort verschijnen, vaak vereist veterinaire voorbede om terug te keren naar de gebruikelijke eetpatronen.

3. Derde fase is acceptatie

De derde en laatste fase is die van acceptatie met merkbare “persoonlijkheidsveranderingen”; sommige katachtigen zullen vriendelijker worden, aanhankelijker en hunkeren naar meer aandacht van hun eigenaren, terwijl anderen luider en voller van het leven zullen worden.

Hoe lang rouwen katten om een andere kat?

Er is geen typische manier om te reageren op rouw, sommige katachtigen zullen dagen, weken en zelfs maanden lang een deprimerende reactie vertonen, terwijl anderen misschien geen enkele reactie vertonen.

Hoe een rouwende kat te helpen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een nabestaandenkat te helpen het verlies van een dierbare mens of huisdiergenoot te overwinnen. Ten eerste zou het nuttig zijn om:

1. Houd dezelfde routine aan

Zwarte kat die naar je huis komt spirituele betekenis – Er wordt aangenomen dat het houden van een zwarte kat in je huis je zelfs bescherming kan bieden tegen donkere of boze geesten.

Houd de routines van uw bestaande kat zo normaal mogelijk, voorspelbaarheid is vooral nu belangrijk. Haast je niet om de dekens, het beddengoed of persoonlijke spullen van de overleden kat te verwijderen, laat de geur op natuurlijke wijze vervagen.

Als de eetlust van uw kat kieskeurig is, blijf dan niet van voedsel veranderen om het creëren van een kieskeurige kat te minimaliseren, hun voedsel op te warmen of naast hen te zitten tijdens hun maaltijd.

2. Overlaad je kat met extra tedere liefde & verzorging

Hoe uw kat te drogen na het baden

Nadat je je kat hebt gewassen, droog je hem af met een warme handdoek.

Bied uw bestaande kat extra toewijding, geruststelling en veel TLC! laat ze sociaal contact initiëren, maar overdrijf de aandacht niet, omdat dit kan leiden tot verlatingsangst.

Leef mee en praat dagelijks met ze, omdat ze je emoties kunnen oppikken, terwijl zacht borstelen ook effectief kan zijn voor katten die van verzorging houden. Ten slotte verfraaien ze hun geest en verrijken ze hun omgeving met het gebruik van nieuw speelgoed en traktaties terwijl ze naar harpmuziek luisteren.

3. Pas Tellington Touch toe

’s Avonds, bij voorkeur voor het slapengaan wanneer uw kat rustig is, brengt u Tellington Touch aan. TTouch werd ontwikkeld door Linda Tellington-Jones in 1978 als een techniek van aanraking van mens op dier. De gebruikte technieken beïnvloeden het centrale zenuwstelsel en helpen ontspanning en kunnen nuttig zijn bij het verbeteren van de negatieve emoties die gepaard gaan met stress en depressie.

4. Vermijd vervanging door een nieuw kitten of kat

Rouw om een hechte nestgenoot kan gedurende een langere periode aanhouden, daarom is het geen goed idee om een gloednieuw kitten of moggie te introduceren tijdens het rouwproces, omdat vijandigheid tegenover een nieuwe extreem kan zijn, en ook de band is waarschijnlijk niet zo sterk als voorheen.

Zorg er in feite niet voor dat een andere katachtige de door verdriet getroffen kat helpt, tenzij je emotioneel in staat bent om een ander huisdier te accepteren.

5. Suppletie, Homeopathie en/of Medicatie

Omdat verdriet permanent is, moet u uw kat helpen zijn verleden los te laten en verder te gaan met het gebruik van voedingssupplementen, homeopathische middelen of medicatie. Raadpleeg een holistische dierenarts in uw staat.

6. Word lid van een ondersteuningsgroep voor huisdierverlies

Wanneer een huisdier sterft, is het verdriet dat eigenaren van gezelschapsdieren daarna hebben doorstaan hetzelfde als dat van een familielid. Steungroepen voor huisdierverlies zijn van onschatbare waarde tijdens rouw en bieden niet-oordelende hulp en emotionele steun voor gezinnen na een verlies van een dier.

U bent niet alleen, hulp is bij de hand, hier zijn een paar aanbevolen Pet Loss Support Hotlines en Groepen:

Conclusie

Helaas leven huisdieren veel korter dan mensen en de dood maakt deel uit van de levenscyclus voor alle wezens die niet kan worden vermeden, maar het kan worden geëerd met begrip en mededogen voor onze geliefde kat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang rouwen katten?

Hoewel er niet voldoende onderzoek is naar het verlies van katten, kunnen anekdotische katten tussen enkele weken tot zes maanden rouwen met individuen die verschillende gedragsveranderingen vertonen.

Rouwen katten om andere katten?

Katten kunnen het verlies van een andere kat voelen en ervaren. Dit gedrag wordt gemotiveerd door het paniek-rouwsysteem dat wordt getoond in relevantie voor het verlies van een gebonden broer of zus of wanneer een verzorgende eigenaar overlijdt.

Weten katten wanneer een andere kat is overleden?

We weten niet of een kat het vermogen heeft om te begrijpen dat een andere katachtige is overleden, hoewel het gedrag kan worden verklaard door de aanhoudende geur van de afwezige, niet detecteerbaar voor mensen maar echt voor de kat, dus we moeten ze de eer geven dat ze meer weten dan we denken.

Kunnen katten verdriet voelen?

Het is aangetoond dat katten authentieke hechtingsbanden vormen met hun eigenaren en andere soorten. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat ze verdriet voelen.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Wallingford, Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CABI. Geraadpleegd op 05 november 2021

Bradshaw, J. (2018). Normaal kattengedrag en waarom probleemgedrag ontstaat. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 20, 411-421. Geraadpleegd op 06 november 2021

Care, I. C. (2020, 15 september). Advanced Feline Behaviour for Vet Professionals, Module 4 Wat voel ik en ben ik ok? (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 09 november 2021

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 06 november 2021

Heath, J. B. (2005). Gedragsproblemen bij kleine dieren. Philadelphia: Elsevier Saunders. Geraadpleegd op 08 november 2021

Jessica K. Walker, N.K. (2016). Percepties van eigenaren van de gedragsreactie van hun dier op het verlies van een dierlijke metgezel. MDPI, 1-14. Geraadpleegd op 10 november 2021